racpeti

Regisztráció: 2011-01-13 14:18

Hozzászólások száma: 11

Utolsó hozzászólás: 2011-10-03 20:18


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 1
Népszerűség: 2


utolsó 20 hozzászólás

Ha lenne pénzed holnap mit vennél max. befektetési idő 1 hónap? 2011. 10. 03. 20:18
Szia, bocs hogy a múltkor ilyen alapdolgokkal untattalak, látom azért nem ma kezdted, sőt :)
A certifikátokról pár mondat, vegyük egyszerűség kedvéért a DAXTL26-ot, az ugyanis kb a legbonyolultabb :)
A certi jellemzői ugye: kötési ár 3750, korlát 4000, váltási arány 0,01.Ezek a fontos infók.

1 certi ára a következőképpen képződik:
(DAX aktuális értéke - kötési ár) * váltási arány * HUF/EUR árfolyam.

Ha a DAX 5000, akkor a certi elméleti ára: (5000-3750) * 0,01 * 295 = 3687 Ft

A long certik tényleges ára mindig kissé megasabb mint a számított érték, a shortoké alacsonyabb. Nem tudom ez pontosan mitől van (egyszer utánaolvastam, de nem emlékszem), de ez az eltérés csak 1-2%.

Ha a DAX átlépi (akárcsak egy tick erejéig) a 4000-et a certit kiütik, a kereskedését leállítják. Ekkor az elméleti értéke (4000 - 3750) * 0,01 * 295 = 737 forint. A megállapított maradványérték (amin kiütés után el tudod majd adni) ennél kevesebb lesz, a múltkor kiütött daxlong certinél 702 forint volt (ugyanígy 250 pont volt ott is a kötési és a korlát között).

A Turbo Shortoknál a számítás ugyanez, csak ott az ár = (kötési ár - aktuális érték) * váltási arány * devizakereszt-árfolyam (a devizakereszttel csak akkor kell szorozni, ha az alaptermék nem forint elszámolású, pl dax, olaj, arany, ezüst)
Ha lenne pénzed holnap mit vennél max. befektetési idő 1 hónap? 2011. 09. 27. 16:23
Fontos a fokozatosság, és annak a felismerése, hogy lényegesek az elméleti alapok (pl. a TA ismerete), de a valódi kereskedésben nyert sokéves tapasztalatot nem lehet előre könyvekből megtanulni.
Kezdd kicsiben. Sokan lehet elsőre lebeszélnének a certikről, én nem teszem: nyugodtan próbáld ki: de kicsiben. (Mindenkinek más a kicsi, de nagyjából a rendelkezésre álló tőke 10%-ával, ha ez több mint 100 ezer, akkor max. 100 ezerrel kezdd a certizést)
Bármilyen online bróker felületed van tanulmányozd át és ismerd meg a működését, a jutalékokat és díjakat, hogy tényleg azt tudd csinálni amit kitaláltál, és hogy tudd hogy az mennyibe is kerül. (Én egy csomót bénáztam az első néhány kötésnél, ami jobbik esetben csak a nyereséget csökkenti, rosszabbikban a bukást növeli)
Lehet hogy tök alap dolgokat írtam, és bocsánat ha ezt már mind kézenfekvő... És nem kell 5-10 év, ne aggódj. Ja és olvasd sokat ezt a fórumot, vannak az ittenieknek jó meglátásaik.
Ha lenne pénzed holnap mit vennél max. befektetési idő 1 hónap? 2011. 09. 27. 15:50
Ja és igen, bárhová betehetsz limites ajánlatot, legfeljebb nem teljesül, maga az ajánlattétel ha lejár és nem teljesül, akkor nem kerül semmibe.
A visszavonás 250 forint összegtől függetlenül (az otpnél). Akár egy hónap időtartamra is adhatsz megbízást, bár nem sok értelme van.
Tulajdonképpen a kereskedés technikai része szinte tökugyanaz mint a részvényeknél.
Ha lenne pénzed holnap mit vennél max. befektetési idő 1 hónap? 2011. 09. 27. 15:43
Nem csak az árjegyzővel lehet kereskedni, a certi forgalmától függően van több-kevesebb árjegyzőtől független vételi és eladási ajánlat is. Amelyik pörgősebb abban sok, de van olyan is, amiben alig. Amelyik pörög, ott könnyebb egy kicsit faragni a spreaden.

Viszont úgy figyeltem meg, és majd kijavítanak ha nincs igazam, de OTP direktbrókert használom és ha piaci megbízást adok, akkor az csak az csak árjegyzői ajánlattal teljesül. Ha nincs árjegyző, akkor addig vár a rendszer, amíg nem lesz, akkor sem, ha egyébként lenne a könyvben ajánlat amivel szemben teljesíthető lenne. Az ajánlatot viszont közben már nem tudod visszavonni, ha az árjegyző fél óra múlva jön, akkor addig eszed a kefét, hogy hol is fog teljesülni.
Ez elég necces, ezért a piaci ajánlatot nem ajánlom (OTP esetében legalábbis).
Szakadatlanul drágul tovább a svájci frank 2011. 09. 02. 13:33
#36
Most remélem ezt senki nem gondolja komolyan.
A ker. bankoknak a CHF hiteleken termelődő haszna minimálisan függ a CHF árfolyamtól. Nem mondom hogy tökéletesen független, de elhanyagolható a kapcsolat.
Hallottuk bármelyik ker. bankot sírni, amikor 160-ról 145 alá is benézett az árfolyam 2008-ban, hogy ő ezen mennyit bukik? Nem.

A CHF euróval szembeni érdemi elmozdításához a bankoknak hatalmas spekulatív CHF long pozíciókat kellene felvenniük, amik igen nagy kockázatot hordoznak. Egy magyarországnyi Mari néni törlesztőjének megemelése sem érné ezt meg. Egy banknak nem kell ilyet kockáztatni, kaszál az rajtuk eleget ennélkül is.
CHF devizahitelesek 2011. 08. 16. 16:04
"Vannak kockázatai, amit eddig is pontosan lehetett tudni."

Nem tudom, ha 2007 derekán (prompt árfolyam akkor 150 HUF/CHF) veszi valaki a fáradságot, hogy pénzügyi szakemberek (valódi szakemberek) prognózisa alapján a CHF/HUF kereszt árfolyamvárakozási haranggörbéjét 2011 augusztusra, akkor a 250 és afeletti szintekhez milyen valószínűség tartozott volna. Szerintem 0,1% alatti.

Ez azt is jelenti, hogy forinthitelt felvenni CHF hitel helyett azon az alapon, hogy 250 HUF/CHF-nél már bajban leszek majdnem olyan mintha azért nem mennék ki az utcára nehogy a fejemre essen egy tégla.

A tégla azonban mégis a fejünkre esett.

Persze ez csak az árfolyamváltozásból fakadó kockázat, és csak azokra vonatkozik, akik 250 fölött kerültek gondba. Akik annyira szűken számolták magukat, hogy már 200-nál bajba jutottak, azoknak nincs mentség.
CHF devizahitelesek 2011. 08. 16. 13:54
Alapvetően egyetértek penznyelovel, azonban az ő figyelmébe is ajánlom az alábbi, CHF hitellel analóg, bár kissé erőltetett példát.

Holnap tegyük fel előáll a tudomány egy vegyülettel, amiből a jelenlegi előállítási költség negyedéért lehet lisztet szintetizálni. A kezdeti kísérletek mind azt bizonyítják, hogy az anyag ártalmatlan, bár az előállítók is tudják, hogy igazándiból a hosszú távú hatásokat tekintve nincsenek elég pontos kísérletek. A termék piacra kerül.
Csak néhány háttérbe szorított tudós fejti ki szkeptikus nézeteit és hívja fel a figyelmet a veszélyekre, mindezt 500 példányszámú szaklapokban és az internet eldugott sarkaiban. Az így előállított pékáru ugyanolyan élvezeti értékű mint a hagyományos, de feleannyiba kerül.
A média ráadásul orrba-szájba reklámozza az új lisztből készült termékeket, a boltosok pedig minden betérő vásárlót az újfajta termék vásárlására buzdítanak (a hagyományos helyett). Hónapok, sőt évek telnek el probléma nélkül, és a kezdetben szkeptikusok közül is egyre többen próbálják ki az újfajta termékeket. (Ami a laikus számára csak az árában különbözik a hagyományostól).
Három év után egyszer csak kiderül, hogy a szintetizált liszt fogyasztása egészségkárosító (nem halálos, de a fogyasztó számára anyagi veszteséget okozó mértékben).

Mennyiben hibás az egyén ezért a döntéséért?
Mennyiben lenne hibás akkor, ha mondjuk a vásárláskor aláíratnak vele egy papírt, hogy a termék hosszú távú hatásai nem ismertek, és ennek tudatában fogyassza?

Szerintem egyik esetben sem CSAK a vásárló a hibás.
CHF/HUF 2011. 08. 03. 13:19
Az "5 a nyitási fedezeti igény" az 125$ akart volna lenni...
CHF/HUF 2011. 08. 03. 13:16
Nem neked akartam beszólni, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy rendkívül kevesen vannak (szerintem százból egy chf hiteles), akiknek egyáltalán bármilyen formában eszébe jutott, hogy a hitelen elszenvedett kockázatokat/veszteségeket valamilyen devizapiaci művelettel lehet csökkenteni. Akinek eszébe jutott (mostanában ebben a vészkorszakban egyre többen vannak), annak pedig nem biztos hogy rendelkezésre állnak az eszközök.
A devizahitelesek tömegétől nem várható el, hogy napi szinten kereskedjenek. Ha egy darab longot nyitnak, amivel fedezik a chf tőketartozásnak (vagy egy részének) árfolyamváltozásait már az is nagy szó.
És így viszont hiába csak $125 a nyitási fedezeti igény, 10k chf-re ilyen hektikus mozgások mellett igenis jó ha van tartalék fedezetre, lehet hogy nem millió, de mindenképp több százezer huf. Ami hidd el, hogy a devizahitelesek többségének - ha van is, nem meri vele megjátszani hogy "eltőzsdézze".
CHF/HUF 2011. 08. 03. 11:14
Bocsánat, mind két helyen huf/chf-et akartam írni a chf/huf helyett.
CHF/HUF 2011. 08. 03. 11:11
Cselekedni nem is olyan könnyű. Mivel a CHF hitel tulajdonképpen CHF short, ezért CHF longokat kéne nyitni. Csakhogy mégis milyen szinten és mennyit, ha mondjuk valakinek most jut eszébe?
Ha valaki nyit (forexen, certibe, bárhogy) mondjuk 20k chf longot 250 chf/huf-on, ahhoz először is akárhogy is de kell fedezet, ekkora tételnél nem árt millió körüli. Ennyi eljátszható kp a legtöbb devizahitelesnek nem áll rendelkezésre. De még ha áll is, kevés fogja elviselni a tudatot, hogy 220 chf/huf-nál (ami önmagában még mindig elég magas) már ebből 600 ezret el is bukott. És a legtöbb felvett hitelt a 20k chf be sem takarja. Most már könnyű mondani, hogy 200-on kellett volna longolni...