laszlohoffmann

Regisztráció: 2015-11-04 07:42

Hozzászólások száma: 2

Utolsó hozzászólás: 2015-12-22 13:29


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 1
Népszerűség: 1


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2015. 12. 22. 13:29
Annyiban igaz, hogy maga a szálláshely szolgáltatás -függetlenül attól , hogy valaki magánszemély vagy cég, áfás vagy alanyi mentes azota pénztárgép köteles amiota létezik pénztárgép. Viszont annyi könnyités is van, hogy annak nem kötelező a pénztárgép aki MINDEN KÉSZPÉNZES tranzakcióról áfás számlát állit ki, és ezt ÁNYK nyomtatványon beküldi a NAVnak (eleinte hetente kellett, mostmár havonta).

Ezek tudomásom szerint a jövőben sem változnak.
Lakás/Ingatlan árak topik 2015. 12. 22. 08:06
Sziasztok !

Régóta olvasgatom a topikot, gondoltam mint aktiv spekuláns / és az rövidtávú piac egyik legnagyobb szereplője (tulajdonos és üzemeltető) megosztom a tapasztalataimat:

Rövid távú bérleti piac (airbnb, booking,stb): rengetegen kezdtek/kezdenek bele, a kinálat nagy részét fel is szivja a kereslet, ám középtávon már látszanak az idegenforgalmi piac korlátai (3 éven belül 2000 uj szállodai szoba is jön). Lehet látni hogy sokan folyamatosan hagyják abba, illetve mennek át a hosszú távú bérleti piacra. Azt gondolom a szabályozás (engedély/ifa/áfa - magánszemélynél szja) rendben van, a versenyt az torzitja hogy rengetegen 1 fillért nem adóznak , még akár ugy sem hogy a bankszámlájukra érkezik rentegeg pénz (airbnb nél csak elektronikusan tud megjönni) aki ezt nem kezeli annak hatalmas SZJA/egyéb kockázata van és egy későbbi ellenörzésnél minden úszhat.

Hosszú távú bérleti piac: a bérlésre alkalmas lakások piacán oriási hiány alakult ki a fejlesztése hiánya/lakhatási célú kereslet/rövid távú kereslet miatt. A hozamok jók voltak, rengetegen vettek befektetésnek lakást. Az elmúlt pár honapban telitődés kezdődött, folyamatosan érkeznek meg a frissen felujitott lakások, illetve a turistázásbol kivett lakások a piacra, és a bérleti árak (nem utolso sorban a vásárlóerő gyengesége miatt) stagnálásba/akár csökkenésbe váltottak

Használt lakás értékesítési piac: 4 saját lakásom van, ebből egyet még az áfa előtt eladtam, a beker nm ár 250e) huf ( (2008ban) volt és 470ért ment el. Belső 7ker , udvari lakás, rossz épület (én sem hiszem el). a többit az 2014ig bezárolag vettem , azóta nem veszek többet és 5 éves szja ciklus lejártával tárazom ki, a használt lakás piacban véleményem szerint az áfacsökkentés után nincs nagy tartalék, alkalmi vételekkel lehet operálni, illetve 10 éves cikkeket érdemes olvasni arról hogy "hogy a legjobb befektetés a rehabilitációs övezetek környékén vásárlás" - most már Etele környéke esetleg, talán Népszinház-külső VIIIker (azt pletykálják ebből lesz az uj bulinegyed)

Uj lakás piac: szerintem 1 év mulva mindenki építkezni fog aki látott már betonkeverőt, semmiképpen nem vennék lakást csak nagy fejlesztőtől mert komoly bedőlésekre számítok méghozzá azért, mert nincs a piacon megfelelő szakember, ez a szakemberhiány nyomás alatt tartja a költségeket, és el tudom képzelni azt is hogy menet közben leáll egy építkezés mert kifutnak a budgetből. Ebből következik, hogy ha bármelyik fejlesztő árat is csökkent az valoszinüleg átmeneti lesz. És továbbra is nagy értéke lesz az átadásközeli projekteknek, tehát ujra megjelenhetnek a tervasztalról vásárlók akik az átadás előtt tovább adják a lakásokat.

Remélem tudtam hasznos infomációkat adni:
Laszlo

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek