izomman20

Regisztráció: 2018-12-07 12:21:56

Hozzászólások száma: 8 510

Utolsó hozzászólás: 2023-12-01 16:12


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 1

felfüggesztés(ek):

Moderáció:
Felfüggesztés a "Lakás/Ingatlan árak topik" topikban - 2022-10-21 18:20-ig (0 nap, 6 óra, 0 perc)


A moderálás a "Lakás/Ingatlan árak topik" topik #181855 sorszámú hozzászólása alapján történt.


A moderátor indoklása:
"kár volt időt szánni rá léptem nekem is van fontosabb dolgom .."
Segítek
Moderáció:
Felfüggesztés a "Lakás/Ingatlan árak topik" topikban - 2022-11-11 14:39-ig (5 nap, 0 óra, 0 perc)


A moderálás a "Lakás/Ingatlan árak topik" topik #183638 sorszámú hozzászólása alapján történt.


A moderátor indoklása:
Közkívánatra.
:((

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik ma, 16:12
Az embereknek nem fog kelleni kétszer annyi kaja 5 ször annyi TV és 3 szor annyi kocsi felejtsd már el ezt.(van egy fogyasztási limit amire szükséged van és kész max jobbat veszel a vacak helyett, de ha a termelési láb - kínálati oldal - fel tud nőni ehhez akkor nem okoz inflációt -munkahelyek cégek bővülése )
Igen ingatlan inflációt emelheti ahogy emelte is kint  is sokáig  + a részvény piacot  , mert a takarékoskodásnak/befektetésnek nincs határa.
Igen  valószínűleg 3 % os lakáshitel kamatok még nagyon messze vannak, de 5 % nem elérhetetlen egy 3 % melletti inflával. - itt már lehet értelmezhető gazdasági növekedés  a kamat felár kb max 2 % pontnak kell lenni a nyugatéhoz ( hogy ne szálljon el a FT és az EU-s nekünk járt EU-s milliárdok is ebben nagyot segítenének lenne mivel védeni a forintot nem letolt gatyával állnánk a viharban)   és nem 4-5 % nak mint ahogy most van.
Környező országokban most is 6-7 % csak az alapkamat a mi hazai alapkamatunknak is ott kéne tartania  - hacsak nem jött volna  a nagy csuklózatás nyugatról EU-s pénzek megvonásával és a gáz kitettségünk miatt nem vágott volna oda a külkereskedelmi mérleg hiányunknak  szintén a szankció.
Mindenki azon csodálkozik, hogy Románia hogy lehagy minket... Tényleg?  90 es években  ők kérték  mi nem majdnem egyedüliként az adósság elengedést.. Kb nekik fele annyi GDP arányosan az államadósságjuk mint nekünk  de a Lengyelek Csehek is jobban állnak  jóval. Ergó kevesebb kamatkiadás kevesebb adóforint megy arra el kevésbé sebezhető az ország  ( ez egy örökölt kolonc )  +   a Románok mondjuk folyamatosan kapták az elmúlt 2-3 évben az EU-s pénzeket  stabilabb is a valutájuk jobban is állnak és el is hagynak minket.
És ezen még valaki csodálkozik? Ahova tolod a pénzt ott van fejlődés ahova meg nem megy ott leszakadás ennyi ez nagypolitika.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 15:47
GYED 1 évre csökkent az anyáknak 2 évről  de ez volt tényleg az utolsó hozzászólás akárhogy borzoltok is itt a vége egy jó időre. 
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 15:46
Csak egy utolsó példa elgondolkodtatásul :
Emlékszünk még milyen mikor igazán működik idehaza a piac gazdaság és nem nyúl bele a kormány?
Ez volt 2008 ban nem volt kamat stop nem volt  támogatott hitel nem volt segítség emelték a gáz árát egy  évben ötször  működött a piac eltörölték a GYED et eltörölték a SZOCPOLt ( régi CSOK )  és hagyták hagy tomboljon a válság.
Meg is lett az eredménye Magyarországon 10 % feletti volt a munkanélküliség és a GDP nem 1-2 % okkal hanem 5 el is vissza esett.
Szép világ volt működött  piac boldog volt mindenki én is  friss diplomásként kiszabadulva munkanélküliként örültem neki nagyon  és most is vissza sírom! 
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 15:38
Annak örüljetek, hogy nem ingatlan adó lett a végén hanem különadó   vagy 13 harmadik havi nyugdíj elvétel vagy CSOK - CSOK hitel - családi adókedvezmény elvétel a végén ...  Valahonnan pénzt kellett szerezni ha nem jött a betervezett pénz kintről... Tudom ez megint indulatokat fog szítani így tényleg léptem :-P
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 15:30
A különadó is csak egy következmény ráadásul , mert nem érkeztek az EU források ez volt a B terv  mindennek van oka és következménye. 
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 15:28
Valamekkorát igen okozottt a külön adó is elismerem, de azért akárhogy számolom  15-20 % osan értékelődött le a ft a háború előtti 360 as szinttől... Ez sokkal jelentősebb volt mint a különadók.
Másik igen vannak támogatott hitel programok  és megannyi céget ez tart lélegeztetőgépen, hogy ne omoljon össze a gazdaság ne csődöljenek be a cégek tömegei ne legyen újra 10 % feletti munkanélküliség stb.
Mert ugyanis ki gondolja azt , hogy a cégek képesek lennének 12-16 % os hitel kamatokat kifizetni? Képtelenség a 70 % lehúzhatná a rollót  csak mondom.
Ez arra elég, hogy ne legyen nagy gazdasági katasztrófa , de a gazdaság motorját a 7-8 -10 % os hitel kamat nem fogja beindítani márpedig ha itt marad az infla 6-7 % on akkor nem lesz olcsóbb hitel.
Az új beruházásokhoz - lakás vételekhez kell az olcsó piaci hitel is.
Logikai bukfenc amit ti mondtok, hogy 6-7 % on lesz majd az infla és beindul a gazdaság.. NEM FOG  stagfláció várható maximum nagyon alacsony vagy nulla növekedéssel.. És szerintetek ezt ott fent nem tudják? Dehogynem az inflát le fogják 3-4 % ra vinni muszály lesz... és meg is fogják csinálni.
Vannak benzinár növekedés  fizetés emelés infláció növelő hatások, de régen nem voltak? Dehogynem.
A FT árfolyam okozta továbbra is fenntartom az infláció 2/3 át   a háború a covid  ( lezárások - gabona forgalom tiltás stb) pedig az 1/3 ot .A többi folyamat amit ti említetek csepp a tengerbe nem a munkás a bűnös, hogy több fizetést kapott nem az okolható az infációért és még csak nem is az a "rettenetesen nagy" különadó. 
Szuper állampapírban volt ha jól emlékszem kb. 6 ezer milliárd szintén.. most csak 1 van...   nekem nem úgy tűnik, hogy a 70-80 % nem váltotta volna le..  Bár biztos rosszul emlékszem a számokra.( Legyen úgy! )
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 13:46
Már megint előjön a személyeskedés.. na itt fejeztem be a fórumozást sziasztok!
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 13:45
Ha csinálnánk egy szavazást , hogy a PMAP ot ki akarná lejáratig tartani.... Durva számokat kapnánk. (főleg a 0,25 % os kamat prémiumosra de az 1 vagy 1,5 % se lenne túl kecsegetető lejáratig  ismerve azt volt itt már olyan papír is ami infla +3 % ot hozott - rövidebb futamidőre azt hiszem 3 éves volt - pont 2015-2016 ban  ) 
KB . a 80-90 % azt mondtaná biztos nem tartaná lejáratig.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 13:31
  • Ha stagnálnak az árak akkor 0 lesz az infla  . Igen pár termék esetén és építőanyag esetén is csökkenés tapasztalható 10-20 % os is volt . Az hogy magától lejött az infláció nem pontos.. kellett a FT erősödés is hozzá 430  lenne az euró még mindig 15-20 % körül lennénk csak mondom. ( nemcsak az import árakat befolyásolja az euro árfolyam ugyanis hanem a belföldi árúk értékét ugyanis a paraszt eladja külföldre a cuccát drágábban akkor vagy drágít ha tud itthon mert a külföldi portéka versenyzik vele és az ára) Vannak kockázatok de fog még az az infla lejönni. A másik, hogy 6-7 % os infláció mellett  NEM LEHET A GAZDASÁGOT BERÖFFENTENI . Ahhoz alacsony kamatozású hitelekre van szükség akkor indul meg a beruházás a cégeknél akkor veszel te is ingatlant akkor terjeszkedsz stb. 6-7-8 % os hitel kamatok megölik még mindig a gazdaságot nem lesz nagy GDP.. Ahhoz legalább az inflát le kell 3-4 % ra vinni  és ez meg is fog történni előbb utóbb .. Szerintem közelebb leszünk a 4 % os inflációhoz mint a 6 hoz jövő év átlagára vonatkozólag. Ez viszont nem túl magas PMAP hozamot fog jelenteni.  Az azt követő évben pedig akár 0 % körül is alakulhatna, de akkor már fognak egy kis forint gyengítéssel élni a fiúk  , hogy beálljon a hazai infla 3 % körülire bár az inflációval se olyan könnyű játszani  2015-2016 ban is jól benézték és 0 % körül leledzett majd 2 évig.. Akkor micsoda hozama lesz a szuper PMAP nak? valaki majd 0,25 ön meg 1 vagy 1,5 % on fogja tartani a papírt?   Bár Marika néni akit nem érdekli lehet benne hagyja , de a 80 % azonnal kiveszi.. vagyis kivenné.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 12:15
Deflációs hatás van ... kint és itthon is  ( kaja , építő anyag , ipari cikkek ) terén.. kicsit kint túltolták a fiúk a  szigorítási ciklust ... Hamarosan vissza nyal a fagyi ... Eleve nem kellett volna a covid lezárás , eleve a háború sem  ( ki érdeke)  eleve az EU pénz meg vonás se kellett volna idehaza és szép világban élnék ahogy ezelőtt egy moderált inflációs környezetben ahol mindenki gyarapszik.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 12:11
Ha az embereknek adták volna akkor igen de hitelek formájában lett kihelyezve  .
Ok nőttek a bérek de vele a kínálat is nőtt ( termelői kapacitás bővülés a világban - olcsó kínai szutyok mindenkinek - mondjuk  )  amit az emberek megvesznek a pénzből. 
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 12:10
Sokan kiröhögtek amikor ide azt írtam 25 % os infláció mellett, hogy SIMÁN lesz év végén 1 szám jegyű infláció
Most sokan kiröhögnek , hogy azt mondom simán lehet 4 -5 % os infláció idehaza  ( árlagban nem év végére hó / hó alapon )    Az is lehet decemberre csak 2-3 lesz ez azt jelenti. Ennyire optimista vagyok ;-)
CSak a PMAP ba nem hogy mi lesz vele , de talán ha a PMAP hoz 4-5 öt és a rövid állampapír 3 % on lesz újra akkor  nem lesz gond a visszaváltással aki még éppen ki tud szállni .
Jó lehet egy fél évet hibázok és ez csak 2026 elejére valósul meg.. ki tudja  de választásokra  ( 2026 tavasza) újra 3 % körüli infla lesz átlagba és kamat (3-4 % ) az majdnem biztos.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 12:05
Erősen deflációs hatás van.
az inflációt két tényező okozta:
430 as euro árfolyam ( 2/3 ért ez felelős )  - EU euro milliárdok elvonása  ( Brüsszel )gáz válság - külkereskedelmi hiány emelkedése  kellett a forint bedőntéséhez semmi más. 
az orosz háború és a covid ellátási láncok lellása
Sokan mondják a pénzbőség is inflációt okozott ( ingatlan inflációt biztos ) de a termelő gazdaságban volt a nagy kereslet mellé kiépült a nagy kínálat ( termelői kapacitás is )
Nem okozott élelmiszer  és háztartási eszköz inflációt
A covidnak vége a háborúnak is tavaszig vége kifogy ukrajna a municióból - Izrael se fog örökké harcolni.
430 as euro is vissza tért  380 hoz ha ügyesen csinlják és marad akkor ez se okoz extra inflációt 
Deflációs hatás van a gazdaságok megroppantak  esik az élelmiszer az ipari cikkek ára. Simán lesz 4 % os infláció átlagba jövő évre figyeljétek meg úgy, hogy pörög a gazdaság és nem hagyjuk az olcsó vállalati hitelekkel  kinyúlni a cégeinket és nem generálunk vele ez álltal munkanélküliséget.
2015-2016 ban volt itt még 0 % os infláció is az infláció nagyon meg tud lódulni 
Akkor lesz ezekből a papírokból nagy menekülés ( sajnos ) amikor már kemény defláció lesz  bár ezt próbálják azért majd a jegybankok is megelőzni.
A QE  sokan elfelejtik , de nem egészen a háztartásoknál kötött ki inkább a részvény piacon és az ingatlan piacon olcsó hitel formályában. Ok a Covidba volt egyszer kétszer 1-2 ezer  dolláros pénz osztás a lakosságnak is direktbe , de ez nem volt annyira jelentős és nem volt szokványos + leállt párhuzamosan a termelés ( kinálat szükült)  Ilyen még egyszer nem lesz.
Mesterségesen generált válságokat élünk Covid háború és  EU pénzmegvonás álltal . Hogy ez direkt vagy csak bénázás mindenki maga döntse el!
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 11:57
Hát ha nem térünk vissza a 2-4 % os inflációs sávba akkor az az ingatlanpiacnak sem fog jót tenni... Mert maradnak a magas hitel kamatok amik tudjuk az ingatlan rakéta egyik fő eleme..
Magyar Állampapír tulajok ma, 11:33
gy szól a teljes mondat:
"Nem változik a PMÁP visszavásárlási árfolyamaTovábbra sem tervezzük a PMÁP visszavásárlási árfolyamának módosítását 99 százalékról, ez így marad. Nem gondoljuk, hogy az emberek vissza fogják ezt váltani akkor, amikor alacsonyabb lesz az infláció - szögezi le Kurali Zoltán."
Igen én se gondolom , hogy az emberek többsége majd  5 % os kamattal  nem fog megelégedni 2025 tavaszától .
Mert simán lesz 4 % átlag infláció jövő évre igaz lehet 5   is vagy 6  (mostani utóbbi sorozat csak 0,25 % prémiumot adott!) , de az se lesz túl combos hozam már.
A fele csapat vissza váltja  az a helyzet minimum hacsak és utalna ki hacsak nem jön egy kedvezőbb papír amibe átteheti.
Kivéve ha a fiúk jól elszált inflációt várnak még jövőre is 6 -7 % ot legalább ...
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 11:31
Jav: 2025 tavaszától... 
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 11:31

Igy szól a teljes mondat:
"Nem változik a PMÁP visszavásárlási árfolyamaTovábbra sem tervezzük a PMÁP visszavásárlási árfolyamának módosítását 99 százalékról, ez így marad. Nem gondoljuk, hogy az emberek vissza fogják ezt váltani akkor, amikor alacsonyabb lesz az infláció - szögezi le Kurali Zoltán."
Igen én se gondolom , hogy az emberek többsége majd  5 % os kamattal  nem fog megelégedni 2026 tól..
Mert simán lesz 4 % átlag infláció jövő évre igaz lehet 5   is vagy 6  (mostani utóbbi sorozat csak 0,25 % prémiumot adott!) , de az se lesz túl combos hozam már.
A fele csapat vissza váltja  az a helyzet minimum hacsak és utalna ki hacsak nem jön egy kedvezőbb papír amibe átteheti.
Kivéve ha a fiúk jól elszált inflációt várnak még jövőre is 6 -7 % ot legalább ...
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 16:52
Ok mondjuk a fixálás az nyerő neki is.. lehet erre gondoltál.. 
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 16:50
Nem tudom az én műszeremmel van e a gond vagy nem tudok számolni , de nem akkor volt kevesebb egy külföldön kereső emberkének a hitel törlesztője idehaza ha a jó eurojáért 430 ft ot kapott darabonként? 
Most 380 on van a forint  így egyre több eurót kell ugyanazért a FT ért beváltani, hogy kifizesse a törlesztőt.. Pont fordítva van... Igaz ez a széljárás fordulhat is..  Nem akartam rosszmájúskodni, de a matek most ez.. 
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 15:02

Na tessék sose lesz pénz :
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20231130/kemeny-uzenet-jott-brusszelbol-az-eu-penzekrol-nem-eleg-amit-a-magyar-kormany-eddig-tett-654925
Pedig az magyar gazdaságnak kellene az EU -s pénz mint egy falat kenyér és ez az ingatlan piacnak sem túl jó hír .. a 10 millió magyarról meg már ne is beszéljünk. 
Majd akkor fogják adni a lovét tudjátok mikor? Mikor már úgyis mindegy... lesz 2-3 év múlva 3-4 % os hitel állampapír hozam... De akkor meg már minek a hajukra kenhetik  a nehéz időkre kellett volna nem a szép időkre amikor már az olcsó euro alapú hitelek semmit nem érnek ( covid helyreállítási alap - 10 év múlva talán megkapjuk mikor már senki azt se tudja mi az a covid :D), mert FT alapon is kapunk dellát majdnem annyi kamatért.

friss hírek További hírek