humaNO.ID

Regisztráció: 2020-01-23 11:34:12

Hozzászólások száma: 102

Utolsó hozzászólás: 2020-02-21 19:50


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts péntek, 19:50
Egyébként korábban egy ábrád felkeltette a figyelmem, és ma lecsekkoltam az adatokat. Megnéztem, hogy a heti záró olajár miként korrelál a US 500-zal. Ahogy említetted, tényleg negatív a korreláció, -0,43 együtthatóval. (közepes erős ellentétes mozgás, de ez a pénzügyi terülten kifejezetten jelentős)
Furcsának találtam, de tényleg igazad van. (1983-tól napjainkig vizsgáltam), de rövidebb időhorizonton is igaz.
Másrészt a másik megfigyelésed kvantitatíven is helyes, miszerint a rövid távú olajár mozgásokra nincs hatása a fundás adatoknak. Itt meg azt néztem meg, hogy a heti WTI %-os változás hogy korrelál a US500 heti %-os hozamához. Kereken 0 a korreláció, amiből adódik, hogy a fundás infóknak (legalább is ami lecsapódik az SP500-ban) nem igazán van hatása rövid távon a WTI árfolyamra. 
Reméljük az itt megfogalmazott projekciód is hasonlóan helyes lesz...
Financial Forecasts péntek, 18:36
A probléma az, hogy a RIG is gyalázatosan kezd kinézni fundamentálisan. Én Jánossal szemben az utolsó jelentést kifejezetten rossznak látom. A VAL meg jelentett egy elég pocsékat. Még csak a javulás írmagját sem látom.
És akkor tegyük hozzá, hogy jó esély van egy recesszióra akár rövid távon, ami azt jelenti, hogy az offshore drilling cégek mindegyike gyakorlatilag csődhelyzetbe kerül.
És akkor még nem is beszéltem az olajárról, ami szvsz. felülről korlátos.
A maradék optimizmusom is elszállt a napokban. De megfogadtam, hogy a pozíciókat bármi áron tartom, szóval lesz, ami lesz... 
Financial Forecasts péntek, 18:12
Eltaláltad Tibi, Jack's Daniels rajongó vagyok. Örülök, hogy hozzájárultam a gyarapodásodhoz.
Ha már én úgy is szopóágon vagyok...
Financial Forecasts péntek, 17:52
Az idézet Bujtor film, ugye?
Financial Forecasts péntek, 17:51
Egészségedre barátom, és jobbulást ;)
Financial Forecasts péntek, 17:31
Occam borotvája: rajzolj egy 45 fokos pozitív meredekségű egyenest az USA elnökválasztás időpontjáig. Ezt mondom két pohár whisky után, úgyhogy megbízható a projekcióm ;)
Value Investing csütörtök, 23:56
Persze, talpra állhat. De én személy szerint nem akarom ezt átélni.
A lehetséges nyereséget nálam a kockázat bőven felülírja.
Az adós kérdésre nem tudom a választ, de a 400 m-es deferred tax nem oszt, nem szoroz.
Volt DNR-ből mikropozícióm korábban, de kivágtam (bukóban), amikor tüzetesebben megnéztem a debt/equity arányt. Botor módon először én is mutatók alapján (vakon) vettem bele. Jónak tűnt...
Value Investing csütörtök, 23:43
Nincs mit, keress sok pénzt ;)
Value Investing csütörtök, 23:42
Ebben nem egészen értünk egyet. Nem igazán lehet arra számítani, hogy a nettó értéket megkapja valaki. Azért a pp&e aukciós értéke jellemzően nem fogja elérni a nettó értéket, pláne nem ilyen olajipari környezetben. Emellett szoktak még csontok kihullani, ugyhogy az előzőeken felül is érdemes némi ráhagyással számolni. Sokkal életszerűbb a nettó eszközérték 50-60%-ával számolni, bár szerintem az is erősen felül becsül.
A teljes liability-t kell levonni belőle, mert azok is idegen források, és ugye felszámolás esetén a részvényes áll a sor végén. 
De ugye a Te pénzed, tehát úgyis Te döntesz. Tegyél belátásod szerint. 
Value Investing csütörtök, 23:09
DNR pokoli kockázatos. Ha megnézed a mérlegét, akkor szvsz a következők fontosak: 4,7 mrd az eszköz. Ha itt 60%-os aukciós értékkel számolsz (tartok tőle, hogy ez erősen jóindulatú feltételezés), akkor 2,8 mrd-ért értékesíthető. Ezzel szemben a debt állomány 3,4 mrd. Magyarán felszámolás esetén 0 a részvényesi érték.
Másrészt az árbevétel nem nyújt védelmet
1, mivel az árbevétel nem folyik be azonnal, és kiélezett szituációban ez az apróság élet-halál között dönthet;
2, mi lesz akkor az árbevétellel, ha az olaj leesik 30$-ra?
Szóval ez hazárd játék szvsz.
Az NE is kockázatos, de ennél néhány fokkal kevésbé. Mellesleg jó esetben nagyobb recovery is van benne.
Financial Forecasts csütörtök, 22:09
 Tartok tőle, hogy Boole #15911 költői felvetésére is ez a válasz. És ezt nem szarkazmusból írom.
Financial Forecasts csütörtök, 09:10
Ha a VAL jelentése jó lenne, akkor talán elindulhatunk felfele. A kérdés az, hogy az, hogy az offshore drillerek közül melyik fogja vezetni a fel kört. Abban szinte biztos vagyok, hogy a RIG lemaradó lesz, aztán később talán beindul. A VAL még kérdéses, de ha jót jelent, biztos, hogy az lesz a legnagyobb recoveryben.
Persze a piaci lufi esetleges kipukkadása nem tudom mit ír felül a várakozásokban.
Financial Forecasts csütörtök, 08:04
Általában pesszimista vagyok, de most ez szerintem kiemelkedően jó. Hajnalban csak felületesen néztem át, de ha a leírást kiveszed a képletből még szebb. A dayrate pedig számomra meglepően jó. Operatív cash flow pozitív. Az egyetlen negatív dolog a leírás, ami a mérleget és a felszámolási értéket erodálja, de ennek szerencsére egyre kisebb a valószínűsége.
Financial Forecasts szerda, 20:37
Inkább azt mondom: a foglalkozás elérte a célját. A gazdag még gazdagabb lett. És a csóró fogja az elkövetkezendő években megfizetni. Ez a mai kasztrendszer jellegű kapitalizmus logikája.
Financial Forecasts szerda, 16:26
Ahhoz meg, hogy a RIG ne üssön új aljat lassan az isteni csoda szükségeltetik...
Financial Forecasts szerda, 16:12
Szerintem most már átléptünk a lufi extrém szakaszába. Én már csak kívülről mozizok.
A piaci kedvencek már egy ideje totális korrekció (max -0,5%) nélkül emelkednek. (szép példa: Adobe) IWF már lassan függőleges 10 éves időtávban.
Sajnos ez még elmehet jó darabig így.
Financial Forecasts hétfő, 19:02
Ezek vajon azok a fiúk, akik 2008 előtt az AAA-ra minősítették a CDO-kat? Vagy új fiúk? Vagy azóta becsszóra becsületesek lettek?
Financial Forecasts hétfő, 16:30
Ha az urológiai vizsgálat és az SZJA nyomtatvány kitöltése között kell választani, akkor egyértelműen az elsőt preferálom. Pedig az sem a kedvenc időtöltésem. :) Csak az útmutató 300 oldal, és nekem elég komplikált a bevallásom minden évben.
Financial Forecasts hétfő, 12:23
Tudom nem leszek ezzel népszerű, de szerintem az összes kivétel  (beleértve a TBSZ-, NYESZT, bele nem értve a SZESZT :) ) kártékony, mert bonyolítja a rendszert.
Ezzel úgy vagyok, mint a közlekedési táblákkal: 80%-át ki kellene szedni, és kevesebb baleset lenne, és értelmes dologra elhasználni az alumíniumot. Ennek ma reggel a lakásomtól 50 m-re láttam egy szép példáját: egy murvás zsákútra került ki a a hétvégén egy 3,5 t-ás korlázotó tábla. Sok értelme van, mert rengeteg 30 tonnás kamion szokott arra járni...
Szóval nincs kivétel, de az árfolyamnyereség, dividend, kamat, stb után után fizess mondjuk 8%-ot. Én simán benne lennék.
Financial Forecasts hétfő, 09:26
"Én mindig törvényesen adóztam." -> Én magamnak úgy fogalmazom meg, hogy próbálok törvényesen adózni, de lehet, hogy utólag kiderül, hogy minden jó szándék ellenére nem sikerül.
Ugyanis a magyar adórendszer úgy van megkonstruálva, hogy a lehető legjobb szándék mellett sem vagy képes betartani a bonyolultságánál fogva. Így mindig fenyegetve érzed magad, hátha találnak valamit; És így lehet az ellenőrzésekkel politikai nyomást gyakorolni bárkire.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek