badogbeka

Regisztráció: 2010-05-17 22:49

Hozzászólások száma: 4

Utolsó hozzászólás: 2010-05-21 21:39


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 2
Népszerűség: 3


utolsó 20 hozzászólás

RFV 2009 2010. 05. 21. 21:39
Ha ott lettem volna, már a PANNERGYMániáról írnék :)
RFV 2009 2010. 05. 19. 23:35
A zilahi projektet persze ki lehet majd vesézni, hogy mennyi az annyi, de ugye megvan a referencia (Gyergyó), amely kinyitotta, kinyitja a többi romániai városkaput is, és az is fontos, hogy a következő város vezetése, akivel megállapodtak az nem magyar, persze azt azért megnézném, hogy mire mennének Szlovákiában :)
Egyébként a leendő OV a mai nemzeti konzultáción 1000 magyar településről beszélt, amelyet függetleníteni kell az orosz gáztól, és modernizálni a fűtési rendszerét: ez bull a Pannergy-re is, bár ott erős a sales és kevés még a bizonyíték.
Sztem az RFV eddig túlértékelt volt a zilahi projekt, és a bejelentett további beruházási potenciál nélkül, így a megismert menedzsment számokkal most idei 11-es P/E mellett forog, nemtom mekkora növekedéssel számolva nem drága ez a papír. Illetve az igazi ugrás még most jöhet, hiszen a cég az új vezérrel, több új kulcsemberrel más alapról kezdi meg az idei fűtési szezonra való felkészülést :)
RFV 2009 2010. 05. 19. 23:16
Mutassatok még egy ilyen tőzsdei vállalatot a BÉT-en, de akár a régióban is, amely legalább ilyen növekedési sztorit nyújt!
Pannergy? Valóban van benne potenciál, HA végre sikeresen befejezi az első projektjét, majd el is lehet gondolkodni a cég hosszú távú jövöjéről, addig csak ígéret, HA megkapja az állami és EU-s támogatásokat, amely free money, de egy projektnek állami (értsd: bizonytalan) pénzek nélkül is meg kell állnia a lábán. Az anno genesis-szerű rózsaszín délibábot nem is érdemes megemlíteni.
Az RFV-nél a gyergyói projekt után gyakorlatilag sorban állnak az önkormányzatok, hogy "nálunk is, nálunk is" csináljátok meg a meleget. Gyergyón a korábbi napi néhány óra fűtés helyett ma már folyamatos és korszerű a távfűtés, és mindez - kapaszkodjatok meg - olcsóbban a hatékonyságjavulás miatt.
Az RFV jelenleg túltőkésített, tehát az optimális (70/30) hitel/saját tőke arányig felveendő hitelek fogják finanszírozni a most bejelentett projekteket, a bankok csak mostanában akaródznak neki hitelt adni, de sztem ők is sorban fognak majd állni, mert a projektek egyszerűek, könnyű a pénzáramlást, kvázi a kockázatot megbecsülni. Aztán sorba fognak állni először a magyar (hiszen majdnem bekerült már a bux-ba is tavasszal, sztem őszre teljesíteni tudja a feltételeket), aztán a külföldi befektetők is, mert ugyan nagyon kicsi lesz a többség részére jövőre 10e felett is :) a piaci kapitalizáció, de néhány figyelmét már fel fogja kelteni. Jelenleg is van egy külföldi (svéd)intézményi tulaj, bár ott működik a home bias, mert egy magyar srác az alapkezelő.
RFV 2009 2010. 05. 17. 23:14
Úgy látom, a cég ismét előrukkolt vmi kellemes meglepetéssel.
A korábbi profit warning-hoz képest azért elmaradás van, de csak első látásra, mert az időközben megnövekedett szervezet (felfrissített közép és felsővezetés) indokolja a nagyobb költségszintet, és sztem ezzel már számolnak a 2010-es terveknél is, amely 2.3mrd EBITDA, szemben az erstés best case 1.7mrd-dal!!!
A zilahi projejt nagyon jó hír, és mutatja, hogy a gyergyói munka megfelelő referencia akár többségében románok lakta, illetve románok által vezetett városokban való munkák elnyerésére is. Az RFV-nek gyakorlatilag csak a finanszírozási korlátok szabnak gátat, bőven lesz mit csinálnia az elkövetkező 5-10 évben, akár RoMániában is.
Szvsz lehet benne trédelgetni, de ez a papír 1 éven belül ötszámjegyű lesz, nközi helyzet ide vagy oda.

friss hírek További hírek