Tibor78

Regisztráció: 2019-01-06 23:50:49

Hozzászólások száma: 2 897

Utolsó hozzászólás: 2020-07-08 18:12


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

77 368
2020. 06. 29. 10:37

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:12

Most megleptél, jó értelemben, mert nem gondoltam volna, hogy össze lehet kötni a balatoni hekket az EUR számlával :) Ezt hívják távoli asszociációnak.
Hát ez van, sajnálom, de nem vállalok be kockázatot hitel pénzzel, de ha te megígéred nekem, hogy 5%-t fog jövőre romlani a forint a EUR ellen, akkor veszek még EUR-t :)
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 17:56

Utána mit csinálsz a termőfölddel?
Ha nem veszi meg helyi gazdálkodó, akkor feltehetően bérbe se fogja venni senki.Ha nem adod ki bérbe, akkor meg neked kell gondoznod, mondjuk parlagfű mentesíteni.
Abban se vagyok biztos, hogy csak úgy parlagon lehet hagyni mindenféle következmény nélkül.
A júniós területalapút se lehet csak úgy puszira felnyalni a semmire, amennyire én hallottam, de nem vagyok termőföld szagértő.
Azt tudom, rokonomnak van fődje és mondja, hogy a gazdálkodó még annyit se fizet neki, amennyit felnyal az úniós támogatásból. Remek üzlet.
Én régebben nézegettem földet, mert gondolkodtam energia erdőben, de aztán lebeszéltek róla, mert akinek volt a harmadát ellopták neki. Azóta hagyja a francba, nem ültetett újat, majd valami lesz a fődjével.
Például ha megnézed itt egy alföldi város, hódmezővásárhely, 6800 az irányítószám, akkor ezek szerint volt egy nagy ugrás 2017 és 2018 között, de 2019-re meg csökkenés volt. Én nem látom az egyenletes 10% emelkedést sehol sem. Van olyan rész, ahol csak csökkenés van 2017-től.
Össze-vissza szórnak a termőföld árak, szerintem elég komoly helyismeret kéne ahhoz, hogy ne essél pofára a vásárlással.
https://www.otpagrar.hu/Kalkulator/JZBTermofold
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 17:07

Aki EUR-ra spekulált és még időben vett, annak bejött a móka, de miféle garanciát tudnál adni, hogy ez az évenként 5% forint romlási ütem meg fog maradni?
Arra emlékszem, hogy pár hónapja még többen magyarázták, hogy 350 sőt 360 szinten is érdemes EUR-t venni mert majd 400 forint felett lesz nemsokára.
Aztán ahogy visszaállt az EUR 335 körülire, eltüntek hirtelen :) Most megint előjönnek az EUR hívők, hogy 350 fölé gyengült a forint.
Legyen igazatok, nekem nem fáj. Annyi EUR-t tartok, hogy kb a következő 5 évben a külföldi nyaralás kifussa belőle, bár ez lehet hogy túl optimista terv volt, tekintve a vírust. Ezzel én nagyjából letakarom az EUR kockázatomat. Tudom, persze az import áruk drágulni fognak, de azzal nem tudok mit csinálni.
Mást nem nagyon veszek EUR-ból és nem akarok EUR-ra spekulálni, jó nekem a magyar forint is és a map+, nem vágyom ennél többre.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 15:07

Én nem azt mondom, hogy az alján kell venni meg a tetején eladni, mert általában ezt lehetetlen eltalálni.
2013/14-ben hasonló hangok voltak, kivándorlás, csökkenő népesség, sz.r hitelek nagyon magas kamatra és szemmel látható kamatot adó állampapírok. A lakáskiadás meg nagyobb lutri volt, mint most ebben a helyzetben. Sok volt a problémás bérlő, kellett a zemberismeret.
Ezekkel a kockázatokkal együtt is a lakás kevesebbet hozott, mint az állampapír.
Olyanok vettek leginkább ingatlant, akiknek kellett lakni valahol vagy akik szeretnek ingatlanokkal foglalkozni vagy aki a onokának vette.
Hogy ez volt az alja? Így utólag tudjuk, persze, de akkor simán hihető volt az is, hogy milliókat fogok veszíteni a lakáson. Csak ugye nekem sikerült nagyon komoly alkuval elhoznom egy az elképzeléseimnek 90%-ban megfelelő kéglit és a B terv az volt, hogy ha nagyon benne ragadok, akkor megtartom a gyerekeimnek, mert ez is szempont volt, hogy lakható legyen, nem csak a kiadást néztem.
A tavaly csúcs az szerintem elég jól érezhető volt. Én nagyon nagy biztonsággal megmondtam, hogy kb itt értünk el a csúcsra és átfordul túlvettből a piac, főleg mikor jöttek a map+ események.
Persze gondolok arra, mennyi mindent tudtam volna a pénzzel csinálni, de nem bánom, hogy nem adtam el, mert ha már megtartom, akkor megpróbálom hasznosítani arbitrázsra és ki tudja, mit hoz a jövő? Kp-m van bőven most, szépen hízik is map+ban, nem olyan rossz ez a helyzet sem. Persze lehetne jobb is.
Ha meg azt nézem, hogy a 8 teslám hozott annyit eddig, mint 1 éves bérleti díj és ha a mol részvényem duplázna, ahogy várom, akkor meg az kipörgetne nekem még egy lakás árát. 1 éves bérleti díj beleértve a kégli ügyes bajos dolgait az tudod mennyi idő? Még akkor is, ha nincs ellenemre a bérlőkkel találkozni és beszélgetni, mert sok mindenről tudunk beszélgetni, de akkor is 1 évről beszélünk, amit 8 tesla részvény is szállított nekem. Ezekre nem lehet simán rálegyinteni.
Ráadásul tesla (ésszel, alul véve), mol, otp, Ezek szerintem minimális kockázatú befektetések és meg kellett lépni ezekat, a hátszél segíteni akar nekem. Amikor a részvény a szexi befektetés, akkor hagynom kell, hogy a hátszél segítsen nekem.
Most az ingatlanokra szembe szél van, nem megyek a szél ellenében. majd ha megfordul a szél, szólni fogok, amikor én azt érzem. Most 2-3 évig pihi lesz, 2023 környékén várok egy mélypontot, amikor igazán jó vételek jöhetnek és megfordul a széljárás. Túl sok a turbulencia jelenleg és a makacs tulajoknak puhulniuk kell, végig kell menniük a felismerés lépcsőfokain, hogy mi mennyit ér. Ez hosszú idő.
Miközben ő ül a nem kenyérre kell kéglin aminek szépen csorog le az értéke és az ára is, addig nekem a pénzem meg szépen hízik map+-ban. Ő csak álmodozhat a fogyasztásról meg a cuccokról, amit a kégli árából venne én meg megynitom a kincstár appot és látom ahogy hízik a 3x mihály pénzecském, hónapról hónapra. Közben a részvényecskét is figyelem a kbc meg az RC applikációkban, de a teslát kivéve a zotp-t meg mollyt hosszú hosszú távra vettem, azt csak gondolatban simogatom, nőjél nagyra kis részvény :) Ha van megtakarításom, egy részéből még veszek hozzá részvényt, mert szerintem érdemes, másik része meg map-ba megy.
Ki fog előbb megtörni vajon? A lakástulaj akinek nem kenyérre kell, de nem látott még egyben 1 milliót mostanában és azért tudna mit kezdeni a pénzzel és látja hogy 2 havonta leviszi valaki a minimum árat 1 millióval mert szeretné tényleg eladni vagy én? Lehet fogadni. Belátom ez nagyon számító álláspont, amit képviselek, de hitelből vennék kéglit és kizárok mindenféle impulzust emiatt a döntésemből.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 13:36

Írtam, hogy csak tippelek, mert ncseed már csinált ilyesmit sokszor és nehéz megkülönböztetni a reinkarnációit olyanktól, akik újabban regisztrálnak :)
Én azon csodálkoztam mindig, hogy a frusztált gyerek ncseed/realestate meg még ki tudja milyen klónjai voltak végül is győzött és akik őt korábban hülyézték látványos vereséget szenvedtek.
Feltéve ha ncseednek volt esze kiszállni tavaly a csúcson.
Nekem eszem volt kiszállni, de nem jött össze, aztán már nem is erőltettem, helyette eladósítottam a kéglit arbitrázsra és majd meglátom, mit hoz a jövő. Ez vagy ad nekem egy újabb üzleti lehetőséget vagy nem jól spekulálok és akkor így jártam. 
Egy módja lett volna kimaxolni a hozamot és nyereséget ha tavaly eladom a kéglit és átülök állampapír kombóba és idén meg veszek részvényeket úgy a megtakarításom 60-75%-ból.
Sajnos hitellel én nagyon óvatos vagyok, azt nem viszem tőzsdére és a vásárlás során is kizárok mindenféle impulzus jellegű dolgot. Ha nem lesznek a befektetési sávban kéglik, akkor nem veszek.
A részvényt sajnálom, mol esetében is, kijött a szám, 3052ft-on kaphat a vezetőség jelentős jutalmat, ha eléri a részvény ezt a szintet 2 éven belül. El fogja érni? Szinte borítékolható. A teslát a családom nagy kedvencét nem is mondom. Hejj, ha lett volna több szabad pénzem.
5 év múlva majd számolok egy eredményt, de már most borítékolom, hogy akkor jártam volna sokkal sokkal sokkal jobban, ha eladom tavaly a kéglit, bármit is okoskodok majd ki ebből az arbitrázs hitelből.
Ugye ha a szél fúj, akkor háttal kell állni, hogy segítsen. Tavalyig olyan szél fújt, hogy az ingatlan birtoklása hoz jó hasznot, azóta viszont már sokszorosan megverte az ingatlanos hozamot a map+ + részvény kombó és most ilyen szelek fújnak. Már nem szexi a zingatlan. Más a menő befektetés.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:45

Szerintem te ncseed következő reinkarnációja vagy. Amolyan felírt, megálmodott karakter akinek a szerepébe bújik bele ncseed :)
Lehet, hogy nem így van, de nagyon ennek néz ki a dolog.
Volt ncseed már minden, középvezető bankban, informatikus, azt hiszem még orvos is, valahol azzal jött, hogy az egyeteme mellett van egy kéglije, amiben 3 szoba és minden szobának külön fürdőszobája és milyen aranybánya. A klinikák megállónál.
Most kitalálta magának a gyárigazgató szerepkört, aki egy kupac lakást vett természetesen olcsón és pillanatok alatt kiadja, mint ahogy eddig minden karaktere csinálta.
Lehet, hogy ez az én szegényes ismeretem miatt van, de én személyesen ismerek 1 darab gyárigazgatót, aki tulaj is, apámon keresztül és akinek 1 háza többet ér mint akárcsak a te kitalált portfóliód összesen és van neki még azon kívül egypár ingatlana. Balatoni vízparti nyaralója van, meg az alföldön egy lovastanyája. Ezen kívül meg egy kazal lakása, háza, de ezt csak apámtól tudom, ő maga soha nem beszélt a vagyonáról és hogy mije van. Nem téma ugyanis, mert minek beszéljen róla. Van és kész. Annyi más érdekes téma is van a világon.
Azt is nehezen tudnám a profiljába illeszteni, hogy egy fórumon oltogassa a névtelen nímandokat, hogy mekkora senkik és ő mekkora valaki, de hát nem lehet minden gyárigazgató egyforma :)
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 10:53

Befektetésre lesznek alkalmatlanok a lakások és ez meg is látszik majd, hogy alig lehet eladni a 1 szobás vagy 1+1 szobás garzonokat. Tök mindegy, hogy hol van, mert ilyeneket a befektetők mellett maximum induló lakásnak venne meg valaki, de egy stagnáló sőt lecsorgó piacon jobban jár, ha vár és megvesz egy olyan lakást, 1+2-est amiben legalább 10-15 évet le tud majd húzni. Tehát nem igazán lesz olyan, aki kis lakást akarna venni, mert minek?
Ez ami várható, de pontosan senki nem tudhatja, hogy mi lesz.
A nagyobb kégliknek, sorházaknak, házaknak lesz némi kereslete, mert azt tekintik sokan a végállomásnak a lakhatásban.
Kíváncsi leszek én is, mert idén lehet egy drámai visszaesés a tranzakció számban, jövőre lehet újra törleszteni a hiteleket. Előbb utóbb a legkeményebb fejűek is megértik ezt, hogy ez most lejtmenet.
Legalább lakáskiadással is csak olyanok fognak foglalkozni majd, akiket tényleg érdekel a dolog, szeretnek ezzel foglalkozni és nem az van, hogy megveszik a lakást maxi hitellel és ki akarják a bérlőből préselni a lehető legtöbb bevételt. Meg a legfontosabb, hogy olyan fog lakást kiadni, aki nem kapzsi és megelégszik egy alacsony haszonnal is.
Nem feltétlenül rossz az irány, akármennyire is annak tűnik most sokaknak.
Szerintem ezek a 2010-es évek voltak teljesen irreálisak és eredményeztek torz viszonyokat és többször is megerőszakolták a piacot, de majd szépen a helyére kerül minden a 2020-as években, ahova való.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 10:36
Nézd meg az airbnb lakásokat, milyen a többség. Átalakítás nélkül se hosszútávú kiadásra se állandó lakhatásra nem alkalmasak, cserébe qrva drágán próbálják meg eladni és balekot fogni rá. Külön kedvenceim, amikor egy nagyobb lakást daraboltak fel. Ezeknek nyilván óriási felvevő piaca lesz rövidtávú nélkül - nem lesz.
Pontosabban van aki hirdetni akarja sokáig, mert tetszik neki, hogy dicsekedhet a lakásával meg van aki el akarja adni. A kettejük árképzésében van 20-30% különbség is, de még így se igazán kelendőek.
Most olvasom az interjút a nemzeti vővel és kimondja, hogy szemet vetett a belvárosi ingatlanpiacra.
"Konkrétabban a várható felvásárlásait illetően Tiborcz igen sokféle ingatlanba fektetne:
 • a rozsdaövezetben vehet gyárakat vagy irodákat,
 • belvárosi lakásokat is néznek, óriási lehetőségeket lát például az V., a VI., a VII., a VIII. kerületben, 
 • És külföldön felvásárolna ingatlanokat, Horvátország, Románia, vagy akár Spanyolország, Olaszország a célpontja, őszre már meg is láthatjuk, hogy mire gondolt."

Emellett beszél a szállodákról meg a turizmusról, "élményt kell adni". Erről pofáztam én is, akkor azért mégiscsak érti a Tiborcz, hogy mivel lehet a turizmust turbózni kicsit, persze gondolom itt állami pénzeket vár el, amik megteremtik a zélményt, hogy utána a szállodásoknak legyen bőven foglalásuk. Az kevés, hogy gyere és sétálgass Budapesten, mert itt olcsóbb a szálloda, mint Bécsben (már ha ez igaz egyáltalán).
Így már jobban értem a sietséget az airbnb megregulázása körül. A NER nagykutyák akarnak a belvárosban befektetni meg a turizmusban látják a jövőt.
Sokat monopolyzhatott kiskorában és most megvalósítja az akkori álmait. A szállodák a legjobban tejelő ingatlanok abban a játékban.
Csak a monopolyban néha rá lehet lépni a rossz cellára és akkor irány a dutyi. A való életben nincs ilyen veszély. Igaz, a monopolyban is ha dutyiba vágnak valakit, akkor simán pénzzel kiváltja a szabadságát, csak veszít egy fél környi előrehaladást, más nem történik. Van hasonlóság az élettel.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 22:26

fogynak a babavárósok, érthetően, hiszen heteroszexuális, házas, szaporodásra alkalmas életkorban kell legyenek, legalábbis a nőnek. A férfi majd megoldja ha túl öreg vagy segítséget kér, akár úgy is, hogy nem tud róla.
Tehát az eszményi magyar embert kell képviselniük és még látható jövedelmük is kell legyen, mert mégiscsak hitel.
Ez egy erősen korlátos piac és ha elfogyott a kezdeti tömeg, akkor marad az évi 15-20e friss házas, de szerintem ebből kb 2/3 tudja megkapni ténylegesen. Ez se kis  mennyiség, 80-120 milliárd hitel kihelyezése minden évben, úgyhogy érdemes ezért a piacért harcolni, főleg mert várhatóan a qrmány meghosszabítja a nemzet szaporodásának ezt a gránit szilárdságú tartó oszlopát.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 22:19

Szerintem legalább annyian várnak újabb rakétázást, mint amennyien árcsökkenést. Köztük az összes lakástulaj, aki nem akar másikba költözni meg a befektetők, akik nem akarnak újabb kéglit venni.
Úgyhogy most el kéne döntenie a sorsnak, hogy melyik csoport a nagyobb és hogy akkor mi ellenében kell majd cselekednie, hogy ne legyen igaza a nagyobb csapatnak.
Biztos nagyon jól járt a békásmegyeri panel kégli tulaj, hogy nem adta el 30 mihályért és nem rakta be map+-ba, ehelyett nézheti, hogy kb 2 havonta 1 millával ér kevesebbet a kéglije.
Nyilván őt megvígasztalja, hogy 10 év múlva újra jön a rakéta, hiszen mindig jött, akkor most is jönni fog. A piac inkább az olyanokat szereti megtréfálni nagyon, akik azt hiszik, hogy kiismerték és ismétlődést várnak.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 22:15

Hát ezt én nem vágom, hogy lehet-e airbnb-t nyomni magánszálláshely adózással.
Ha mégis megmarad ez a kiskapu, akkor majd a Rogán Tóni féle turisztikai csapat fél év múlva rájön és egy sima feles törvénnyel átíratják. Esetleg visszamenőleg, hiszen a jogalkotói szándék az volt, hogy .... és itt elmagyarázzák.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 21:56

"Az Szja törvény fizető-vendéglátó tevékenységet folytatónak tekinti azt a magánszemélyt, aki – nem egyéni vállalkozóként – a kormányrendelet szerinti magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében ad szállást egy adóévben ugyanannak a személynek legfeljebb 90 napra."
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Valtozasok_a_szallash20200113.html
Ezek szerint 3 havonta cserélned kell a bérlőt. Mondjuk ha négyen összeállunk és nem költöznek a bérlők, csak mint a vetésforgó mindig mással szerződnek hivatalosan és zsebszerződéssel meg megoldjuk, hogy maradhatnak a lakásban.
Ehhez kéne még 3 jófej lakáskiadó :)
Ennél valószínűleg egyszerűbb, ha simán feketén adod ki rövidtávra, de azt ne kérdezd hogy azt hogyan kell vagy milyen kockázatai vannak, mert nem tudom.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 21:37

Itt a zöld híd csinál lomtalanítást évente egyszer külön kérésre, de az egy vicc, 2 m3, ami kb 3-4 ágymatrac. Itt nincs olyan lomtalanítás, mint pesten, hogy hegyekben állhat a lom az utcán. Vannak még lerakópontok, oda 1m3-t lehet vinni, szintén semmi.
A veresi hulladékudvarba viszik itt a környéken, de ott 3e ft / m3 meg ha észreveszik akkor nem mindent lehet leadni. A hungarocellért ugatnak például. Miközben gyakorlatilag bármit vesz a zember dobozban, azzal van kibélelve és akkor utána hova adja le? Nyilván mindenki megoldja, csak ez így nem jó.
Azt nem tudom, hogy ilyen konténeres meg egyéb lomizós cégek hova viszik, de nem szokott semmiféle korlát lenni. 2500-3000 forint / m3. Annyi van csak, hogy ez a m3 számolás is egy vicc egyébként. Na az minden csak nem egzakt, hanem hasraütésre mondanak valamit. A teherkocsit szokták nézni, hogy kb mennyire telik meg vagy a konténert kb-ra, de a belseje öreges marad mindig.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 20:33

ámátőrök
itt egy idős emberke most költözik a fiához, már üríti a házat és összejött neki 20 m3 lom, de ez olyan öregesen 20 m3.
Mit csináljon? Mondtam neki ismerek egy sofőr srácot kisfurgonnal, akit ki lehet bérelni, fordul hármat összesen 15e + 3e forintot kért üzemanyagra és ha szípen megkér és adnak valami jóféle vacsorát, akkor elhívok még pár srácot, meg a nagyobb gyerekemet és feldobáljuk neki seperc alatt, meg elmegyünk le is dobáljuk. Elment volna max 4 óra vele, de megcsináltam volna az öregnek szívesen.
A lerakás az fix áras, 20 m3 45-50e pénz, azzal nincs mit csinálni plusz a kisteher 18e meg a vendéglátás mondjuk legyen 8-10e pénz.
Sokallta. Elkezdett problémázni, hogy ezért nem jó, azért nem jó. Jól van, intézd magad akkor, csak ugye segget csináltam számból, mert lealkudtam a kistehert neki 15+3-ra. Általában ennél drágábban vállal 3 fordulót. Na mindegy.
Kihívott valami professzionális céget, 2 forduló 120e forint összesen, de előírták az öregnek, hogy zsákoljon mindent be, meg hordja előre, mert a munkásoknak különben sok idejük elmegy és valami horror órabérrel dolgoznak.
Az öreg teljesen maga alatt volt utána, hogy 120e forint? Összesen nem pakolt a 2 zsivány 20 percet se, mert minden előrehordattak az öreggel, de megkezdett óra számít. A lerakást gondolom nekik is fizetniük kellett, ott nem szokott lenni kedvezmény.
kocsifutás, gázolaj, kb 3-4 óra meló, tisztán maradt nekik 60-65e, egy fél nap alatt két zsiványnak, kényelmes munkával, nem kellett zongorát emelniük vagy tölgyfa szekrényt. azért is vállaltam volna a segítséget meg láttam, hogy csak apróságok, de abból elég sok.
Így kell élni.
Meg ezért van az, hogy senki nem hív májsztert, csak ha már nagyon muszáj. Mert drágák.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 19:58
Most olvastam a vakmajmon
a jövő "Tech-Városai"top 25-ös lista
Régiós helyezések: Bukarest 7. (!) Varsó 15. Szófia 20. Prága 22. Tallinn 23, Krakkó 24. Bp. sehol.
Bukarestet nem ismerem, Varsóban voltam többször, döbbenetesen fejlődik. Krakkó meg gyönyörű és szintén bődületesen fejlődik. Prágában ismerősöm jár többször és mondja mindig, hogy legszívesebben kimenne családostul, annyival jobb, mint BP, de könnyen lehet, hogy ki is megy.
Amin még csodálkoztam, hogy Pozsony sincs a top25-ben. Rajtuk jobban csodálkozom, mint BP-en.
Erről kb ennyit, hogy majd a magas bérek a modern technológiában megtámasztják a pesti ingatlanárakat.
Ide csak szállodai alkalmazottak kellenek a szállodákba, portás, ajtónálló, takarító stb meg taxis aki vendéget hozza meg viszi a reptérre.
MOLly tulajok topikja kedd, 19:41

Akkor ez most finom utalás volt arra, hogy érdemes még zsákolni Mollyt?
Veszem szorgalmasan, mert úgy vagyok vele, hogy 2 év időtávban biztosan többet hoz, mint a map+ 3,5-4,5%.
A 3052-vel így látatlanba kiegyeznék akár jövő év végére is :)
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 19:14

"Nincs eladási kényszer. Van hitelmoratórium. Van tapasztalat, hogy 6-7 év múlva legalább ennyit fog érni megint."
Ezt a nincs eladás kényszer szöveget írd fel valahova és térjünk rá vissza mondjuk 1 év múlva.
Elhiszem, hogy nem kenyérre kell sokaknak, de gondolom úgy vannak ezzel, mint én is, hogy amikor árulni kezdtem a kéglimet, akkor gondolatban végig zongoráztam, hogy mit csinálok majd a pénzzel.
Na hát most képzeld el azokat, akiknek nem kenyérre kell, meg akiknek nincs eladási kényszere csak tesztelik a piacot, de azért gondolatban már elköltötték a pénzt és ezt ismételgetik már évek óta :)
Miközben a zárak legjobb esetben is stagnálnak, de inkább csökkenés lesz.
Az, meg hogy mi lesz 6-7 év múlva senki nem tudja. Nagyon kevés olyan ingatlanbefektető van, mint páran itt hirdetik magukat a fórumban, hogy csak vesznek és ráülnek.
A nagy többség számára nincs más megtakarítás, mint egy örökölt vagy valahogy mexerzett második lakás, amiben áll a rahedli pénz és ők szívesen utaznának, vennének kocsit, élveznék a fogyasztói társadalmat, amire csak akkor lesz lehetőségük, ha eladták a rohadt kéglit.
Mindig lesz eladó lakás, mindegy ki mit hisz. Csak pesten van 920e kégli, ha ennek csak 4-5%-a piacra kerül öröklés, költözés, válás vagy akármi más miatt, az már 35-45e kégli + 4-5e új építésű.
Kik lesznek a vevők, akik egy stagnáló vagy lecsordogáló piacon hajlandóak lesznek horror áron vásárolni?
csókós babavárós horda ugyen, de ez a forrás már merül ki. aki tudta előre hozta a házasságot és felmarta a pénzecskét. Évi normál utánpótlás meg kb 5e friss házas.
Meg még ezt se felejtsd el számolni, hogy egy nagyobb kéglibe költöző ember az eladó és vevő is egyszerre.  Kell évente 45-50e új vásárló vagy befektető pesten a lakás upgradeseken kívül.
Ez nem tűnik soknak, de valójában az, mert nem lesz ennyi vevő. Miközben eladó lakás ennyi biztosan lesz és a tulajok már gondolatban elköltötték a pízt, aztán utána nem kellemes ám éveket várni, hogy vagy lesz majd valami újabb áremelkedés 10 év múlva vagy nem lesz.
Vagy kitalál megint valami szivatást a qrmány a lakáskiadóknak vagy nem talál ki.
stb
Nekem most van olyan megérzésem, hogy akik arra spekulálnak, hogy majd megint itt rakéta üzemmód lesz a lakásárakban 8-10 év múlva, azok pofára esnek. Azért sem fogja a piac azt csinálni, amit sokan várnak, mert nem szereti magát ismételgetni a piac. A váratlan húzásokat szereti. Ha lesz még ez a fórum akkoriban, akkor megvitatathatjuk.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 18:23

Felesleges ezt ragozni, persze hogy lesz árcsökkenés. Sőt az airbnb lakások egy speciális állatfaj lesznek. Eddig ha árcsökkenés volt, akkor az kínálat szűküléssel járt együtt, mert a tulajok nem akarták elkótyavetyélni az éxerdobozukat és inkább kivártak.
Az idő őket igazolta, de nekem most van egy olyan érzésem, hogy kétszer nem fog ugyanaz megtörténni és pofára esnek akik ugyanarra spekulálnak, mint ami volt ezelőtt.
Ez csak egy megérzés.
Na, de az airbnb lakások hiába kerülnek bele egy negatív spirálba és csökkenő árak lesznek, de a kínálat szerintem bőséges lesz, annyira sok lakás kerül eladásra. Hosszú hosszú évekig fog tartani amíg el tudják adni és sok sok árcsökkenési lépés lesz.
Ma szembe jött egy hirdetés facen, sürgősssssen eladó a dembinszky utcában egy 42nm plusz 14nm ocsmány galéria, mindössze 43,7 mihály. Mennyi lenne a zára, ha lenne ideje a tulajnak eladni és nem kéne sürgőssssen :) ?
Kár, hogy soha nem fogom megtudni, hogy el tudták-e adni, de én kizártnak tartom hogy találnak erre palimadarat. Ennyi pénzt kiadni egy kéglire, ami befektetésnek pocsék, lakhatásra szintén és iszonyúan túlárazott. Valahol 30 körül lenne a reális ára, még akkor is ha a tulaj úgy gondolja, ez 56nm lakás, mert nem ez egy elég csúnyán meggalériázott 42nm lakás, aminél borult az üzleti matek.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 17:37

A Rogán Tóni ezt is megcsinálta. Amihez csak hozzányúl, arannyá változik a kezei alatt.
Talán a lakáslottó nem jött be egyedül neki, más minden.
Az ötletei, a szabadalma, mind jól hoznak.
Kiváló érzékkel választotta ki a lakását is, hiszen jelentős felárral el tudta adni.
A feleségét is lecserélte egy fiatalabbra meg szebbre.
Sikeres ember na, kicsit irigylem is :)
Most megoldja az airbnb problémát is egycsapásra, amivel itt szenvedett mindenki évekig.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 14:25

A nagyon okos sok nyelven beszélő saját lábra álló turisztikai szagértőknek ez lenne a dolga, hogy a minőségi turizmus irányába pozícionálják Budapestet.
Ugye ehhez kéne a szagember, meg ebbe kellett volna az EU milliárdokat belenyomni és jönnének a turisták (majd ha lecseng a vírus).
Mint ott van az az osztrák falu, ami jól néz és ellepik a turisták, mert jön a turista és valamit látni akar, nézni, valami eseménynek a részese akar lenni. Ki kéne találni, hogy miért lenne érdemes a minőségi pénzes turistának Budapestre jönni, mint önálló utazási célpont.
Miközben Budapestet az igénytelen olcsó tömegturizmusra pozícionálták, igaz azt nagyrészben az airbnb "szolgálja" ki meg a lepukkant 3 csilag és az alatti szálláshelyek.
Mégis építik a 4-5 csillagos hoteleket, de fel nem fogom, hogy mitől jönne ide több pénzes turista vagy miért? Azért fognak jönni a turisták mert több hotel épült?
Nem tudom ki volt az a zseni, aki ezt így kigondolta, de nem biztos, hogy ez így összefüggésében működni fog.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek