1702

Regisztráció:
2003-12-15 20:17
Hozzászólások száma:
3 707
Utolsó hozzászólás:
2018-01-22 21:16
Pontok:
Tapasztalati: 5
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2018-01-22 21:16:05
mutat
Rába és a láma #84831
Egy aranybánya jobban tetszene. :))
2018-01-22 18:07:07
mutat
Rába és a láma #84826
4-5k célárral mizu? Új pletyka van? :)
2018-01-21 15:41:39
mutat
Rába és a láma #84819
Az első 2 mondatoddal nem értek egyet elvi okokból. Egy tulajdonosi vitáktól sújtott, jövőképében és transzparenciájában hiányos cégből minden megtermelt forintot ki kell venni, hogy apránként csökkenjen a kitettség, és a kockázat. Amíg megy tovább az eddigi módon és tőkéből a szekér addig jó, de ha elbénázzák, akkor mindenki mehet amerre lát.
Te pl. tennél bele plusz pénzt, ha azt kérnék, hogy emeljünk tőkét a jelenlegi feltételek és tájékoztatás mellett? Mert az osztalék ki nem fizetése ezt jelenti.
Azok után, hogy 6 évig a saját tőke alatt forog a részvény én biztos nem szállnék be egy tőkeemelésbe csak jelentős 20-30-40%-os diszkonttal. Ezt az osztalék lenyelése nem biztosítja.
2018-01-21 10:36:55
mutat
Rába és a láma #84816
Nincs mit!
Abban lehet valami, hogy nem jól érzékelik a valóságot, mert akkor 2017 nem úgy történik, ahogy történt. A támogatás bejelentésekor azt gondoltam, hogy ott a fordulópont. A közgyűléssel viszont totál lerombolták, és azóta is tart a mélyrepülés. Azt viszont nem gondolom, hogy egy levelemtől meghatódnának. Hacsak nem egy bírósági kereset másolatát kapnák mellékletbe. De az még talán korai, ha nem lesz túl késő bírósághoz fordulni. ;)
Várnám a gyorsjelentést és a vezetői nyilatkozatokat. Az az utolsó alkalom, ahol diszkrétebben elhúzhatják a kormányt a piac felé. Ha nem teszik, akkor chicken game-t játszanak.
2018-01-21 10:28:54
mutat
Rába és a láma #84815
A fene tudja.. A "befektetik" és az "elköltik" között azért nálam szokott lenni különbség, ha nem is minden esetben egyszerű megkülönböztetni. :)
A kovácsüzem határeset ebben a viszonylatban, mert az árazása megítélhetetlen akár egy rába tulajdonosnak is (ki vett itt utoljára 2 tonna kovácsüzemet és mennyiért?), viszont a menedzsment szerint már régóta esedékes volt, mert az üzembiztonságot a nem nulla valószínűségű kiesése fenyegette, míg az üzleti lehetőségeket kapacitás oldalról korlátozta. De ezt támogatás nélkül is kigazdálkodták volna. Így a támogatás kifizethető akár osztalékban is, de ha nem, akkor erősen kommunikálandó, hogy mi lesz belőle, és miért jó ez a tulajdonosoknak. A finanszírozást az olcsó banki hitelekből is lehetne kezelni, nem lehet hozzá szükséges a mi drága pénzünk.
Másik oldalról rettentően hiányolom a jövőkép bejelentését a kovácsüzem témában. Nem két perc szokott lenni a sorozatgyártásig vezető út egy új megrendelésnél. Menedzsment szinten mostanában már látni kellene, hogy mivel akarják megtölteni a kapacitást mondjuk 80%-ban. Erről lehetne tájékoztatni, árbevételi terveket közzé tenni, stb. Esetleg egy osztalékpolitikával megtoldva rögtön kiválóan lehetne árazni a részvényben a szebb jövőt.
Ez nem kerül egy petákba se, és akár még igaz is lehet. Ígérni a leghülyébbek is tudnak, csak Pintérék nem. Miért?
2018-01-20 20:04:07
mutat
Rába és a láma #84811
Ha marad a fidesz, akkor szerintem nagyon durva kutyaszorítóba kerülnek, mert a legközönségesebb módon zsarolni fogják őket, hogy vagy tovább asszisztálnak az EU-s források elapadását követő padlássepréshez, vagy mehet a lecsóba pár évvel a nyugdíj előtt. (Aztán lehet, hogy mégis mindkettőt megteszik velük.) Amiben biztos vagyok, az az, hogy a fiúknak nem fog számítani a sok éves szakmai teljesítményük, amit egy normális tulajdonos értékelne, és akár még a nyugdíjkorhatár után is megpróbálná a tapasztalatok és kapcsolatok miatt a cég közelében tartani.
A helyükben én két dologra törekedtem volna, és most is ezen lennék az utolsó percig:
a) elégedetten tartani a legnagyobb valódi hosszútávú részvényeseket (mostanra már inkább úgy hangzik ez, hogy csillapítani az árfolyam miatt kialakult lincshangulatot),
b) valahogy bevonni a tulajdonosi körbe egy szakmai, esetleg pénzügyi nagybefektetőt, aki nem politikai megfontolásokból dönt, és akár képes bizonyos szintű politikusokat helyre is tenni a jövő érdekében. (Pl. az önkormányzat tökét laza mozdulattal letépetni az ingatlanos ügyek alakulása miatt.)
Utóbbi nyilván nagyon nehéz feladat, hiszen egyrészt a piacról nem megy, el kellene adatni mondjuk 10%-ot az 50%+1-fölötti részből az állammal, másrészt ilyen hazai szereplő nincs, és ha lenne sem lenne a célnak megfelelő. Továbbá ha most jönne egy külföldi befektető, azon lehetne nyammogni, hogy a malájoktól akkor minek vették meg.. Persze egy EU-s és/vagy NATO országból érkező befektetőt azért el lehetne adni még ebben a helyzetben is hercegnek a fehér lovon. Csak dolgozni kellene rajta, de ennek nyoma sem volt.
Az elégedett(ebb) részvényesekre viszont lett volna több lehetőségük, és éppen ezért állok döbbenten, amikor az elmúlt év (nem) történéseit szemlélem. Egyrészt voltak az éveken át szerencsétlenkedő kisrészvényeseknek olyan felvetései, amit ingyen, kockázat nélkül megtehettek volna. Pl. a Láma által rengeteget kritizált kommunikáció, és a szintén többször citált osztalékpolitika. Vagy az, hogy normálisan tárgyalnak és tájékoztatnak a kérdéses dolgokról. Nem akartam hinni a szememnek, amikor olvastam a 2017-es KGY jegyzőkönyvében, hogy milyen nulla indoklással söpörték le egy év(!!) vizsgálódás után a számviteli politika kérdését is. Botrányos. Normális országban már egy ilyenért önmagában lefejezik a menedzsmentet.
Vulgárisabban megközelítve pénzt is adhattak volna többet. Az osztalék rettentően szerény volt ahhoz képest, hogy mennyi támogatást kap a cég. Értelmetlen ülni a pénzen, hogy aztán méginkább célpont legyen, mert van mit kilopni belőle. Én biztos hogy a maximumot tolnám kifelé a részvényeseknek ebben a helyzetben. Vagy befektetném olyan vagyontárgyakba és projektekbe, amit nem lehet nagyon elvarázsoltatni számviteli hókuszpkusszal. Pl.: Rába munkásszállót/apartmanházat, stb. építeni, ha már más nem akarja vinni a telket.
2018-01-20 12:15:32
mutat
Rába és a láma #84806
Tőlem meg azt kérdezték a napokban, hogy szerintem mi lesz a Rábával, ha nem nyer a fidesz.
Fideszes kérdezte. Érdekes volt a helyzet és azóta is ezen gondolkodom.
Az első tippem az volt, hogy azonnal nagyon hangos per fog indulni az MNV üzletrész semmissé nyilvánítása érdekében, majd arra jutottam, hogy nagy kérdés, hogy akár csak ezt a nullánál éppen csak nagyobb esélyt is túlélheti-e Pintérék pozíciója. Nézzük miért..
Mennyi is van neki hátra a megbízatásából? (6/2013.04.12. sz. közgyűlési határozat: "A Közgyűlés ismét az Igazgatóság tagjává  választja  PINTÉR  ISTVÁN  urat  2013.  április  13-tól  a  2017-es gazdasági évet lezáró közgyűlés napjáig, de legfeljebb 2018. április 13-ig.")
Ha feltételezzük, hogy kormányváltás lesz, akkor mégis kivel, miről, és hogyan kellene/lehetne _most_ megállapodniuk ahhoz, hogy a székükben maradhassanak a legközvetlenebb kollégáival és fegyverhordozóival? A bukott választásra egy héttel az MNV fideszkáderei át mernék/akarnák nyomni adott esetben? Mégis miért tennék? Ellenzék vezető ereje (akár lokálisan) kitapintható számukra? Látszik, hogy ki fogja kicsinálni a Borkai bandát?
Ezekre nem látok életszerű indokokat és forgatókönyveket, ha abból indulunk ki, hogy az árfolyam eddigi lenyomása csak arra lehetett elfogadható magatartás, hogy a cégből kisebb feltűnéssel lophasson valamikor a jövőben a fidesz, és így Pintérék általános megítélése a kollaboráns szó háborús értelmezésével írható körül.
Szerintem nagy a bizonytalanságuk, féltik a széket, és a szorgalmas hallgatás ezzel függ össze. Azt hiszik, hogy ha semmit nem mondanak, csak szorgalmasan dolgoznak, akkor azzal nem hibáznak.
Pedig ez egy durva tévedés.
Egyes szintén fideszes forrású szóbeszéd szerint már a 2013-as megválasztása is jelentős részben annak volt köszönhető, hogy magas a befektetők körében az elismertsége, és könnyebb lesz stabilizálni a tulajdonosi vitákat velük, és ez be is jött. Viszont ha marad a fidesz, akkor a továbbiakban ugyanígy gazsulálni, ahogy eddig tették akár a Németh Szilárd is tud. Fideszes logikával simán megy, hogy ilyen szintű ember legyen Rába vez.ig. az utolsó 4 évükre, Pintér megtette amire megtartották, most már menjen nyugdíjba, vagy jó messzire, és jöjjön egy új, aki még kérdezni is hülye, csak írjon alá bátran mindent, amit az orra alá tolnak.
Ha meg bukik a fidesz, akkor beindul az általános vendetta, és abban rovott múltúként igen könnyen vérezhetnek el. Pl.: mi lesz, ha megáll a bíróságon a semmissé nyilvánítás és visszajönnek a régi tulajdonosok az MNV helyére. Lesz egy kályhás 2 sztori? Pintéréknek gondolkodni kellene egy icipicit a befektetői megítélésükről azután, hogy 6 éven keresztül asszisztáltak ahhoz, hogy az MNV kiröhögje, megalázza a befektetőket, hagyták lerombolni a részvény piaci megítélését és árfolyamát, amikor már a kincstári vagyonkezelőjük is azt kérdezi a közgyűléseken, hogy WTF.. És rá kellene jönni, hogy sikerült nagyjából minden feléjük mutató szimpátiát felélniük.
Ideje lenne törleszteni az adósságot, mert az már óriási. A részvény árfolyamnak már a duplájának kellene lenni a mostaninak.
Ideje lenne felmutatni olyan unikális vezetői képességeket és jövőképet, ami érdemessé teszi őket bármilyen támogatásra. Ezt néma kussban nem lehet megcsinálni.
Nagy érdeklődéssel várom, hogy lesz-e annyi erejük és tehetségük, hogy a maradék időben villantsanak valamit. Ha komolyan veszik a személyes jövőjüket, akkor nagyon kellene sietniük.
2018-01-17 11:52:52
mutat
Rába és a láma #84780
Ahhoz, hogy ez az árfolyam számítson a saját tőkét is meg kellene hamisítaniuk még jobban.
2018-01-12 15:55:54
mutat
Rába és a láma #84755
Ha azt nem túl nagy indiszkréció megkérdezni,  akkor nagyon érdekelne, hogy a sok .... az darabra  hány cég a magyar piaci szereplők közül? Mert ha a teljes bux fel van sorolva, akkor túl sokat képzelnék bele. :)
2018-01-10 17:18:00
mutat
Rába és a láma #84688
Minden marketmaker így dolgozik. Ha adnak neki, akkor lentebb megy mindkét oldalon az ajánlataival. Ha veszik a készletét, akkor meg fentebb.
2018-01-07 19:28:47
mutat
Ethereum, Ripple, Dash, etc. #489
Szerintem ebben tér el legmarkánsabban az álláspontunk: "[..] a kriptoláz még csak most indult be, ergo sokat "fújhatnak még ezen a buborékon"."
Amikor már Budapesten óriásplakáton toborozzák a piramis következő szintjére a szerencsés nyerteseket onnan már talán csak egy szint van hátra: amikor Zagyvaborzasztón fogják a népet bepalizni ugyanebből a célból. Ha sikerül.
2018-01-07 13:24:57
mutat
Ethereum, Ripple, Dash, etc. #475
Tévesen következtetsz. A nép egyszerű fiai ezt fel sem fogják, vagy rosszabb esetben elintézik annyival, hogy nem elég körültekintő aki elbénázza, és jön az all in. Ez majd utólag lesz nekik is világos, mint a devizahitelezéssel megtörtént. Egyébként ez kb. ugyanaz a jelenség. Aki az elején beszállt és (majd?) időben kiugrik, az nagyon jól jár, akkor is ha tudatlan ahhoz, amit csinált. Aki meg a végén maxolja ki tök tudományosan ("mert ez még mehet tovább, ahogy eddig") az meg egy életre bukhatja a befektetését. Nem szabályozott piac, nemzetközi (átlagembernek utolérhetetlen és perelhetetlen) szereplők, többség számára érthetetlen technológia és eszközök, bemondásra, laikus fórumozók véleménye alapján kiválasztott és használt szoftverek/online szolgáltatások megbízhatósági kockázatai, stb. Rengeteg kockázat, ami még a hagyományos tőzsdézésben sincs benne, de ami egy óriási buktához egyedül is elég lehetne, és mégis egyre öntik bele a pénzt. Mitől mástól menne, ha nem a nép egyszerű fiainak a bátorságától? Nem véletlen hogy aki látott már tőzsdei bukást, azok között többségben van az óvatos vélemény, míg a pár éve befektetők meg baromi lelkesek. Ez a tőzsde rendje, csak új instrumentumot találtak ki hozzá.
Engem speciel egyre inkább az érdekel az egésszel kapcsolatban, hogy ha véletlenül jön valami IT vagy akár szabályozói oldalról, amire eddig nem számítottak (pl. a héten a Meltdown és Spectre páros), és megborul a biztonságérzet, vagy a befektetési láz felfutása, akkor egy abból fakadó összeomlás képes-e az egyéb piacokat is megborítani. Mert most elég sokan azt hiszik az új kriptonyugdíjasok közül, hogy nagy megtakarításuk van, és bátran költhetik a hagyományos pénzt. Ha véletlenül kiderülne, hogy nincs semmi a kezükben a bájtokon kívül, az kicsit boríthatja a gondolkodást.
2018-01-05 15:11:02
mutat
Rába és a láma #84588
Így van, és ez számít. Ha marad így a forgalom, akkor rövidesen kiszívják a pánikbetegeket, aztán már oda rakják, ahová akarják. És akár emelkedhet is a változatosság kedvéért.
2018-01-02 20:32:35
mutat
Rába és a láma #84471
?UNDEF'D STATEMENT  ERROR IN 1210
READY.
SYS 64738
2018-01-01 12:46:44
mutat
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert? #3368
1) Az baj, de azért segítek. Azért volt a többes szám, mert ebben a topikban jó ideje 95%ban értelmetlen hitvita megy, érdemi érvek nélkül, és szerintem nagyjából két oldalra sodródtak a szereplők: kriptohívők vs. szkeptikusok. Időnként az egyik csoportból valaki ír valami nyilvánvalóan blőd dolgot, amire ráugrik a túloldal, és megy az adok-kapok, holott jellemzően egyik pólusnak sincs igaza a nagy általános kijelentéseik tartalmát illetően. A mondandóm főleg a csoportodnak szólt és nem személyesen neked. Csak azért erre nyomtam rá, mert amikor már te is hülyeségeket írsz, akkor azért nem árt kicsit korrigálni.
2) Nem akarok skatulyázgatni, csak csoportmeghatározásként kezelem. Amúgy mi volt a skatulyázás ebben, és ha az is lenne, mi a baj vele? Nem hiszel a kriptopénzek jövőjében? És ha nem "kriptohívő", akkor hogy nevezzük másként, mi a pol.korrekt csoportnevetek? Ha a bináris csoportba besorolás ténye zavar, akkor viszont bocs, de tegyél ellene, hogy megkülönböztethető legyél tartalmilag, álláspontilag.
3) Készséggel elhiszem neked, hogy direkt módon nem hülyéztél le senkit, kérlek ezután se tedd, és elnézést, ha rád nézve sértő lett volna ez a csoport szintű általánosítás! A mondat egyébként arról szól, ami az "olvassál utána" alapérvelésetekből következik. Ez azt mondja, hogy aki más következtetésre jut az vagy nem olvasta el a házi feladatot, vagy szellemileg lemaradott, ha nem érti meg a nagy csodát.
2018-01-01 11:35:35
mutat
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert? #3363
BUÉK! Egyébként meg hűha.. Ennél azért nagyobb elméleti felkészültséget várna el tőletek az ember, ha már szinte minden vitát oda futtattok ki itt a hittérítők részéről, hogy a BTC szkeptikusok vagy hülyék vagy tájékozatlanok.
A BTC globális erőforrás igényének sokkal kevésbé meghatározója az egyedi műveletek relatív erőforrásigénye. Valójában a konszenzusalgoritmus, és az abból származó felesleges redundancia az oka a mértéktelen pazarlásnak, így a kérdésre a helyes válasz a NEM. Pl. pont ezért is akar pl az ethereum POW ról POS-ra váltani.
Egyébként meg a válaszod attól is humoros fényt kap, hogy mi is a mostani új favorit? Ha jól követem a híreket, akkor a ripple. Ha így van válaszoljátok már meg légyszives a saját ideológiátokhoz képest, hogy az független? Anonim? BTC-hez hasonló erőforrás igényű? Hogy is van ez az egész a technológia lényegével? Esetleg a kriptohívők ezt pont annyira nem értik (esetleg el sem olvasták), mint akiket kritizáltok ezért?
Javaslom idén lazítsatok egy kicsit mások lehülyézésén és ezzel talán hozzátesztek ahhoz is, hogy kevesebb hülyeség terjedjen a kriptopénzekről, és értelmesebb párbeszéd legyen itt is.
2017-12-20 09:22:21
mutat
Rába és a láma #84362
Szerintem erre rövid távon nincs remény. Max. két megmozgató esemény képzelhető el: A) rádől valakire a karácsonyfa, és a kihulló ember miatt megborul a menedzsment+IT közti titkos paktum a szereplők és az érdekek változása okán, B) megbukik a fidesz kormány, esetleg a győri fidesz a választásokon.
Az A) valószínűtlen, a B) egyelőre nagyon kicsi esélyű, így az ügydöntő kérdés, hogy van-e a részvényesek között valami olyan vállalkozó szellem, akinek módjában áll és megéri valamelyik esemény bekövetkezési valószínűségét jelentősen és jól láthatóan megnövelni.
 
2017-12-18 19:49:48
mutat
Rába és a láma #84332
Jól hangzik. Pont passzolni fog a GSPARK-om mellé. Azt is csiripelik, hogy a választások előtt vagy után jön az áldás? :)
2017-12-18 16:18:34
mutat
Rába és a láma #84323
Szerintem ő az egyedüli, aki bármikor bátran megvehetné az MNV üzletrészének a felét-harmadát.
2017-12-18 11:08:03
mutat
Rába és a láma #84300
De előtte még felezni fog? ;)

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE