1702

Regisztráció: 2003-12-15 20:17:39

Hozzászólások száma: 4 579

Utolsó hozzászólás: 2020-06-28 19:13


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Rába és a láma vasárnap, 19:13
OK, legyen neked igazad, ha ezután leszállsz rólam. :)
Rába és a láma vasárnap, 14:01

Az eleje igaz. Pláne utólag.  :)
A vége már téves extrapoláció szerintem. Nem tartani volt a hiba, hanem tartani és bízni abban, hogy maguktól vagy kisebb noszogatásra lesz valami pozitív eredmény, mert rájönnek, hogy azzal ők is jobban járnak. Mint kiderült nem érdekli őket. Kár, de ez már elsüllyedt költség.
A helyes következtetés tehát nem az eladás, hanem a tartás és a maximális erősségű fellépés. Nem véletlenül írogatom be időnként, hogy aki tud az készüljön arra, hogy perelni kell. Plusz ha kiderül valamiről egyértelműen, hogy BTK-s, akkor feljelenteni őket, akkor is ha a nyomozó vagy a vádhatóság elsikálja. Előbb-utóbb betelik majd a puttony a jézuskánál is.. És szerintem a HM vonalon már készülhetnek, ha a közgyűlés nem hoz megnyugtató információkat és számonkérhető reális terveket. Aztán a kalapács sem kizárt, hogy erre a sorsra jut. Azt kell megértetni velük, hogy innen már nem megyünk sehová, amíg nem rendezzük a számlát.
Rába és a láma vasárnap, 12:05

Most?!
Eddig azt hittem normális vagy. :)
Rába és a láma vasárnap, 10:31

Mert nincs se SRV, se tisztességes osztalék. Kockázat meg van bőven. Nézzünk egy jellemző példát.
Állítólag várjuk, hogy a kovácsüzem garanciális javításaihoz (új, éles üzemben levő eszköznél már eleve érdekes felvetés, de legyen) a karantén ellenére ideérjen a személyzet külföldről. Na de ha tavaly novemberben beindult az éles üzem és javítandó problémák vannak, akkor most mi van? Selejtet gyártanak tömegesen? Vagy csak töredék mennyiséget de legalább jó minőségben tudnak azért gyártani? Miért nem jöttek garanciázni a vírus előtt? Értsd: tavaly november-december majd hónap volt, ha az utolsó pillanatban vették észre 3-4 év után. Ha karantén is van, akkor is miért nem jön ide akinek kell, kivárja a 2 hetet, aztán szerel, és hazamegy. Miért nem vagyunk még ezen túl június végén? Ha túl vagyunk miért nincs róla tájékoztatás?
Csak előlünk titkolják, vagy az MNV sem tudja?
Túl sok a triviális hazugság, és ezek mentén felmerül a kérdés, hogy mi van/lesz az ingatlanvagyonnal.
Rába és a láma vasárnap, 10:05
850. :(
Rába és a láma vasárnap, 09:59
Erre nem lehet válaszolni egy dimenzióban. Elméletileg a leges leges leges legrosszabb az nyilván egy olyan felszámolás, ahol minden eszközt elkummantanak nullán az egy darab érdeklődő Vágási Ferinek.. Ha megjelenik Kutya Úr, és beleugat egy elméleti árverésbe, akkor nem kizárt, hogy valamit visszakapnak a részvényesek. Döntsd el mennyi az esélye egyiknek-másiknak.
Érték azért bőven van a cégben. Vadonatúj kovácsüzem, vagy az alktarész üzletág árverezve mennyit érne mondjuk a Hajdu-nak? Nullánál jóval többet, ha van licitálás.
Városrét? Hotel Győr közepén? Egyéb ingatlanok, épületek az ipari parkban?
Szellemi jogok, márkanév értéke?
Mindegyikből lehet írni egy kisdoktorit. Erre nem vállalkoznék itt. mindenki árazza be magának. Szerintem jelenlegi árazás már csődárazás a piacon. Pont ezért felháborít, hogy tesznek mindenre, és megy tovább a ködösítés. Gordon Gekko már a száját nyalogatná..
Rába és a láma vasárnap, 09:33

Itt a problémákat és a lehetőségeinket tárom fel, és vitatom meg a többi tulajdonossal, mivel a közgyűlés erre nem nyújt megfelelő alkalmat.
Szívesen beszélgetnék az MNV vezérigazgatójával is személyesen, de szerinte minden jogszerű a rábánál, és ezen kívül más közlendője nincs. Kár érte.
Érdekelne a menedzsment konkrét üzleti elképzelése is, ha nem  valami bornírt csapatépítős bölcsességgel akarnák kiszúrni a szemünk negyedévente az acél és energiaárak hullámzásának sztoikus leírása mellett. De ott sincs erre hajlandóság. Ők jobban tudnak mindent, kérdésnek helye van, de a válasznak már nincs.
Szóval itt maradnak a kérdések és a választervezetek, meg az elmélkedés Lámával, illetve aki képes kellő lelki egyensúllyal kezelni a témáinkat. Elnézést, ha ez nem elégíti ki mindenki minden egyéb vágyát (is), de a fórum az csak fórum. :)
Az ÁSZ meg nem bíróság. Mi van ha meg is állapítanak valamit nagy nehezen 23 év múlva? (Merthogy éves ellenőrzési tervek alapján dolgoznak, és hát sajnos sok a feladatuk, leterheltek...) Átszólnak az ügyészségre, és azok még mindig leállíthatják az egészet bűncselekmény hiányában. Vagy csak simán elfektetik. Akkor minek vacakolni a politikailag még a bíróságnál is elkötelezettebb ÁSZ-al, és még várni is bármit ettől??
Itt két esetben lehet változás a megközelítésükben. Egy: fidesz bukik, vagy elkezd bukóra fordulni, és páran átgondolják mit várhatnak mondjuk Gyurcsánytól, vagy a Jobbiktól. (Nem sok jót.) Kettő: érdekeltek lesznek valamiért a cégben. Pl. 100%-ban állami s..rkupaccá avanzsál egy bírósági eljárás után, és rájuk dől. Vagy megfordítva eladják az állami üzletrészt egy szerencsés oligarchának, ha pl. jön a GIGA honvédségi megrendelés. Na ez utóbbinak lett kicsi az esélye, mióta Pintér bejelentette amit akart legutóbb. Bármit is jelentsen.
Rába és a láma vasárnap, 07:31
Akkor feltétlenül keressünk egy jobboldaiit. :)
Rába és a láma vasárnap, 07:18
Nem vizsgálják szerintem. Nem tisztán állami cég a Rába még. Így az ÁSZ ott szerintem közvetlenül nem játszik. Azt talán lehetne, hogy az MNV zrt. tulajdonosi magatartását vizsgálná az ÁSZ, de nem ismerek olyan eljárást, amivel ezt konkrétan ki lehet emelni, mivel ha az MNV-t vizsgálják, akkor nem biztos, hogy kitérnek a Rábára.
Rába és a láma szombat, 15:25
Egyszerűbb mint a faék. Ha szétszéled a ménes, nincs kinek osztogatni a mustang díjakat. És persze nem is kell igazgatni már semmit. Minden szentek keze.
Rába és a láma szombat, 11:49

Ez nem baloldali szemlélet. Simán semmittevés. "Leszarom tabletta" néven vicces boltokban árulnak is ilyen dobozokat.. Másik irányból a kisbefektetők motíválása, hogy sírják ki nekik a részvényopciót, különben nem lesz soha tisztességes árfolyam sem, amellett, hogy SRV, meg osztalék sem. Lásd: maradványszemlélet.
Egyébként én simán hajlandó lettem volna idáig megszavazni az opciós programjukat. De a kalapács és a HM lenyúlás miatt mostmár előfeltételhez fogom kötni. 1 éves üzleti terv, negyedéves bontásban ELŐRE. Aztán mérjük 2 évig az előrejelzések teljesülését, és a konkurencia eredményességéhez való viszonyát. Ha legalább az átlagot tudják hozni, akkor UTÁNA, lehet majd beszélgetni opcióról, és jutalmazásról. Addig örüljenek annak, amit eddig érdem nélkül besöpörtek.
Rába és a láma szombat, 11:22

A főtulajt nem érdekli közvetlenül az osztalék, mert az komolytalan összeg náluk. Egyszerűen elfogadták a menedzsment javaslatát, ami arról szólt, hogy "építsük a céget" (és ne a hőzöngő kisrészvényeseknek engedjünk, pár év alatt megunják). Legalább is egy MNV közeli forrás szerint, de mindegy is.
A főtulajnak az kell első sorban, hogy a delegáltjai ne legyenek büntetőjogilag számonkérhetők. Ez az egy érdekli őket túl azon, hogy nominálisan nagyot ne bukjanak, miközben csorog a tiszteletdíj. Amíg nyugi volt, évi pár százalékkal nőtt a saját tőke, és évi egy zárt körű elégedetlenkedéssel elintézték addig röhögve hátradőltek a menedzsmenttel együtt. A cég meg süllyedt, mert még amikor termelt is jövedelmet, akkor is lemaradó volt. Pintérék addig húzták az evezőt, ameddig az opciójuk eladását kibulizták a lehető legmagasabb áron. Piacra nem merték vinni, kikönyörögték az MNV-től hogy vegye át. Azóta halt meg a részvény, mert csak olyan dolog történt, amit kénytelenek voltak meglépni valamiért. Az árbevétel és a profit mindent megmutat: bevétel stagnál évek óta trendszerűen gyengülő forint ellenére, és összeomlott az eredményesség is. Most azt nyilatkozza, hogy megvan a terv a helyreállítására. Lefordítom: Na jó, ha ki akartok rúgni, akkor lehet, hogy kicsit hajlandó leszek dolgozni. Egyébként persze ennek akár örülhetnénk is, hogy esetleg pozitív változás lesz, de valójában a nyílt beismerése annak, hogy vállvonogatva hagynak minket tönkremenni, amíg érdekellentét van az MNV és a többi tulajdonos között. Nem a Covid vágta mélyre a céget és az árfolyamot, hanem a menedzsment elmúlt pár éves nemtörődömsége miatt indult már eleve a gödör fenekéről a Covid érkezésekor. Most meg örüljek annak hogy megvan a terv? Milyen várható hatású tervük van már megint? Esetleg elérjük a névértéket és tapsoljuk meg? Miért nem mond semmit már megint? Sokadszor. Vajon az MNV csupa agyhalott, aki ennyit sem fog fel? Erre nem fogadnék azért, mert itt már előkerülhetnek büntetőjogi konzekvenciák. Pláne, ha isten ne adj tényleg van reális esélye a csődnek, vagy a kivezetésnek.
Rába és a láma szombat, 08:45

Miért álom? Hol van az előírva, hogy egy menedzsmentet nem lehet megítélni az árfolyam alapján, amit a tőzsdén produkál az irányításuk alatt levő cég? Vagy hogy nem lehet ez alapján jutalmazni? Mert az értem, hogy egy csoportvezetőt a gyárban célfeladatok alapján jutalmazzunk. Legyen, bár itt is szóba jöhetne a munkavállalók tulajdonosi szerepvállalása. De hogy a csúcsvezetést nem mérjük a piachoz az igen nagy luxus a tulajdonosok részéről. Mitől várjuk így, hogy ezzel is foglalkozzanak, ha nincs érdekeltségük erre?
Más vezetők persze maguktól érzik természetesnek, és az eredményeik mércéjének az árfolyamot. Pintér Istvánék meg lassan azt is letagadnák, hogy tőzsdén vagyunk, mert akkor nem merül fel ,hogy az osztalék erőltetése az SRV helyett lényegében hűtlen/hanyag kezelés gyanús ilyen mélyen alulárazott részvénynél.. Hagyták kiesni a BUX-ból, aztán névérték alá bucskázni. Szóra sem méltatva, csak azt ismételgetik, hogy az SRV-ről nem dönthetnek. Ami persze féligazság, de szándékát illetően fél hazugság, fél terelés. Az igenis a módjában lenne, hogy konkrét profitcélokat tegyenek közzé ELŐRE. És teljesítsék. :) Ha már SRV-t nem képes, akkor legalább az osztalékpolitika nagy nyögve-nyelve ne azzal az orrbavágással kezdődne, hogy a társaság osztalékpolitikája maradványelvű. Miért is az és ki döntött így? Olyan kurvajól gazdálkodnak a cégben hagyott tőkével, hogy érdemes benne hagyni a pénzt? Szerintem ez nincs alátámasztva.  A kalapácsról hazudtak. Egy éven túl van lassan a késedelme. Persze a végét már sosem fogják korrektül bejelenteni, mert akkor kiderülne, hogy mese volt a novemberi bejelentés. Majd a negyedéves jelentésekből kell kimatekozni, hogy mikortól szűnnek meg az "egyszeri" költségei a váltásnak, amit persze szintén nem jelölnek meg. Csak a sorok között számolgatható óriási bizonytalansággal. És ennek a bizonytalanságnak az árát fizetjük prompt a tőzsdén mi. Befejezhetnék a ködösítést, mert így végleg kiverik a biztosítékot, pedig valami javulásnak kellett lennie ugyanis a Q4-Q1 között megugrott a futómű (vagy csak a Béláink manipulálták a számokat a pincében, hogy rossz legyen 2019, vagy jobb az idei év).
Ezer+1 módon gondoskodhatna arról, hogy ne a leprás kategóriában jegyezzék a cég részvényeit. Egyikre sem hajlandó? Vagy egyiket sem engedik? Viszont utóbbi esetben már annyi önbecsülése sincs, hogy nyilvánosan felálljon, és azzal jelezze, hogy vállalhatatlan, ahogy arra kényszerítik, hogy tönkretegye a kisbefektetőket? Áldozat, vagy ellenség? Előbb-utóbb el fogjuk tudni dönteni, és szerintem immár közel a végkifejlet. Ők is érzik, ezért húzzák a közgyűlés időpontját. Remélem a háttérben valami igazi nagy dobáson dolgoznak, hogy ne üres kézzel jöjjenek a közgyűlésre.
Ideje, hogy visszategyék cégértékelést a helyére. Ha nem hajlandók, vagy nem képesek, ha 6-8 évente egyszer mosolyogva csődközelbe viszik a céget, akkor le kell cserélni sürgősen őket, mielőtt összejön nekik.
DAX péntek, 14:50
Érdekes kezdeményezés. Csinálhatnál neki egy külön topikot, könnyebb lenne követni, ha nem keveredne bele más.
Rába és a láma péntek, 08:58
.. és ha a saját tőke csökken az előző évhez képest, akkor sincs bónusz. :)
Rába és a láma péntek, 07:47
Azért 10 évente legalább egy két hónapig lehetne már jó az árfolyam is (=saját tőkét legalább eléri). Máskülönben minket kifosztanak ennél a cégnél. Szerintem bele kellene venni a menedzsment javadalmazási feltételeibe, hogy ha adott évben nincs legalább 2 hónapig a saját tőkét elérő tőzsdei átlagárfolyam, akkor nincs bónusz.
Rába és a láma csütörtök, 15:22
Én úgy értettem, hogy a kalapács hibáit nem tudják garanciáztatni. De ha a termékek hibásan mentek ki, akkor óriási arcvesztés (és pénzügyi bukta?) lesz.
Rába és a láma csütörtök, 11:42
Ha lenyomod az OTP-t, biztosan. :)
Rába és a láma 2020. 06. 23. 19:56

Nincs itt semmi látnivaló. Szokásos farokméregetés, mert nem volt elég a tekintély helyreállításához, hogy lapátra tette az ifjabb titánt.
Persze ha igazán tökös lenne rögtön vinné nullába. Csak előtte szóljanak le a piros telefonon Győrbe is, hogy a Béláink ne fedezzék károsan az EUR árbevételt. Úgysem lehet erős forint már soha többet. ;)
Rába és a láma 2020. 06. 23. 16:09
Tájszólás?

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek