Topiknyitó: Portfolio 2014. 11. 10. 09:14

Varga nem menti fel a NAV elnökét  

Ugrás a cikkhez
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint akkor lenne feladata a NAV elnökének ügyében, ha valaki végre már elárulná neki, melyik az az ügy, amiért az USA-ból kitiltották Vida Ildikót. Valaki megvádolta a NAV vezetőjét anélkül, hogy bármiféle...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=206197
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2014. 11. 18. 10:55
Előzmény: #358  akkoriis
#360
Hanem inkább azon vagyok meglepődve hogy most voltak a választások...akkor ezek a tüntetők hol voltak ? nem mentek el a szavazni ?

mert amiket felsorolták az nem két hét óta tartó ügyek.

3 választás is volt idén.....hol volt akkor az ellenzék ?

egyébként meg tényleg had tüntessenek csak..engem nem zavar.. mindenki azt mond el amit akar.

de ahogy a HVG -n láttam a tudósítást...
olyan össze-visszaságú hangulata van ennek az egésznek..mindenki másért tüntet, nincs azért egységes gondolat amit a szervezők a tömeg felé közvetítenének..

Már én is várom azért a végkifejletet :_)
alain 2014. 11. 18. 10:44
#359
én is tudnék horror történeteket mesélni...

Akit ok nélkül kicsinál a NAV, és nem tehet ellene semmit
Slamasztika Sarolta
2014.11.18. 09:38
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Kapcsolódó cikkek (2)

Bután keménykedett az állam a cégekkel
Visszavonulót fújt a kormány

Bután keménykedett az állam a cégekkel

– két éve írta az Index ezt a cikket arról, hogy az adóhatóság ezresével szüntet meg egyébként rendben és szabályosan működő cégeket, törli az adószámukat, csak azért, mert nem küldtek vissza egy postán kapott kérdőívet időben. Egy kérdőívet, amit a cégek többsége valószínűleg meg sem kapott, de a kézbesítési vélelem beálltával a NAV kézbesítettnek tekintett. A kérdőív olyan kérdéseket boncolgatott, hogy a cég tulajdonosa adócsaló-e, a vállalkozása fiktív vállalkozás-e, aki pedig nem válaszolt időben a „körmönfont“ kérdésekre, akárcsak azért, mert nem is kapta meg a kérdőívet, már csak azzal szembesült, hogy a cége adószámát végérvényesen, visszavonhatatlanul törölték.

A cikk szerencsére célt ért, a NAV meglepően gyorsan lépett a botrányra, beismerték, hogy a jogszabály elhibázott volt, és vissza is vonták azt. Én legalábbis eddig ezt hittem.
Nem szóltak, hogy már nem létezik

Én az Index cikkéből tudtam meg annak idején, mi fenyegethet, mert egy evás bt-ből élek. Postán nem kaptunk semmit, de miután egy ismerősöm is az érintettek között volt, felhívtam a NAV-ot, ahol megtudjam, velem is gondjuk van-e. Szerencse, hogy megkérdeztem, mert az adószám törlését már el is rendelték. A cégbírósághoz irányítottak, ahová be is mentem személyesen. Itt már egy olyan papír várt, hogy a törlésről szóló utasítást a NAV visszavonta. A cégbíróságnál tehát megnyugtattak, hogy minden rendben, a „törlés törléséről“ szóló határozatot le is fényképeztem. A veszély elhárult, gondoltam-én, különösen azután, hogy az Index is megírta, hogy ezt az idióta szabályt törölték.
h i r d e t é s

Nem kellett volna megnyugodnom. Az akkori cégbírósági látogatásomat követően eltelt két év, a cég zavartalanul működött, kétszer módosítottuk azóta a társasági szerződést, rendre leadtuk az evás cég bevallását és fizettük az adót. Nem keveset. Egy szerződés miatt aztán nagyjából egy hónapja a könyvelőnk ránézett a NAV adatbázisára, és megdöbbenve látta, hogy a cégem adószámát két éve törölték. A cégem, amiből élek, két éve nem létezik.
Nem is kérhették volna

Na ez alaposan kiakasztott, több volt, mint abszurd. Elkezdünk utána járni, mi történt. A NAV szerint ők postázták az adószám megszüntetéséről szóló végzést, amit ugye nem kaptunk meg, és bár ezen a „buta“ szabályon, ami alapján az adószámot törölték, valóban módosítottak, nem állították helyre automatikusan a cég adószámát, csak ha a cég tulajdonosa ezt kérte. Mi viszont nem kértük – nem kértük, hiszen a cégbírósági iratokból egyértelműen az látszott, hogy a törlést visszavonták, és minden rendben van. Akkor miért is kértük volna?!

Gondoltam, ezt nyilván a NAV-nál is megértik, csak adminisztrációs hiba történt. Az ember nem rohan rögtön felháborodott olvasói leveleket írni, előbb normálisan ír egy kérelmet a törlés visszavonására ezekkel az indokokkal. A héten kaptuk meg a választ, ami egyébként a mi hivatkozásunkat tételesen nem cáfolta, a levél, mintha nem is arra válaszolt volna, ami a felvetés volt. Nem kizárt, hogy a kérelmünket alaposan el sem olvasta senki. Viszont elutasították. Arra hivatkozva, hogy bármit is mondunk, fellebbezni nem most, hanem két éve kellett volna. Az ügy lezárva. A NAV szerint legalábbis.

Azon már nem akadok fenn, hogy milyen államigazgatási eljárás egyszerű postai küldeményként kiküldeni egy-két fős kisvállalkozásoknak olyan kérdőívet, amit simán egy pénzlenyúló adatgyűjtés részének nézhetnek, és hogy milyen ez alapján cégeket megszüntetni, amelyek amúgy minden szabályt kínosan betartanak. A vissza nem küldött kérdőív következménye ugyanis nem csak a cég adószámának törlése volt, hanem az ügyvezető öt évre feketelistára került, azaz ezalatt nem birtokolhat és/vagy vezethet többségi tulajdonosként céget. Nem szeretnék ezen rugózni, hiszen ezt a szabályt vissza is vonták, legalábbis elvben. Azon sem akadok fenn, hogy a NAV annak idején is bármikor értesíthette volna a könyvelőt elektronikus úton, vagyis emailen, az ügyfélkapun keresztül mind az eljárásról, mint a határozatokról. Ez ma már a NAV-nak kötelező, de akkor nem volt az. Akkor csak a lehetősége volt meg. Miért is kérnénk számon, hogy postán – állítólag - tudnak leveleket küldeni, de az email az már nem fér bele. Mintha az lett volna a kiadott feladat, hogy szüntessenek meg pár száz vagy ezer céget bármi áron, mert... miért is? Foglalják a helyet? Mert hogy egyetlen valóban simlis vállalkozás sem esett a mi csapdánkba, abban biztos vagyok. Azt pedig, hogy a cég amúgy működik vagy sem, nyilván látják, hiszen az adónkat és a bevallásainkat kapják minden hónapban.

Néhány kérdésem viszont még lenne:

Hogyan módosíthattuk a társasági szerződésünket kétszer, hogyan adhattunk be bevallást, amire senki nem kérdezte meg, hogy milyen cégre is, hiszen cég ugye már nincs.
Ha két éve nincs adószámunk, hova tették az általunk befizetett adót? És akkor azt most visszakapjuk?
Mi van a partnereinkkel, akik számára számlát állítottunk ki ezalatt az idő alatt? Egyenként végigellenőrzik és rettenetesen megbüntetik őket? Isten őrizz, hogy tippeket adjak, de ha mi nem létezünk, akkor ők hamis számlákat nyújtottak be költségként, amúgy jóhiszeműen? (Csak mellékesen kérdezem, hogy én hogyan dolgozom ezekkel a partnerekkel, akik ezek után akár köztörvényes bűnözőnek is nézhetnek?)
És akkor ugye nagy felelősségrevonás lesz a NAV-nál is, amiért két éven keresztül nem vették észre a „hamis“ számlákat?
Én pedig mehetek börtönbe, mert céget vezettem és birtokoltam? A jóhiszeműségem legalább enyhítő körülmény lesz? Fegyház helyett fogház?

(Szerzőnk állításait és személyazonosságát ellenőriztük, de a megoldatlan ügy miatt kérésére a cikket álnéven közöljük. A kérdéseinket a cikk megjelenése után elküldtük az adóhatóságnak is, közöljük, amint válaszolnak)
akkoriis 2014. 11. 18. 10:38
Előzmény: #357  BudFox
#358
Kételkedsz, mi több "apró-cseprő" ügynek titulálod a korrupciót? Nézd meg a simicska érdekeltségeket, nézd meg szijjártó, kósa, rogán, lázár vagyonának alakulását, nézd meg a trafik/föld mutyit... Bolt nyitva tartások (ami természetesen a cba-s spanoknak kedvezne), az RTL-re szabott különadó (ami természetesen a TV2-nek, mint pártközeli tv-nek kedvez) Lehetne sorolni még..
Mik ezek ha nem tények a korrupcióra? Ezek szerinted apró-cseprő ügyek?
Vedd le a szemellenzőt!
BudFox
BudFox 2014. 11. 18. 10:27
Előzmény: #354  cumi01
#357
Már nagyon kíváncsi vagyok hogy mi sül ki ebből a kormány elleni tüntetésekből...

Kicsit érthetetlen is számomra...hogy most hogy a küszöbön állunk hogy a bankok visszafizetnek az embereknek ..mennyit is...500-600-1000 milliárd forintot...átnyomták a törvényt a parlamenten, az alkotmánybíróságon is....

Szóval...hogy van itt-ott egykét korrupciós ügy...konkrét tények nélkül...

Szóval ezek az ügyek csak ilyen apró-cseprő ügynek tűnnek az mellett hogy mennyi pénzt visszakapnak az emberek...és ezt semelyik más kormány nem tudta volna kiharcolni az embereknek.

És akkor most tömegesen tüntetnek az utcán ?

Itt valami nagyon nem kerek...egyértelmű hogy a kormány most valami hatalmas érdekekkel szembe ment, és most így támadnak vissza...másra nem tudok következtetni..

Már nagyon várom hogy kiderüljön mi az igazság, és hogy mi áll ennek hátterében.
offshort
offshort 2014. 11. 18. 09:52
Előzmény: #351  offshort
#356
bátor emberek , remélem nem éri öket semmi baleset ,

link

lassan a szálak összeérnek , Pintér alatt kezd rezegni a léc ,

olaj/leszámolások/"furcsa balesetek, öngyilkosságok"

linkTörölt felhasználó 2014. 11. 18. 09:35
Előzmény: #354  cumi01
#355
Szerencsére, én nem is kérek a neved alapján nyújtott szolgáltatásodból:) Menj vissza Orbán királyodhoz ezzel...
cumi01 2014. 11. 18. 09:33
Előzmény: #353  Törölt felhasználó
#354
Ez nem a te napod.
Törölt felhasználó 2014. 11. 18. 09:30
Előzmény: #350  cumi01
#353
Találó a névválasztásod. Ezek alapján szereted is csinálni...
Törölt felhasználó 2014. 11. 18. 09:29
Előzmény: #350  cumi01
#352
Értem. Tehát fogalmad sincs, mi az illiberális demokrácia, de tapsikolsz neki.
offshort
offshort 2014. 11. 18. 09:26
#351
mintavétel a fidesz-zombi seregéből ))

link

cumi01 2014. 11. 18. 09:15
Előzmény: #349  Törölt felhasználó
#350
1. Te hoztad ide
2. Meséld el szépen, hogy mi a bajod vele

Nevetséges a küszködésed.
Törölt felhasználó 2014. 11. 18. 08:54
Előzmény: #348  cumi01
#349
Én Orbán szövegéről beszéltem. Te meg azt írtad, hogy "mi a baj az illiberalizmussal?". Szóval, elárulod, hogy szerinted mi az illiberalizmus, amivel szerinted nincs baj?
cumi01 2014. 11. 18. 08:44
Előzmény: #347  Törölt felhasználó
#348
Te írtad. Hányszor linkeljem még be?

Várom a magyarázatodat.
Törölt felhasználó 2014. 11. 18. 08:38
Előzmény: #346  cumi01
#347
Tehát a lentit úgy írtad, hogy nem is tudod, mit jelent? Csak úgy írtad mindenféle gondolat nélkül?
cumi01 2014. 11. 18. 08:32
Előzmény: #310  Törölt felhasználó
#346
"- Illiberális demokráciáról vízionál, az EU-ból való kifarolás is felmerül a hivatalos kommunikációban (a Parlament elnökétől, aki a 3. legmagsabb közjogi méltóság)"

Csak a miheztartás végett. Te hoztad ide, tessék, lehet filozófálnod.
Törölt felhasználó 2014. 11. 17. 19:20
Előzmény: #343  cumi01
#345
Ezt írtad:

"mi a baj az illiberalizmussal?"

Én meg kérdezem, hogy mi szerinted az illiberalizmus? Pár pontban fejtsd ki légyszi, hogy az szerinted mit jelent, milyen fő jellemzői vannak, stb.
Oszo 2014. 11. 17. 18:40
Előzmény: #338  cumi01
#344
"mi a baj az illiberalizmussal és föleg ez miért külpolitika?"

Nos engem pontosan belpolitikaként izgat az illiberalizmus, és megmondom mi a baj vele:

Egyik újkeletű híve sem tudja megmondani, hogy melyik illiberális ország gyakorlata, jogi, emberi jogi, gazdasági berendezkedése olyan vonzó számára, hogy támogatja OV ilyen irányú törekvését.
cumi01 2014. 11. 17. 18:04
Előzmény: #340  Törölt felhasználó
#343
"Mi jelent az illiberális?"

Nem tudom, te idézted ide.

Csak gazdasági szempontból gondolom a liberális gazdaság ellentétje.
csendben 2014. 11. 17. 17:04
Előzmény: #338  cumi01
#342
tuksz 2014. 11. 17. 16:56
Előzmény: #339  cumi01
#341
Persze, konfliktus van, mindenhol van, ami nem önkényuralmi egyetértésen alapul (min a Párt pl.).

DE, nem elhanyagolható, hogy más országok (politikusai, civil politizálói) esetleg
- nem tanítanak amerikait "angolul" (pár napos keresés után kanadai szlengre)
- diplomatát a "diplomáciára"
- nem követelnek tiszteletlenséggel/után tiszteletet nem tiszteletlenségért
stb.

Hogy csak ilyen kicsinységeket soroljak.

Emlékszem, hogy felkaptam a fejem rendszerváltáskor, amikor plíz madamozták az angol királynőt, felháborodtam, amikor kedveskedő magyarságáért kiröhögték az amerikai elnököt, de a mostani pökhendi beképzeltségekre egyszerűen nincs szó, nincs érzelem, nincs értelem.

Na ez a hungarikum!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek