Topiknyitó: Portfolio 2014. 08. 28. 15:50

Válaszolt a jegybank a 200 milliárd forintos kérdésre (2.)  

Ugrás a cikkhez
Az alapítvány felállításának forrása nem a nemzetközi tartalék, hanem a jegybank eredménye, ezért az alapítványok létrehozásához nem volt szükség költségvetési források bevonására. A MNB eredménye az alapítványoknak történő tőkejuttatás ellenére sem...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=202992
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 08. 29. 08:53
Előzmény: #21  kalmarrr
link

Azért beszédes,hogy sukoró ügyben egy meg nem valósult ,maximum csak vélelmezett kár érte a Magyar államot.
Az ottani ügyben valamivel több 1 milliárd forintról van szó.
Itt egy lezajlott tranzakcióról beszélhetünk,ahol vélelmezhetően 3 milliárdot bukott az állam,illetve ennyivel fizettek többet.
Elszabadult Matolcsy és már nem talicskával,hanem teherautóval lopja a pénzünk.
kalmarrr
kalmarrr 2014. 08. 28. 22:45
Előzmény: #20  kalmarrr
A Mester

link

link
kalmarrr
kalmarrr 2014. 08. 28. 22:38
Előzmény: #19  ts3
Látom Te sem tudsz olvasni a sorok között.

Az ATV-n a mai egyenes beszédben volt erre a példa. Nézd meg az utolsó riportot és szerintem mindenki mindent megért.
A legszörnyűbb, hogy a Mester és tanítványai ebben komolyan is hisznek és minden kérdés, vagy ellentmondást támadásnak élnek meg. Ők már olyan szintre jutottak, hogy nem lopni akarnak csak, hanem tanítani is azt.
Szerintetek ebben az iskolában ki fog tanulni, kik lesznek majd ők? Kit fognak szolgálni?
ts3 2014. 08. 28. 22:21
Előzmény: #12  kalmarrr
"Baloldali gondolkodású azaz ember, aki ezekből az adatokból (tanításból) rosszat vél fedezni. "

A fenti baloldal definiciód alapján jó nagy marh@ lehetsz. :))
philosopher
philosopher 2014. 08. 28. 21:09
Előzmény: #17  philosopher
De hozzáteszem, ha én már részt vettem volna az új közgazdasági oktatáson, lehet, hogy érteném az egészet, csak azért vagyok még ilyen borúlátó.
philosopher
philosopher 2014. 08. 28. 21:08
Előzmény: #16  Commodore64
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből, de ha 200 milliárd állami pénzt így ki lehet talicskázni baráti kezekbe, és még ezután is őket választja a nép... Bár igaz, a jegybank független a kormánytól.
Commodore64
Commodore64 2014. 08. 28. 20:57
Előzmény: #15  philosopher
Fog valami történni az ügyben? A válasz...NEM.
philosopher
philosopher 2014. 08. 28. 20:55
Előzmény: #5  elemes
Ez tényleg nagyon durva, ennyi pénzt "kiszórni"... Még ha csak a kamatait, az is iszonyatosan sok. És hát azt én sem értem, hogy az MNB a nyereségéből teszi, akkor az nem fáj az adófizetőknek. Dehogynem, ennyivel nő (azaz nem csökken) az államadósság.

Ehhez képest a kastély és az irodaház megvétele lófütty (azok, ha tényleg jól használják, simán indokolható költések). Ezt viszont nem tudom, mivel lehet magyarázni. Az unorthodox magyarázatokon felül...
kalmarrr
kalmarrr 2014. 08. 28. 19:42
Előzmény: #13  nyugdijas64
Látom Te is bal libes gondolkodású vagy.

A Mesternek pont ez a tanítása (egyedisége). Ez alapozza meg az un ortodox tanítások kiteljesedését.
Ugyanis a bal libek el loptak minden pénzt, nem látszik semmi. Itt legalább olyan dologba fektetjük ami látszik (utókornak is megmarad) és senki nem felejti el!
Sőt nem, hogy nincs ilyen mert a nyugati balibek is e helyett a csodálatos vívmány helyett inkább el lopják/lopták a pénzt! Ezért nem értik meg ezt a gondolkodást!
nyugdijas64 2014. 08. 28. 18:29
Előzmény: #12  kalmarrr
Ha elértek volna ilyen vívmányokat, jól néznének ki!
De iróniát félretéve: kíváncsi lennék, van-e a világon még egy jegybank, amelyik - részben "pénzteremtésből" - alapítványokba viszi ki a pénzét?
kalmarrr
kalmarrr 2014. 08. 28. 17:58
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Bocsánatodat kérem. Ezt nem negatív kritikának írtam, ezt pozitív teljesítménynek. A teljesség igénye nélkül próbáltam össze szedni a tudás töredékét, címszavait.

Baloldali gondolkodású azaz ember, aki ezekből az adatokból (tanításból) rosszat vél fedezni.

Igen is, ezek eredmények, ezt még semelyik nyugati ország nem tudta elérni!
Törölt felhasználó 2014. 08. 28. 17:53
Előzmény: #10  kalmarrr
elhallgass... :)

2/3. ennyit mondok, ezt akarta a többség, ezt kaptuk.

még több kivándoroltat, még több közmunkást, még több szegény!

hajrá fityisz. drukollok a 330-as eur/huf árfolyamnak.
kalmarrr
kalmarrr 2014. 08. 28. 17:43
Előzmény: #9  nyugdijas64
Én egyetértek Matolcsyval. Valóban oktatni kell Magyarország sikerét!

- 316 az EUR a CHF 262 és még mindig növekszik!
- Államadósság már a 86%-on van, szintén tartósan növekszik, ami jobbról nézve radikális csökkenést mutat.
- Gazdasági teljesítményünk a 10 éves -30-40% ról emelkedett 3-4%-ot!!!
- Számolatlan külön adóval tudjuk tartani a 3%-ot!
- 3000 milliárd nyugdíjpénzt is elégedtünk...
- Irgalmatlan állami építésekbe vagyunk, már a jóléti és szórakoztató ipari intézményeket vagyunk kénytelen építeni (pl: stadionok...)
stb...

Ezek elég tényszerű adatok, félelmetes tudás birtokában lehet a Mester. Ezt meg kell osztani a világgal is!
nyugdijas64 2014. 08. 28. 17:33
Előzmény: #1  Portfolio
Elképesztő, hogy Matolcsy hülyének néz mindenkit! A válaszból ugye az derül ki, hogy az MNB azért léphette ezt meg, mert ezzel együtt sem vált veszteségessé és ezért nem az adófizetők pénzét költötték! Hát mi mást tettek? Az MNB nyereségét (vagy annak egy döntő részét), ha volt, befizette a költségvetésbe. Ezzel a lépéssel ennyivel kevesebbet fizet a költségvetésnek, azaz nekünk, adófizetőknek! Ennél csak a cél szebb: az "unortodox" közgazdasági tanok oktatása a meghaladott liberális tanok helyett. Azaz második közgáz, vagy mi a csuda? Lelki szemeimmel már látom is, kik fognak oktatni és mit: pl. Bogár László és Drábik László a globális háttérhatalomról és a pénzhatalmi elit összeesküvéséről...
signal2
signal2 2014. 08. 28. 17:31
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Ott a pont.

Erre olvasom a heti választ: "Ebből még sok vita lesz: Matolcsy...."
Azt hittem a 200 mrd-ről írnak. Hát nem. Hanem az egyébként igen laza hitelezési szabályokról.
Kíváncsi vagyok, mikor írnak az MNB-s alapítványokról.
Törölt felhasználó 2014. 08. 28. 17:20
Előzmény: #1  portfolio
És még valami.

Minden állami (költségvetési) szervezet, ideértve az MNB-t, az adófizetők pénzéből él. Ha a nyereségét költi, akkor is, hiszen abból lehetne pl. államadósságot csökkenteni, amivel a vonatkozó kamatterhek is csökkennének (amit az adófizetőknek kell mindig fizetnie), vagy más \"közcélra\" fordítani. Az adófizetők pénzének az elköltése mindenesetre nem jegybanki feladat.
elemes
elemes 2014. 08. 28. 17:15
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
az MNB-t szerintem folyamatosan konszolidálja a ktgvetés, épp azért, mert a jegybank működésében a pénzügyi profitnak nem szabad szerepet játszania.
elemes
elemes 2014. 08. 28. 17:14
Előzmény: #2  signal2
elképesztő.

meg nem is értem 200 milliárd rohattsok pénz.

egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a parlament helyett MNB (tehát ellenőrizetlen) transzferrel alapítványon (tehát egy szűk, előre leválogatott kuratórium által irányítva) elosztott pénzt a megnevezett nemes és pozitív célokra akarják költeni.

mert akkor ezt a pénzt megkaphatná mondjuk az EMMI, Balog Zoltánban jobban bízom, mint Matolcsyban.

Törölt felhasználó 2014. 08. 28. 17:09
1. A jegybanktörvény 4. §-a meghatározza az MNB alapvető és egyéb feladatait. Alapítvány létrehozása nem szerepel köztük. Érdemes lenne mindezzel kapcsolatban az EKB véleményét kikérni.

2. Az MNB elmúlt 25-éves történetében volt már rá példa - nem is egyszer - amikor több 10 mrd Ft-os veszteséget ért el a jegybank. Egyáltalán nem garantálható, hogy egy jegybank folyamatosan nyereséges tud maradni. (csakúgy mint egy gazdálkodó cég) Az eredménytartalék ily módon történő lecsapolása később még könnyen visszaüthet. Akkor majd mit mond az elnök, hová lett a korábban \"megtermelt\" profit?
Törölt felhasználó 2014. 08. 28. 17:06
Mondom, ebből gáz lesz. Még nincs nemzetközi visszhangja, de elindulni látszik az az unortodoxia, ami miatt eddig sokan tartottak Matolcsy jegybankelnökségétől.
signal2
signal2 2014. 08. 28. 16:45
Atyavilág!

Hova jutottak ezek?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek