Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 08. 02. 07:00

Trükkök a lakásüzletben - Hogyan veszítsünk el fél millió forintot?  

Ugrás a cikkhez
Egy rendkívül érdekes, inkább találékony mintsem tisztességes ingatlanügynöki eljárásra hívja fel a figyelmet a lakás.hu. A trükkök kikerüléséhez elég lenne alaposabban elolvasni az ingatlanügynökkel kötött szerződést, de sokan nem teszik. Sok százezer forintba kerülő mulasztást kerülnek el.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=57030
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 08. 22. 23:06
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Nyi lvánvaló hogy az üzleti életben az eladás a lényeg, nem az akarat a jószándék meg befektetett munka, a ráforditás, mert ha eladtak valamit abból lesz a kes meg a profit...tehát jogos a berzenkedés az ellen hogy valaki "eredmény/eladás" nélkül is kaszálni akar....
Nem arról van szó , ha nincseredmény akkor azt a jutalékot kell megkapnia az ingatlanosnak mint mikor sikeres üzletet kötött. Viszont a költségtérítést ha van esze elkéri az ügyféltől, viszont erről előre megyeggyeznek és a szerződésben belefoglalják .
Szerintem van jó szerződés mikor nem izgul az ingatlanos , hogy átverik mert nem lehet(mondjuk engem :))! )
Az viszont gerinctelenség az érdeklődőtől, ha ki akarja kerülni a közvetítőt, pláne akkor ha megvan elégedve a munkájával .
Törölt felhasználó 2005. 08. 20. 21:54
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Spade, nem azt mondtam, hogy nem lehet kitrükkölni. Sőt, leírtam, mindent ki lehet. Azt írtam, nem lehet ez az érv egyik vagy másik jutalékrendszer mellett/ellen.
Törölt felhasználó 2005. 08. 20. 17:49
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Hát bocs, ezt nem ide akartam írni.
Törölt felhasználó 2005. 08. 20. 17:47
Előzmény: #24  spade
Nyilván nem, de a veterán elvtársak biztosan jobban bírják a gyűrődést, mint a mai fiatalok.
Persze tudom, tudom - volt hová alámerülniük is kibekkelni.
Most már Fütyeszéknek is van, tehát az állandó sírásuk puszta megszokás.
spade 2005. 08. 20. 12:00
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
penznyelo
"....Sőt akkor is, ha egy ő ügyfelük közeli hozzátartozójával kötöm a szerződést. "
.
Anélkül hogy ötleteket akarnék adni; a vevő haverja nézi meg és már b@szhatod is mint ingatlanos a jutalékot meg a kikötéseket..:)..(ta pasztalatból mondom).
.
Ennyit a jóerkőlcsről az üzleti szokásokról meg a jogrendről is...:)
Törölt felhasználó 2005. 08. 19. 20:59
Előzmény: #22  spade
Spade, jó a szöveged, de ha láttál már ilyen ingatlanos szerződést, akkor látod, hogy ezt külön leírják benne, hogy ekkor jár a jutalék. Sőt akkor is, ha egy ő ügyfelük közeli hozzátartozójával kötöm a szerződést. Tehát benne van.
A kikerülősdiről meg: abból nem lehet kiindulni, hogy A vagy B megoldás közül, ahol A általad is elismert módon problémás, azért rossz a B is, mert ha kikerülik, akkor rossz... Ha valamit kikerülnek, az mindig gáz. Akárhogy is szabályoznak. Abból kell kiindulni, hogy nem kikerülve, melyik felel meg jobban a jogrendnek, az üzleti szokásoknak, a "jó erkölcsnek", stb.
spade 2005. 08. 19. 18:56
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
AZ tényleg érdekes, hogy mennyire az emberek üléspontja határozza meg az álláspontját, itt a forumon is :)
.
PRO úúútálatosoknak:
Nyi lvánvaló hogy az üzleti életben az eladás a lényeg, nem az akarat a jószándék meg befektetett munka, a ráforditás, mert ha eladtak valamit abból lesz a kes meg a profit...tehát jogos a berzenkedés az ellen hogy valaki "eredmény/eladás" nélkül is kaszálni akar....
.
CONTRA úúútálatosoknak:
AZ is nyilvánvaló, hogy tegyük fel az ingatlanos valakinek megmutatja a lakást akinek meg is tetszik, de okos magyarként kitalálja hogy meg lehetne a közvetitői dijat takaritani, ha az eladó illetve a vevő egyenesben szerződik, osztozva a közvetitő diján...
Ki nem hallott már ilyenről ? vagy kinek nem jutott ez az eszébe ?? Mielött bárki azzal jönne hogy ezt ki lehet védeni közlöm hogy nem lehet !! minden kikerülő stratégiát meg lehet igy vagy úgy hággggni....valszeg leginkább ez ellen védekezik az a bizonyos paragrafus amivel magyarokhoz illően természetesen vissza is élnek...
.
Törölt felhasználó 2005. 08. 19. 17:16
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Bocs ez nem csak a BARNÁNAK szólt!!!
Törölt felhasználó 2005. 08. 19. 17:15
Előzmény: #16  Tbarna
Barna:
Mielött nagyon "okosat", "okosan" és hozzáértően hozzászólnátok csak EGY KÉRÉSEM lenne(volt). Próbáljatok úgy véleményt mondani, mintha ti lennétek a másik(ingatlanos)old alon , dolgoztok (tisztességessen, becsületesen!!!)és meg szeretnétek élni.És ugye mindenkinek az a célja: MINNÉL JOBBAN !
Persze nem lehet mindenkinek egyforma véleménye az igaz.Csak úgy érzem mikor nekem van igazam és nem akarják megérteni, akkor nagyon elszomorodom :( , :). Lejjebb írtam már én ingatlanokkal foglalkozom és kitaláltam egy ügyfélbarát díjjazási rendszert, remélem a közeljövőben minnél többen megismerik majd.A "Bazár" újság Baranyai régiojába megjelenő(Koppány)sz ámában INGATLANVILÁG név alatt megtalálható vagyok a telefonszámmal is.Nagyon szívesen adok szerződési ajánlatot és úgy gondolom, mindezt korrekten teszem. Addig is mindenkinek szerencsés adás-vételt! :)) Mert ugye az kell?!Vagy talán nem? :))
Törölt felhasználó 2005. 08. 16. 09:58
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Mostantól új néven jelentkezem a fórumokon. Zolko = konyvbroker.hu
Törölt felhasználó 2005. 08. 16. 09:31
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Úúúútálatos:
Ne keverjük már a szezont a fazonnal:
Vannak tevékenységek ahol az várható el hogy a szakember a tőle elvárható legnagyobb gondossággal járjon el.
Orvos, ügyvéd, közalkalmazottak, stb.
Ha nem így lenne akkor az orvos nem vállalna kockázatos beteget, az ügyvéd csak tuti nyerő ügyeket képviselne (így is van olyan ;)), azaz a kockázatos de szakértelmet kívánó "munkák" nem lenének ellátva.
Vannak olyan tevékenységek ahol az elvégzendő feladat megoldása a cél:
Építőipari, gépészeti szerelések, stb és az ingatlanközvetítés is.
Fizetsz egy duguláselhárítónak ha valamiért nem tudja elhárítani a dugulást (esetleg rajta kívülálló okból!)? Ha igen b@lfasz vagy. Pedig kivonult a szerszámaival és olyan munkát végez amihez nem szívesen nyúlkálnak sokan... Fizetsz a villanyszerelőnek ha nem tudja megszerelni a villanyt? (Ha nem tudja megszerelni akkor valószínűleg nem ért hozzá) Ingatlanközvetítő mit vállal? Hogy elad. Teljesíthető? Ha olyan áron szeretné a tulaj eladni ami nem reális akkor vagy ledumálja az árat vagy nem foglalkozik vele. A begyűjtött 30-40 címből úgyis csak 5-10-zel tud foglalkozni és az úgyis az az 5-10 lesz amit el is tud adni. Milyen pénzt vársz attól amiért nem dolgozol? Ez nem a parlament!!
Törölt felhasználó 2005. 08. 16. 09:15
Előzmény: #16  Tbarna
Én sem értem, mit nem értenek meg ezen. Siker díj. A sikerért. Nem bemondásos alapon, hogy de nekem hű de sok munkám volt vele, csak aztán olyan peches vagyok. Kit érdekel a pech? Egy peches sportoló megkapja az aranyat? Egy peches diák az ötöst? Olyan világban élünk, ami az eredményt értékeli, nem a ráfordított munkát. És ez rendben is van így. Ha van eredmény, akkár jár a pénz, ha nincs, akkor nem. Ilyen egyszerű.
Tbarna 2005. 08. 16. 08:40
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
úúútálatos,
Ha az ügynök "dolgozott" vele hirdetett, tárgyalt, de nem "kedvezett" a szerencse, akkor biztos ,hogy jó munkát végzett?Biztos ,hogy ért ahhoz, amit csinál?
És ebben az esetben az ügyfél ha fizet micsoda? Szerencsés? Vagy esetleg nyerő üzletember?
Szerinte m inkább szerencsétlen balf@sz.
Könyörgöm ez nem szerencsejáték.
Üzlet. Közös kockázattal, közös bukóval és profittal.
Törölt felhasználó 2005. 08. 16. 08:16
Előzmény: #12  ny.janos
Jani, Te humorizálsz!? :) Én nem vagyok egy sértődős tipus, csak azt próbáltam elmagyarázni , ha Te lennél az ingatlanos (és ne egy db. üzletkötésről beszéljünk)akkor, milyen szerződés kötnél úgy, hogy korrekt legyél de megfizessék a munkád. Csak egy két ellen példa a tőzsdésre:
Az orvos akkor is megkapja a fizetését, ha a betege meghalt. :(
Az ügyvéd akkor is megkapja a honoráriumát, ha elveszti a pert.:(
Az meg ha a tőzsdén vesz v.ki 300-ért és kétszázért eladja az balfasz. Viszont az ingatlanos még nem, ha nem Ő adja el, hanem a másik attól Ő még dolgozó eeembeeer :))), csak nem szerencsés :(( .
Jó biznicetet :) mindenkinek !
Törölt felhasználó 2005. 08. 16. 07:47
Előzmény: #1  portfolio
benézek :)
Törölt felhasználó 2005. 08. 07. 23:08
Előzmény: #12  ny.janos
Arról már nem is beszélve, hogy tulajdonképpen minden vállalkozás, üzlet pont arról szól, hogy az eredményességre lesz belőle pénz, nem a munkától.
És pont egy tőzsdei portál forumán kell ezt magyarázni... Érdekli a piacot, hogy ki hány órát néz csártokat meg elemzéseket? Nem. Az a lényeg, hogy 2000-ért megvetted, 3000-ért eladtad. Ha meg nem, bukó, szevasz.
ny.janos 2005. 08. 07. 21:15
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Még az is meglehet, hogy tévedek... Viszont dolgoztam értékesítésben, amely értékesítés arról szólt, hogy vagy te nyered az üzletet, vagy más, de lóvéd csak akkor van belőle, ha te nyerted! (Lehet, hogy az ingatlanértékesítés más tészta, azt nem ismerem.)
Mielőtt megszólnék bárkit? Nem tudom ki szólt meg kit! Én nem használtam más kifejezést, csak amit te is! Ha mégis sértett volna, akkor talán kérj bocsánatot magadtól...
Törölt felhasználó 2005. 08. 07. 16:39
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
"attól még az előző valószínűleg dolgozott vele. Amit ugye illik honorálni?"
.
Nem. Vannak helyzetek, amikor a munkát honorálják, vannak helyzetek, amikor az eredményességet. Ha egy ingatlanközvetítő kereshet egyetlen komolyabb ingatlaneladáson néhány milliót (vagyis egy átlagalkalmazott egy-két évi fizetését!!!), egyértelmű, hogy az utóbbiról van szó (vagyis nem a nagyonrengetegsok munkáját, hanem az eredményességét fizetik meg).
.
Ha pedig olyan szóhasználattal érvelsz, mint pl. "illik", akkor alighanem te fogod fel tévesen ezt az egész "üzlet" nevezetű dolgot.
Törölt felhasználó 2005. 08. 06. 22:56
Előzmény: #6  ny.janos
Ny.János :
Az értékesítés nem erről szól , tévedsz. Hanem arró, hogy a megbízónak és a meggbízottnak közös az érdekük! Minnél magasabb áron és minél gyorsabban értékesíteni az adott ingatlant.És ha nem kizárólagos joggal kötik meg a szerződést és más ingatlanos adja el attól még az előző valószínűleg dolgozott vele. Amit ugye illik honorálni? :) Erre "Én" kitaláltam egy speciális ügyfélbarát díjazási módot.Remélem nem sokára megismerheti az egész ország. Ja csak egy jó tanács(ami bármire igaz lehet):
Mielött megszólnál bárkit vagy bármit elötte próbálj belegondolni, hogy gonndolkodnál,cselek ednél ha a helyébe lennél.
Törölt felhasználó 2005. 08. 06. 22:38
Vélemény?
Törölt felhasználó 2005. 08. 03. 13:55
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
A nagy cégek a 2 legnagyobb pl. már a foglalókor leszedné a sápot, függetlenül ha nem tud fizetni....
a kicsikkel lehet alkudni, de már az alap szerződésük is elég egyoldalú, és mondják itt meg ott hirdetnek, a fele meg ingyenes, ahol Te is hirdetsz ...
kevés az igazán jó.......
a 2 legpénzesebb és jó érdekérvényesítő képességű csoport a biztosítók és az ingatlanosok......
Törölt felhasználó 2005. 08. 03. 11:45
Előzmény: #6  ny.janos
Ez még a kisebb baj, de a cikk nem ezt kritizálta, hanem azt, hogy akkor is megkapja, ha nem hírdet, nem egyeztet, nem megy ki, és mégcsak a kisujját sem mozdítja.
ny.janos 2005. 08. 03. 11:09
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Találó a neved, annyi már biztos! :)
"Ha pld.: foglalkozom a lakás értékesítésével hirdetek, időpontot eggyeztetek, kimegyek az ügyféllel, tárgyalok de mégsem nekem kedvez a szerencse hanem a szomszéd Józska Pistának akkor nekem (a cikk írója szerint) nem jár egy lyukas garas se. Gratulálok komám ."
Erről szól az értékesítés, komám! :)
Törölt felhasználó 2005. 08. 03. 00:08
Tisztelt névtelen író !
1.old.: A 4,5% tényleg irreális persze csak akkor ha egy átlagosnak mondható lakás-ház adásvételre kötött megbízásról van szó. Na az ÁFA az égészen más!!! Okoska , nem a lakásra van felszámolva az ÁFA, ha nem a megbízási tevékenység mértékét a lakás eladási árával határozzák meg. És igaz lehetne úgy is feltüntetni, hogy 2,25%, de abból ugyanúgy be kell fizetni az ügynöknek az állam felé a 25%-os ÁFÁ-t, mint a 2%+ÁFÁ-ból !!! Csak így érthetőbb a megbízó részéről és ez-az elfogadott, tehát hülyeséget ne beszélj.
2.old.: Hogy mennyi időre kötik a szerződést és kizárólagosséggal vagy sem az egy alku kérdése , arra kell felhívni a leendő ügyfelek figyelmét, hogy „Ő” válaszhat bizonyos kereteken bellül vagy egy másik irodával próbálja meg, míg nem talál olyat aki az Ö elvárásainak megfelel. Mindkét költségtérítéssel eggyetértek csak nem ezekkel a számokkal, úgyanis ha a kedves ügyfél átülne a szemközti(megbízotti ) székbe rögtön rájönne miért van ezekre az óvintézkedésekre szükség(súgom:csak azért, hogy ne nézzék az embert bohócnak) .
3.old.: Ha pld.: foglalkozom a lakás értékesítésével hirdetek, időpontot eggyeztetek, kimegyek az ügyféllel, tárgyalok de mégsem nekem kedvez a szerencse hanem a szomszéd Józska Pistának akkor nekem (a cikk írója szerint) nem jár egy lyukas garas se. Gratulálok komám . Szóval , szerintem (összefoglalva) egy a lényeg, mindenki alaposan olvassa el a szerződést mielőtt még aláírná és értelmezze vagy értelmeztesse, ha nem világos és írassa a saját elvárásainak megfelelőre, persze ha ez a közvetítőnek belefér az üzleti menetébe
További megelégedett eladást és vásárlást kívánok mindenkinek!
Törölt felhasználó 2005. 08. 02. 10:09
magyar módi...
Törölt felhasználó 2005. 08. 02. 09:50
Arra is kell figyelni hogy még jóhiszemű ügynöknél is csak akkor kelljen jutalékot fizetni, ha a vevő már fizetett az eladónak.
Törölt felhasználó 2005. 08. 02. 09:00
...meg azt, h a béka segge árnyékot vet a magyar jogszolgáltatás (néhai igazságszolgáltatás) színvonalára
(bocs a képzavarért)

Topik gazda

sirgeorge
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek