Topiknyitó: Portfolio 2010. 05. 10. 08:04

Tragédiába torkollhat a devizahitelek forintra váltása (Vélemény)  

Ugrás a cikkhez
A múlt hét egyik legforróbb témáját, a devizahitelek egy részének forintosítását vetítette elő a Raskó György - Juhász Gábor szerzőpáros, illetve Matolcsy György. Bár alapvetően a szándék nemes, a program kidolgozatlansága és ilyen formában történő...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=132845
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 05. 13. 08:46
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Egy friss cikk alapján azt értem, hogy mintegy 2510 milliárd forintnyi deviza hitelt akarnak azonnal forint alapúvá konvertálni, azaz bankoknak a hitelt ki kell fizetniük, és az állammal ill. az adóssal a felmerülő veszteségeket meg kell osztani.
És ezt állítólag 3 hónap alatt rendezni akarják... Vicces... Ha ezt elfogadják, eurót kell venni zsákszámra, mert 3 hónap múlva lehet, hogy megkétszerezzük a pénzünket...
Törölt felhasználó 2010. 05. 13. 08:13
Előzmény: #7  ultra2
Annyi biztos, ha az állam átvállalja a teljes deviza hiteltörlesztést, akkor átvállalja az árfolyam kockázatot és a kamatokat is, amit ugyanúgy el kellene kérnie a hitelestől. Vagyis, ha normálisan gondolkodunk, az állam elvileg ugyanannyit kellene, hogy elkérjen az adóstól forintban, mint amennyit ő fizet devizában. Így viszont semmi értelme nem lenne a konvertálásnak, állam csak egy közvetítő lenne. Ha pedig a hitel jelenlegi várható törlesztését vállalná át, prompt árfolyamon, akkor jót tenne az adósokkal, de mi a fenének? Szociálpolitikai megfontolásból, vagy miért tennék?
Ahhoz, hogy a teljes devizahitelt most kifizesse az állam, és helyette forintban kéri annak az ellenértékét, az pedig lehetetlenség, mert annyi deviza nem fordul meg az országban néhány hónap alatt, és nyilván a forint teljesen elértéktelenedne, nem lenne devizatartalék, az ország deviza oldalról csődbe menne, nem tudnánk importálni se.
Pedig ha egy hitel teljes adósságát azonnal a kifizetné az állam, akkor az árfolyamkockázatot kiküszöbölné, de gondolom a kamatot + büntető kamatot ugyanúgy ki kellene fizetnie, de azt az adósra át tudná hárítani forintban. Ezzel a módszerrel a devizaadósságot és az árfolyamkockázatot csökkenteni lehetne, de nincs az a pénz, amivel az összes hitelt át lehetne konvertálni.
Legfeljebb pályázati módszerrel, minden évben egy olyan néhány milliárd forintos devizaalapot létre lehetne hozni, ami még csak néhány forinttal ingatja meg a forint árfolyamát, ha átváltják a forintot devizára. Ezután pontozásos döntési módszerrel a legjobban legrászorulóbbak hitelét átkonvertálná az állam forintra, így évről évre csökkenne az árfolyamkockázat miatti kitettség.
De egyébként az, hogy az állam átvállalja az árfolyamkockázatot a hitelesek helyett (helyettük törleszti a devizahiteleket), az csak egy szociálpolitikai kérdés, az ország ugyanúgy ki lesz téve az árfolyam ingadozásnak, az abból származó többletkiadás bent lesz a mérlegben, csak most nem magánszemélyek részéről, hanem mondjuk az MFB részéről.
Törölt felhasználó 2010. 05. 13. 06:59
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Aha. Szóval bérverseny Kínával. Leülhetsz, egyes.
ultra2 2010. 05. 13. 02:09
Előzmény: #3  onoffon
onoffon Úrral értek 1-et. Ha meg már muszáj forintosítani a hiteleiket, akkor hosszabbítsák meg a törlesztés időtartamát, vagy valami...nehogymár adóforintból ajándékozzuk azokat, akik SAJÁT!!! hibájukból adósodtak el!

Ennyi erővel pl. nekem is megtéríthetné Matolcsi úr, ha bukok a tőzsdén, elvégre én is csak a körülmények áldozata vagyok, ez teljesen ugyanaz!!!
Törölt felhasználó 2010. 05. 13. 01:35
Előzmény: #1  portfolio
Fiúk,

sok beszédnek sok az alja.

A megoldáshoz Barack Obamának pár hétre volt szüksége. Biztos nem olvasta a portfóliót, ezért mert és tudott lépni.

link
Törölt felhasználó 2010. 05. 10. 11:37
Szerintem tévesen gondolkodik a szerző, mivel a magyar gazdaságot béklyóban tartja a devizahitelesek árfolyamkitettsége, ezen változtatni kell. Csak akkor tud Magyarország kilépni az adósságspirálból, ha folyamatosan nő a magyar gazdaság. Növelni kell a magyar foglalkoztatottságot, megfelelő gazdasági környezetet kell teremteni a külföldi tőkének. Ehhez csak a forint megfelelő árfolyamával érhető el, szerintem 330-340 Ft/Euro árfolyam kell. Ebben az esetben a magyar termékek versenyképesek a világpiacon, illetve a munkaerő ára csökken a külföldi befektetők részére. Talán ezzel kapcsolatban legjobb példa Kína, ahol mesterségesen alacsonyan tartják a Jüan árfolyamát, hogy a gazdaság minden évben tudjon növekedni. Ellenpélda Japán, ahol a Jen nagyarányú növekedése fékezte a gazdaságot, csökkent az export. Visszatérve az eredeti kérdésre, ezért kell a devizahiteleket forintosítani, hogy ne szociális bombaként robbanjon, ha szeretnénk gyengíteni a forintot a gazdasági növekedés érdekében. Az eurózónába történő csatlakozással pedig ráérünk, még kb. 6-8 évig.
gazmber 2010. 05. 10. 10:38
Előzmény: #3  onoffon
OV nagyobb kommunista már mint a Kádár Jani volt...nem véletlenül szavaztak rá oly sokan, akik mindig más f@szával akarnak cselánt verni...
onoffon 2010. 05. 10. 10:22
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
És az miért is lenne jó, hogy az állam fizeti a devizaadósok törlesztőrészleteit az olyanok pénzéből is akik nem adósodtak el?

Szerintem meg kellene fontolni, hogy az én rezsimet is az állam (=vagyis egész magyarország) fizesse.:D

Az államnak nem kell szerintem a mi pénzünkből ekkora terhet felvállalnia csak azért márt mások azt hiszik, hogy még mindig szocializmus van, ami megvédi őket. Piacgazd-ban vállalták az emberek az alacsonyabb törlesztésért cserébe a magas kockázatot. Ez van.

Csak hát mivel ez egy országos probléma lett, sajnos szív mindenki (vélemény:))

Törölt felhasználó 2010. 05. 10. 09:27
S ha az \'állam\' vesz fel (CHF) devizahitelt, amiből közvetlenül kerül törlesztésre a lakossági devizahitel-állomány mindenkor esedékes része?

Persze nem havonta, hanem évente, úgy 150-200MrdFt (~1MrdCHF) értékben...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek