Topiknyitó: Portfolio 2018. 08. 25. 17:36

Több száz milliárd forintba kerül Magyarországnak a rengeteg készpénz  

Ugrás a cikkhez
Magyarországon 9 millió darab bankkártyát használ a lakosság, ezeknek már a 75 százaléka alkalmas érintõs fizetésre, a bankkártyákkal, mobilfizetéssel és az egyéb modern elektronikus fizetési megoldásokkal már 110 ezer üzletben,
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 07:48
Törölt hozzászólás
Stiv
Stiv 2020. 02. 14. 15:55
Miért nem hordanak maguknál készpénzt a kínaiak?
https://www.youtube.com/watch?v=A73y3l_leKM
Törölt felhasználó 2018. 08. 26. 05:23
Előzmény: törölt hozzászólás
nekem a neten rendelt telefon nem érkezett meg, ami előre ki lett fizetve....a szállítás nyomkövetése alapján kiszállított csomag volt, de fogalmam sincs hova lett és a posta sem tudta elővenni.....én a banknak kitöltöttem a tranzakció reklamálás oldalát és 48 órán belül vissza is rakták a pénzt...az mondjuk érdekes volt, hogy a szállító nem rakta vissza a pénzt, pedig elég nagy nevű szállító volt, mert a Walmart volt
Törölt felhasználó 2018. 08. 26. 05:11
hát ezt sokan alkalmazzák...a google pay-en szinte minden havi előfizetéssé válik automatikusan .....valószínű a havi díjat úgy értelmezik, hogy havonta folyamatosan
andare 2018. 08. 26. 04:59
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2018. 08. 26. 00:55
Értem, de gondom ebből még sosem volt. Akkor a szomszédtól is félnem kellene,mert elborulhat az agya. A készpénzzel meg úgy vernek át, hogy észre sem veszed. 
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 08. 25. 22:20
Ők sose tudják és nem kezelik a számot, főleg mióta úgy húsz éve nem imprinterrel olvasnak le.
andare 2018. 08. 25. 22:14
Törölt hozzászólás
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 08. 25. 21:31
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
persze, úgyhogy újabban már a banki pénztári készpénzbefizetés is pénzbe kerül, ennek hála
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 21:01
Előzmény: #13  _Bekre_Pal_
oda is van díja? hát az hogy lehet? amcsiban meg már annyira nincs készpénz, hogy olcsóbb a benzin, ha készpénzzel fizetsz, de mondjuk ezzel is van gond, mert a 100-ast nem fogadják el, illetve elfogadják, ha harmadszor is látnak újra, mert akkor talán nem hamis és már minden kamera felvett
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 08. 25. 20:57
Előzmény: #11  qwrtzq
Menj már a csába ezzel a stílussal. Amúgy rosszul tudod, cash esetén 0,6. Kétszer is meggondolod hogy számlára teszed-e, mert oda-vissza már 1,2%
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 20:50
Előzmény: #11  qwrtzq
na oké persze, de a készpénzfizetést is lehet tranzakciós adóval terhelni, mondjuk 10-szer ennyivel....., de mondjuk az is érdekes, hogy a 100 Ft csak 99,70....., de a 100 is úgy jött létre, hogy 200 volt előtte
qwrtzq 2018. 08. 25. 20:44
Előzmény: #6  _Bekre_Pal_
0,3% max 6000 ft
ennyi a tranzakciós illeték
miért nem fogod fel? már értem, hogy kötsz ki mindig óóórbánnál, ilyen kőbunkó aggyal 
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 20:39
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
persze mindenki különböző és valószínű nekem a munkámból fakadóan alakult ki a készpénz mellőzése
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 20:35
Szerintem rendbenvan a kp fizetés. A korlátoz ásokat is el kellene törölni!
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 20:32
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
készpénzes fizetésre biztos lehetne "hátrányokat" bevezetni
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 20:31
Előzmény: #6  _Bekre_Pal_
ja hát tulajdonképpen a készpénzre kellene tranzakciós illeték, mondjuk 3 % oszt jónapot
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 08. 25. 19:33
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Ez ott lett elbaszva, amikor malopcsiék kivetették a tranzakciós illetéket meg a nagy rezsicsökkentésben el lett rendelve havi 100k ingyen készpénzfelvétel. Amit a bankok nyilván a végén úgyis áthárítanak valamilyen formában. Rengeteg pénz parkol párna alatt ezek és a nulla kamat miatt. Gyakorlatilag eléggé sikerült a pénzügyi kultúrát visszavetni.
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 19:23
Előzmény: #4  pitcairn2
a készpénz nagyon veszélyes, mert sokkal jobban ki van téve az átverésnek az, aki azt használja.....én kb. 20 évet dolgoztam olyan helyen, ahol kp. volt és láttam, hogy mi van....a készpénz leszorítását a bankrendszer tudja megoldani, pl. ingyenes számlavezetéssel, amit mondjuk havi 10 vásárlási tranzakcióhoz köt vagy átlagos napi egyenleghez és más előnyökhöz.....én a mai napig, ha készpénz van nálam állandóan azt nézem, hogy hol a pénztárcám, ha csak bankkártya van nálam,akkor azt nem nézem, mert teljesen nyugodt vagyok......,de pl. ismerős házában volt úgy tűz, hogy a kp. szerencséjükre nem égett el.......
pitcairn2 2018. 08. 25. 19:07
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
kétségkívül hatékonyabb, de azért ijesztő abba belegondolni, hogy manapság már néhány klikkeléssel több infót tudnak összeszedni bárkiről az erre felhatalmazottak, mint anno fénykorában a Gestapo, az NKVD, az AVH vagy a Securitate
nem is beszélve arról, hogy adott esetben egy gombnyomással letilthatják a bankszámládat
szóval hatékony, kényelmes, de vissza is lehet vele élni
egyébként én ennek tudatában is lelkesen huzigálom a paypassos kártyámat, mivel nem szeretek a készpénzzel bajlódni:)
impudent 2018. 08. 25. 18:18
A kartya korlatozza a szabadsagerzest.
Szeretem az ermet es a keszpenzt.
Sivarra teszik az eletunket ezzel a kartyaval.
Raadasul csak koltunk csak koltunk...
Törölt felhasználó 2018. 08. 25. 17:36
Előzmény: #1  portfolio
> Több száz milliárd forintba kerül Magyarországnak a rengeteg készpénz
Ugyan már. A több száz milliárd forint az csak a készpénznyomtatás és -kezelés költsége. Ennél sokkal nagyobb az a veszteség, ami a használata miatt következik be: 
.
1. Adóelkerülés: szinte mindenhol a készpénzes vásárlást akarják. Bárki menjen el egy autószervizbe, ami nem egy nemzetközi hálózat része, és próbáljon meg kártyával fizetni. Minimum úgy fognak ránézni, mint aki a Marsról szállt le, csak hogy éreztessék vele, mennyire nem a társadalom része azáltal, hogy nem a szervizes adóelkerülésére optimalizál. Fodrász, egyéb szolgáltatás, ugyanez.
.
2. Kártya el-nemfogadás, mert van készpénz. Velem sokszor előfordul, hogy nincs kedvem újra ATM-hez menni, ezért inkább nem veszek meg valamit, mert vélhetőleg nem fogadnak el kártyát, vagy legalábbis a szokásos vevőgyűlöletet még meg is duplázzák. Persze erre mondhatja valaki, hogy az emberek többségének a vásárlás nem opcionális, hiszen így is csak azt veszi meg, amit muszáj. De ez BS. Majdnem mindenkinek vannak opcionális költései. Ráadásul a gazdaság és a belső piac akkor működik jól, ha mindenki vásárol elektív termékeket és szolgáltatásokat, mert ha mindenki minimalizálja a fogyasztását, akkor a magyar termelők, szolgáltatók nem jutnak bevételhez, és ők maguk is lejjebb veszik a saját fogyasztásukat, míg végül senki fel sem kel az ágyból. A modern európai fogyasztó akkor költ szívesen, ha az élmény (azaz minimum nem köcsög az eladó), és könnyen tud fizetni, és bárhogy fizet, méltányolják érte. A készpénzhasználat barbár dolog és pénzt hagy az asztalon, eleve sokan utálják a mocskos, más által fogdosott papírdarabkákkal szennyezni a kezüket.
.
3. Kerekítés. Ha az ember a szerelőjének fizet, vagy bármiféle egyébként nem borravalós szolgáltatásért, ott van egy kis szociális nyomás, hogy "hagyd csak a visszajárót". Ez sok embert eleve eltántorít az adott szolgáltatás igénybevételétől.
.
4. Borravaló. Ez nincs kitalálva. Vagy készpénzben kell fizetnem a teljes éttermi számlát, aminek a vendéglátós örül, de hát pénzt használunk, vagy ha kártyával fizetünk, akkor jön, hogy előbb kellett volna szólni és már beütötték a számlát, vagy hogy nem működik a terminál, vagy egyéb bullshitelés, vagy csak egyszerűen ravatalozói csenddel érzékeltetik a kundéval, hogy immár persona non grata. Tudom, hogy kártyával borravalót fizetni értelmetlen, mert a személyzet nem lát belőle pénzt soha, szóval ha készpénzt kímélek, gyakran az alapösszeget kártyával fizetem, és a borravalót kp-ben. Van valakinek erre jobb megoldása? Mert ez is elég balkáni dolog, két fizetési móddal fizetni. Szóval emiatt a súrlódás miatt kisebb eséllyel megyek étterembe.
.
5. Pénzmosás. Bármiféle illegális tevékenység sokkal megnyugtatóbban űzhető, ha bankszámlán nincs nyoma. Nem az adóelkerülésre gondolok, hanem amikor bármiféle köztörvényes vagy egyéb bűnhöz, kihágáshoz jelentős segítség, ha az adott ország pénzügyi kultúrája a béka segge alatt van (Magyarország), és magas a készpénzhasználat aránya. Nincs nyoma.
.
Lehetne még sorolni, végeredmény: a készpénzhasználat sokezer forintos kárt okoz a magyar gazdaságnak. Azért csak ennyit, mert a készpénzhasználat által támogatott feketegazdaság maga is termel és része az éves hazai terméknek, bár ezt nehezebb kimutatni, és nyilvánvalóan torzítja a gazdaságot, az itt szereplők tisztességtelen előnyhöz jutnak.
.
A vége az, hogy amikor Varga miniszter óbégat, hogy magas a készpénzhasználat, akkor képmutató, mert már 8 éve épp ők hoznak rendre olyan intézkedéseket, amelyek növelik a készpénzhasználatot, gondoljunk csak a pénzügyi tranzakciós adókra. Miért nem előbb gondolkodtak el ezen? Esetleg a haveroknak is jól jött, hogy számlagyárakat meg mindenféle pártkassza-befizetéseket lehetett így fenntartani? Kinek az érdeke? Hogy a magyar gazdaságé, költségvetésé vagy a tisztességes adófizetőké nem, az biztos.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek