Sokkal szigorúbb szabályozást és ellenőrzést kell azok esetében alkalmazni, akik spekulálnak, és azokat kell felszabadítani a terhek alól, akik munkahelyeket teremtenek - mondta a kormányfő az Európai Néppárt rendezvényén az MTI tudósítása szerint. ...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138679
Tegnap már kikapcsoltam, amikor írtál, de most azért reagálok.
Ne forgasd ki a szavaimat. Arra írtam, hogy hülyesgég, ami a cikkben szerepel. Egy feldobott téma, önmgában ezzel a rövid megfogalmazással - magyarázat, értelmezés nélkül - hülyeség. Ezt a véleményemet továbbra is fenntatrtom.
Hát ha a lenti vicc szakállas, akkor ez azt jelenti, hogy sok-sok éve már azon viccelődtek az emberek, hogy mennyit hazudik a Fidesz... Biztos, hogy ezt akartad mondani?
"Spekulációra igen is szükség van. Ez teremti meg a piacok likviditását. Azt a fajta értékítéletet, ami alapján eldől, hogy az adott termék, az adott pilanatban mennyit ér." - no akkor már csak azt kell tisztázni, hogy mi nem termék, minek nincs piaca? Tudnál példákat mondani rá, hogy mit nem lehet pénzért megkapni?
A gyenge szabályozás növelheti a bajt, de a jó reguláció sem csodaszer....
A piaci spekuláció ugyanis a tőke működésének fogalmi eleme, más szóval: így működik a tőke, és nem másként....
A "káros" spekuláció ugyanarról a tőről fakad, mint a "jó" spekuláció, vagyis a tőke teremtő, építő képessége: a profit reményéből.
A spekuláció csupán az elérhető profit és a kockázatok összemérése....
commander, ne a cikket ostorozd, mert valójában Orbán beszédéből nem derül ki hogy mekkora a demagógia mértéke.
Persze a derivatív termékek túlburjánzását és a reáliák többszörös továbbcsomagolását valóban korlátozni kellene, ahogy teszik ezt pl. a szerencsejátszásban, vagy a piramisjáték tiltásban, de szerintem nem erre gondolt.
A huszadik században számos kísérlet folyt Európában a kapitalizmus betiltására, azzal együtt természetesen a piaci spekuláció is megszűnt....
Ma már tudjuk, hogy a kelet-európai kísérlet nem volt sikeres. És fordítva: éppen ezért volt sikertelen az egykor "létező szocializmus" reformja is. Ugyanis, ha a szocializmust megreformálják, akkor - mint láttuk - egyszer csak kapitalizmus lesz belőle. Ha pedig a kapitalizmust úgy istenigazában megreformálják, akkor egyszer csak szocializmus lesz belőle. Vagy-vagy: harmadikat még nem talált fel az emberiség....
Mindez arra vall, hogy a spekuláció elleni fellépés mint politikai jelszó rokonszenves lehet, de mint gazdasági programot komolyan venni nem érdemes...
. A kormányok hibás gazdaságpolitikáját érdemes - és talán lehetséges - "betiltani", mert abból él az, ami a tőke káros spekulációjának látszik....
Napi vicc. Most kaptam. :-))
Kövér azt mondja Kósának:
- Képzeld el, hogy Viktor holnaptól igazat fog mondani a népnek!
Mire Kósa a fejéhez kap:
- Jesszus! Akkor vége, lebuktunk.
- Nyugi - mindja Kövér - csak azt mondtam, hogy képzeld el!
Van abban valami amit írsz.
A magam részéről ezért függetlenítettem magam a BÉT-től.
Kicsi, és nem is nagyon lehet vele jól kereskedni.
Rángatják össze-vissza, az adatokért külön fizetni kell, szóval nem igazán jön be nekem.
Nem biztos, hogy ovinak ez a böffentése figyelmen kívül hagyandó.
Nekem, akit 10 éve durván megszívatott a MOL kirablásával, ez a kijelentés beleillik a sorba.
Többször hangoztatta, hogy a kapitalizmus a jelenlegi formájában nem működőképes, és neki van saját(os) elképzelése arról, hogyan kellene működjön. Ebbe neki simán belefér, hogy csak az a cég termelhessen nyereséget, amelyiknek ő megengedi. Volt egy mondása 10 éve: "a tőzsde mérsékelten fontos".
Azóta nem használom a "le van sz_rva" kifejezést, hanem azt mondom: "mérsékelten fontos". Ne legyen igazam, de én úgy gondolom, hogy sorban egymás után meg fog szopatni egy csomó céget, köztük tőzsdeieket is.
A bankok után majd jönnek a közüzemi szolgáltatók, akik túl drágán adják a vizet, a villanyt, a gázt. Aztán a gyógyszergyárak, akik miatt az a hatalmas lyuk keletkezett a TB költségvetésben. Hogy ezek miatt leesik a cégek árfolyama és bagóért felvásárolják őket, ahogy a MOL-t az ÖMV?
Kit érdekel, hiszen a tőzsde mérsékelten fontos...
Attól tartok, ovinak minden részvényes spekuláns, és nagyon is komolyan gondolja, amit mond. Ha az eu-tagságunk nem véd meg bennünket bizonyos intézkedéseitől, akkor a részvényesek 2-3 év múlva megnézhetik magukat.
Én erre, ezekre visszakérdezek.
Te annak tartod?
A kultúrát, a rákvizsgálatot, valamint a jogsit azért "veszed", hogy utána jobb áron eladd?
A többiről inkább nem nyilatkozom.
Törölt felhasználó2010. 09. 22. 17:52
"A mindennapi kenyérért való küzdelem arra kényszeríti az embereket, hogy befogják szájukat és alázatos szolgáink legyenek. Ügynökök, akiket sajtónknál alkalmazunk az emberek köreiből, utasításainkra mindent meg fognak tárgyalni, aminek közvetlenül, hivatalos formában történő közlése hátrányos lenne számunkra, közben pedig mi - szép nyugodtan az így támadt vita lármája közepette - meg fogjuk hozni és végre fogjuk hajtani azokat az intézkedéseket, amelyeket akarunk, s azután mint befejezett tényeket a nyilvánosság elé tárjuk. Senki sem merészeli majd az egyszer megtörtént döntés visszavonását követelni, annál kevésbé, mert azt az előző állapothoz képest javulásnak fogjuk beállítani... A sajtó pedig azonnal új kérdésekre fogja irányítani az emberek figyelmét (nem tanítottuk az embereket arra, hogy állandóan valami új után kívánkozzanak?). Ezeknek az új kérdéseknek megtárgyalására rá fogják vetni magukat azok az ostoba fajankók, akik még most sem akarják megérteni, hogy leghalványabb fogalmuk sincs azokról a dolgokról, melyeknek megtárgyalására vállalkoznak. A politika kérdéseit senki más nem fogja fel ésszel, mint azok, akik már korszakokon át irányították a politikát: annak létrehozói."
Mi termék és mi nem?
Áru-e a kultúra, ha pénzbe kerül?
Mennyi most a soronkívüli PETCT árfolyama a rákosoknak?
Hogyé' van a jogsi manapság?
Volt-e valaha bennfentesség a béten?
Melyik politikus mennyibe kerül a piacon és ki az árjegyző, aki fenntartja a likviditást?
Hol van a piacosítás határa?
Vajon hol?
Áru vagy már te is, én is?
Csak áru?
A gyermekünk biomassza?
Egyetértek. Spekulációra igen is szükség van. Ez teremti meg a piacok likviditását. Azt a fajta értékítéletet, ami alapján eldől, hogy az adott termék, az adott pilanatban mennyit ér.
Aki ezzel nincs tisztában, és nem képes a jelentőségéét felfogni, szerintem össze vissza beszél.Bár Orbántól nem ez az első.
Mindazonáltal a cikkből nem derül ki, hogy valójában milyen konkrétmra is gondolt.
nem vettük komolyan, de nem gondoljuk, hogy ebből következik, hogy humoros is volt. a szándékot értettük, de nem volt kellőképpen kidolgozva. ilyenfajta levelező képzést is indítunk a közgazdasági alapismeretek c. tárgy mellett. beíratkozol?
Erről beszélünk:
"Teljesen igazad van!
Hülyeséget beszél, épp az ellenkezőjére lenne szükség.
Támogatni kéne a spekulációt, aki nyer annak az imf duplázza meg a nyereményét, aki meg bukik, azt kárpótolja 100%-ban!
A gyárakat meg be kell zárni és a munkát be kell tiltani, ki az a hülye, aki dolgozni akar, nemde?!
Mindenfajta értéktermelés tilos! Aki kimegy a földekre, azt le kell csukni, mint antispekulánst! Traktorokat, vetőgépeket be kell olvasztani és ágyukat kell belőlük kovácsolni.
Ingyen netet és pc-t mindenkinek, hogy tőzsdézni tudjon! Az iskolákban minden nap legyen forex óra és póker tanfolyam!
Éljen és virágozzék a mindenhatópiaci globálspekuláció!!! "
Itt ilyen szinten vagytok, hogy erről azt gondoltátok, hogy komoly? Hmmm.......hová keveredtem?!
Szóval tekintsd iróniának.
"Richard Rorty amerikai filozófus szerint az ironikus gondolkodás használata segít megőrizni a képességünket a szabadságra, a megújulásra."
Egészségedre!
Pár éve beszélgettem drazséval. (Pont olyan a humora, mint a tiéd.) Na ő ezt komolyan gondolta. Akkor most ez egy vicc?! Akkor meg miért valósították meg?
Egyébként nem minden humor vicc, de minden vicc humor.
Eggyel feljebb: a vicc a humor részhalmaza, aminek kiegészítő halmaza nem üres halmaz.
A szakállas autópályás "vicced" viszont rád stimmel, úgy tűnik nem te vagy túlnyomó többségben! Mennyit is kapott az mdf+szdsz duó ?
A spekuláció határát valahol a hozzáadott érték hiánya körül kéne keresni. Így a valódi kereskedelem kiesik belőle, mivel ott van hozzáadott többletérték.
Szigort szorgalmaz Orbán a spekulációval szemben
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138679