A mai szingapúri döntés kapcsán - mely szerint London rendezheti a 2012-es nyári olimpiai játékokat - az olimpiai eszme iránt közismerten elkötelezett Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde elnökét kérdeztük, aki a Magyar Vívószövetség alelnökeként a MOB tagja és egyben az idén októberben 110 éves Magyar Olimpiai Bizottság alapító elnökének, Dr. Berzeviczy Albertnek az ükunokája.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56135
tokos, ne bánkódj ha nyújtogatod akkor eléred a kívánt méretet :-) csokasy, én úgy gondoltam fogsz egy natívat, persze a te igényeid szerint és persze megfelelő nyelvtudással és minden könnyebb lett volna:-), és akkor egyszer nem a többnyire dominál, na bummmmm :-))
:D Miért lennél kegyvesztett? :) . Én szerencsére kimaradtam a görög pottyantós szórásból...:) Nekem ez a wcpapír ügy is elég meglepő és kellemetlen élmény volt... Na mind1! Ami a lényeg: Nem vagyunk lemaradva. És minden reális esélyünk megvan egy olimpiára. Sőt!
"Én ugyan nem fogok pottyantós wc-t használni... a körülményesebb ügyekhez meg már odértünk görögbe...:)"
Na igen, de én Görögországban célozgattam a pottyantósba!!! Nem is egy helyen. Persze nekünk biztosan könnyebb beletalálni, de ne felejtsd el, nekünk messzebb van, legalábbis annak akinek nem lóg le a térde alá, de az azért ritka! És el kell árulnom egy titkot (bár lehet, hogy kegyvesztett leszek) én is a többséghez tartozom...
Szerbián jöttünk keresztül... 2x meg kellett állnunk... gondolhatod... egy pasinak ez nem anynira körülményes... de egy nőnek... mecedóniáig tartogattam... aztán mivel hasonló volt a helyzet megadtam magam a vadregényes táj csábításának...:) Én ugyan nem fogok pottyantós wc-t használni... a körülményesebb ügyekhez meg már odértünk görögbe...:) . Athén ban kb 6 embertől próbáltam megtudni, hol van a tőzsde épülete... és nem tudták az mit jelent...(mármint a tőzsde). Aztán alapszavakkal megpróbáltam elmagyarázni mi az... azt sem értették. Aztán odamentem 2 taxishoz...detto. Azt hitték pénzt akarok váltani...:) aztán meg, hogy öreg épületeket fényképezni...:) majd, hogy fényképet előhivatni... Vicces volt...:) Feladtam.:) Görögön kívül nem beszélnek nyelveket... vagy csak nagyon, de nagyon alapfokon... . TTT: Anyámat majdnem eladtam...:) Az jó buli lett volna, csak elmenekült...:)Nem távkapcsolatra vágyom. Szexpartner meg a mai erkölcsi viszonyok között akad minden bokorban. Én egy komoly lány vagyok!(...többnyire ...;))
Azért sem erőlködtem, mert többségében az angol sem az erősségük. Meg a német sem. Az első helyen, ahol voltunk, ott az alapdolgok megértetésével is voltak gondjaim, a második helyen a gazdasszony jól beszélt angolul, de eddigre már nem nagyon foglalkoztam a dologgal, mivel nem okozott problémát a papír.
Na meg még egy dolog, régi szép bulgárai emlékek tódultak fel bennem, mikor pottyantós WC-be kellett céloznom. Szerencsér e nem a szálláshelyünkön volt, de itt-ott éttermekben több helyen is előfordult.
:) De mi állandó helyen voltunk, szóval nem mertem kockáztatni...:) Mi fel akartunk fogadni vkit az utazási irodánál, de azt mondták, nem adhatnak magyart, max fordítani az angol, mert lecsukják... angolul meg tudtunk, így minek...:)
Én a klotyón minden aggódás nélkül lehúztam a papírt. Igaz volt ott egy tábla, ami jelezte, hogy ne dobjunk bele valamit, de én azt szemétre értettem, nem a klotyópapírra. Mivel magunk mentünk, nem volt idegenvezető, így azt nem tudtam megkérdezni, egyébként is az utolsó pár napban ébredt bennem némi kétely, hogy az mégsem a szemét, hanem esetleg a klotyópapír, de addigra meg már nem láttam értelmét változtatni a kialakult szokáson. Egyébként nem dugult el a WC, úgyhogy nagy kárt nem okoztam.
Az éttermekben nem volt ilyen kedvezőtlen tapasztalatom, nekünk mindig azt hozták ki, amit rendeltünk. Ezen a nyáron nem túl sokszor ettünk étteremben, két éve viszont elég sűrűn. Én szerettem a kajákat is, elég jól főznek (bár idén ezzel nem volt nagy szerencsénk) és mikor nem az üdülőhely központjában kajált az ember, az árak is elég kellemesek voltak. Az emberekkel sem volt gondom, nekem kedvezőek a tapasztalataim.
Ugyanakkor a kártyahasználat pl messze nincs úgy elterjedve, mint nálunk, emiatt cumiztam is egy jó nagyot.
Nem az éjszakai bulikra gondoltam...:)) Napközben mész az utcán, békésen fotózgatsz, vagy bámulászol (mint egy átlag turista) erre kilép eléd egy kangörög... és megpróbál agresszíven vigyorogva beterelni a kis éttermébe. És ha nem mész... akkor félhangosan elmorzsol vmi átkot a parasztbajsza alatt...:) Ez halál komoly. Persze ahol kedves görög fiúk invitáltak minket, ott nem kellett 2x mondani, hogy menjünk...:) De ilyen 100-ból egy volt.:)
Érdekes, mikor mi buliztunk kint, akkor nem lasszóval fogtak minket inkább kötelekkel kergettek...Kicsit idegbeteg nép,nem bírják, ha bulizik a magyar...:) Tisztele t a kivételnek...
Én sem vagyok Pesti... és én sem vagyok érte oda túlzottan. De: Athén tényleg olyan, mintha kb 1500 évig nem történt volna semmi, aztán hirtelen az elmúlt 40 évben nekiálltak volna ronda, szürkés (a gazdagnegyedekeben fehér) kockaépületek felhúzni. Nincs kialakult városkép. Ott a romok az egyetlen látnivaló, ami tényleg megéri (1x), de pl a parlament úgy néz ki, mint a dunaújvárosi vasútállomás. Athénb an a tömegközlekedés nem rossz. Új buszok (kb a mi legújabb = a még nem kigyulladós bkv buszaink) A villamosok pedig erősen emlékeztettek (külső megjelenésükben, mert ezeken nem ültem) a japán shinkanzenekre. A városon kívül viszont megállt az élet. (És sok putrira emlékeztető, bodega városon mentünk keresztül... rossz volt látni, hogy itt is van aki ennyire nyomorog.) Infrastru ktúrálisan kb olyan mint mi... szóval 2020ra simán össze lehetne hozni még a mi csodálatos autópályarendszerünk et is. A WC-k... ezen nagyon ki voltam borulva... Szabvány wc, mint nálunk... de nem lehet lehúzni a paírt, mert akkor eltömődik a lefolyó... Normális ez egy ennyire felkapott országban??? Ha nem görög az idegenvezetőd, akkor a külföldi idegenvezetőt lecsukják... és ha nem görög busszal utaztok, hanem külföldi rendszámossal járod az országot, akkor lépten-nyomon halálra büntetnek a rendörök vmilyen mondvacsinált indokkal, mert ha akar, úgyis talál valami szabálytalanságot.Na gyjából ennyi. . Az emberek nem valami kedvesek... helyenként erőszakosan próbálnak rádtukmálini valamit. Az éttermekbe lasszóval is berángatnak, ha kell... és képtelenek megjegyezni a rendelésedet... Kihozzák az asztalodra, aztán osszátok szét egymásközt. Nagyon tanulságos volt, mondjuk a magyar utazásiirodaánk is megér egy misét... de az már más napra tarozik.:)
Akkor még abban is erősíts meg, hogy infrastruktúrálisan sem vagyunk elmaradva (pl utak), és nem kell elfogultnak lenni ahhoz, hogy Budapest látványa (Főképp a Duna-part, hidak, Vár, Parlament, Halászbásttya) semmiben nem marad el Athénétől. Egy kis elfogultsággal helyből átugorja. Pedig nem vagyok budapesti, és eléggé rühellem magát a várost...
Törölt felhasználó2005. 08. 01. 09:25
A Real állítólag ingyen játszik majd Pesten, ehhhez képest a szervezők - szintén állítólag - valami 300 millió+ utazási és szállás költségről beszélnek. Ha egy olimpia "anyagárban" pl. 5 mrd USD, vajon mekkora összeget számláznának a dear vállalkozók?
A görögökhöz mérten... mi sokkal jobban állunk... higéniálisan hatalmas az elmaradottság... és Athénban a központi negyedeken kívül - remélem nem sértek meg senkit - de minden nagyon lepusztult. Azt a részt, ahol egy olimpiára látogató ember megfordulhat szépen helyrerakták... de a tömegközlekedáés a városon kívül pocsék.Kicsit olyan érzésem volt, mintha az elmúlt 1500évben nem történt volna semmi... . Puszillak ARP!;)
Szalay-Berzeviczy: Meg kell pályáznunk a 2020-as Olimpiát!
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56135