A mai szingapúri döntés kapcsán - mely szerint London rendezheti a 2012-es nyári olimpiai játékokat - az olimpiai eszme iránt közismerten elkötelezett Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde elnökét kérdeztük, aki a Magyar Vívószövetség alelnökeként a MOB tagja és egyben az idén októberben 110 éves Magyar Olimpiai Bizottság alapító elnökének, Dr. Berzeviczy Albertnek az ükunokája.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56135
Ha a nemzeti összefogás a fő szempont akkor inkább kezdjünk űrprogramba.Mondjuk legyünk mi az elsők a Marson!Szép nagy cél jó sokáig össze kell tartanunk, hogy sikerüljön és nem is politikai játszmákon múlik hogy ki rendezheti az első Marsra szállást.Ráadásul nem egy lennénk a sok közül hanem az egyetlenek lennénk valamiben.A gazdaságnak is hosszútávú perspektívát nyújtana a technológiai fejlesztések révén.Szürkeállomány van dögivel.Ha mégsem sikerülne a felelős politikusokat kilőhetnénk az űrbe.Már megérné...
Törölt felhasználó2005. 07. 07. 12:16
Azt még hozzáteszem, mindig ezt halljuk, nemzeti összefogást stb. Főképp a baloldalról. Az olimpia erre alkalmas lett volna, miután megnyerék a választásokat, nyugodtan folytathatták volna. Mégsem tették, első nekifutásukban megköpködték az egészet, és otthagyták, mint eb a kakiját. Akkor most kell nemzeti összefogás, és ha kell, ki áll az útjában???
Ha a görögök csak szívességből kapták meg, és mi úgysem kaptuk volna meg a rendezés jogát, akkor nyugodtan megpályázhattuk volna... A világ sokmindent elnézett olimpiák kapcsán, Sidney-ben, Los Angelesben. A szervezettség lehet, hogy rosszabb volt, mint a görögöknél, pedig pénzben nyilván nem volt hiány. Ebből is látszik nem (csak) ettől függ a dolog. Nem csináltak azok semmit, előre, már csak azért is, mert a helyszíneket 7-8 évvel a rendezés előtt már eldöntik. Te jártál Athénban, hogy ennyire ismered? Egyébként nem hiszem, hogy 3-4 stadionon múlik a dolog, ha valami, akkor inkább az egyéb infrastruktúrán, szállodákon, utakon. Szállodák tekintetében Athénnek lehet némi előnye, utak, közlekedés tekintetében viszont biztos vagyok benne, hogy nincs. És Bp mostani helyzetét veszem alapul, nem a 2012-est. Aztáén meg az, hogy teli van a stadion... Olimpia alatt úgyis megtelik, ha magyarokkal nem, majd az idelátogatókkal.
Ab ban persze lehet igazság, hogy aki Görögországba ment, az összekötötte a túristautat az olimpiával, de ez esetleg igaz lehet Budapestre is. Sőt, ha esetleg megteszik nekik, utána jönnek a rokonok, ismerősök is. Persze ahhoz az is kellett volna, hogy a legfőbb látványosság ne a kutyagumi legyen.
A görögöket szerintem több szempontból sem érdemes hozzánk hasonlítani: 1. A rendezést jóindulatból kapták meg. 2. A világ egy olimpia kapcsán számos dolgot hajlandó nekik, és csak nekik(!) elnézni. 3. Igaz, hogy nem sokkal nagyobbak mint mi, de turistacélpontként valahol az első ötben vannak - mi meg nem - ami kissé átdimenzionálja a várható bevételeket. 4. Úgy emlékszem, voltak dolgok, amiket már korábban megcsináltak, mivel 96-ban tutira mentek. Mellékesen, tényleg úgy gondolod, hogy olimpia rendezés (értsd megbízható minőségi határidős munkavégzés) terén jobban állunk mint ők? 5 Athén egy sportos város. foci, kosárlabda, stadionok - teli stadionok, fanatikus drukkerek stb. Pestre ez nem jellemző. A robbantásokat nem hozom kapcsolatba az olimpiával, de kétségtelen, hogy minden olimpia potenciális veszélyforrás. (Ebben a tekintetben mázli, hogy mi főleg a szomszédainkkal szoktunk rossz viszonyban lenni - kivéve persze, az arab focicsapatok látogatását.)
Szerintem... liberális.:) És persze, hogy az ő dolga... nem én kezdtem el pedzegetni, hogy a narancsosokhoz húz! Valakinek van egy jó ötlete (álma), van háttere, hogy megvalósítsa... és erre megbélyegzik, hogy ide meg oda húz! Nem tök mindegy? Az olimpiarendezés mindenkinek az érdeke! A szociké éppen úgy mint a nariké, jobbos és balos cél egyaránt! Az a lényeg, hogy LEGYEN.
Törölt felhasználó2005. 07. 07. 11:00
Szép napot.Én kikukkantottam,de az adatok makacs dolgok,és valós tényeken alapulnak.És azt sem hiszem hogy a külföldi közgazdászok nem értenének a szakmájukhoz.Magyaro rszágon vannak dolgok melyeket meg reformálni mint minimálbér,és pár dolog.De nincs válság.Ettől függettlenül van min változtatni.
Törölt felhasználó2005. 07. 07. 11:00
Szép napot.Én kikukkantottam,de az adatok makacs dolgok,és valós tényeken alapulnak.És azt sem hiszem hogy a külföldi közgazdászok nem értenének a szakmájukhoz.Magyaro rszágon vannak dolgok melyeket meg reformálni mint minimálbér,és pár dolog.De nincs válság.Ettől függettlenül van min változtatni.
gordoneko, az ég áldjon meg a külföldi közgazdász szakembereiddel meg azok obkejtív adatain alapuló tanuskodhatnékjával, kicsit kukkants már ki a gödörből üdv, izé szép napot sirgeorge
Törölt felhasználó2005. 07. 07. 10:01
Nem tudom milyen pártállású ő,de az ő dolga.Hogy vagy?
Ha van párt, amelyikhez Szalay húz(hatna, de nem teszi), akkor az az SZDSZ... már bocs... de liberális az egész familia... és egyébként sincs szükség arra, hogy benyaljon bárkinek...
Ennek azért több oka is volt. A görögök mindent az utolsó pillanatban csináltak, nem tervszerűen, hosszabb távlatokban gondolkodva. Ez természetes, hogy tönkrevágta a tavalyi költségvetésüket. Sz erintem, ha Mo. 2002-ben, de legalább 2008-ban nekiáll, és elkezd készülődni, simán ment volna a 2012-es olimpia. Persze a 100 napos program nélkül, az önkormányzati választások megnyeréséért az elég drága volt, és sikerült lenulláznia az országot hosszú évekre. Lehet, hogy kár volt azért a pár képvisői helyért.
Én egyébként 2003-ban voltam Athénban, ha ők képesek voltak megrendezni, akkor szerintem Budapest egyidejűleg is képes lenne VB-t EB-t és olimpiát rendezni. Persze igaz nem sok időt töltöttem ott, de a felét dugókban.
Törölt felhasználó2005. 07. 07. 09:33
Igazad van,de lássuk ennek a következményeit.Görö gország ilyet rendezett,de anyagilag bajba is jutott,csak ez nem volt publikus,de külföldi közgazdász szakemberek objektív adatok alapján tanusíthatják.A kormány nem neveli hogy legyünk ,merjünk kisebbek lenni,csak gondolkozzunk a lehetőségeinkhez mérten.Görögország az olimpia kiadásait még most nyögi,az állampolgárai ezt érzik.Csak nem verik nagy dobra.Persze hogy én is szeretném de realistának kell lenni.Szép napot.
Nekem meg az az érzésem, hogy az embert az viszi előre, hogy többre, jobbra vágyik, több akar lenni. Egyébként van egy ország, amelyiknek ugyanannyi lakosa van, az egy főre jutó GDP-je hasonló, mint a miénk (legalábbis vásárlóerejét tekintve). Ezt az országot úgy hívják, Görögország. És ez az ország tavaly 2004-ben olimpiát rendezett. Nem 2012-ben 2020-ban vagy 20000-ben, hanem tavaly. Vajon hogy sikerült nekik? Talán nem mosták eleget az agyukat, hogy ti kicsik vagytok, maradjatok is azok. Így aztán, mivel nem mosták az agyukat, hogy ti kicsik vagytok, lehet, hogy nem is tudták, hogy kicsik. Sőt az is lehet, hogy nem is kicsik, egyszerűen csak az tesz kicsivé egy nemzetet, ha azt mossák az agyukba, hogy ti kicsik vagytok, ti bűnösök vagytok... Aztán nekiálltak, és mit ad Isten, sikerült nekik. Nekem ez a véleményem a kicsiségről.
Ha irigy ember lennék, azt mondanám: irigylem az optimizmusát Szalay-Berzeviczy Attilának. Mivel nem tartom magam irigynek, ezért inkább azt mondom: tisztelem az optimizmusát Szalay-Berzeviczy Attilának. Ha meg is rendezhetnénk egy olimpiát - és túl is élnénk 2020-at - a jó magyar mentalitás szerint legalább 150 évig menne a vita, civakodás arról ki, hogy gazdagodott, duplázta, triplázta (stb. szorzók) meg a vagyonát az olimpia alatt. Szerintem Szalay-Berzeviczy Attila önmaga adta meg a választ: kis ország vagyunk. Kezeljük magunkat a megfelelő szinten. Mellesleg, néhány év és az olimpiákon már nem lesz olyan sportág és esélyünk, amelyben aranyérmet szerzünk. A három figyelem felhívás közül, inkább a futball VB megnyerését célozzuk meg. Talán - ha egyszer újra bejutunk - a 3. futball VB döntőnket nem veszítjük el
Szalay-Berzeviczy: Meg kell pályáznunk a 2020-as Olimpiát!
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56135