Topiknyitó: Portfolio 2018. 12. 31. 13:00

Senki sem hitte volna, hogy így oldaná meg a kormány Magyarország legnagyobb gondját  

Ugrás a cikkhez
A rendszerváltás óta nem dolgozott olyan sok magyar, mint most, és a foglalkoztatás növekedése várhatóan jövõre is kitart. Ugyanúgy, ahogy a gyors béremelkedés is, ami az egyre súlyosabb munkaerõhiánnyal is összefügg. Mindez
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Juliusz48 2018. 12. 31. 15:37
Előzmény: #4  impudent
#8
Tisztelt imputed! Én inkább attól félnék amikor azt gondolják a termelöeszközök és természeti kincsek tulajdonosai, hogy felesleges a mérhetetlenül szapofodó, magát már önállódan ellátni képtelen tömegekre pazarolni a fogyó készleteket. Amikor eljön ez a világ nem szeretnék a helyükbe lenni.
Juliusz48 2018. 12. 31. 15:22
#7
Érdekes olvasgatni, hogy miért nem jó nekünk a saját kapitalista,  a munkásnak mindegy kitől kapja a pénzt a robotért, az országnak viszont egyáltalán nem, hogy miben köhögi ki a hasznot. Míg a magyar befektetö forintban a nyugati kizárólag EUR-ban érdekelt. Azzal hogy korábban kiárúsították az országot, kerülhettek pl a téglagyárak a Leier és Winerberger kezébe gombokért. Most az adózott eredményt nem a magyar tulaj teszi zsebre Ft-ban, pedig vallószínűleg egy tégla sem lépi át a határt. Ax cukorgyárakkal meg úgy jártunk,hogy piacot vettek, az üzemet lebontották, a répetermelöket és a munkásokat pedig elhajtották, viszont a piac szerint változik a behozott cukor ára, és soha sem tudhatjuk, hogy a feladott termelésnek mikor isszuk meg a levét. A legröhelyesebb azért a közüzemek eladása volt az EON, és társainak gyöngyökért, ami azonnal elkezdte nyúzni a fogyasztót, legfeljebb a haszonból forgattak valamennyit vissza a további fejésért.
13791379 2018. 12. 31. 14:12
Törölt hozzászólás
#6
impudent 2018. 12. 31. 13:55
Előzmény: #4  impudent
#5
A szocializmus azert bukott mert az emberek fokozatosan elhagytak az allami allasokat es atmentek maszekolni.
Aki bennmaradt azok voltak a szerencsetlenek.
Ma ugyanez van mindenki probalkozik kivonni magat valami trukkel a munka alol mert az nem bolt.
Elmennek dajmikolni jovobelatni tetkozni szineszkedni sportolni valami trukkel csak kikerulni a melo vilagabol.
Ez egyelore jol mukodik es az emberek zome kis munkaval kiralykent el.
impudent 2018. 12. 31. 13:43
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Eljott a kanaan ideje.
Az emberek zome alig dolgozik es ugy el mint annak idejen egy grof.
1 kg csirkecomb 350 ft.
Törölt felhasználó 2018. 12. 31. 13:39
#3

Gimiben a töritanárom szépen levezette a szocializmus előnyeit és kiemelte, míg a csúnya kapitalisták kizsákmányolják az embereket, addig a mi tervezett (ötéves) gazdaságunk az emberek életét könnyíti meg. A gépek elterjedése nem azt hozza, hogy az embereknek elveszik a munkájuk, hanem kevesebbet kell majd dolgozni.
A rendszerváltozás után az óriási gépek mellé 1 embert állítottak és 12 órát dolgoztatták, aztán másikat újabb 12 órát. A gép olyan drága volt, hogy nem állhatott le, folyamatos termelésre volt beállítva.
Mindenki döntse el mi volt a jobb, a szociban a folyamatos áruhiány, vagy most a folyamatos túltermelés, illetve a félgőzzel végzett munka, vagy a 110 %-ra törekedés.
Most a cégek ezerszer meggondolják, hogy beruházzanak-e olyan technológiákba, ami az embereket helyettesíti, mivel ezeket a berendezéseket arany árban mérik, a megtérülésük nagyon hosszú idő és senki nem tudja, meddig lesz igény a termékükre, főleg az óriási konkurenciaharcban.
lzoli41 2018. 12. 31. 13:00
Előzmény: #1  portfolio
#2
Most van szerencsém és időm olvasni Yuval Noah Hararitól a 21 lecke a 21. századra könyvét, amelynek második leckéje a Munkáról szól. Ebben a jövőre nézve a skandináv államok kormányainak felfogását tartja alkalmasnak, mely szerint:"munkásokat védjük, ne a munkahelyeket". Mi nem erre megyünk, hanem még neoliberálisabb felfogást kényszerítenek ránk, amivel a német (leginkább bajor) és a megujuló nemzeti tőkésék felhalmozását támogatjuk egyrészt a geopolitikai játszótér másrészt a belső hatalmi technika maximalizálásáért.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek