Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 02. 14. 13:19

roman tozsde  

Europa legerdekesebb es legtobbet igero piacan dolgozom!

Ha kivancsiak vagytok,irjatok !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 08. 27. 12:34
Érdeklődnék, hogy miért nincs kereskedés az RRC részvényeivel? Milyen hír jött ki, hogy felfüggesztették?
Törölt felhasználó 2007. 08. 27. 08:17
Előzmény: #534  Törölt felhasználó
az otp p/e-je 10 körül van most.de volt a korrekcio alatt 10 alatt is.....
Törölt felhasználó 2007. 08. 27. 08:08
Előzmény: #537  sub83
A legnagyobb forgalmat bonyolito brokerceg a SSIF Broker SA (BRK) fuggetlen brokerhaz, minden romaniai nagyvarosban van kirendeltsege. Konnyen elerheto, nagyon jol szervezett a honlapja, allando bejarhatosagot ad a portfoliodba, honlapjan online kovetheted a tozsdet, ingyen. Ha kifogsz egy jo brokert, sok segitseget kahatsz tole. A valutavaltas minden koltsege teged terhel mindegy hogy hol bonyolitod. A BRK-hoz utalhatsz forintot is, de a keszpenzes befizetes is lehetseges. 10000 euro feletti osszeget a Bankfelugyelet fele jelenteni koteles a ceg. Ha egy evig nem adsz el egyetlen reszvenyt sem profiton, a roman adotorveny szerint 1% adokulcs ala esik a netto jovedelmed, ha viszont 365 napnal kevesebb ideig tartod a reszvenyeid, az adokulcs 16%. Olvasdd el azokat az informaciokat amiket itt talalsz, az adozassal kapcsolatban.
sub83 2007. 08. 26. 23:39
Sziasztok!

Néhány barátommal tervezzük, hogy román részvényekbe fektetjük a pénzünket olvastam már jónéhány cikket a neten, de kíváncsi lennék a ti véleményetekre, javaslataitokra is pl: melyik brókercég, milyen részvényeket érdemes most venni, milyen honlapokon lehet tájékozódni ill. plussz információkat szerezni, a befektetni kívánt forintot hol érdemes lejre váltani, utaljam vagy inkább kp-ban vigyem ki..... stb Hogyan kell utána adóznom, ha magyar állampolgár vagyok, kb 3 éves időtartamban gondolkodok. Várom tanácsaitokat, javaslataitokat.
Üdv
Szabi
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 23:16
Előzmény: #533  Törölt felhasználó
Meg mit tartasz a REFE-n kivul? Foleg olyan ceg erdekel ami mogott van valami story. Pl. epitkezoanyagokat gyart es resztvesz az epitkezesi boom-ban. Vagy gyogyszeripar es hozzajarul az EU altal megkovetelt egeszsegugyi ellatas kiszolgalasohoz. stb.

Sajnos a REFE eseten azon kivul hogy "Domeniu de activitate: Constructia si repararea materialului rulant" nem igazan sikerult tobb informaciot megtudnom. A BVB-n feltuntetett weblap a www.remarul.ro sem akar bejonni...
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 23:06
Pénteki hír, 126 teherautóra kapott rendelést a ROMAN (ROVA)...
Kiváncsi leszek az árfolyamra aug. 27-én.
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 22:58
Előzmény: #532  Törölt felhasználó
A Kandia (EXC)- szerintem- elég jó édességportfólióval rendelkezik. A technológiájukat nem ismerem, a termékeit igen, azok jók. A 30%-ot meghaladó reálbér növekedése nyilván emelni fogja az eladásaikat. (Nekem korábban volt, eladtam még febr.ban).

TLV- lehet 30%, akár több is. Ez szép hozam, rövid távon, de csak akkor, ha tudom pontosan mikor érdemes beszállni, egyébként lehet ma Romániában érdekesebb sztorit is találni- én továbbra is egy jól diverzifikált Rasdaq portfólióban, eseti tőkekoncentrációkkal, jobban hiszek (a SIF-ek vagyona is jelentős részben ez).

A TLV friss eredményekkel és növekedési kilátásokkal a 25 P/E mutató egyébként szerintem reális (tudjuk az OTP-é ennek kb. a fele..)

Legyen szerencséd... vagy sikered! ;)
e.
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 22:13
Előzmény: #290  Törölt felhasználó
Nosztalgiából beleolvastam a korábbi üzenetekbe- pl. REFE>>>

...........
Re: fordulonapok a roman tozsden REFE, stb 05.17

05.12-én 37-en, most (17) 48-on áll a REFE.
...........

Most 08. 24-én, pénteken REFE 94,9-en zárt- tartom.
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 13:42
Előzmény: #531  Törölt felhasználó
A Kandia egy regi technologiaval mukodo elelmiszeripari ceg, a TLV meg egy novekvo trend-ben sikeresen helytallo bank. Nem ismerem a reszleteket a Kandia eseterol de szerintem a TLV eseteben 30%-os premium a minimum.

35%-os profitnovekedes mellett meg ha figyelembe vesszuk, hogy Rekkers utolso vasarlasa 0.9450 RON-on volt, ketlem hogy ha kivasarlasra kerul a bank a mostani 0.9150 RON-os arra csak 10%-os premiumra lehet majd szamitani.
Sot a 30%-ekot ami 1.19 RON-nak felel meg is keveselem.

Az elmult evben tobb mint 100 bankfiokot nyitottak ami efektiv csak koltseg volt, ezek a fiokok nem jarultak meg hozza a bank profitjahoz. Jo lenne tudni, hogy egy regi fiok mennyire profitabilis ahoz hogy pontosabb erteket kapjunk...
Törölt felhasználó 2007. 08. 26. 10:30
Előzmény: #530  Törölt felhasználó
Igen, több mint valószínű, hogy valamikor meg fogja venni egy nagyobb külföldi bank a Transylvania Bankot, amely így akar piacra jutni.

Nehéz reális árat mondani-- szerintem nem lesz nagy ugrás. A TLV egy picit már drága, habár romániai viszonylatban, a növekedési kilátásokat figyelembe véve nem- és a féléves adatai jók.

A közelmúltban a Kandiában (EXC) szerzett 90% fölötti részesedést a Cadbury- Schwepes, június 08-án, a bejelentés napján 10%-ot ment az ár, aztán még egy hét alatt több mint 30%-ot, de rövidesen visszacsúszott.

Mindenesetre több elemző vételre ajánlja, szerintem napi követéssel, és jól időzített kiszállással érdekes lehet rövid távon.
Törölt felhasználó 2007. 08. 24. 13:56

Egyre tobb hir jelenik meg a roman ujsagokban arrol, hogy a kozeljovoben eladasra kerul a Banca Transilvania:

link

Mit szoltok, ha eladasra kerul, milyen aron fog ez tortenni?

Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 13:16
Nem teljesen illik ide, de reggel jót röhögtem, olvastam a vg.hu nyitóoldalán, megosztom:

'Brutális OTP emelkedés -
Kitört a bank részvényeinek árfolyama a reggeli nyitás után: a papírral a tegnapi záró árnál 3,7 százalékkal magasabban, 9030 forinton kereskedtek.'

Már régóta érzem, Magyarországon a gazdasági újságírás egy jelentős része sajnos a bulvársajtót tekinti példaképnek a stílusában és igényességében.

Ja, miután több mint 20%-ot esett az elmúlt hónapban. az OTP.. Lentebb bemásoltam a közel záró indexértékeket-- BET-FI-t érdemes nézni főként, és hasonlítani az OTP-vel (ami Magyarországon az OTP, az a SIF-ek Romániában, jelentős külföldi alaptulajdonlás, nagy világpiaci kitettség- kockázat).

BET 10.032,70 3,10 301,91
BET-C 6.898,74 2,66 178,96
BET-FI 83.176,32 5,54 4.366,11

Ha jól érzékelem most a BUX kb. 10% mínuszban van júl 23-hoz ( a román portfóliom pedig -3%.)

Szerintem ha a MOL is kiesik a mezőnyből, a BUX követni fogja... ne legyen igazam...
Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 12:21
Előzmény: #527  Törölt felhasználó
BRK- igen, igen

A gyógyszergyárakat kevésbé értem, miért fogják segíteni a 'likviditást' (ez az indoklás a változtatásra).

Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 11:49
Előzmény: #526  Törölt felhasználó
csak meg annyit, hogy jobbak jottek helyettuk! nem gondolod?
Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 11:46
Előzmény: #525  Törölt felhasználó
ahhoz hogy egy ceg az indexben legyen, az atlag forgalma benne kell legyen az elso tizben, es 3 evre visszamenoleg profitot kell jelentsen.
Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 11:06
Tudja valaki OLT, AZO miért került ki a BET-ből?

No. Symbol Weighting (%) at 22.08.2007
1 ATB 4.34%
2 BRD 19.90%
3 BIO 5.13%
4 BRK 3.33%
5 IMP 7.77%
6 RRC 10.00%
7 SNP 19.93%
8 TBM 1.88%
9 TEL 7.77%
10 TLV 19.95%

Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 09:46
Láttátok a mai nyitó indexeket?
BET 9.866,22 1,39 135,43
BET-C 6.812,02 1,37 92,24
BET-FI 81.319,78 3,18 2.509,57

(ez 9:44)

A SIF-ek a külpiaci hírekre most is erősebben reagálnak, különösen rövid távon SIF3 (ez esett a legtöbbet júl 23 óta a SIF-ek közül).
Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 09:35
Előzmény: #521  Törölt felhasználó
Én eddig két jogászt kérdeztem meg a nevezett törvényről...

Egyik az APEH-nél dolgozik, a másik egy jónevű ügyvédi irodánál.. Mindkettő szerint választható az adózás, de nem egyértelmű a törvény, több okból sem, de főként mert kiemelten NEM kezeli a tőzsdei árfolyamnyereséget (1993-ban szövegezték a törvényt, még nem volt Romániában tőzsde), csak osztalék-, kamat-, jutalékjövedelmet. ld. 10- 12 cikk.

Beollózok>> legérdekesebb talán a 11. Cikk-- figyeljetek az ADÓZTATHATÓ szóra-- nem rendelkezik a tv. hogyan, mit KELL. Kérdés, persze, van-e magasabb rendű jogszabály, de én erről nem tudok.

1. Cikk
...
3. Az Egyezmény különösen a jelenleg érvényben lévő következő adókra terjed ki:
a) Románia esetében
- a magánszemélyek jövedelemadója,
- a testületek és jogi személyek nyereségadója,
...
4. Az Egyezmény kiterjed minden olyan azonos vagy lényegét tekintve hasonló adóra is, amelyet az Egyezmény aláírása után a hatályban lévő adók mellett vagy azok helyett vezetnek be.

10. Cikk
Osztalék
1. Az osztalék, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű társaság a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személynek fizet, ebben a másik Szerződő Államban adóztatható.
2. Ugyanakkor ez az osztalék abban a Szerződő Államban és annak a Szerződő Államnak a jogszabályai szerint is adóztatható, amelyben az osztalékot fizető társaság belföldi illetőségű, ha azonban a kedvezményezett az osztalék haszonhúzója, az így felszámított adó nem haladhatja meg
a) az osztalék bruttó összegének 5%-át, ha a kedvezményezett olyan társaság, amely az osztalékot fizető társaság tőkéjének legalább 40%-át közvetlenül birtokolja;
b) az osztalék bruttó összegének 15%-át minden más esetben.
E bekezdés rendelkezései nem érintik a társaság adóztatását arra a nyereségre vonatkozóan, amelyből az osztalékot fizetik.
3. E cikk alkalmazásában az „osztalék” kifejezés részvényekből, „élvezeti” részvényekből vagy „élvezeti” jogokból, bányarészvényekből, alapítói részvényekből vagy más nyereségrészesedést biztosító jogokból - kivéve a hitelezői követeléseket - származó jövedelmet, valamint egyéb társasági jogokból származó olyan jövedelmet jelent, amely a részvényekből származó jövedelemmel azonos adójogi elbírálás alá esik annak az Államnak a jogszabályai szerint, amelyben az osztalékot kifizető társaság belföldi illetőségű.
4. Az 1. és 2. bekezdés rendelkezései nem alkalmazandók, ha az osztalék haszonhúzója, aki mint az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy, a másik Szerződő Államban, amelyben az osztalékot fizető társaság belföldi illetőségű, telephellyel vagy állandó bázissal rendelkezik, és az érdekeltség, amelynek alapján az osztalékot fizetik, ténylegesen ehhez a telephelyhez vagy állandó bázishoz kapcsolódik. Ebben az esetben az esettől függően a 7. Cikk vagy a 14. Cikk rendelkezéseit kell alkalmazni.

11. Cikk
Kamat

1. Az egyik Szerződő Államban keletkező és a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személynek kifizetett kamat ebben a másik Államban adóztatható.
2. Ugyanakkor az ilyen kamat abban a Szerződő Államban és annak az Államnak a jogszabályai szerint is adóztatható, amelyben keletkezik, de ha a kedvezményezett a kamat haszonhúzója, az így felszámított adó nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15%-át.
Törölt felhasználó 2007. 08. 23. 09:23
Előzmény: #517  Törölt felhasználó
Kedves Tulipán,

Nehogy dehogy írjad le!
Vettem :)

Törölt felhasználó 2007. 08. 22. 22:01
Előzmény: #520  Törölt felhasználó
Én az apeh-től kérdeztem meg korábban,hogy adózok a román tőzsdén.
Azt válaszolték,hogy mivel úniós tőzsdének számít a magyar jogszabályok érvényesek 20%.
Ha únión kívüli lenne 25 vagy több lenne.
De az Edoka által említett jogszabályt nem olvastam...
Majd megnézem ha lesz időm.
Ez természetesen magyar állampolgárokra vonatkozik

Topik gazda

tulipan
3 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek