Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 11:20
Előzmény: #4759  tigus7313
Ez rendben van, de
csak a kamatok elviszik a nyereség jó részét
eredményből ingatlanból vissza kell fizetni.
ingatlanból kb. 3,5 milliárdot adnának el.
kb. 6 milliárdnyi ingatlan kell a termeléshez!
nyilván ott vannak az üzemek.
akkor a többit a nyereségből kell adni
ha jól számolom kb. 10 milliárd+kamatokat kell a nyereségből kifizetni
igaz nem azonnal
tigus7313 2007. 01. 30. 11:16
Előzmény: #4757  Törölt felhasználó
Igen, de ebből úgy 2 milliárd technikai jellegű, párja a vevőben (infom szerint 2007 első félévben eltűnik)
Maradék hitelt 2007-ben csökkentik 2-3 milliárddal (lásd több helyen nyilatkozta a menedzsment-tehát a 2007 terv lehetőséget ad rá)
Monster 2007. 01. 30. 11:11
Előzmény: #4756  Törölt felhasználó
Ha egész nap kukkolod, és el is találod a hullámot, akkor jobban járhatsz ilyen mértékű korrekciónál.
De ha nincs ilyen mértékű, vagy nem ülsz egész nap a gép előtt az árfolyamot lesve, akkor semmi értelme.
Ilyenkor járhatsz úgy, mint azok, akik állandóan kicsit lejjebb akarják venni, mint az aktuális árfolyam, vagy nem tudod olcsóbban visszavenni, mint amennyiért adtad, és buksz az ügyleten.
Szal ha nem adod el, akkor lesz egy biztosan emelkedő papírod, kiszámítható nyereséggel, ha eladod, akkor kétszer fizetsz jutalékot, és lehet, hogy nyersz egy kicsit (olyan nincs, hogy a hullám tetején adsz el, és az alján veszel, legalábbis nagy mázli kell hozzá), de közben másra nem jutott időd, illetve olyan alkat esetén idegeskedésre is van ok, mert lehet, hogy nem tudod majd jól visszavenni:)
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 11:08
Előzmény: #4754  watson
egyvalami hibádzik.
bazi nagy a hitelállomány 15,6 milliárd
az nagyobb mint az ingatlanok összértéke kb. 10,6 milliárd
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 11:03
funda alapon venni kell, de szerintem nem árt kihasználni a hullámzásokat (20%-os korrekciót pl. én nem néznék végig poziból)
Monster 2007. 01. 30. 11:00
Miért tőlem kérded?
Én már kifejtettem a véleményem, miszerint utazni kell most a vonaton, nem ugrálni:)
Aki nem bírja a látványát a korrekciónak, az nézzen mást:))
watson
watson 2007. 01. 30. 10:55
Előzmény: #4749  Monster
Monster, Scythe
és aki 900-on korrekciót várt és nem vette meg az jobban jár, ha majd az 1425-ről 1200-re korrekcióban veszi meg az alján? :-)

Persze lehet nagyobb korrekció 1200,1100 vagy akár 1000-re is, de ez esetleges.
Ami valószínű, hogy hamarosan az 1425-1500 körüli szintet megcsípjük aztán mehetünk 2000 fölé. Persze ha ez 1-1,5év akkor sem kell kétségbe esni.
Egyébként éppen ezért én sem nézem minden nap.
Most is izgulhatok, hogy 300 forint emelkedés után visszaestünk 20 forintot, de a tudat hogy ez 2000-nél többet ér az megnyugtat.
Monster 2007. 01. 30. 10:50
Előzmény: #4752  Törölt felhasználó
Én is próbáltam egy darabig sűrűn ugrálni.
Aztán rájöttem, hogy azzal a brokikat gazdagítom, sokkal többet kell nyernem a sok jutalék miatt, ezért ráálltam a hosszú távú befektetésekre.
A rábát azért vettem anno, mert láttam a fordulatot a cég gazdálkodásában, és amíga javuló trend folytatódik, ülök benne, mert nincs miért aggódnom:)
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 10:46
Előzmény: #4751  Monster
nekem mondod... :-) ültem én is papírban hosszasan mínuszban... de mostanában már jobban szeretem a likviditást
Monster 2007. 01. 30. 10:39
Előzmény: #4748  Törölt felhasználó
Scythe, egy kis önuralom sosem árt:)
Nekem lassan 3 éve van meg a rábám, 859-es beker árral, azóta egy évet töltött 600-700-as sávban, el kell ismernem eleinte sokszor éreztem késztetést, mikor esett, hogy meginogjak:)
De megálltam, pont azért, hogy a tőzsdés önuralmam megszerezzem, mert az a későbbiekben is jól jön.
Mondjuk én alapból, amikor megvettem a részvényeket, azt mondtam, hogy 4-5 éves időtávra veszem őket, ha addig fejlődést mutat a cég, nem adom el, árfolyamtól függetlenül.
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 10:36
Előzmény: #4748  Törölt felhasználó
ilyenre vannak a stoppok.
Monster 2007. 01. 30. 10:36
Előzmény: #4747  watson
Ez így van, én is erről papolok mióta:)
Már akkor is ezt mondtam, amikor néhányan ingadoztak, miután 915 környékéről visszament 900 alá. Azt kérdezgették, lesz-e megint 900 felett:))
Hát lett.
És ha most visszamegy 1100-ig, azt kérdezgetik, hogy lesz-e még 1200 felett?
Lesz:)
Nem is olyan soká 1500 felett is lesz:)
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 10:35
Előzmény: #4747  watson
hosszú távon igazad van... de ha mindennap nézed, márpedig mindennap nézed a kereskedést, engem azért 20 %-os korrekció - ahogy írod - poziból eléggé meghatna...
watson
watson 2007. 01. 30. 10:30
Előzmény: #4746  watson
Srácok, látom az aggódó beírásokat...
... korrekció bármikor lehet, de sohasem biztos (azaz gyakran a leendő korrekció alja magasabb mint az aktuális árfolyam).

Döntsétek el, hogy szerintetek az irányt, trendet meddig tarthatja a papír, aztán számít-e ha egy korrekció jön és ezért nem az alján vettétek. Szerintem nem.
A lényeg, hogy hini kell abban hogy tud valamit a cég és az árfolyam előbb utóbb ezt tükrözni fogja.

Beszéltünk itt 3-3,5mrdFt-os eredményről amely mellett 12-14-es PE-vel a papír fair árfolyama 2800-3800Ft.

1.) Ehhez képest 2006 eredménye Tigus7313 szerint 4,8-5mrd.
2.) Suzuki extra megrendelés
3.) Ingatlan Portfólió felértékelésével 2000Ft közeli sajáttőke
4.) Marron-Herrington extra piacokat hozhat, Ikarus Kína extra piacokat hozhat, HM megrendelések is felfutóban...

... mindezek tudatában minek parázni ilyen alacsony árfolyamnál...
... még egy 1000 forintra korrekció sem kell hogy megrémisszen... egyszerűen rá kell venni ha beesik és kész...
watson
watson 2007. 01. 30. 09:57
Előzmény: #4743  Törölt felhasználó
Itt volt a korrekcoio 1251ig
remélem minden fostos kiszórta :-)
még most tegye meg, soha vissza nem térő alkalom :-)))))))))))
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 09:57
Előzmény: #4739  Törölt felhasználó
Koistvan, bocs, nem Neked írtam a hsz-t, valamiért hozzád csatolódott.
UtAri emlegette, hogy jöhetne már korrekció a beszállásra... neki szántam a vonatra szállást...

Nyugtalanságodat megértem:-), én is kezdek az lenni...
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 09:53
Előzmény: #4743  Törölt felhasználó
Oldalakat tudna valaki bevágni? Kösz
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 09:51
Előzmény: #4741  tigus7313
Tegnap vártam egy nagyobb korrekciót.
'1 napot csúszik.
Törölt felhasználó 2007. 01. 30. 09:50
Előzmény: #4741  tigus7313
Most vegyen aki lemaradt mert olcsóbb mint tegnap!!!:-)
tigus7313 2007. 01. 30. 09:01
Előzmény: #4740  tigus7313
A Napi cikk állításai:

Az üzemi eredmény éves szinten 800 millió Ft közelében (Buda-Cash),
a negyedik negyedéves pénzügyi eredmény 4 milliárdot meghaladja.

Az üzemi eredmény szempontjából nem vagyok ennyire optimista, csak a devizaárfolyamok változása miatt kb. 300 millióval kevesebb lesz, mint a Q3. Ezt szerintem nem tudja ellensúlyozni a Jármű erős (de nem annyira, mint 2005) q4-e. Esetleg az árbevétel növekedés, de szerintem az sem volt jelentős.
Az üzemi eredményhez azonban hozzá kell adni a realizált fedezeti ügyletek eredményét (mert ezek adják a tényleges üzemi eredményt) Így már szépen fog mutatni (az utolsó negyedévben ugyanis jelentős mértékű lesz a realizált eredmény szvsz).

A negyedik negyedéves pénzügyi eredmény véleményem szerint közelebb lesz az 5 milliárdhoz :-)

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek