Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
A Rába egyszerüen azárt jobb, mert áttekinthetö és követkehö, amit csinálnak. A Fotex meg csiribú-csiribá, ki tudja hol találod meg a pénzedet vagy a számitásodat a végen ?
Azért van különbség a cégek között (Fotex-Rába)...
Ha mond valamit a menedzsment akkor az egyiknél úgy van a másiknál nem.
A hatékonyság között is van különbség és a meghatározó tulajok között is.
Szerintem ha Várszegin műlik, abból a cégből senki nem lát egy fillért sem, szóval annyit sem ér mint amit adnak ma érte.
A Rábánál a menedzsmentnek jövőre már 14%-a lesz. Már mondtam korábban is hogy a mértékkel és az opció módjával nagyon nem értek egyet. Azzal viszont igen hogy szükség van rá.
A tisztességes az lenne ha a felmutatott profit egy részét fordítanák erre és nem a k@va nagy veszteségek zután elvonni a tulajdonosok első nyereségeit vagy elvonni a tulajdonrészük egy részét.... nade ez már így van...
Szerintetek lesz vér a menedzsment pucájában még egy évet tolni a lehívást???
2009-ig remélhetőleg már a vásárlásra is lesz cash...
persze azt a menedzsmentnek is látnia kell, hogy jó pénztermelő képesség, kevés hitel, ingatlanvagyon+cash állomány +alacsony árazás sokáig nem tartható. van elég hiéna a magyar piacon, aki csak ilyen cégekre vadászik és akkor pápá opció:(((
amúgy a fotex ingatlanértéke meg 1500. ehhez képest 750 a papír. tehát amíg nincs a piac számára értékelhetően kifejezve, addig nem fog a részvényárban sem tükröződni. kérdés: mit veszel, futóműgyárat, vagy lakásprojektet??
szerintem meg annyival kell számolni, amennyit ér. annyit ér, amennyi az engel pénzből bejön, hozzárendelnia valószínűségét és diszkontálni.... ez szerintem kevesebb mint 10 yard
Kiválóan be lehet indítani a Rába Ingatlanfejlesztő Kft-t, és elvinni a boltot izraeli barátaink elől. Szerintem nem kicsit érné meg. Ez ügyben tapasztalt csapattal szivesen segítünk. :)
Mint vagyontárgy azért jelen van ennek ellenére.
Fenntartása most már nem kerül semmibe (nincs építményadó, energis, őrzés-védés, stb.), igaz értékelhető bevételt sem hoz.
Jelenleg valóban kisebb jelentőséget kap, P. nyilatkozata szerint: "a Rába már nincs nyomás alatt, hogy akármilyen áron megszabaduljon az ingatlanaitól."
A cégvezetés jelenleg azon az állásponton van, hogy át kell értékelni az ingatlanvagyon szerepét. A cég készpénztermelő képessége mára kielégítő szintre ért. Mire az egyéb célok elérése (pl.az akvizíciók finanszírozása) szükségessé teszi, hozzájutnak az eladásból származó tőkéhez.
2008-as EV/EBIDTA aktualizálás (régi metodika szerint)
Hitelállomány nem változik, marad 9,4 milliárd, 5,3 milliárd EBIDTA (realizált hedge-dzsel 6 milliárd!)
6-os EV/EBIDTA esetén
5 mrd ingatlanértékkel: 2033 Ft
10 mrd ingatlanértékkel: 2404 Ft
Ha elfogadjuk a realizált hedget az EBIDTA részének
6-os EV/EBIDTA esetén
5 mrd ingatlanértékkel: 2345 Ft
10 mrd ingatlanértékkel: 2716 Ft
8-as EV/EBIDTA esetén a fentiekre 2820-3606 közötti sávot kapunk.
Rába elemzések, elmélkedések
Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.