Pillér Első Ingatlanbefektetési Alap(Ez a magyar Panama?)
A tények:
Indulás 1993.03.15. 1026 ft a nettó eszközérték.
Ma 2005.08.04. 1106 ft a nettó eszközérték.
Eltelt ugye több mint 12 év de ez szerintem sehova sem haladt.
Félévente persze fizetett hozamot mindig,de az még az inflációt sem érte el talán,miközben az ingatlan árak kb 10-15-szörösükre nöttek Budapesten ennyi idõ alatt.
Hol lehet akkor ez a hiányzó vagyon laikusként erre keresném választ.
valószínű mert szemben dolgoztam és nekünk is el akarták adni+voltam egy ingatlaos konferencián ahol a prudent investes hölgyemény adott elő. egyébként 2000 körül passzolhatták el.
A jelentésben nem látok Arany János utcait,de biztos neked van igazad. Csak összehasonlításképp: A BIF is állami apportból indult 1994-ben,1997-ben 3milliárdos vagyonnal hirdették meg eladásra azóta a tőzsdén jegyzik,jele nleg 4000 forinton vevő van rá,az egekben,a Pillér 1015 forintjához képest.
sokáig a portfoliojukban volt az arany jános utcai irodaház amit megvett nemrég a hvb, szerkezetileg visszabontotta, majd felújította, ezt mind horribilis pénzért. ezt az ingatlant évekig hirdették elig tudták eladni. a hvb is klasszisokkal többet költött a felújításra mint egy teljesen újépítésű esetén.
A Pillér 2. megszűnésekor szinte pontosan kihozták megszűnési értéknek a korábbi hónapok nettó eszközértékét. Mivel a Pillér 1. idén decemberben szűnik meg, feltételezem, hogy jelenleg reálisan van értékelve a portfólió. Csak az marad, hogy induláskor volt túlértékelve.
A Prudent Invest honlapjáról az éves jelentést bogarászva látható, hogy az induláskori két fő irada ingatlan még mindig megvan,arányuk a portfolioban kb 80%,ebből következtetve vagy 1993-ban voltak sokszorosan túlértékelve,az induláskor,vagy jelenleg nem a valós értékükkel számítják be őket. A talányos ingatlanok,és bérbeadható területük: Bp.V.Alko tmány ut 3. 3150 m2 Bp.V.Deák Ferenc ut 10. 4725 m2 Kellene némi szakértelem,mennyi lehet a jelenlegi valós értékük?
Szerintem az lehetett, hogy az induló ingatlanportfólió nem piaci, hanem annál magasabb áron volt nyilvántartva. Végül is az ÁVÜ sem volt teljesen hülye, hogy piacképes ingatlanokat piaci értéken adjon kp. jegyért. Találtam egy '99-es Pillér éves jelentést, abból az látszik, hogy 100 % iroda ingatlannal indítottak, és azóta mást sem csinálnak, mint apránként értékesítgetik ezeket az irodákat, és az érte kapott pénz jó részét pénzeszközökben tartják. ('99-ig) Azóta már fokozatosan áttértek a valódi ingatlan gazdálkodásra. Meg azt sem szabad elfelejteni, hogy tízéves távlatban az ingatlanbefektetésne k már költségei is vannak (felújítás, karbantartás, korszerűsítés), nem csak tőkenyereség, meg bérleti díj bevétel. Különösen igaz ez az irodákra. Persze ettől még lehet ott valami sumákolás, nem akarom nagyon védeni őket, mert nem is ismerem nagyon. A Pillér, mint instrumentum irányában viszont erősen elfogult vagyok, mert rengeteget kerestem rajta az elmúlt években, gyakorlatilag kockázatmentesen. :)
Értem én inflexió mit mondasz. De az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy hogy lehet az, hogy az ingatlangazdálkodás tevékenysége ilyen gyenge volt. Az extrahozam (te 20-30%-ot emlegettél én nem tudom a pontos számokat) abból származott hogy alulértékelt kárpjegyért cserébe nagyobb értékű ingatlant kaptál. Ez tök jó, de az hogy ezután ezen a zingpfolion miért csináltak ilyen kicsi hozamot, az az igazi kérdés???
Ja, és zártvégű alap lévén a befektetők sem tudták realizálni a virtuális azonnali hozamot. Nem véletlenül volt a tőzsdén évekig 300-400 forint az ára. Na az volt az igazi befektetés, azon az áron venni belőle.
Azonnal realizálódott? Nem tudom. Szerintem a 3,2 milliárdos névleges induló saját vagyon 2,4 milliárdnyi címletértékű kárpótlási jegyből állt. Ebből kellett valahogy ingatlanportfóliót csinálni. Fogalmam sincsen, hogy ez hogyan zajlott. Nyilván nem úgy, hogy eladták a jegyeket a tőzsdén, mert nem vette volna fel a piac. Vagy az ÁVÜ ingatlanportfólióból kaptak a jegyekért ingatlanokat? Ha igen, nem tudhatjuk, hogy milyen ingatlan értéket és jegy értéket vettek figyelembe a cserénél. Azt nem hinném, hogy az ÁVÜ megvette tőlük a jegyeket 1000 forinton, azt kifizette kp-ben, és a Pillér a pénzből a piacon vett magának ingatlanokat. Te tudsz erről bővebbet?
Inflexió, ne haragudj, de ez butaság. Teljesen mindegy hogy hogy csereberélték kárpjegyet be erre a vacakra, annak a hozamnak a nagy része azonnal realizálódott! Azaz, becserélted, és ezzel megdupláztad a pénzed, ez egy story, a másik story az, amire a kolléga rávilágított: hogy van az, hogy ingatlanbefektetésen csak 10-15%-ot termeltek ki (én nem tom pontosan mennyit). Tehát a kezdeti pénzügyi/egyszeri manővert ne keverjük a későbbi évek gazdálkodásának kérdésével. Mert az tényleg drámai...
A Pillér I. kárpótlási jegy hasznosító alap, 3 jegyért lehetett 4 befektetési jegyet cserélni. A kárpótlási jegy akkori árfolyamával számolva a jegyzéskor valójában kb. 500 forintba került egy 1000 forintos befektetési jegy.Azóta évente 10-15 % hozamot fizetett ki, ami a befektetésre vetítve 20-30 %-nak felel meg. Ez az eltelt idő nagy részében lényegesen meghaladta az állampapírhozamokat. Nagyon jó kis befektetés volt ez.
Pillér Első Ingatlanbefektetési Alap(Ez a magyar Panama?)
Indulás 1993.03.15. 1026 ft a nettó eszközérték.
Ma 2005.08.04. 1106 ft a nettó eszközérték.
Eltelt ugye több mint 12 év de ez szerintem sehova sem haladt.
Félévente persze fizetett hozamot mindig,de az még az inflációt sem érte el talán,miközben az ingatlan árak kb 10-15-szörösükre nöttek Budapesten ennyi idõ alatt.
Hol lehet akkor ez a hiányzó vagyon laikusként erre keresném választ.