Hogy mennyi lesz 5 év múlva arról fogalmam sincs, de hogy 30 év múlva a mostani töredéke lesz abban majdnem biztos vagyok. De szerencsére azt már nem érem meg.
Mennyi volt az ország villamosenergia-felhasználása akkor és mennyi lesz 5 év múlva? A víz egyébként fogy, ahogy melegszik a bolygó. Már ma is leállt egy rakat vízierőmű, Svájc tud róla.
Nukleáris pillér (fúzió hosszú távon), geotermia (vissza kell mindet tolni, amit kiszedsz), napenergia és TÁROLÁSA. Ez biztosíthatná azt az iszonyatos energiamennyiséget, melyet már ma felhasználunk, de nagyon kevés a holnaphoz képest, amit szeretnénk.
A banki szagértő azért van, hogy károgjon, a központi rendszerirányító pedig azért, hogy megoldja a kritikus helyzeteket. Természetesen nem fog összeomlani. Ha Nagymaros megépült volna, nem kellene matekozni. De mint tapasztaltuk az orosz energia import mindenek felett. A geotermia pedig kb.10 éve téli álmát alussza. Pedig télen fűteni kellene nem szundikalni
"A csomag tőzsdei bevezetése után a társaság teljes új alaptőkéje, azaz 4,18 millió darab 100 forintos névértékű részvény foroghat a budapesti parketten. "
Ez 1998-as adat.
Az átalakulás előtt vásárolgattak saját részvényeket.
Ha érdekel, a BET oldalán utána lehet nézni a régebbi alapszabályokban, 2008-tól PannErgy, előtte még PannonPlast volt. Az all-time garfikonon látszik egy 2007 novemberi 1:5 split, de szerintem az még PannonPlastként volt. (?) Vagy egy másik lehetőség, a BÉT hírek keresőoldala, most azt látom, hogy 2 leszállítós határozat van: 1.) 2022. aug.: 21.054.655 --> 20.000.000 db 2.) és a mai: 20.000.000 --> 18.000.000 db De ezt ne vedd 100%-nak.
Nem tudom melyik napi állapot, de jan. 1-től a cikk irója szerint 16%-os a Panni. Ez mondjuk BUX alatti, de nem reménytelen a januárit megkeresni, de én sem teszem, gondolom a cikk írója is YTD-ből dolgozott: https://www.economx.hu/tozsdek-piacok/allampapir-befektetes-reszveny-bux-alteo-any-nyomda-telekom.793551.html Nyílván az origó is számít, bár január 1-én általában magas a részvény ára.
Elképesztő cinikus a hozzáállásuk, de hát ebben nincs semmi újszerű. Még az is jobb lenne, ha csak annyit mondanának, hogy "csak, mert". Tehát a szélerőmű szerintük tájseb, de a több hektáros napelemfarm, az nem. Teljesen védhető logika, nyilvánvalóan!
Így közvetlen ebéd után ez a cikk.... Hááát. Ezek szerint nem sikerült a magántőkealapoknak kellő mélységű lehetőséget adni a szél és geotermia bizniszben.
...közben szijjarto pjotr megmondta, hogy a kormany inkabb nem teszi tönkre a gyönyörü magyar tajat szelerömüvekkel (RIP szelerömü projektek)....biztos a geotermia is fellendül majd a nagy hangzatos konferenciak utan. (...majd ha kitalicskazta az összes letezö penzt orosz olajra/gazra...egyböl utana)
Ja hát az ma sincs jobban támogatva mint 10 éve. Meg ezzel a hatósági árasdival sem lehet huzamosan komolyabb profitot elérni. Ennyi erővel akkor ma sem vonzóbb, mint eddig. Persze magyar valóságban mindig vannak akik tudják mi lesz holnap... De a támogatottság alapján ma nem vonzóbb mint eddig.
Pár héttel ezelőtt néhány napig 1.400 db-bal állt be az árjegyző a könyvbe. Most is ez van. Érdekes, mert az árjegyzői szerződésben 3.600 a minimum darabszám.
Iparkodnom kell azokkal a vételekkel! Előbb utóbb jönni fognak a hírek a fúrásról és az srv-ről is. Ahogy megyünk előre az időben, kifelé a nyárból, úgy lesz egyre inkább aktuális valami infó a cégtől.
Itt szerintem megéri venni. Ma is a vételi oldalt erősítettem, igaz csak kis tétellel. Sajnos most csak a Nyomda osztalékot tudom mozgatni, de augusztusban, nyaralás majd belehúzok. :-)
A geotermikus grádiens a felszín alatti hőmérsékletnövekedés
mérőszámaként használt mutató, az egységnyi mélységváltozásra jutó
hőmérsékletváltozást fejezi ki. Értéke földi átlagban 3°C /100 m,
Magyarországon azonban ennél jóval magasabb. Hazánkban az átlagos
geotermikus gradiens 5-7 °C /100 m között mozog.
A termikus adottságok miatt nálunk 1000 méter mélységben a
réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius-fokot. 2000
méter mélységben pedig már 100 fok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők
terülnek el. Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom, a
potenciális energiamennyiség az USA és Kína mellé emeli az országot a
statisztikákban.
Szeged, Budapest, Szombathely. Nem kormánypárti városok Mindent meg kell magyarázni politikával. Valamilyen szinten hat is, de ennyire? Győri Audi gyár, ezzel szemben Kecskemét, Debrecen? Lehetne sorolni. A legkönnyebb válaszon nem kell agyalni. Legyen SRV, ahhoz nem kell fúrni, nincs kockázat.
Ennyi a lehetőség ,s ennyire prudens a vezetés, akkor miért nincs fúrás? Évek óta az megy, hogy itt miért nem jó, ott miért nincs elég víz hozam. Ha valóban van lehetőség, akkor miért nincs előre lépés? Az egész csak támogatásból működik, s az alacsony gázár mellett nem éri meg? Át kellene árazni a távfűtést? Politika???
Vicces! Ezt már a szentlőrinci kút üzembe helyezésekor (pár száz lakás és némi üvegház fűtése ) hőenergiához némiképp konyító szakemberek kiszámoltuk, hogy akár 1-2 Mrd. m3 gázt ki lehetne a geotermia országos elterjesztésével váltani. Mi történt azóta? Mert nem sikerült a Pannyt megkaparintani ( Seszták ) szopóágon van a cég. Persze ezek a pannonplasztos fiúk sem hímes tojás. Ki kellene már innen pucolni, de basszus, ha eladom két hét múlva kétezer. :-)
Szerintem a tegnapi bejelentésekkel eldőlt, hogy szeptember közepe előtt nem lesz srv. Ha tervezne ilyet a cég, akkor valszeg tegnap azt is elindították volna.
Ők csak venni szeretnének forgalomarányosan (azaz jogszerűen) olyan sok részvényt, amennyit csak lehet. Mivel elég jelentős srv-t terveznek, célszerű lenne ezt akár már holnap elkezdeniük.
Nem használhatja, mert a legföbb szerv eldöntötte, hogy bevonja. Csak azzzal a darabszámmal kezdhet valamit, amelyröl nem döntött a tisztelt közgyülés. De ha adna el belöle, azzal szembe menne a kgy akaratával.
Konszolidáltban ki van szűrve a saját részvény, azaz attól nem változik a BVPS, hogy a saját részvények egy részét bevonják. Szóval már korábban is 15M felé oszlott a tőke, meg ez után is. Az érdekesebb rész az, hogy a sajátrészvényvásárlást a Ptk limitálja, max a részvények 25%-a lehet saját tulajdonban, márpedig a Pannergy gyakorlatilag ezt korábban elérte, így nem nagyon van tér saját részvényt vásárolnia. Bár sokaknak evidens, hogy egy megszavazott tőkeleszállítást pikk-pakk be is jegyeznek, én már láttam olyan esetet, amikor 1 évig ült rajta a bíróság, és nem azért, mert konkrétan a tőkelszállítással volt baja, hanem korábbi bejegyzések akadtak el perek miatt. Szóval a Pannergy tőkeleszállítása is csak akkor lesz végleges, ha bejegyzi azt a bíróság, addig.... Szóval ha bejegyzik, akkor utána lehet találgatni, hogy mikor indul srv program. Látva azt, hogy a Telekomnál közbeszólt az élet, és valamiért nem tudták megoldani az aukciós vásárlást, lehet, hogy a Pannergy is "kockáztat", és hamarabb belekezd. "Kockáztat", mert a miskolci kútfúrás a prioritás, oda kell a likviditás. De ha már vannak eredményeik, akkor akár nyáron is elkezdhetik az srv-t. A korábbi kútfúrások alapján 1,5-2 hónappal a fúrás megkezdése után már le kellene mélyítve legyen a kút. Kérdés, hogy mikor kezdik/kezdték el fúrni.
De jure 18, viszont de facto csak 16. Közgazdaságilag különösen indokolt azo sztásnál csak a kint klévö darabszámmal számolni, mert a visszavásárolt saját részvények értéke levonásként jelenik meg a saját tökében.
Mire gondolsz? A második közzététel június 13. volt, onnan 30 nap július 13. (szombat), a cég meg az azt követő első munkanapon, hétfőn, beadta a változásbejegyzési kérelmet. A cégbíróság ma vagy holnap jegyezheti be a változást, hacsak nem kér hiánypótlást valami miatt. De igazából ennek sok jelentősége nincs.
PANNERGY