Csak nehogy valamelyiknek eszébe jusson, hogy "kanyarban előzzünk"! Mint 2020-ban Orbánnak. (Aztán összevesztek Matolcsyval, hogy melyikőjük találta ezt ki.) Mondjuk addig is elég szarok voltunk, de azóta mégjobban azok lettünk!
Akkor még izgalmasabb mérnökileg: nehéz egyenesen fúrni két km-et, de kanyarban? Az még nehezebb vagy ugyan egyszerűbb, de nem mindegy mikor van a kanyar. Szerintem jó móka lehet, mikor a brigádvezető 1529 méteren szól, hogy új közetbe ütköztek kanyarodni kell, erre a műszakvezető, hogy akkor balra.
Rosszul gondolod, nem egyenes a cső, sőt, akár lehet olyan szakasza is, mikor az a földkéreggel párhuzamosan fut. A béléscsövek és a fúrásnál használt csövek is rugalmasak, bizonyos ívben hajlíthatók a kívánt irányba. Ahogy éppen az adott kőzet geofizikai, vagy a víz lelőhely hidrológia vizsgálatai követelik. Ferde fúrást a panny is alkalmazott, azt hiszem az egyik győri kútnál.
Amikor legutóbb vettem, akkor is ez volt a helyzet, hogy a cégérték ~70%-a körül forgott az árfolyam. Hosszú távon viszont a cégérték növekedésével kéz a kézben növekszik az árfolyam is, így nekem ezzel tökre nincs gondom. Őszintén szólva számomra kicsit megnyugtatóbb is, hogy tartósan alulértékelt a mindenkori értékéhez képest, mert így ez is eggyel több a felfele mutató kockázatok sorában. Itt kevésbé kell tartani attól, hogy nagyon bezuhanna az árfolyam, akár menekülő pappernek is jó lesz, ha véget ér a nagyobb papíroknál a hosszú menetelés. Én legutóbb kb 4 éve vettem Pannergyt és továbbra is tartom, jelenleg ez az egyik legmegbízhatóbb papírkám.
Most csend van ezért megengedek magamnak még egy hozzászólást, de helyes, ha minuszoltok, nem ezt ígértem ráadásul picit OFF. Szerintem a közgazdaságtan meg az orvoslás reál imidzsű humán dolog. Marika néni elmegy az orvoshoz, mondja köhög, lázas és f*sik. Kiírják laborra, addig kap valami antibiotikumot, de elfelejtette elmondani, hogy egy nagy szemölcs nőtt a hónaljában, mert szégyelli. Közgazdaságtanban is vannak elvileg törvények, meg emberek és szerintem a humán rész még mindig fontosabb itt is, mint a reál.
Az igazat megvallva már csak kinomban irogatok. Érthetetlen ami evvel a papírral történik. Minden ellentétes a józan ésszel műszaki-gazdasági alapvetésekkel. Itt egy erős csoport tudatosan a ténylegesen pénzügyi mutatókkal alátámasztott valós érték kb. 70%-án tartja a papír tőzsdei árát. A kárvallottjai leginkább mi kisbefektetők vagyunk. Mert ha nagy sérelmezné akkor abból fennforgás lenn. Csücsülünk tovább.......
Ha a kutak hőteljesítményét vizsgáljuk akkor (bár nem számoltam utána )akár több tíz m3/perc is lehet a kitermelt termál víz. Ez szivacsból nem, csak valami lencséből kitermelhető (szerintem, bár nem vagyok geológus ) Tehát a visszasajtolás is csak valamilyen közeli, a vízadó réteggel fizikai kapcsolatban levő lencsébe lehetséges.
Na utolsó, mára elég belőlem, de egyéként én már a fúrásnál se értem a mérnöki teljesítményt, ha azt a csövet kihúznák 1000 méterrel magasabb lenne a Kékesnél és gondolom azért nagyjából egyenesnek kell lennie végig, nem férnek bele kurflik. Vagy vízszintesen ez pestieknek kb a Nyugati, Blaha távolság.
Ha van egy 2000 méteres csövem, és azt teletöltöm vízzel, akkor az alján kb 200 bar nyomás lesz önmagában a vízoszlop magasságától (most eltekintettem a hőmérséklettől, atmoszférikus nyomástól, sók miatti fajsúlytól) , magyarán nagyon nem kell pumpálni szerintem, de nem mondanám, hogy szakértő vagyok. Egyébként érdekes módon e szerint az Alföldön 2000 m mélyen kisebb a nyomás, mint 1000 méteren: https://epa.oszk.hu/02900/02934/00121/pdf/EPA02934_mafi_evi_jel_1972_199-212.pdf
Az a legnagyobb baj, hogy az íróasztaloknál ülő, okoskodó semmittevő, áltudományos senkik akarják megmondani a tutit. Amire évszázadok óta van jó, természetes megoldás, azt elkezdik áltudományos hipotéziseik alapján fikázni, aztán az őket szponzorálók lobbiérdekeinek megfelelő publikációkkal megtévesztik az embereket. Természetesen a gyarlóság, a pénz hatalma áll mindezek mögött. Jó sok pénzt keresnek, közben taccsra teszik az emberiséget. Lásd pl. elektromos autózás, szintetikus tojás, egyéb élelmiszerek, növényvédő szerek. A normálisan gondolkodókat meg ellehetetlenítik, mert a baromságaikat törvénybe iktatják. Akinek van sütnivalója nem dől be a baromságoknak és ha tudja kijátsza az agyament előírásokat.
Visszasajtolás- 26-szor szerepel a szó a cikkben. De mit is jelent ez a laikus számára íródott cikkben? Ez valami földön túli feladat? A Termelő kutak mélysége átlagosan 1000-2000 méter. Ha a geológusok által megfelelőnek ígért helyen lefúrnak egy 1000 méteres likat, ott a talpon 100 bar lesz a nyomás. Ha ezen a nyomáson nem szivárog el a lehült termálvíz a megfelelő vízadó rétegben, akkor a mai ismert nagy teljesítményű szivattyúk max nyomásán mondjuk +20 bar, össz 120 baron sem. Nem ismerem a technológiát, de józan paraszti ésszel ha a geodetikus nyomás nem elegendő akkor milyen sajtolási technológiáról beszélünk? Vagy fúrhatnák 100 méterrel mélyebbre ? Segítenétek. Vissza a sajtomat! Mert a sajtot bizony szeretem. :-)
Ezúton is tiszteletem és gratulálok Szanyi János úrnak, hogy végre őszintén és érthetően leírta a valóságot! Az e témában mostanában gyakran megjelenő üzleti és aktuálpolitikai indíttatású cikkektől viszont már borsózik a hátam! Szerintem a már régebben fúrt, működő - mezőgazdasági, fürdő, fűtési célra fúrt létesítményeket nem kellene basztatni. Működjönek ahogy már hosszú évtizedek óta működnek. A maradék vizet juttassák oda, ahová eddig. Hazugság, hogy ezzel kárt tesznek a természetben. Az új létesítményeknél viszont ha nincsen más alternatíva írják elő a visszasajtolást. Bezárni, büntetni tradícionális gyógyfürdőket, mert a Dunába, Tszába, csónakázó tavakba stb. engedik le a medencék vizét szerintem esztelenség.
Előfordulhat az is, hogy a vezetés részéről a jövőkép a jó áron történő kivásárlás. Mármint, hogy a Mészáros, Tiborcz, Szíj stb. oligarchák közül valamelyik fel fogja a céget vásárolni. Ezért is veszik a saját részvényt. Tartják, sőt emelik vele a részvény tőzsdei árát. A végén ők is több pénzt kapnak érte.
Orbán és a kormány filozofiája geotermia tekintetében szerintem az, hogy oligarchák kezére játsza az EU-s pénzeket. Ha ebbe bekerül a Panny, szerencsénk lesz. Ha nem, akkor meg el leszünk az 1400 körüli szint körül. Segítség nélkül nem akar a cég kockáztatni, fejlődni. Bokorovicsnak jó így, ahogy most van. Neki ez az eddig elértek nagy eredmény és láthatóan nem neres személy. A kisbüfik meg büfögjönek amit akarnak - így van vele.
A politikai süketelést mellőzve, tettek tekintetében annyit azért gondolom, minden tisztelt fórumtárs tud, hogy a Pannytól megtagadták a nyertes pályázatuk támogatását, mivel azt a kritériumot támasztották, hogy a legkockázatosabb részét bármely geotermiai projektnek a cég önmaga vállalja. Kurvára geotermia barátok! - Vagy mégsem?
Én akkor hiszem ezt el, ha majd a Panny ára emelkedik. Addig az egész ilyen híreket politikai süketelésként kezelem. Főleg, ha a magyar uniós elnökség alatt hazudoznak erről, hisz aki nem hülye az felfogta, hogy Orbán, Szíjjártó stb. orosz barátok, ők az orosz gáz, olaj lekötelezett bérenceik. Még (szégyenszemre) kitüntetéseket is kaptak áldozatos orosz barátságukért. Ha a háborúnak vége lesz valamikor, ők orosz csókosként leszarják a magyar geotermiát, ahogyan eddig is.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20240702/erre-a-ket-zold-teruletre-fokuszal-magyarorszag-az-unios-elnokseg-alatt-696047 A klímapolitikával szorosan összefüggő energiapolitikát illetően két kiemelt témát tűzött zászlajára a magyar elnökség.PRIORITÁSKÉNT TERVEZIK KEZELNI A GEOTERMIKUS ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁT, VALAMINT A HÁLÓZATFEJLESZTÉST.A geotermikus energiaforrást az elnökség az energiafüggetlenség, ellátásbiztonság és klímacélok megvalósításának zálogának tekinti. Az ellátásbiztonság további támogatására a másik kiemelt téma a magyar elnökségi programban a hálózatfejlesztés lesz.
Reklámra nem költenek, sajnálják rá a pézt. Konferenciákra, eszmecserékre nem járnak, nem akarják senkivel megosztani a tapasztalataikat. Ha lesznek új pályázati kiírások vajon majd támadnak-e?
Ha minden így marad,és még egy homokozót se túrnak fel,akkor is 2k felett kellene lenni az àrfolyamnak ,mindig az Alteó mögött voltunk... Amúgy hol van leírva,hogy ilyen brutál mélyre kell fúrni,sok kisebb projekt többet hozna,csak használni és reklàmozni kellene a nevét: PANERGY....
Akkor találna magára, ha jó hírek jönnének pl. Miskolcról. Egyébként ha olvasod a belinkelt híreket - amik legtöbbször konkrétan ugyan nem a Pannyra vonatkoznak - abban a szakértők egységes véleményen vannak, hogy nagyon költségesek és kockázatosak a fúrások. Hiába hangoztatják másrészről azt, hogy Magyarország geotermia adottságai kiválóak, mégsem akar egyetlen cég sem kockáztatni saját szakállára. Ezért aki fejlődni akar, annak olyan partnert kell találnia, amely sikertelen próbálkozás esetén lenyeli a cumit. Az állam által kidolgozott furmányos konstrukciókban látnak legtöbben erre megoldást. Csakhogy, ha az állam ebben segít - mármint, hogy lenyeli a bukót, ha nem találnak megfelelő hőmérsékletű vizet -, akkor ha a projekt sikerrel jár, joggal gondolja, hogy beavatkozik majd az értékesítési árakba. Szóval az EU ugyan biztosít pénzt, de hogy ne fajuljon fák nélküli lombkorona sétányokká a geotermia, azt nem könnyű leszabályozni!
Csuda tudja, de nekem most annyira nem is hiányzik, mert ha leöntené valaki én vennék most szívesen kicsit olcsóbban, de azt se bánom ha valaki esetleg felrántja az árfolyamot. De elnézve a forgalmat, jelenleg nem oszt nem szoroz, hogy bent áll e a robi, teljes nyári pihi van.
Most ha en ezt ertelmezem, akkor nem lehet olyan nap, amikor nem all bent legalabb a nap feleben. Szerintem tegnap, tegnapelött 1 percet sem allt bent, meg ma sem eddig. Ha meg el a szerzödes ebben a formaban, akkor ez rendesen meg van szegve mostanaban.
"A legnagyobb forrásmennyiség, a hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint a távhőtermelők zöld technológiákra való átállását mozdíthatja elő, és így nagyban hozzájárul a fent említett 29%-os megújuló energiás részarány teljesítéséhez 2030-ra. A tervezett program a meglévő rendszerek megújuló forrásra (pl. földhőre"
Régebben a BET ezt válaszolta egy árjegyzős kérdésemre: . “A 70%-os teljesítés értelmezése: Az adott hónap tőzsdenapjai közül legfeljebb három olyan nap lehet, amikor a Megbízott (napi szinten) a 70%-os ajánlattételi kötelezettségének nem tesz eleget, azonban a teljesítés ezen napok egyikén sem csökkenhet 50% alá. A 70% a folyamatos kereskedési idő 70%-át jelenti (9-17 közötti időszakra vonatkozóan). Azt fontos megjegyezni, hogy a visszamérést havi szinten csináljuk (azaz hónap elején mérjük vissza az előző hónap összes kereskedési napját), és az árjegyzési idő teljesítése az árjegyző kötelessége.”
Az történt, hogy a TIGÁZ, TITÁSZ Mészáros érdekeltségbe került, a geotermiával pedig nem számoltak. Most fő a fejük, merthogy ha most azt is Mészárosnak adják, könnyen lehet valóban lámpavason végzik!
"A NAGYOBB ÁLLAMI SZEREPVÁLLALÁS A KULCS A GEOTERMIKUS IPARÁG FELLENDÜLÉSÉHEZ, MIVEL NEM TUD CSAK A PIAC ILYEN KOCKÁZATOKAT ÉS KÖLTSÉGEKET A KÍVÁNT MÉRTÉKBEN ÉS ÜTEMBEN KEZELNI." Az állami szerepvállalás Magyarországon akkor szokott-volt eddig működni, amikor az oligarchák cégeibe, meg a fideszes polgármesterek vállalkozásaiba nyomatták a pénzt! Ezután sem fog ez változni, legalábbis 2026-ig nem. A szakértők jól látják a helyzetet, de nem tisztük a kormány bírálata.
Nagyon jó cikk! Nem szakértőként annyit fűznék hozzá, hogy mihelyt Orbán, Tiborcz, Mészáros stb. érdekköreihez kerül a geotermia, az állami szerepvállalás, finanszírozás problémája azonnal megoldódik!
Elvi akadálya nincsen, hogy vegyenek 1,5 milliárd Ft-nyi mennyiséget, azt hiszem max. 1900Ft-os áron. Aztán, hogy mikor kezdik venni és milyen ütemben, arra nézve találgatások vannak. (Egyesek szerint a miskolci lemélyítés befejezésével, mások szerint csak jövőre.)
Hétvégére 1400-ra visszakapaszkodott. De továbbra is erőtlen. Valami hír (nem izlandi gejzír, Panny nélküli konferencia stb.) kellene. Szerintem mindnyájan a saját részvény visszavásárlás megindulásában bizakodunk. E nélkül izgalommentes napok jönnek.- Szerintem.
PANNERGY