"Az olajár közel 70%-kal emelkedett az idei évben és fennáll a kockázat, hogy a spekulatív kereslet miatt 80, 90, vagy akár 100 dollárig emelkedhet, amely nem tükrözi a fundamentumokat - állítja Roubini"
"nem tükrözi a fundamentumokat" ...ez a lényeg!!
....tehát bizonyos szintű ill. mértékű emelkedés pozitív előjelnek számít valóban, de a hisztiből emelkedés már nem
a másik gondolatom ezzel kapcsolatban; csupán az olaj árfolyam alakulásából messze menő következtetéseket és biztosat nem lehet mondani, hiszen egy-egy nagyobb irányú árfolyam elmozdulásához több csillagzat együttállására van szükség....ebben a bizonyos "konstellációban" az olaj önmagában csak 1db csillag.....tehát kevés...ettől még zúghat lefelé a tőzsde.
Hosszútávon ez nem is kérdés, egyetértek. Rövidtávon gondoltam. Rövid távon a nyersanyagárak (olaj) esetleges emelkedésére a tőzsde hogy reagál? Roubini szerint - ha adunk a szavára - kicsit még lehet, hogy fújják a lufit...
...ha az olaj ára emelkedik az elsőre jót jelent(hetne), hiszen azért lehet többet kérni, amire van kereslet...ez azt jelenti, hogy a gazdaság többet termel és a nagyobb pörgéshez több olajra van szükség....tehát elvileg jó, de...
hosszabb távon rossz, hiszen a hétköznapi életre lefordítva megemelkednek a vállalkozások költségei..ez viszont a jelenleg is padlón lévő, alulteljesítő világgazdaságnak most pont nem kellene, mert megnehezíti a gazdaság tartós felemelkedését...a vállalatoknak az egyébként is nehéz piaci helyzetben másra sincs most szükségük, minthogy megnövekedjenek az előállítási költségek,stb.
..szóval én összességében azt mondom, hogy ez biza rossz dolog a tőzsdének hosszabb távon..
Szerintem ezen a fórumon vagyunk egy páran nagyságrendileg azonos véleményen és nem kell hozzá egymást győzkönünk, a többi folyamatos zrikálás alapjának tekinti írásainkat . Van aki tudatosan céllal van aki nem ismeri az erő sötét oldalát és azt hiszi: már minden szép, minden jó, minden rendben.
Szerintem, ha valóban lesz visszaesés, már nemigen húzható tovább. Ha minimálisan is de el kell kezenie az esést még a héten.
Nemigen hiszek az oldalazásban és belevenni már régóta nincs bátorságom.
Azon gondolkodom, a buborék az buborék.Ha a jós guru azt mondja, hogy ez a buborékfújás akár 100 dolláros olajárig is mehet. Akkor mit jelenthet ez a tőzsdére lefordítva?
Törölt felhasználó2009. 11. 21. 18:10
A Raiffnél egyre jobb alamzéseket írnak. Az eheti is bejött nekik. link
Dehogy vagyok nyugodt a média megpróbálja beadagolni hogy ennyi vége van a válságnak; meg hogy most már csak
eredmények lesznek ,
nagyon nincsenek
magyar GDP
Usa munkanélküli
Kereslet
termelés
nem sorolom nogyon komoly bajok vannak még mindig sőt lehetséges hogy csak ezekután fogjuk látni a reál problémákat! (itt máris mondom a mínuszosak kedvéért hogy ezek a sorok nem a tőzsdei árfolyamokra értendőek)Azok; nekem teljesem mindegy hogy mit csinálnak:))))))))
Csak lehet hogy léteznek már olyan befektetők is nagyszámban akik érzik a bajokat, és ezért ideges a piac a nullás kamatok ellenére ezeken a szinteken!
Na vajon mit áraznak????
Természetesen úgy kell döntéseket hoznunk hogy tudásunk hiányos!
OTP részvényesek ide!