Topiknyitó: Heisenberg 2022. 03. 08. 21:38

Országgyűlési Választások 2022 Tippverseny  

Várom a tippeket, azaz melyik párt, pártszövetség, hány képviselőt küld a parlamentbe. Természetesen az eredmények kihirdetéséig lehet a véleményeket módosítani és nyílván az fog nyerni, aki a leghamarabb jósolja meg - vagy közelíti meg - a végeredményt. A legjobb "jós" vállveregetésben részesül! 😄
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 09:14
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
Én arra tippelek, h vmi polgárháború félét konstrualnak, amit aztán majd jól megfékeznek, és ezzel ismét megmentik a magyar birkát. Elhozzák a farkast, majd elkergetike, a nyáj pedig boldog és hálás lesz.
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 09:07
Előzmény: #78  Törölt felhasználó

"Meg lennék lepődve, ha ősszel nem lennének gyújtogatások, és tüntetések."
.
Szerintem csak attól függ, hogy lesz-e "szervező" hozzá.
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 08:58
Előzmény: #70  Törölt felhasználó
Meg lennék lepődve, ha ősszel nem lennének gyújtogatások, és tüntetések.
Ha valami kiüti a magyar népnél a biztosítékot, az az, hogy rosszabbul kell élnie, mint tegnap.
Demokrácia, meg ilyesmi úri huncutságok nem érdeklik, csak az, hogy legyen susogós Adidas melegítő, meg Nike csuka és bömös. A csóróbbaknak meg krumplileves. :)
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 29. 08:36
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Ez igaz, de a nép választotta, a nép hagyta, hogy eddig jussanak. Szvsz általános jelenség, hogy amíg a politika nem szól bele nagymértékben a hétköznapi emberek életébe addig a nép nem foglalkozik azzal, mit csinálnak a politikusok. Főleg ha egyébként több jut az asztalra vagy kapnak valami kedvezményt a különböző társadalmi csoportok, amit rághatnak, mint valami csontot. Most is ez van. Lásd farhát pl. :-)
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 08:33
Előzmény: #75  Metwolf
De a fidesz is felreertelmezi mekkora felhatalmazas birtokaban is vannak...
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 29. 08:21
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
Igen, viszont nem szükséges 50%-ot vagy többet szerezni a győzelemhez, csak akkor ha 2 jelölt közül lehet választani. A többi szavazat megoszlik a többi induló között, így sokan félreértelmezik az eredményeket és azt gondolják, hogy "dehát nem is kaptak 50%-ot hogy lehet így nyerni" vagy "így nem is legitim az eredmény".
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 29. 08:19
Előzmény: #71  signal2
Ezért mondom, hogy politikailag jobban csinálják mint az elődeik, mert eluraltak és megváltoztattak mindent, ami a propaganda terjesztéséhez és a saját hatalmuk bebiztosításához kellett minden főbb területen. Az már más kérdés, hogy ez mennyire fér bele a demokráciába, nyilván semennyire.
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 07:54
Előzmény: #61  Metwolf
"nyertek 3 választást, nem is akárhogyan"
2010 - 52%
2014 - 44%
2018 - 48%
signal2
signal2 2022. 03. 29. 07:26
Előzmény: #67  Metwolf
A médiabfüggetlensége a hatalomtól és a politikazól való függetlenséget jelent, és nem pártatlanságot, vagy elfogulatlanságot. 
A közmédiának egyébként törvényi kötelessége kiegyensúlyozottnak leni. 2010 előtt Orbán vagy Szíjjártó bármelyik nap bemehetett elmondani a saját gerziójat, sőt, volt vitaműsor 1 kormánypárti, 1 ellenzéki politikussal. Ma a közmédia törvemytelenúl kizárólag a fidesz álláspomtját közvetíti. Óriási különbség a 2010 előtti-hez képest.
Törölt felhasználó 2022. 03. 29. 07:18
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
Tökéletesen látod a bajokat, ezt jó látni, hogy már egyre többen látjuk.
stansmith
stansmith 2022. 03. 29. 07:15
Alapvetően igazad van a közmédiával kapcsolatban, de a Fidesz ebben (is) szintet lépett. Ilyen azért nem fordulhatott elő korábban:
https://hvg.hu/elet/20220328_TV2_kampay_Orban_Viktor_Marsi_Aniko_Gonczi_Gabor_Szalai_Vivien
Ők nem csak simán “elfoglalták” a közmédiát, hanem egész konkrétan leuralták és kézi vezérlésűvé tették a teljes magyar média 80%-át.
hellforceone 2022. 03. 28. 23:38
Ebben egyetértek veled: Balkán
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 28. 23:08
Előzmény: #63  Istvan78
"Persze, lehet téged nem érdekel az, hogy gyakorlatilag megszüntette a hatalomszétválasztást, a közmédiát Fidesz propagandára használja, hogy a NER vásárolja fel egymás után a hír site-kat. Engem érdekel."
A magam részéről függetlenként próbálom elemezni a politikai és gazdasági helyzetet, mert a kettő összefügg szvsz. Úgy látom, hogy ahogy a világban fejlődött a politika úgy változott itthon is, azaz a Fidesz az első kormányból eredő hibákból tanult és kiépített egy olyan rendszert ami kvázi mindent nekik rendel alá. Kétharmad birtokában nem volt nehéz dolguk lássuk be, valamint a politikai és gazdasági környezet is kedvező volt keresztülvinni az általad is említett változtatásokat. A nép mégis újra megválasztotta őket, miért? Magyarországon független újságírás nincs, az csak mítosz. Anno a közszolgálati TV tele volt MSZP-sekkel, a Fidesz előtt ők feszítettek ott és használták a "közmédiát" a saját céljaikra. Én úgy látom, hogy a hatalomgyakorlást a Fidesz sokkal jobban csinálja mint az elődei, olyan változtatásokat eszközöltek amik ezt biztosították. Hogy okosabbak-e mint a többi párt? Nem tudom, de hogy az öreg MSZP-seknél elhangzott párszor, hogy "ez miért nem nekünk jutott eszünkbe" abban biztos vagyok. És sajnos azt is gondolom, hogy Magyarország olyan messze van a jelenlegi politikai kultúrával (Fidesz és ellenzék is) a demokráciától és attól hogy a politikusok az ország felemelkedéséért dolgozzanak saját önző érdekeikkel szemben mint Makó Jeruzsálemtől. Ha egyszerűen akarnám kifejezni magam arra van egy remek szó: Balkán.
hellforceone 2022. 03. 28. 23:07
Próbálod megmagyarázni azt, amit nem lehet... hagyjuk már ezt a süketelést!
hellforceone 2022. 03. 28. 23:05
Nagyon remélem, hogy nyerni fog a fidess!!! Az újabb 2/3 sem lenne "rossz", de sokkal sokkal faszább lenne egy egyszerű többség! Na akkor aztán megmutathatnák, hogy mit tudnak, persze minden az ellenzék hibája lenne, mintha az elmúlt 12 év nem is létezett volna. Óóóó, atyám, mennyire szeretném, hogy a fidess jóóóó mélyen besz...ja azt, amit főzött, bármit magadnék, hogy láthassam őket a következő 4 évben vergődve szenvedni! Mondjuk ha erre a népre, az isten adta népre gondolok... sokat kinézek belőle... ha az ellenzék nyerne most, valószínűleg kurva nagy bajok lesznek és talán csupán 1-2 év múlva újra viktorka jönne és SOHA, SOHA, SOHA!!! Többé nem fogunk megszabadulni tőle, csak majd ha egyszer végre felfordul, de még akkor is lesz már bizonyára előkészített utódja. Az ország egyszer került a fidess markába, szorításába, de olyan érzésem van, hogy soha nem fog onnan kiszabadulni, az én életemben sajnos valószínűleg nem, pedig nem vagyok még csak 50 sem...
Törölt felhasználó 2022. 03. 28. 22:53
Előzmény: #57  signal2
Ez gazdaságilag rosszabb, mint gyurcsánynál. A privát hitellufi ugyanakkora, de van mellette ingatlanbuborék, magasabb volt az elmúlt két évben a költségvetési hiány, idén még megszorítással is magasabb lesz, mint gyurcsánynál volt. A környező országok közül (hasonló fejlettség) nálunk a legnagyobb az eladósodottság (corporate+household+government). Kamatbomba az MNB-nél, mivel a fix lakáshitelek kamatswapjai náluk van, magyar állam áll mögötte. Uniós transzfer nélkül 0- (-2)% lenne a gazdasági növekedés 10 éve, stagnál a munka termelékenysége a beruházások ellenére. És amit mindenki elfelejt: a MÁP társai visszaválthatóak, így baj esetén bármikor államcsőd állhat elő. Nincs magánnyugdíjpénztári vagyon, az oktatás és az egészségügy GDP arányosan rosszabb helyzetben van, ezekből nem lehet kivonni pénzt. 10.000 mrd van kint vállalkozási hitelként, aminek egy része be fog dőlni visszaesés esetén, állambácsi kezességet vállalt. 10% feletti az igen nagy bajban levő autóipar aránya. A fizetési mérleg 2%-os hiánya rohamosan romlani fog az export hanyatlásával (autóipar) és az alapanyagok árának emelkedésével (olaj, gáz).
Soroljam tovább?
Istvan78 2022. 03. 28. 22:51
Az MSZP és DK szereti a korrupciót, de nem ebben a nagyságrendben fog működni, mint a mi most van. Most Simicska és ML pár év alatt 100 milliárdokat harácsolt össze, ilyen nem volta az MSZP alatt. Azért reménykedem, hogy a többi párt és MZP valamennyire féken tudja tartani őket. A többi mostani rendszerrel kapcsolatos kritikám közöl csak néhányra reagáltál, de úgy tettél, mintha mindent megválaszoltál volna. Persze, lehet téged nem érdekel az, hogy gyakorlatilag megszüntette a hatalomszétválasztást, a közmédiát Fidesz propagandára használja, hogy a NER vásárolja fel egymás után a hír site-kat. Engem érdekel.
Arra amondatodra, hogy háromszor nyertek, tehát működik a rendszerük, azt tudom mondani, hogy rengeteg diktatúra és autokrácia működik, de én nem szeretem ezeket.
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 28. 22:42
Előzmény: #60  stolz
Az is, régen is arról (is) voltak híresek. Bármi is lesz, a gazdasági helyzet és az elszálló árak miatt választópolgár itt örülni nem fog.
Metwolf
Metwolf 2022. 03. 28. 22:40
Előzmény: #58  Istvan78
Komolyan el is hiszed, hogy a Gyurcsányfélék majd nem nyúlnak le pénzeket meg nem lesznek túlárazva a közbeszerzések? Ki kell ábrándítsalak, ugyan ez lesz. Alig várják, hogy a húsosfazékhoz kerüljenek 12 ínséges év után. Ne legyél elbizakodott velük szemben. Tudom, régen volt már Gyurcsány meg az MSZP, de megvoltak akkor is ugyan ezek a cifra dolgok, mint most. Hagyó is vitte Nokia-s dobozban a milliókat stb. talán erre emlékszel.
"De ami a lényeg, én nem csak a gazdasági lejtőről beszélek, hanem az autokrácia kiépítéséről is, arról hogy figyelemelterelésképpen ne háborúzzunk állandóan valami/valaki ellen" Ez pedig szimpla politika és propaganda, hogy hogyan keltsünk félelmet, tartsuk lázban a népet, támogassanak minket mert mindig van valami ellenségkép, amire fel lehet húzni a politikát, veszély van, ami ellen meg kell védeni a magyar embereket. Az igazság az, hogy amilyen politikát eddig folytattak az működött, hiszen nyertek 3 választást, nem is akárhogyan. Persze ehhez kellett a szerencsétlenkedő ellenzék is, aki ugye most is teljesen fel van darabolva, hiszen gyakorlatilag mindenkit aki létezik be kellett venni az összefogásba, hogy egyáltalán esélyük legyen győzni, ez azért több, mint kiábrándító szerintem.

Topik gazda

Heisenberg
Heisenberg
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek