Várom a tippeket, azaz melyik párt, pártszövetség, hány képviselőt küld a parlamentbe. Természetesen az eredmények kihirdetéséig lehet a véleményeket módosítani és nyílván az fog nyerni, aki a leghamarabb jósolja meg - vagy közelíti meg - a végeredményt. A legjobb "jós" vállveregetésben részesül! 😄
Bizony, lehetne nagyon jó elemzéseket írni gazdasági vonatkozásokról, arról, hogy mi lett elbaltázva és arról, hogy mi várható. Egy biztos, hosszantartó, jelentős infláció, elszálló árak az élelmiszereken át mindenhol, csökkenő életszínvonal. Bér-ár spirál stb. Nehéz idők jönnek. Forint is = kalap szar. Hitelválság is lehet még mert az alapkamatot az égbe kell emelni majd és a kamatstop után lesz ébredés megint sok 100 ezer magyarnak akinek a hitele nem végig fix és ez az elszálló rezsi (vélhetően) és megélhetési árakkal együtt majd előidéz ezt-azt. Aztán még mi tudja mi történik a világban, a háború hatásait sem érezzük még, ahhoz kell pár hónap, fél év. Ergo mindenki kösse fel a nemzeti ruhadarabot itthon szvsz, kivéve persze aki multimilliomos.
Te csak a gazdaságról beszélsz. Egyébként a gazdaságban se olyan jó a teljesítménye a Fidesznek, csúsztunk lejjebb a környező országokhoz képest, leginkább a fogyasztásban, de a GDP-ben se voltunk olyan jók. A hatások amiről te beszélsz, az utóbbi egy-két évről szól, de én az elmúlt 12 évről. Egyébként az új kormány könnyebben megkapja az EU-s pénzeket és ha nem túlárazottak lesznek a projektek (ML és társai), onnan is lesz plusz pénz. Le lehet csökkenteni a stadionépítést és egyéb látvány vagy lobbi beruházásokat (Hódmezővásárhely-Szeged vasút 100 milliárdét) vagy a propagandára elszórt 100 milliárdokat meg lehet spórolni. De ami a lényeg, én nem csak a gazdasági lejtőről beszélek, hanem az autokrácia kiépítéséről is, arról hogy figyelemelterelésképpen ne háborúzzunk állandóan valami/valaki ellen. Arról, hogy fejlesszük az oktatást, az egészségügyet. Sok mindenről lehet beszélni, ami más lehet, más kell legyen, mint ami most van.
Ráadásul idén piszkosulegdrágul a finanszírozas, az 5 éves hozam már a 7%-t nyaldossa, éa a GDP-előrejelzést is vagdossák vissza. A kormány a lehető legrosszabbkor emelte erőszakosan 20%-kal a minimálbért, és kezdett el nyakló nélkül osztogatni. Pont akkor tolja meg a keresletet, és a bérköltségeket, amikor eleve brutál inflávcós nyomás van. Ez most 1/1 Gyurcsány 2006v2.
A taljánoknál az 50- es évek közepe óta 67 kormány alakult meg, majd bukott meg. Ez azonban egyáltalán nem befolyásolta a gazdaság, társadalom működését, fejlődését, beleértve persze sokáig a maffiáét sem. Ezzel csak arra akartam példát hozni, hogy a politikai rendszer, az erőviszonyok kaotikus műkődése, változása nem feltétlenül jár együtt olyan jelenségekkel, amelynél akár jobb egy puha diktatúra is. Sajnos, ezt a krízist, amiről írtál, már nem tudjuk megspórolni magunknak, mivel az elmúlt 12 év gátja volt a pártok egészséges fejlődésének. Pl. a Fidesz egészpályás letámadása miatt( ÁSZ vizsgálatok, pénz elvonás, párt médiák letarolása, választási szabályok átírása stb.). Nem tudom egyébként, ha mondjuk Gyurcsány visszavonult volna, most mi lenne. Vélhetően lenne más ellenség. Pl. Ahogy Vona elleni sokszoros karaktergyilkosság is ebbe a körbe tartozott, amikor Orbán ellenfelévé vált. MZP megbuktatása csak akkor állna érdekében bármely ellenzéki pártnak, ha ez nem okozná a parlamenti többség elvesztését, vagy biztos választási győzelmet remélne. Hát ilyen párt egyhamar nem lesz...
mármint a kicsik nem... az hülyeség oda morzsolni. MZP! vagy rá nyomjuk vagy nem lesz semmi értelmes... sajnos ő sem jobb idén, de inkább ő mint a fidesz...aztán majd belenő menet közben!
A közgazdászok azt mondják, hogy bárki is viszi a következő kormányt nagyobb szarban kell eveznie mint 2008 volt. Viktor 3400Mrd-os teljes hitelkeretet kért az EU-tól, ez is jelzésértékű. Ergo? Üres az államkassza, mert elosztogattuk a választásra, nyugdíjasoknak, szegényeknek farhátra, mindenkinek olcsó energiára stb. Az államadósság a GDP-hez mérten tavaly csökkent meg Covid előtt évekig. Ez fantasztikus!...és nominálisan? Az nő folyton. Magyarul a GDP gyorsabban nő mint az adósság, de az is növekszik folyamatosan. Nem vagyok közgazdász de nem hangzik fenntarthatónak többet költeni mint amennyi rendelkezésre áll, avagy ameddig a takaró ér. Persze a világ nagy része folyamatosan tolja maga előtt az egyre növekvő adósságot, nem csak a magyar. De akkor is, ez is egyfajta parasztvakítás amit itthon eladnak a népnek, hogy márpedig mi csökkentjük az adósságot.
Az átlagmagyar ilyenkor kb annyit gondol, hogy " hmmm ezek milyen szépeket ígérnek, rájuk szavazok" és azt hiszi, hogy a négy éves ciklus cégére kánaán lesz Magyarországon és persze mindig csalódik. Egyrészt azért, mert a választási ígéretekkel tele a padlás és a fele olyan ami eleve nettó baromság ha gondolkodna a nép. Másrészt azért, mert 4 év nem elegendő komoly programok vagy strukturális változások véghezvitelére. A lejtő, amiről beszélsz nagyobbrészben annak a következménye amit a jegybankok csináltak a covid-válságra válaszul (pénznyomda) és a mostani háborúnak lesz majd. Az energiaárak emelkedése már a háború előtt is megindult, de a jövőben sem számíthatunk semmi jóra. Összefoglalva ezek gazdasági változások amik ellen semmit sem tehet semelyik kormány itthon bármilyen gazdaságpolitikát is folytat. Kis ország vagyunk, csórók, leginkább a nemzetközi környezettel hullámzunk. Ha kedvező a külső gazdasági környezet akkor unortodox Fidesz is vígan evez, na de most? Most fuldoklik, mert a környezet mérgező lett a politikájára. A bökkenő csak az, hogy az ellenzéki kormány is semmi mást nem tud csinálni, csak megszorításokat és eltörölni a rezsicsökkentéstől kezdve az összes piacgazdaságot korlátozó árbefagyasztást.
vannak ilyen mondások hogy teher alatt nő a pálma... meg: majd belenő a feladatba... kapják meg, lássuk meg mit művelnek 4 évig, utána le lehet váltani... ez a rövid és egyszerű válaszom. a hosszabbat, komplexebbet most kihagyom.
Pláne úgy, hogy a Fidesz a rendszerváltás utáni kb. legnagyobb osztogatást vitte véghez a választások előtt (Medgyessy-ét is túlszárnyalva). A költségvetési maradékból már nem sok osztogatnivaló maradt a következő kormánynak...
Van egy tetszetős választási programjuk, benne a Fidesztől megörökölt populista elemek is, de jelen helyzetben ez muszáj dolog volt. Ez a program összetarthatja őket és az, hogy láthatják, sehova se vezet, ha szétesik a koalíció. Másrészt igaz, nehéz elképzelni ezt az igérethalmazt hogy lehet megvalósítani a megörökölt gazdasági helyzetben és úgy, hogy a Fidesz bebetonozta magát a hatalomba, eléggé gúzsba lesznek kötve. Másrészről az EU rokonszenvvel látná ezt a változást és a pénzfolyósítás megindulna. Lehet és érdemes is összehasonlítani a résztvevő pártok múltbéli teljesítményét és magatartását, mindezeket is figyelembevéve az Összefogást kell választani szerintem, mert lehetetlennek érzem, hogy ez a hatalom tovább csúsztassa az országot a lejtőn.
A Fidesz működésével kapcsolatban igazad van, egyetértek és a jövő szempontjából nem jó amivé váltak és leépítették a demokrácia sok fontos elemét. Viszont a másik oldalt sem látom jobbnak lásd ott van Gyurcsány és sokan mások akik már bemutathatták mit tudnak, azt senki se akarhatja újra, vagy mégis!? Persze aki még emlékszik rá, vagy akar. Szerintem ennyire eltérő ideológiák nem alkalmasak együtt kormányzásra, mert egyszerűen túl sokszínűek ami kizárja a valós együttműködést. Mint írtam csak a választás kovácsolja össze őket, nem az ideológiai vagy az együttgondolkodás...azaz hogy de, ami addig terjed, hogy győzzük le Orbánt. Aztán ha győznek mi is lenne? 6-an cincálják egyszerre MZP-t a saját céljaik és a pártideológiából következő célmegvalósítások mentén? Csodás lenne, azaz hogy katasztrófa. Nézd meg az összefogást alkotó pártokat mifélék és mit képviselnek hivatalosan....ami most persze elhalványul mert csak a "váltsuk le a fideszt" lemez megy. Választás utáni pezsgőzés után viszont fellibben majd a függöny, mi lesz mögötte? Acsarkodás és hatalmi harc. Mondom, nézd meg mi van Pécsen én az önkormányzaton belülről tudom mi megy ott, de aki híreket olvas az is maximum jókat nevethet, vagy ha pécsi akkor sírhat. Az Olasz példa amit hoztál szerintem pont egy elrettentő, ugyan is aki követi a híreket az elmúlt évekből az láthatta, hogy ott leginkább politikai és folyamatos kormányzati káosz van. Kinek hiányzik az? Az olaszoknak se jó, szerintem.
Hogyne...akinek sok pénze van annak ez valamiféle 21.sz-i hobbi? Komolytalan, csak a választás befolyásolására megalkotott kamupártokkal nem foglalkozok. Valós politikai erő hol van?
Ez igaz. De valahogy el kell kezdeni. Nem hinném, hogy a többpárti koalíciós kormányzás helyett bárhol, bármikor jobb az egy politikus által következetesen végrehajtott program a hatalom örökkétartó megtartására. Ez úgy hívják, hogy autokrácia, ami a diktatúra előszobája. A Fidesz a 90- es évek óta számolja fel a pártokat. Miép, FKgP, MDF, de a Jobbikot is meghekkelte, amikor az veszélyessé vált számára. Ez politika, ezzel amúgy nincs bajom, hiszen ez is egy küzdőtér. Azzal viszont nagy bajom van, hogy emelett minden demokratikus játékszabályt úgy alakít ki, vagy szüntet meg ( egyoldalúan), ami biztosítaná a parlamenti demokráciákra jellemző politikai váltógazdaság műkődését. Ebben a helyzetben sajnos először a kialakult monolit rendszert kell legyőzni, utána az új, akár instabil helyzetben alakulhatnak majd ki a demokrácia működéséhez szükséges pártok, pártszövetségek, megteremtve a választás szabadságát. Sok külföldi példa van erre. Pl. Olaszország, ahol azért elég jól el voltak és fejlődtek a gyakran havonta változó pártkoalíciók kormányzásával is.
"...de bármi más csak már változás legyen." Elég baj, ha ez alapján kell dönteni. Az ellenzéknek is kb pont ez a programja, azaz váltsuk le Orbánt. Az, hogy hogyan fognak utána kormányozni az senkit sem érdekel. Nekem meggyőződésem, hogy 6 párti koalíció vezetésképtelen. Semmi más nem köti őket össze, csak az, hogy leváltsák a Fideszt, egyébként ideológiailag teljesen elkülönülnek. Első kézből látom mit művelnek Pécsen a hatpártiak és szerintem országos szinten ez semmi mást nem jelentene csak káoszt. Az a baj, hogy ha jön is egy új párt mint legutóbb a Momentum ugyan úgy becsicskul a többi baloldali és kormányváltó pártocska mellé mert egyedül életképtelen. Namármost amíg ez így van, hogy nincs egy erős új párt addig szvsz csak a bogrács körül megy a tánc ugyan azok között.
4 éve fideszre szavazó kollégám a kutyákra szavaz. Kell egy ilyen párt ami begyujtheti a csalódott fideszesek szavazatait, azokét akik elvből nem szavaznak a koaliciora.
Országgyűlési Választások 2022 Tippverseny