Az oroszok kihasználják a nyugat tétlenségét, az ukrán lőszerhiányt, azonban még így sem egyszerű az előrejutás, minden négyzetcentiméterért komoly árat fizetnek. Ha az ukrán nyári offenzíva nem hozott eredményt (kisebb szárazföldi sikerek, Robotine erőd elfoglalása, Fekete tenger nyugati medencéjéből az oroszok kiűzése), akkor a jelenlegi orosz előretörés sem tekinthető nagyon eredményesnek, ellenben nagyon drágán fizetnek érte az oroszok emberben és fegyverzetben.3db T-90M kaput! https://www.portfolio.hu/global/20240305/video-rohamra-indultak-oroszorszag-legmodernebb-tankjai-barcsak-ne-tettek-volna-672845 Slava Ukraini!
Hetek óta nem közlekednek szállítóhajók É-Korea és Oroszország között. Az okot nem tudni, de ha ez végleges, és ennyi volt a koreai segítség, akkor ez az orosz képességekre is hatással lesz. Az orosz elnökválasztásig már nincs két hét, addig ez a nagyüzem amit az utóbbi időben tolnak, részben a választásnak is szólhat, utána könnyen lehet, hogy már nem lesznek képesek ilyen intenzításra.
Sajna eléggé adja magát. Majd megnyeri a "választást" jókora többséggel (a senkik ellen), aztán bejelenti hoa holdról is látszik mennyire támogatják az ő háborús hozzáállását...
Azt eddig is tudtuk, ukránok is azt nyilatkozták, hogy néhány halálos áldozat van. A szerencséjük az volt, hogy partközelben történt, a nyílt tengeren más lett volna az arány.
Orosz források tömeges UAV-támadásról számoltak be Rosztov, Belgorod, Kurszk és Volgográd régiók ellen. A ma hajnali támadásban 47 ukrán drón vett részt, és a legkomolyabb célpont a berievi repülőgépkarbantartó üzem volt, ahol az A-50 AWACS-t karbantartják. A célpont valószínűleg az az A-50-es volt, amit itt készítenek elő, hogy a múlt héten lelőtt, és most nagyon hiányzó gépet pótolják. A támadásról nem tudni, hogy sikeres volt, -e, az biztos, hogy több hangárt találat ért, és nagy robbanásokról láthatók felvételek.
A bűnözők annál tovább érzik nyeregben magukat, minél később érzékelnek reakciót a tevékenységükre. A késleltetett retorziók minden bűn esetén csökkentik a bűnök elkövetésének visszaszorítását. Talán amikor putyin hadserege megjelent keleten, már abban a pillanatban(!) nyugaton meg kellett volna jelenni, mindenféle támadó jelleg nélkül(!), hanem csak azt jelezve, hogyha azokat a területeket is támadás éri, az már nem csak Ukrajna elleni támadás (kicsit hasonló retorikával, mint most putyinék). (Közelítőleg ezt, pár hónapja már említettem a putyinista topikban)
"A 2023 áprilisában Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdett nyomást gyakorolni az elfoglalt területeken maradt lakosságra, hogy döntsenek: orosz állampolgárokká válnak vagy a hontalanság vár rájuk. Számos személynek csak 2024. július 1-ig van engedélye ezen a területen élni.
Reális lehetőség a hontalanságot választók számára, hogy a határidőt követően deportálják az oroszok a területről, vagy pedig őrizetbe vegyék őket. Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint az ellenállókat Oroszországba telepítenék át erőszakkal."
Retorikának talán elmegy, de ha nincs reális esély rá akkor annak is gyenge. Nyugodtan betudhatjuk ezt Macron nagyotmondó politikai celebkedésének. Szinte az összes NATO-tag elhatárolódott tőle, ma a NATO főtitkára is cáfolta. . (Egyébként nyilván vannak ott NATO szakemberek a hátországban most is. Logisztika, kiképzés, karbantartás. De nem verik nagydobra és a front közelébe se mehetnek.)
Ezt adták eddig, most mit adnak, aztem semmit, jelenleg tőr előre a muszka, az ukránoknak nincs elég lőszerük, most kellene, nem majd 3 hónap, év múlva, most kellene aprítani a muszkát de nincs mivel mer faszkodnak.
2 éve, a kezdetekkor kellett volna megállítani az oroszokat. Most már késő. Az oroszok átálltak hadigazdaságra, háromszor annyi lőszert gyártanak mint az EU és USA, plusz kapnak Iránból, Észak koreából. A szankciókat kijátszák. Az USA még mindig nem döntött a 60milliárd dollárról. Fogy az idő. Meddig bírják az ukránok?
"A ma reggeli események egy újabb abszolút sokk az oroszok számára, akik még mindig abban a hitben élnek, hogy mindenkit lebombázhatnak, de senki sem fogja őket bombázni. Ma hatalmas dróntámadások értek hat oroszországi régiót (Moszkvát, Kurszkot, Tulát, Voronyezst, Belgorodot és Nyizsnyij Novgorodot).
A Lukoil-csoport legnagyobb finomítója, a Nyizsnyij Novgorodban található Lukoil finomító, amely a teljes orosz finomítói kapacitás mintegy 5%-áért felelős, kritikus sérüléseket szenvedett.
Ukrajna az elmúlt hónapokban egyre nagyobb károkat okoz az orosz energiaszektornak, amely az orosz gazdaság gerincét adja."
"2 éve, a kezdetekkor kellett volna megállítani az oroszokat. Most már késő. " . Csak elhatározás kérdése. 2 éve persze könnyebb lett volna. Sőt már 2014-ben egyszerűbb lett volna. De azon már nem lehet változtatni. A jelen és jövőbeli hozzáálláson viszont igen. . "Az oroszok átálltak hadigazdaságra, háromszor annyi lőszert gyártanak mint az EU és USA, plusz kapnak Iránból, Észak koreából. " . 1. A hadigazdaságtól azért még messze vannak de felpörgették a hadiiparukat ez tény. Ha a költségvetést nézzük akkor már akár helytálló is lehet bár akkor inkább háborús költségvetésről beszélnék. . 2. Észak koreából már hetek óta nem kap. Iránból is inkább drónokat. De ezen államok gazdasága azért nem tényező az európaiakhoz képest. Észak koreánál is inkább a meglévő szovjete tipusú készletek amik jelentősek ( voltak? ). Az EU ha a gazdasága 2%-át haditermelésre fogja az annyi mintha oroszok Irán és korea a gazdasága negyedét. ( Pl irán gzdasága kb Románia és Finnországéval vetekszik ). Elhatározás kérdése. . 3. A tüzérségi lőszer talán az egyetlen pont ahol jelenleg nagyobb kapacitással rendelkezik Oroszország. De itt is inkább a leépült európai miatt. Ha volna igény és elhatározás akkor szerintem az EU túl tudná szárnyalni simán ebben is. Tankban, repülőben egyebekben az EU előnye még így "leépítve" is megvan. A minőségi különbségről nem is beszélve. Nem a legjobb példa de a Holdraszállást mikor eldöntötte az usa pl a most szükségesenek a többszörösét ölték bele egy már elnézést de gyakorlatilag "f..szméregető" küldetésbe. Amire van szándék és akarat az megvalósítható. Az EU-ban különösen ahol messze hatékonyabb a termelés és kissebb a korrupció. Ellenben sokkal hatékonyabb az ellenoldali propaganda és az arra fogékony hülyék tömege.
Én nem látom sem a szándékot sem az akaratot. Pont annyit kap Ukrajna vagy már annyit sem ami az álló háborúhoz elég de ennyi segítséggel az oroszokat nem űzik ki ukrajnából. Leírták hogy az ukrán katonák átlag életkora 43 év, oroszoké 25 év. Sem elég fegyverük, lőszerük és katonájuk sincs az ukránonkak. Nagy a baj. Nagyon kellene az a 60milliárd dollár amit nem engedélyeznek a republikánusok.
Ma magához képest is nagyot megy a Portfolio, mintha csak a Russian Today-t olvasnám. :) Putyinnak "ekkora" rakétája van, ezt már nem lövi le semmi, és még az atomháborúra is készen áll. :)
"Én nem látom sem a szándékot sem az akaratot." . Szintén. Mondjuk ebben nagyon benne van a demokrácia hátulütője is. A sok oroszok által behülyített idióta szavazatára is figyelnek a vezetők. Diktatúrákban nem kell ilyesmikkel foglalkozni. Ők hülyíthetik a saját és a külföldi embereket is pofátlanul. A demokráciák meg még attól is tartanak hogy a náluk fellépő dezinformációk ellen határozottan fellépjenek. . Vicc az ami pl a másik topikban is megy. Kész történelem hamisítás alig pár éve eltelt eseményekről ( nem Trianonról vagy a Mohácsi csatáról ) és emberek full beveszik és rohannak AFD-re meg a többire szavazni ha a németek 2 rakétával többet adnak vagy ha nem mond le Ukrajna azonnal a fél országáról. . Amcsiknál meg a republikánusok orosz.. akarom mondani Trump tagozata meg beeteti a sajátjait hogy a költségvetésük 1%-át sem kitevő Ukrán csomag miatt nincs pénz semmire és amúgy is Putyin jó fej. Inkább európát kell jól segberúgni és fenyegetni ha nem vesz több amcsi fegyvert.
"...Trump tagozata meg beeteti a sajátjait hogy a költségvetésük 1%-át sem kitevő Ukrán csomag miatt nincs pénz semmire..." A Brexit-nél ugyanez volt. A hibbantak elhitték, hogy az EU miatt nincs pénz, aztán meg nagyot koppantak.
A németek meg annyira hanyatlanak, hogy ATH-n van a DAX. Mondjuk a BUX is, de azt ugye inflációs forintban jegyzik :) A tegnapi katasztrofális ukrán helikopterveszteség után sokan az új katonai vezetést okolják, mert szinte biztos, hogy kiszivárgó információk okozták. Zaluzhnyi állítólag ebben volt jó, az információkat nem osztották meg csak a legszűkebb körben, ezt a titkolódzást sokan felrótták neki, de láthatóan volt értelme.
Egy orosz pár elrabolt egy ukrán származású csecsemőt, a 27 éves anyját, valamint az 51 éves nagymamáját pedig megölte Németországban. Az elkövetőket elfogták, a csecsemő élve került elő.
Hihetetlen hibát követtek el, miért kell kitenni álcázás nélküli terepre ezeket az értékes eszközöket, nem használtak álcázási módszereket, eszközöket, súlyos hiba.
Szerintem nem a legelőnyösebb ez az "oroszok" elleni narratíva, és ahol lehet, inkább a "putyini háború" elleni narratíva lenne jobb. Mert (többek között) egy orosz lakosnak is jobb érzés lenne valamivel, ha nem közvetlenül őt támadnák kívülről a szavakkal, hanem a háborús putyini rendszert. Persze nem ismerem milyen szövegek hangzanak el a különféle politikai vitákban, és a különböző országok helyi tájékoztatásaiban, de én leginkább valami orosz(ok) ellenes megnyilatkozásokkal találkozom, miközben szerintem inkább a putyini háborút és az azt támogató rendszert kellene azokban a helyzetekben is támadni, semmiképpen nem Oroszországot így egyben, vagy az oroszokat. Mármint ahol ez lehetséges. Az M1-es híradásokban is folyamatosan Oroszország elleni nyugati szóbeli támadásokról beszélnek, és itt nem tudom, hogy ténylegesen mi is hangzik el az elsődleges forrásokban, de jobbnak tűnne a putyini háború elleni lépéseknek nevezni a lépéseket, mármint ahol ezek elsődlegesen elhangzanak és itt nyilván nem az M1-re gondolok. És másrészt: szerintem.
"Szerintem nem a legelőnyösebb ez az "oroszok" elleni narratíva."
Nem a legelőnyösebb, de ez a valóság.
" és ahol lehet, inkább a "putyini háború" elleni narratíva lenne jobb"
Miért kéne? Putyinokat ölnek meg a fronton vagy orosz katonákat?
"egy orosz lakosnak is jobb érzés lenne"
Egy átlagos orosz lakosnak nem lenne jobb érzés, úgyis csak az orosz M1-t nézi és tapsol a háborúnak.. Fájjanak csak neki a szankciók is meg a koporsók is.
" "Szerintem nem a legelőnyösebb ez az "oroszok" elleni narratíva." Nem a legelőnyösebb, de ez a valóság."
Mi a valóság, hogy ez a narratíva? Én is ezt írtam. Vagy hogy kinek a döntése volt a háború? Mert tudtommal egy ember döntése volt, akárki más nem volt döntési helyzetben. Vagy mire gondolsz? Nem vagyok rejtvényfejtő.
"Miért kéne? Putyinokat ölnek meg a fronton vagy orosz katonákat?"
Mi az, hogy kiket ölnek meg? Nem értem. Egy orosz katona (aki még mindig nem az orosz nép reprezentatív eleme) akit megölnek az hogyan kerül itt a médiumokban megjelenő megnyilatkozásokba (amikre utaltam), ahol Oroszország elleni nyugati fenyegetésekről van szó? Eleve putyin döntése volt, hogy háború legyen, persze lehet itt most Patrushev-et meg egyebeket említeni, de nem ez a lényeg abban amit írtam. Egyébként az ellenfél(ek) megosztása szempontjából is hasznosabb lenne amit írtam.
"Egy átlagos orosz lakosnak nem lenne jobb érzés, úgyis csak az orosz M1-t...."
Ha igaz is lenne, akkor is azért vannak bőven, akik nem tartoznak ebbe az "Egy átlagos orosz" kategóriába, arról nem is beszélve, hogy az információk is kis adagokban terjednek általában a társadalomban, és az, hogy a "Nyugat" nem az orosz lakosságot támadja a megszólalásaiban, hanem a háborút kirobbantó és folytató rendszert, az az információk terjedésének perifériáján keresztül akár még be is szivároghatnak abba a rétegbe, ahová közvetlenül nem.
Másrészt azt sem értem, hogy ennek a mostani verbális fenyegetéseknek így mi értelme van, mert semmilyen módon nem segít, inkább csak árt. És mint már próbáltam jelezni, az ellenfél megosztása is egy lehetőség, legalább a próba szintjén.
De hosszabban itt sem kívánok vitatkozni, ugyanúgy mint a putyinista topikban sem. A véleményemet leírtam, ha valaki érti, akkor érti, ha nem, nem. Ha egyetért vele vagy ellenzi, sokat nem feltétlen számít. De esetleg legalább gondolkozzon el rajta.
Az "átlag orosz" támogatja a háborút, vagy legalábbis nincsen vele semmi gondja. Ők úgysem néznek külföldi híreket, csak a helyi M1-t fogyasztják. Teljesen mindegy, hogy mi a külföldi narratíva, mert a helyi M1 úgyis azt közvetíteni folyamatosan, hogy a NATO és a Nyugat támad orosz anyácskára. Ez a túlnyomó többség. Az oroszok kisebbsége, aki gondolkodni is képes, tájékozott a külföldet illetően, az meg intelligens annyira, hogy tudja, a többség barbarizmusa okozza az ilyen narratívát, és hogy helyénvaló. Én sem neheztelek arra Nyugat felé, amit írnak a magyar kormányzatról-megbélyegezhetik a magyarokat, mert Orbánt megszavazta a népünk. Ezzel jár. Putyin csak tünet, alapvetően az oroszokkal van a baj.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik