Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
euler 2022. 08. 09. 13:41
#3040
13:27  A Transneft közölte, hogy az Ukrtransnafta augusztus 4-én leállította az orosz olaj szivattyúzását a Druzsba olajvezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé, mivel az orosz cég az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni a szolgáltatásokért. 
Ugyanakkor az orosz olaj tranzitja Fehéroroszországon keresztül folytatódik Lengyelország és Németország irányába.
cintanyer 2022. 08. 09. 11:33
Előzmény: #3037  euler
#3039
Most már csak az a kérdés, hogy kinek a megrendelésére született ez a jelentés.
Már első olvasatban kiakadtam azon, hogy a megszállt területek nyomása alatt nyilatkozókat figyelembe vették a jelentésben.
euler 2022. 08. 09. 08:50
Előzmény: #3035  totoro
#3037
Van itt más is. Hogyan állt össze a jelentés? Kik szolgáltatták az informáciőkat?
.
"16:25 Az Amnesty International a megszállók nyomása alatt álló emberek vallomásait használta fel egy botrányos jelentés elkészítéséhez – állítja a Kulturális és Információs Minisztérium Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központja. 
Az osztály szerint az anyagot különösen a szűrési táborok és börtönök területén gyűjtötték, a felmérést azok körében végezték, akik "a kívántak" adni ilyen információkat.
.
A Központ megjegyzi, hogy a táborok területén gyűjtött ilyen információkat egyáltalán nem lett volna szabad felhasználni a jelentés összeállítása során, mivel az interjúkat az Orosz Föderáció bűnüldöző szervei állandó nyomására választották ki. Néha ez a fajta "helyes" interjú volt az egyetlen esély a szűrőn való átjutásra és a megszállt területek elhagyására. Ezenkívül az újságírók és felbérelt önkéntesek által összegyűjtött anyagokat az intézmények adminisztrációja, illetve egyes esetekben az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálatának alkalmazottai is ellenőrizték."
euler 2022. 08. 09. 08:44
Előzmény: #3034  vigkrisz
#3036
„Ismét felszólítom az ENSZ főtitkárát, a NAÜ-t és az egész világközösséget, hogy tegye meg a lehetséges intézkedéseket biztonsági misszió küldésére a Zaporizzsja Atomerőműbe, az atomerőmű területének teljes demilitarizálására, valamint adjon biztonsági garanciákat az atomerőmű alkalmazottai és Enerhodar város lakosai számára az erőmű üzemeltetésére. "
Ez lenne a minimum, de lehet, hogy oda se mernek menni a NAÜ-től, hiszen ott lőhetnek és veszélyes.
totoro
totoro 2022. 08. 09. 08:34
#3035
"Marc Garlasco, az ENSZ háborús bűncselekményeket vizsgáló nyomozója, akinek a szakterülete pont a polgári lakosságot érő kockázatok mérséklése, épp ezért véli úgy, hogy az Amnesty „félreérti a jogot”. „Az ukrán hadsereg telepítheti az erőit olyan területekre, amelyeket meg akar védeni – különösen a városi harcokban. Nincs olyan követelmény, hogy a katonáknak vállt vállnak vetve egy mezőn kéne felsorakozniuk. Ez nem a XIX. század. Ukrajnának ugyanakkor továbbra is KÖTELESSÉGE megvédenie a polgárait. Tesznek is ilyen lépéseket, például segítik az áttelepítésüket” – írta Garlasco a New York Timesnak. Ahogy azért se lehet általánosságban elítélni az ukránokat, amiért iskolákban, közintézményekben szállásolják el a katonáikat. Egyrészt a városi környezetben jellemzően az iskolák azok a helyek, ahol egyáltalán lehetőség van elszállásolni katonákat, mert elég terem és vécé van. „Az, hogy iskolákat használnak – amennyiben azokat nem használják párhuzamosan elsődleges funkciójukra – nem minden körülmények között törvénytelen. Elég nyilvánvaló, hogy az ukrajnai helyzet ebből a szempontból különleges, vagyis az ukrán hadsereg nem feltétlenül sérti meg az útmutatásokat” – nyilatkozta a Guardiannak Steven Haines, a Greenwichi Egyetem nemzetközi jogász professzora, aki az iskolaépületek háborús körülmények közti használatáról szóló, jogilag nem kötelező előírásokat megfogalmazta. Ukrajnában az invázió kezdetekor felfüggesztették az oktatást, így az iskolákat elsődleges funkciójukra nem használják. Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint az Amnesty jelentése „torzítja a valós képet”, már csak azért is, mert nem veszi figyelembe a történések időbeliségét. „Oroszország követ el háborús bűnüket, Ukrajna a területét védi. Oroszország hagyja figyelmen kívül a háborús szokásjogot. És Ukrajnával szemben nem engedi be a területére a nemzetközi szervezeteket, mint amilyen az Amnesty is” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt, hogy a hadsereg igenis menekíti a polgári lakosságot a frontvonalból, és még olyan nemzetközi hatóságoknak is hozzáférést enged, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság, aminek amúgy nem is tagja. Resetilova szerint az Amnesty közleménye „duplikálja az orosz propaganda tézisét, mely szerint az ukránok maguk a felelősök azért, hogy bombázzák őket. Valójában semmi köze a nemzetközi humanitárius joghoz”. A már idézett Garlasco osztja ezt a véleményt. „Oroszországot semmi sem akadályozta a civil célpontok támadásában, de most már kifogásuk is van. Egy köztiszteletben álló jogvédő szervezet mondta ki, hogy ott célpontok vannak. Attól tartok, hogy a legrosszabb esetben ezt csak a polgári célpontok elleni támadások kiszélesítésére használják majd. De a legjobb esetben is immár lesz mivel védekezniük” – írta a Timesnak."
euler 2022. 08. 08. 19:29
Előzmény: #3032  vigkrisz
#3033
A NAÜ kevés lesz hozzá egy látogatással, hogy biztonságossá váljon az erőmű üzemeltetése.
Csak nehogy a nagy sietségben elkapkodják az aknák felszedését és a hadianyag kiszállítását.
Demilitarizálni kellene egy biztonsági zónát körülötte, légtérzárral, és nem hülyeség az ENSZ felügyelet sem.
vigkrisz 2022. 08. 08. 17:28
Előzmény: #3031  cintanyer
#3032
inkább beengedik gyorsan a NAÜ-t, mielőtt békefenntartókat küld az ENSZ
cintanyer 2022. 08. 08. 16:48
#3031
Nofene:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20220808/varatlant-huztak-az-oroszok-az-atomeromu-ugyeben-560163
.
Oroszország jelezte, hogy kész fogadni nemzetközi megfigyelőket az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben. Az ügynökség Ukrajna engedélyére és a biztonságos áthaladás szavatolására vár - írja a Bloomberg.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva..
euler 2022. 08. 08. 15:36
Előzmény: #3026  hamutarto
#3029
Jeleztem, hogy benne lehet a közvélemény manipulálása, de anélkül is elmegy hitelesnek.
Nem tudom ezt röviden bizonyítani, de régebben követtem független (de inkább oroszbarát oldalakat) és meglepő volt, hogy pl. az orosz köztévében időnként valós viták is vannak, nem kendőzték annyira a problémákat mint nálunk kőkemény manipulációval.
Ez biztos változott a háborúval, de most is lehetnek azért szakértők akik szakmai becsületből azt mondják ami a valóság és ami még elmegy. 
(Jó lenne az eredeti interjút orosztudással értékelni, mert nem biztos, hogy úgy is ilyen keménynek tűnik - de ez nem adatott meg nekem. :) 
broccoli 2022. 08. 08. 15:26
Előzmény: #3026  hamutarto
#3028
Eléggé egybevág a nyugati hírszerzési jelentésekkel, úgyhogy szerintem komolyan lehet venni.
vigkrisz 2022. 08. 08. 15:21
Előzmény: #3026  hamutarto
#3027
lehet, hogy csak maszkirovka, de az is lehet, hogy így készítik elő a mozgósítást a "most már tényleg háború"-hoz
hamutarto 2022. 08. 08. 15:13
Előzmény: #3023  euler
#3026
Nem szeretnék tovább rugózni a témán, de Ruszlán (pf szerin"
haditechnikai szakértővel, a moszkvai székhelyű Stratégiai és Technológiai Kutatóközpont igazgatójával. Pukov az orosz védelmi minisztérium jelenleg is aktív katonai tanácsadója") biztos, hogy komolyan kell venni a nyilatkozatáz?
broccoli 2022. 08. 08. 15:07
Előzmény: #3022  euler
#3025
Remélem, hogy idén márciustól ezt már komolyabban veszik, és a kettős felhasználású termékekre is nagyobb figyelmet fordítanak. Ha ez megvalósul, akkor eléggé leszűkül majd az orosz fegyvergyártás volumene.
euler 2022. 08. 08. 14:55
Előzmény: #3021  hamutarto
#3023
Ez belefér (vagy még éppen belefér) az oroszoknál.
Lehet, hogy pont a hazai közvéleményt készítik fel a háborús kudarcra, bár nem hiszem, hogy sokan olvassák ezt az oldalt oroszhonban.
Semmi rendkívülit nem árult el az orosz szakértő (aki tényleg szakértőként viselkedik és nem Kreml szócsőként), ezeket pontosan tudják nyugaton, és az oroszok is tudják, hogy tudják.
euler 2022. 08. 08. 14:48
Előzmény: #3020  broccoli
#3022
Van egy kis magyarázkodás íze ennek, mert az embargó 2015-től élt, de az csak hellyel-közzel volt betartva, főleg a franciák és a németek részéről.
.
Az Investigate Europe (IE) cikke szerint 2015 és 2020 között az EU legalább tíz tagállama legalább 346 millió euró értékben exportált fegyvereket Oroszországba.
https://privatbankar.hu/cikkek/makro/euroszazmilliokert-szallitottak-fegyvert-europai-cegek-az-oroszoknak-kiskapukat-kihasznalva.html
hamutarto 2022. 08. 08. 14:40
Előzmény: #3019  broccoli
#3021
Én mindent megértek, de az ilyen nyilatkozatot senkinek nem szabad elhinnie, bár lehet, hogy a tanácsadó elvtárs egy szuicid alkat.

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek