Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 12:06

Orbánék „mesterterve” az államcsőd  

link

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 15:28
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
egyetértek. Háziasszonyként, - de közgazdászként is- azt mondom, ha valakit nem érdekel, hogy mennyi kamatra vesz fel hitelt, az két dolgot jelenthet:

1) nem ő fizeti vissza
2) nem fizeti vissza.

oszt ennyi.
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 14:42
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
úgy mint szavatoló tőke.

Tehát ez a lakossági devizaadósság leépítés tartalékokból nem igazán játszik, valaki hoppon maradna.
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 14:38
Előzmény: #15  csendben

Itt vannak konkrét adatok:

link

azt a 29941 millió euro értékpapír gondolom egyúttal kötelezettség is, tehát az általunk kibocsátott értékpapírok fedezete.
csendben 2012. 10. 29. 14:27
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
csendben 2012. 10. 29. 14:18
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Az MNB-ben lévő tartalékoknak csak egy kis része,amivel a kormány szabadon rendelkezhet,a többi felejtős...
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 14:10
Előzmény: #12  depriv
nem hiszem, hogy gond lenne, mert óriási összeg szabadulna fel a hitelekkel kapcsolatban....és persze hitel sem kellene újra, hiszen értelme sem lenne....
depriv 2012. 10. 29. 13:56
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Hitel lehet, hogy nem lesz, deazért a gázt, benzint, villany tekintélyes részét, műszaki cikkeket még külföldről vesszük...
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 13:53
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
egyébként teljesen logikus...,de a hitelekre ALL-IN a tartalékból az is államcsőd lesz, de az 1000 Ftos euro akkor már senkit nem érint....,mert nem lesz hitel embereknél....
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 13:24
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Szerintem nem államcsődre játszanak, hanem a devizatartalékból devizahitel törlesztős, Ft elinflálós megoldást akarják, csak ehhez előbb le kell járnia Simor mandátumának. Ezt valószínűsíti az államkötvények reklámozása is.
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 13:14
Előzmény: #8  kismarton
ez így nem biztos, mert a megfelelő alku helyzetét is várhatják....,szerintem több országot bevárunk és együtt, amikor 50 mrd dollár aprópénz.....észre sem veszik a hitelezők....
kismarton 2012. 10. 29. 13:08
Előzmény: #3  depriv
Az elmúlt két év politizálása alapján azt lehet látni, hogy Orbánék bevállalják a gazdasági kockázatokat, hiszen világválsg van, mindenkit lehet hibáztatni, az Uniót, a bankokat, Gyurcsányt. Mindenki felelős, csak ők nem. A politikai kockázatokat viszont nem válalják be, vagyis a népszerűségvesztést.

Ha államcsődöt akartak volna csinálni, megtehették volna a tavalyi év végén, amikor Orbán visszautasította Baroso levelét, illetve az év elején, 320 forintos euró mellett. Ehelyett futottak az IMF után.

Egy államcsőd gazdasági és politikai kockázat lenne egyszerre, ezt nem valószínű, hogy bevállalják. Három év kormányzás után ki hinné el nekik, hogy nem felelősek? Ezt Orbán soha nem mosná le magáról.

kismarton 2012. 10. 29. 13:08
Előzmény: #3  depriv
Az elmúlt két év politizálása alapján azt lehet látni, hogy Orbánék bevállalják a gazdasági kockázatokat, hiszen világválsg van, mindenkit lehet hibáztatni, az Uniót, a bankokat, Gyurcsányt. Mindenki felelős, csak ők nem. A politikai kockázatokat viszont nem válalják be, vagyis a népszerűségvesztést.

Ha államcsődöt akartak volna csinálni, megtehették volna a tavalyi év végén, amikor Orbán visszautasította Baroso levelét, illetve az év elején, 320 forintos euró mellett. Ehelyett futottak az IMF után.

Egy államcsőd gazdasági és politikai kockázat lenne egyszerre, ezt nem valószínű, hogy bevállalják. Három év kormányzás után ki hinné el nekik, hogy nem felelősek? Ezt Orbán soha nem mosná le magáról.

Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 13:05
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 12:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 12:52
"az államcsőd nem feltétlenül a világ vége, a megfelelően menedzselt csőd a válság kezelésének egyik módszere lehet...."egyébként egy hasonló példa a csődhöz: az USA-ban van olyan hirdetés, hogy ne törleszd a hiteled és egy szervezet ezután kézbe veszi az ügyedet és sok-sok hasonló "bedőlt" hitellel elmegy a bankhoz alkudni a nevedben.....így a sok hitellel alku pozicíóba kerül és a bank enged.....
depriv 2012. 10. 29. 12:35
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Megfigyeltem már néhányszor, hogy okos emberek szimplán nem képesek elhinni, hogy a hülyék tettei mögött szimplán, egyszerűen és meztelenül a puszta hülyeség lapul: ehelyett mindenféle sötét, bonyolult terveket gyanitanak, amik értelmet adhatnának a káosznak.

De nincs ilyen terv.

Orbánék egyszerűen hülyék.
Törölt felhasználó 2012. 10. 29. 12:27
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Szerintem elég egyértelmű, hogy nem akarunk megállapodni. Most ugyan szerencsés helyzetben vagyunk, meglovagoljuk a FED és az ECB által generált likviditási áradatot, de ez nem tarthat örökké és nem is jelenti a problémák megoldását, csak időt ad a kormányzatoknak a strukturális egyensúlytalanságok kezelésére.
Kérdés meddig tart a jó hangulat.
Sokak szerint a tél végén, tavasz elején ismét jöhet egy világ méretű sokk: a 2008-as történésekkel egyenértékű, vagy annál nagyobb törés....

A magyar bank- és kapitalizmus ellenes közhangulat némi fűtés után (szerintem) többségében támogatna egy államcsődöt, csak a kormányzat vár a világszerte zűrzavaros időszakra, amikor már nem fog túlzásnak tűnni egy ilyen szélsőséges megoldás.

Szerintem a téma nem fikció.
Én magam nem vagyok közgazdász,
ha valaki érdemben meg tud nyilvánulni a témában, annak következményeit illetően, jól jönne.

Topik gazda

tripod
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek