Azért maradjon a fidesz kormányon, mert az őt leváltani kivánó erő sem tökéletes. Mókuska, te vmi mesevilágból csöppentél ide, ahol csak kiválóbbnál kiválóbb dolgok vannak? Van a borzasztó, van a nagyon rossz, meg van a kicsit rossz. Ez nálam sorrendben a fidesz, az mhm majd minden más. Nálad ez a sorrend gondolom úgy néz ki, hogy dk és mostmár mindenki, aki valaha összefogott a fidesszel, fidesz, mhm és qtyapárt.
Van akinek Horn Gyula belügyminiszterének véleménye mérvadó. Hiszen akit ledebilez, az pusztán ettől a debilezéstől Gyurcsányékra fog szavazni és pusztán ettől a debilezéstől tényleg debil lesz, debil marad vagy kigyógyul a debilségéből. Aki azt hiszi, hogy a hibák és a bűnök pusztán attól megbocsáthatók, hogy sok évvel ezelőtt követték el őket az debil. A fideszből akkor ábrándultam ki, amikor kifosztotta a nyugdíjpénztárakat. Tizenhárom éve történt. A legerősebb ellenzéki párt csupán azt jelenti, hogy a legnagyobb hal egy kis medencében. Ráadásul a nagy medencére sincs különösebb szükség a rendeleti kormányzás miatt, de ezek a medencék jól festenek egy nem teljes értékű demokráciában. A dk masszív, elkötelezett szavazóin azt érted, hogy ők annyira szeretik Gyurcsányt és bem utálják annyira Orbánt, hogy Gyurcsány nélkül nem hajlandók eltakarítani Orbánt?
A gyurcsányozás a fidesz legsikerültebb propagandaterméke. Ugyanolyan hatásos mint a rezsiharc, a migránsozás vagy a békegalambkodás, és mindig működik. Nem csak a hívőknél, hanem nemfideszeseknél is szedi az áldozatait. Nem tudom jobban megfogalmazni mint Kuncze Gábor: "aki még most is gyurcsányozik az debil". . Azt se hiszem, hogy Gyurcsány eltűnése, (ami persze lehet kívánatos), sokat javítana az ellenzék helyzetén. A DK a legerősebb ellenzéki párt, a fideszhez hasonló masszív, elkötelezett szavazókkal, nélkülük nincs választásos úton való rendszerváltás. (Szerintem egyébként ez már utópia, választási esélylatolgatás = szellemi önkielégítés.)
Jogod van így látni, de utánaszámoltam, és nekem az jött ki, hogy nem az én egy szem listás és egy szem egyéni szavazatomból jön ki az a többszázezer hiányzó szavazat ami a kormányváltáshoz kellett volna immár harmadszor. Ebben a jelentéktelen fórumhomokozóban soha nem agitáltam (kétszer az lmp-re, majd az összefogás után a kétfarkúakra szavaztam kínomban) és tőled eltérően nem gondolom azt, hogy itt dőlne el a kétharmad sorsa ráadásul az én állítólagos, mentehetetlenül fideszes hozzászólásaim miatt.
Nem volt kényszer az összefogás, pláne nem az ilyen összefogás. A mihamó összefogás nélkül jutott be. Lehetett volna dk és mszp nélküli összefogás is, ahogy signal2 javasolta. A momentum úgy fogadta el Gyurcsányékat, hogy az alapításkori (szerintem helyes) elvi alapállása az volt, hogy elutasítja a szerintem is félresiklott rendszerváltás harminc évét. A választók egy része átlát azon, amire a fidesz épít. Éppen a 70%-os részvételi arányú választáson derült ki, hogy a vele egyidőben tartott lmbtq-népszaváson annyian nem vették föl a népszavazási szavazólapot és annyian szavaztunk szándékosan érvénytelenül, hogy a népszavazás nem érte el az 50%-os érvényességi küszöböt. Nem tudom miből hüvelyezted ki, hogy a dk 2018-as háromszázezer szavazója nem csökkent, hiszen a közös listán nem lehetett külön a dk-ra szavazni. Ha a dk nincs a közös listán, akkor a dk jelöltjei egyéniben eleve esélytelen(ebb)ek és a dk szavazói elgondolkodnak azon, a listás szavazatukkal feltétlenül ki kell-e fejezniük azt, hogy csak Gyurcsánnyal akarják vagy lehet leváltani Orbánt.
" És még sorolhatnnánk hány területen sikerült Állami 100 milliárdokkal kitömöt NER cégeket létrehozni és felvásárolni a piacot.' Sajnos így van, viszont ha következő kormány nem csinál rendet, nem oszt ki több tíz éveket a neres tolvajokra, nem kobozza el a vagyonukat akkor esélye sem lesz a hatalom gyakorlására, csak egy bátor kormány képes ezt a rothadó neres faszságot megszüntetni.
"Latens fideszes a csavo, menthetetlen." . Egyáltalán nem. Viszont nála is és másnál is sokszor látom hogy amolyan áldozathibáztatásba csapnak át és nem azért háborodnak fel mert lejt a pálya és bekényszerít két rossz döntés közül egy kevésbé rosszba hanem hogy miért nem a logikátlan de neki megfelelő verzió mellett döntöttek a pártok. Én is nagyon szerettem volna ha ahogy az MSZP a DK is eltűnik a történelem süllyesztőjébe. Nem így fog történni. A fidesz se fog még egy választásio vereség esetén sem feloszlani egyik napról a másikra. Sőt attól tartok már egy választási győzelem esetén sem fog érdemi változás történni mivel gyakorlatilag minden gazdaság a NER kezében van. Szerették ezt mondani a rendszerváltás után is hogy a kommunisták átmentették a politikai hatalmat gazdasági hatalommá de ami most megy az már már nevetséges. . Magyyarország 2. legnagyobb bankja NER-es. Magyarország 3 telekomunikációs cégéből 1 teljesen ner-es lesz ( Voda, ) egy negyed részt már az ( Yettel ). Közben az állam Richter, MOL és egyéb részesedése felett leválthatatlan NER-es vezetésű alapítványok rendelkeznek. A Turizmus teljesen leuralva ( Tiborcz és Mészáros által ). És még sorolhatnnánk hány területen sikerült Állami 100 milliárdokkal kitömöt NER cégeket létrehozni és felvásárolni a piacot.
"Donáth Annával vitatkozol, bár ebben a kérdésben osztom az utólagos véleményét. Én a magam részéről előre megmondtam, hogy nem szavazok olyan pártra, amelyik összeáll Gyurcsányékkal és utólag az is látszik, hogy többszázezren gondoltuk így." . Ez így igaz. ezért is kényszerítette össze a pártokat a Fidesz. Azért azon nemes egyszerűséggel túlllépsz hogy egyéni helyek esetén a pártok részéről nem volt reális alternatíva hogy majd a DK nem fog elindulni. Ha viszont elindul akkor nem csak azt a párszázezer szavazót bukják ( 2018-as 300.000-es szavazójuk nem csökkent 2022-re ) akik gyurcsány hívek hanem egyéniben ennek a többszörösét mivel mind a DK mind a nem rájuk szavazó ellenzéki szavazók elvesztek volna a fideszesekkel szemben a billegő helyeken. . És pont ezért épített erre a fidesz hogy ne legyen jó választás. Vagy az a párszázezer marad távol mint te aki semmiképp se akar Gyurcsánnyal vagy bukják azt a pár százezret és még akár a többszöröség is több helyen akik meg Gyurcsányra szavaznak akkor is ha nincs esélye. . Csak érteném hogy ezt miért az ellenzéki pártoknak rovod fel már sokadjára miközben te is jól tudod ki kényszerítette rájuk ezt a feltételt. És bármennyire is mondod a TE verziód valósult meg 2014-ben és 2018-ban is mivel nem volt közös lista. Mégios szaavaztak a Gyurcsány vezette DK-ra sokan. ( szintén nem tudom mi a fenéért de ettől még szavaztak ahogy a fideszre is 2,5 millióan ). . Szóval a fidesz pont arra épített hogy így is úgyis bukni fognak százezreket az ellenzéki pártok. mondjuk lehetet volna úgy is ahogy eredetileg is alakult hogy a DK-t az ellenzéki összefogáson belül minél kissebb súlyúvá tenni és a többi pártra szavaazni így a Gyurcsány egy lett volna az 5 párt közül és nem lett volna komoly beleszólása semmibe. Utána a következő választáson meg lehetet volna szépen egyenlőre feltételek mellett külön indulni.
Donáth Annával vitatkozol, bár ebben a kérdésben osztom az utólagos véleményét. Én a magam részéről előre megmondtam, hogy nem szavazok olyan pártra, amelyik összeáll Gyurcsányékkal és utólag az is látszik, hogy többszázezren gondoltuk így. A médiatúlsúlyt én is látom. Azt nem látom, hogy a pártok mit tesznek ellene. Még azokat az eszközöket sem használják, amiket még a nem teljes értékű demokráciánkban is lehetne.
Szerintem ez nem volt gátja a kormányváltásnak. Sőt, ha különindulnak, akkor már abban a pillanatban odaadják a fidesznek a győzelmet. Sokkal inkább folyamatosan az a gátja a kormányváltásnak, hogy a fidesz önmaga is a teljes ellenzéki mezőny többszörösének mgefelelő időben jelenik meg a médiában, és erre tesz még rá legalbb ugyanennnyit a kormány kommuniációja. Magyarul nincs valódi verseny, a ávlasztók nem megfelelő információs bázis birtokában szavaznak.
ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?
2022: Orbán legyőzhető