Topiknyitó: Portfolio 2012. 10. 04. 10:58

Ön mit szeretne: nyugdíjfelezést vagy 3 millió vendégmunkást?  

Ugrás a cikkhez
Ha nem akarjuk, hogy maga alá temesse az egész fejlett világot (Magyarországot is beleértve) a demográfiai válság hatására felduzzadó államadósság, akkor óriási lépéseket kell tennünk. Akkorákat, ami a mai társadalmi rendünkben is hatalmas...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=173770
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ujonc 2012. 10. 08. 12:11
Előzmény: #15  upgrayeddAKS
#20
Ha rájuk értetted elfogadom a bugris kifejezést. Bár őket nem képzik. Kialakulnak, maguktól is.

"arról nem is beszélve, hogy ez alapján se orvosképzés ne legyen"
Így van! Ez alapján ne is...

"idehaza amúgy a bérek részben azért olyan alacsonyak, mert "bugrisképzés" megy :)"
Nem értem mi köze a magyarországi béreknek a celebekhez? A mondatodnak akkor tudok értelmet adni, ha a szakmunkásrétegre gondolsz bugris alatt. Ezzel viszont nem értek egyet. A képzettségi szintjük teljesen megfelel a nyugat-európai munkaadóknak.
"részben meg azért, mert magasak a közterhek"
A közterheket az adónkból fizetjük, tehát ha csak erről lenne szó, a bruttónkban azonosnak kéne lenni a nyugat-európaival.
Ha úgy lenne ahogy írod a nagy közteher miatt az azonos bruttónk után jóval kevesebb nettót kapnánk. De már a bruttónk se stimmel.

Törölt felhasználó 2012. 10. 08. 11:40
Előzmény: #12  upgrayeddAKS
#19
Na de IT és egészségügy területén tőlünk nyugatra jelenleg is jelentős a bevándorlás, miközben más területeken hatalmas a munkanélküliség. Ez szerkezeti problémája a munkaerőpiacnak, ettől még összességében munkaerő túlkínálat van. Magyarországon mondjuk mivel állami az egészségügy, ezért nyilván nem piaci bérek vannak, de az IT területén nincsen munkaerő hiány, ha az lenne, akkor a hazai bérek megközelítenék a nyugatiakat.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 10. 08. 11:25
Előzmény: #16  kukutyinbenko
#18
"Na így nem lett két újabb állampolgárunk (illetve azóta már három), és gyanítom nem egyedi az eset."

ill. még azt gyanítom, hogy a tipikus nagyonhülye ügyintézőt sikerült kifogniuk, ami sajnos nem ritka... az országnak JÓ, ha külföldről hazajönnek (akár csak rövidebb időre is) a magyarok, itt költenek, stb. és JÓL érzik magukat, nem azt tapasztalják, mint azok a nem épp szerencsések, akik "itt ragadtak" valamiért.. de valakiknek velük is ki kell b..ni, valakiknek éreztetni kell velük, hogy ki az úr a háznál, stb. + a magyar bürokrata gyakran amúgy is egy önkényeskedő kiskirály (kiskakas a szemétdombon effektus)
ha ehhez hozzáadjuk, hogy az irodisták nagy része fo..ik az önállóságtól, döntések meghozatalától, és betűről betűre be akar tartani minden olyan előírást, ami esetleg már nincs is hatályban (csak nem tájékoztatták róla) és/vagy ellentmond egy másik előírásnak, akkor megkapjuk a tipikus magyar csinovnyikot, amiről valószínűleg Douglas Adams a vogonokat mintázta...
(tisztelet a kivételnek, én már találkoztam ilyennel is...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 10. 08. 11:18
Előzmény: #16  kukutyinbenko
#17
az a gyanúm, hogy túl intelligensek és/vagy képzettek voltak, mert abszurdisztán "szereti" elüldözni a jókat, befogadni a szutykokat :(

nem azt mondom, hogy csak ez megy, de van benne tendencia...

komolyra fordítva a szót: valószínűleg hozzáállás kérdése is a dolog, mert vannak olyanok, akiknél gördülékenyen megy a honosítás, mint ahogy vannak olyan bürokraták is, akik nem azon élvezkednek, hogy másokat szívassanak, csak valószínűleg ők vannak kevesebben...
kukutyinbenko 2012. 10. 08. 10:37
Előzmény: #13  upgrayeddAKS
#16
" ha az amerikai valahogy tudna magyar felmenőket igazolni, a honosítása máris "gond nélkül" menne..."

Biztos? Én hallottam olyan párról aki pár éve szakadt a tengerentúlra (nem USA), ott születtek a gyerekeik. Megkapták az ottani állampolgárságot, de szerettek volna magyar útlevelet is a gyerekeiknek. Egyik hazalátogatásukkor rászánták az időt, energiát, pénzt hogy elintézzék. A hivatalban olyan kukacoskodás fogadta őket ( előre lefordíttattak, beszereztek mindent ami kellett ), még ilyen papír, olyan pecsét stb., hogy elálltak a szándékuktól. Hazajönnek a világ másik feléről két hétre a családot meglátogatni és egyszerűen nem azzal akarták tölteni a drága idejüket, hogy papírok után rohangáljanak, ráadásul olyan papírokért amikről előzetesen szó sem volt. Na így nem lett két újabb állampolgárunk (illetve azóta már három), és gyanítom nem egyedi az eset.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 10. 08. 10:12
Előzmény: #14  ujonc
#15
akinek nem inge ugyebár :)

amúgy amikor a bugrisokról írtam, speciel azokra a trógerekre gondoltam, akik még szakmunkásnak sem kellenek, mert pl. sztárok akarnak lenni (megasz.r, hullócsillag születik, stb.)
...kétségtelen, hogy ezek a "bugris-előképzők" :) számos tehetséget "adtak" az országnak, de ez kb. 1% lehet a "teljes mintavételen" belül, és akkor még a celebekről, egyéb marhaságokról nem is írtam... a lényeg: az oktatás egyre jobban ahhoz a nívóhoz (már ha annak lehet ezt nevezni) igazodik, amit ezek a médiaszutykok képviselnek, és a tanárok (többek közt) ezért nem érzik jól magukat...

ami pedig a külföldre való "spriccelést" :) illeti: a cikkben általánosságban volt szó a fejlett országokról, nem csak Mo.-ról, bár arról is különösképp... arról nem is beszélve, hogy ez alapján se orvosképzés ne legyen (mennyivel többe kerül btw.)
idehaza amúgy a bérek részben azért olyan alacsonyak, mert "bugrisképzés" megy :) részben meg azért, mert magasak a közterhek... nézd csak meg, a német vagy horribile dictu a brit adórendszert! utóbbi még a németnél is "durvább", mármint hogy mennyire nem kell sokat adóznod...

máskülönben meg jó szakemberekből van idehaza hiány... akik szakmunkások (jól vagy rosszul dolgozik, az szlaadás tekintetében mindegy szokott lenni), azok úgysem szoktak számlát adni, úgy meg azért egyáltalán nem keresnek rosszul...
ujonc 2012. 10. 08. 09:36
Előzmény: #12  upgrayeddAKS
#14
Munkaerő keresleti potenciál, meg fogsz lepődni a "bugrisok" között is van. Ugyan úgy, mint az egészségügyben vagy a tudományos területeken. Csak tudod az a baj a "bugrisaiddal", mint a diplomásokkal. Nem szeretnek szarért-hugyért dolgozni. Azért meg minek állami pénzeken IT szakembereket képezni, hogy utána külföldre spricceljenek?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 10. 08. 09:00
Előzmény: #10  tripod
#13
ha az amerikai valahogy tudna magyar felmenőket igazolni, a honosítása máris "gond nélkül" menne... inkább ő jöjjön, mint a sok ukrán ribi :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 10. 08. 08:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#12
sztem meg bőven van munkaerő-keresleti potenciál pl. az eü-ben, az IT-ban, stb.

a tudományokról nem is szólva! (OK, ahhoz azért nem gyorstalpalón képzik a delikvenseket, de pont az a baj, hogy a jelenlegi oktatási rendszer kvázi ellensége a tudományoknak, és "ráállt a bugrisképzésre" kis túlzással...)
ujonc 2012. 10. 07. 17:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#11
"Így több jut a "tisztelt honatyáknak", a tágabb családnak, haveroknak, nyalóknak)"

Akiknek nem mellesleg nem növekszik a nyugdíjkorhatár!
tripod 2012. 10. 07. 13:10
Előzmény: #8  mondoka
#10
Az biztos, hogy meg kellene könnyíteni a külföldiek munkavállalását és letelepedést is, de még az állampolgárság megszerzését is könnyíteném.

Két példa:

Van egy lengyel barátom, aki egy magyarországi helpdesk szolgáltatást nyújtó cégnél dolgozik. Lengyel nyelven szolgálják ki az ügyfeleket, itt adóznak, fizetik a tb járulékot, még is iszonyatosan nehéz hozzájutnia az egészségügyi ellátáshoz, ami számára nem is teljes körű. Havonta kell igazolnia a munkáltatója segítségével, hogy dolgozik és hogy fizeti a tb-t.... etc.

(Ez egy jó példa arra, hogy igen is vannak olyan álláshelyek, amik nem rivalizálnak a magyar munkakeresőkkel.)

A másik egy amerikai cimborám. Aki lévén nem is egt tagállamból származik, egyenesen pokol az itt tartózkodás. Holott imádja ezt az országot, angolt tanít, zenét oktat... Szeretett volna venni egy lakást, de magánszemélyként nem teheti. Bezzeg, ha alapítana egy céget, vagy befektetne a szó klasszikus értelmében akkor tehetné.
Szeretne magyar állampolgár lenni, 3 éve itt él, még 5 év itt tartózkodás kell ahhoz, hogy jogosult legyen igényelni majd vizsgát tenni alkotmányos alapismeretekből és ha minden klappol állampolgár lehet.

A bürokrácia sajnos nem teszi túl barátságossá az ittlétet, pedig nem ártana egy kis vérfrissítés...
oktatok 2012. 10. 07. 12:57
Törölt hozzászólás
#9
mondoka 2012. 10. 07. 12:47
Előzmény: #1  Portfolio
#8
Minek ide nyugdíjfelezés?
Felezve lesz az úgyis! Nem 30évig leszünk nyugdíjasok, hanem jó ha 10-15-ig, de lehet hogy egy percig sem!
Ha korhatár 67-70év ugyebár.
Mit gondolunk hogy majd a magyar munkahelyeken munkában megfáradt emberek 90évig fognak élni??

Ez az egész kiinduló cikk egy szenzációhajhász marhaság!
Még hogy 3 millió vendégmunkás, amikor be kellett vezetni a közmunkát , mert nem tud a rendszer mit kezdeni az emberekkel???
Ez egy teljesen naív fikció ez a szám.
Megjesgyzem 3 millió vendégmunkással meg lehetne duplázni, triplázni az egész mai magyar gazdaság volumenét.-ha mondjuk versenyképes tevékenységek jönnének létre. De ez egy álom! Mese habbal. Piac is kellene ahoz. De a trend nem az hogy majd ez a 3 millió új munkavállaló majd meg is tudja vásárolni azt amit előállít. Akkor meg mit gyárt és mit szolgáltat majd és ugyanmár kinek?? És arról nem is beszélnék hogy ki ruház majd ebbe be kiindulásképpen.
Fantazmagória...
brumi0000 2012. 10. 07. 11:42
#7
Minek még 3 millió munkanélküli. 20 év múlva itthon nem lesz összesen 1millió munkahely. És az bőven megtermeli a szükséges fogyasztanivalót. Na hogy ez hogy lesz szétosztva az egy másik kérdés. 10-15 évre teszik, hogy a robotok leváltják az összes munkahelyet betanított munkás szintig...
matsca 2012. 10. 07. 06:16
#6
Érdekes a téma .De miért is beszélünk egy-két dologról, amikor minden összefügg mindennel? Mert buták vagyunk.Csak az összes elkölthető jövedelemből kell kiindulni, ennyi az egész, mint egy háztartásban.Ha a gyerekek száma nő egy családban ,attól még nem tudunk pl. a havi 3000 Ft-os zsebpénz helyett 5 gyereknek is 5-ször 3000 Ft-ot adni.A tévedés leginkább ott van, hogy nyugdíjat "kell" adni...,kell a fenét, ha van rá pénz kell,ha nincs rá, akkor nem, főleg nem államadósság terhére, mert nálunk ez volt mindig is.Összefoglalva, ha 2 millió nyugdíjas kapja a GDP 10 %-át , akkor 3 millió nyugdíjas vagy 4 millió nyugdíjas is a GDP 10 %-át kapja.Ez mitől bonyolult?? A cikk meg aról szól, hogyan szerezzünk pénzt nyugdíjra? Ugyan, és bérekre mikor szerzünk??? Ostobák....
ujonc 2012. 10. 07. 00:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
2050-re gondoltál.

Én 3 millió munkahelyet szeretnék.
Illetve a 3 millió közül 1-et. A többit meghagynám a munkanélkülieknek. Aztán, ha mindenkinek lesz munkája, amire bátran alapozhat, majd családot alapít sok gyerekkel. És akkor a nyugdíjat sem kell felezni.
De felőlem behozhatnak 3 millió négert is. Biztosan ez lesz a megoldás!
Törölt felhasználó 2012. 10. 06. 23:00
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Az egésszel az a probléma, hogy jelenleg is magas a munkanélküliség (igen, a fejlett világban), a technikai fejlődéssel az igény a munkaerőre tovább csökken, tehát mire lenne jó a 10 órás munka vagy a vendégmunkások.

A termelést kell még jobban automatizálni, magánnyugdíj kasszák kellenek, meg az így tehetőssé váló nyugdíjasokat kiszolgáló szolgáltató ipar.

Vagy ha csak növekvő lakossággal képes a gazdaság talpon maradni, akkor megette a fene az egész társadalmat, véges erőforrásaink vannak, a lakosság nem növekedhet örökké (legalábbis amíg csak a Földön megoldott az élet), sőt kívánatos lenne, ha némileg kevesebben lennénk.

A másik, hogy vicces az 1950-es előrejelzés, mivel még meg se születtek azok, akik akkor szülni fognak.
Higirihipp 2012. 10. 06. 21:50
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Nem kérek nyugdíjat ha nem kell nyugdíjjárulékot fizetnem. Ezt miért nem lehet? (Költői kérdés, nehogy válaszoljon rá valaki.)
vill52 2012. 10. 05. 17:27
Előzmény: #1  portfolio
#2
Remélhetőleg ,egy átmeneti időszakra ,amíg valami okosat kitalálnak az ezzel a témával foglalkozók,a nyugdíjat is adóztatni kellene,tb.-járulékkal terhelni,illetőleg az aktív korúak jövedelméből nagyobb részt fordítani ,levonni nyugdíjjárulék címén.

Jövedelemmé kell minősíteni a nyugdíjat,ezáltal felbruttósítva,folyamatos bevételhez visszaforgáshoz jut a nyugdíjkassza,sőt az egészségügy is ,valamint az adó által az állam is.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek