Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményből. A KEH...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=234319
Na mégegyszer és utoljára:
Az Alaptörvény a népszavazás intézményét abból a szempontból definiálja, hogy a nép milyen esetekben veheti át a törvényhozói hatalmat az Országgyűléstől (milyen esetekben kötelezheti közvetlenül az Országgyűlést jogalkotásra). Egy népszavazás akkor éri el ezt a célt, ha érvényes és eredményes is egyben. Rugózhatsz az eredményességen, de ha a szavazás érvénytelen, akkor az eredményességnek már semmi jelentősége nincs, mivel nem kötelezi semmire az Országgyűlést. Tehát hiába eredményes, a szó köznapi értelmében mégis eredménytelen, mivel nem érte el a célját.
(#5811) 3. pont
Az érvénytelen és eredményest is lehetséges kimenetelnek tartod.
Szerintem a (#5811) hozzászólásodban kaptad el a lényeget. Kár erőltetned olyan állításokat, amik ennek ellentmondanak.
Per pill. nagyon úgy nézki,hogy borzas módon akartok eredményt kreálni egy érvénytelen népszavazásból!
Eredményt:amire lehet hívatkozni,de senkit nem kötelez semmire....
Viccesek vagytok!
Most már te is úgy látod, hogy egy népszavazás lehet egyszerre érvénytelen ÉS eredményes?
Már elég szilárd ez az állítás számodra is?
Köszönöm, hogy meggyőztél arról, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás kötelező is. Eddig azt hittem, hogy kötelező. Még le is írtam.
Érvényes, eredményes, kötelező joghatás.
A lehetséges kimenetelek:
1.Érvényes és eredményes, akkor kötelező.
2.Érvényes és eredménytelen, akkor nem.
3.Événytelen és eredményes, akkor nem.
4.Érvénytelen és eredménytelen, akkor nem.
Amint látszik az érvénytelenség minden esetben eredménytelenséget hoz a következményben, míg az eredményesség csak az 1. esetben vált ki joghatást (amikor viszont az érvényesség is megvan).
Az alaptörvény ezeket a szavakat használja: érvényes, eredményes és kötelező. A kötelezőt az érvényes és eredményes fogalmakból vezeti le, miután definiálta az érvényességet és eredményességet.
Elég sületlenül hangzik nyelvtanilag a "joghatás szempontjából eredményes" szerkezet, de majd jön egy nyelvész vagy jogász, aki jól elmagyarázza nekem.
Október 2-án mehetünk szavazni a menekültkvótáról
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=234319