Érdemes-e nyitni egy "negyedik pillér" (nyugdíj-előtakaross ági) számlát? A dolog előnyének az tűnik, hogy évi 30%, de max. 100 000 Ft adókedvezményt ígérnek hozzá, illetve mentes az árfolyamnyereség-adó tól.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=79465
bocs, ha félreérthető volt, úgy értettem, hogy a NYESZ-es visszaigénylés ugrik az egész évre, tehát a bennt maradt összeg után sem lehet visszaigényelni. :)
Pl. kínai részvényt nem vehetsz. Amit vehetsz, az mind a - kedvezőbb - tüja és nem az áfonya alá tartozik, csak erre gondoltam. Természetesen lehet árfolyamnyereség, végtére is ezért csináljuk.
de a lakástámogatásnak mi köze a NYESZ-hez?
ha nincs NYESZ-ed, akkor is igényelhetsz vissza más vonalon (pl. hitel, önkéntes nyugdíjpt és egészségpt befizettés után).
a nyesz-ről való visszaigénlés kerete semmi mástól nem függ, tehát ha pl. önkéntes nyugdíjpt-ből már vissazigényelted a max-ot innen még azon kívül is visszaigényelheted a max-ot (100 v 130e ft)
én úgy értelmezem, hogy ha 1 HUF-ot is kiveszel akkor a NESZ-re történő befizetéseid után nem igányelhetsz vissza, de pl. a lakástámogatást vagy más dolgokat miért ne igényelhetnél vissza...?
"A számlán tartott megtakarítás kifizetése csak akkor minõsül nyugdíjnak, ha Ön már nyugdíjjogosult és a kifizetés a számlanyitás utáni 3. adóévben vagy késõbb történik. Ha azelõtt kíván hozzáférni befektetéséhez, mielõtt a kifizetés nyugdíjnak minõsülne, akkor
- arra az adóévre nézve, amikor kivesz számlájáról (legyen az akár 1 Ft elutalása is), adókedvezményt nem vehet igénybe, függetlenül attól, hogy mekkora összeget fizetett be ebben az adóévben
- a korábban kapott adókedvezményt (amit jóváírtak e számláján) 20%-kal növelten adóbevallásában be kell vallania és meg kell fizetnie
- ha nagyobb összeg/érték utalásáról/transzferálásáról rendelkezik, mint amekkora befizetéseinek összege, az osztaléka és a kapott adókedvezménye összege, a különbözet egyéb jövedelemnek minõsül, amelyet Önnek kell bevallania, valamint az adóját (SZJA: 18-40%)és egészségügyi hozzájárulását (11%) megfizetnie."
azt, hogy a többi adóévet befolyásolja-e, ill. hogy a bennt maradt összeg után kaphatsz-e adójóváírást, annak még utána kell néznem, mert most itthonról, fejből nem vágom a tutit :)
Ha kiveszel a NYESZ-ről, akkor nem le kell adóznod utána + EHO-t kell fizetned, azt hiszem összesen olyan 36%-ot fizetsz utána + azt hiszem abban az adóévben nem igényelhetsz vissza adójóváírást.
A 3 év egyébként 3 adóév, tehát ha decemberben nyitod a számlát, akkor igazából 2 év 1 hónap, plusz amíg visszautal az apeh május-június környékén.
Minél előbb érdemes megnyitni számlát a minimális összeggel (ha jól emékszem 5 v 10e ft), mert hamarabb ketyeg a "3 év".
Ha a nyugdíjasnak nincs adózott jövedelme (nem fizet SZJA-t), akkor a 30%-os max 100e v. 130e ft-os adókedvezményt nem tudja igénybe venni, viszont nem fizet kamat és árfolyamnyereség adót.
Törölt felhasználó2007. 02. 21. 17:27
Gyerekek!
Jól értem, hogy nyugdíjas is nyithat NYESZ-t, és õ is kap adókedvezményt, csak 3 évet várnia kell? Jól értem? Hogy érvényesíti a kedvezményt, ha csak nyugdíja van, és nem keres mellé? Melyik jsz. szabályozza? Köszi a segítséget.
Nagi, lehet árofolyamnyereség is.
Magyarországi, illetőleg az EGT más tagállamának szabályozott piacára bevezetett értékpapír vehető, de határidős és opciós termékek nem.
Ha már elolvastam, akkor kiegészíteném. Ismer eteim szerint a nyugdíj-előtakarékos sági számlához bármikor hozzá lehet nyúlni, DE húsz százalékkal növelten kell a magánszemélynek az aktuális adóévre vonatkozó adóbevallásában bevallani, az adót pedig megfizetni, ha időközben a számláról nyugdíjszolgáltatásn ak nem minősülő kifizetés teljesítését kérte. (Szóval nem nagyon éri meg.) Valamint nyugdíjszolgáltatás esetén a számla felmondásra a számlanyitás adóévét követő harmadik adóévben vagy azt követően kerülhet sor. "A befizetésről szóló rendelkezésnek nincs jövedelemkorlátja, valamint rendelkezni az adóévben teljesített, a pénztár által igazolt befizetésről lehet." Ez igaz, csak itt nem pénztár ad ki igazolást. :))
Csak nem költheted el, de szabadon befektetheted, akár naponta másba és másba...
De elkölteni valóban csak nyugdíjas éveidben tudod. Ez a célja, ha már egyszer éveken belül megszűnik a nyugdíjrendszer, mert a Horn-féle reformok (gyurcsány szerint) nem voltak eredményesek...
Igen. Például az Equitas-nál az első ügylet ingyenes és a többi mindegyike fix: 150Ft.
Nagyon kedvező.
Igy itt nincs igazán értelme a daytrade-nek.
Érdemes a nagyszülők nevében nyitni és így kereskedni.
Jól tudom, hogy ánya és kamatadó mentes is a nyugdíj-előtakarékos sági számla? És legalább három évig kell futnia nyugdíj előtt? _____________ _______________ Így például a nyugdíj előtt állók esetében különösen célszerű megnyini az egyéb megtakarítások kezelésére is...
Nyugdíj-előtakarékos sági számlához kapcsolódó adókedvezmény
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=79465