Mit gondoltok, egy NYesz számla nyitásáva nem lehetne optimálisabban kivédeni a nyakunkon lévõ kamat/árfolyamdó hatást, mint mondjuk egy UL-lel, vagy sima befektetési alappal?
A nyugdíjbiztosító és az egészségpénztár már elküldte az adó visszaigényléshez az igazolást. Az Államkincstár mikor küldi ugyanezt a nála vezetett NYESZ-R számláról? Van erre valami törvényi határidő?
Üdv! NYESZ-R számlára történt befizetés és az az után járó adójóváírás szerepel majd a NAV által készített bevallás tervezetben, vagy lesz vele tennivaló a bevalláskor?
"A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénynek az adómentes bevételekről szóló 1. számú melléklete a 7.16. b) pontban kimondja, hogy a NYESZ-R számlán az osztalék nem tartozik az adómentes bevételek közé, így osztalékadót NYESZ-R számlán is fizetni kell. "
Így viszont jobb a TBSZ számla, mert ott úgy tudom, az osztalék is adómentes.
Az osztalékból nem vonnak osztalékot. :-)
10% adót von le az osztalékból a kifizető. De, hogy ez jogos-e, vagy nem, azt nem tudom.
Ha nem jogos, vissza lehet-e kérni valakitől, azt se tudom.
nltamás, mi írja elő, hogy a kamat és áfonya igen az osztalék meg nem?
NYESZ (2005. évi CLVI. ) tv. elég csutka. és pl kamat szót nem is tartalmaz
4. § (2) "A nyugdíj pénzszámlán" b) "befektetési eszközök hozama" "kerülhet jóváírásra."
de a SZJA (1995. évi CXVII.) tv. 28. §. (17) bek.-ből számomra az következik, hogy az osztalékot a NYESZ-en írják jóvá, amiből elvileg nem vonhatnak osztalékot szerintem.
"A Nyesz-számlámon vannak részvények, akkor az utánuk járó osztalék is a számlára jön majd? Vagy lehet máshova (nem-nyeszre) kérni?
És ha odajön, beleszámit az az évi befizetésbe?"
Egyszerű a válasz.
Minden jóváíráson gondolkodj el hogy az hozam (eredmény) ami nem az adózott jövedelmedből van vagy tiszta befizetés (átutalás) a számládra az adózott jövedelmedből.
Ebből következik hogy a 30% (deminimis) támogatás ami ugyan az adód erejéig terjedhet és adóvisszatérítésnek tekintesz, de nem az, hanem egy támogatás. Olyan mint a lakástakarék 30%-os támogatása, csak itt korlát (feltétel) a befizetett szja-d.
Az osztalék, áfonya, az eredmény és adómentes kellene legyen, amiből az is következik hogy a nyeszen kell landoljon, mert különben adót kell belőle vonni. Tehát ha valamiért nem kerül rá a nyeszre akkor elvileg adózni kell utána és úgy kezelni mintha a neszről vetted volna le (amit persze nem lehet csakha a teljes számlát megszünteted...), ha rákerül akkor nem.
Törölt felhasználó2008. 02. 20. 07:42
Csak a korrektség kedvéért , kijelentem én sem szeretem a APEh-et.Tavaly adóbevallás után 30 nappal nekem átutalták a lét.A visszatérítést beszámolnák akkor ugyan erre a pénzre adnának részben visszatérítést.Én magam sem tudtam kinyomozni tavaly , hogy be számít e a befektetésbe és ezért biztos ami biztos úgy fizettem be hogy anélkül is megkapjam a max visszatérítést.A számlavezetőm az idén csak arról adott igazolást amit én fizettem be, tehát az APEKES pénz nem beszámítható mint már régebben írtam.Sajnos még nem kaptam osztalékot de az osztalékok nagyságát ismerve ez nem oszt nem szoroz.
A Nyesz-számlámon vannak részvények, akkor az utánuk járó osztalék is a számlára jön majd? Vagy lehet máshova (nem-nyeszre) kérni?
És ha odajön, beleszámit az az évi befizetésbe?
Sztem a program nem is engedné a nyeszes adóvisszatérítést rögzíteni , ha vonatkozna rá a 3m9 jöv.korlát (vagy mi).
Az meg szándékos kiba..ás a polgárral, hogy a pénzt odaküldi az apeh, és még a befizetésbe sem számítják be!
A nyeszes pénzt én csak júniusban kaptam meg, - ellenben a ö.nyugd. pénzzel - hiába volt a bevallás febr.-ban beadva.
Jancsi!
Már tavaly óta elektronikusan vallok be mindent - havonta. Az szja bevallásom is elment 14-én, benne a nyesz visszatérítés megadásával ( 141,142,143 sorok kitöltésével )
A problémám nem a nyesz-val kapcsolatos hiányos infókból adódtak, hanem a könyvelő ismerős "pánikkeltő" mondataival. Ez ügyben kértem megerősítést a fórum látogatóitól. Ezt - számomra megnyugtató módon - megkaptam.
Úgy van ahogy leírtad, és ugyanígy működik ez az önkéntes magánynyugdíjnál is. Ott sem számit tárgyévi befizetésnek az APEH által kedvezényként oda utalt összeg.
Hogy miért azt senki sem tudja, pedig 2005-ig még választani lehetett, hogy saját bankszámlára, vagy közvetlenül az önkénteshez kéred-e a pénzmagot.
Ha még nem regisztráltál az ügyfélkapun azt javaslom tedd meg. Hogy miért? Idéntől aki elektronyosan küldi be az SZJA bevallásást 2008.02.01-től igényelheti vissza ( másoknak ez 2008.03.01), igaz ettől számítva még 30 napocska a megérkezés. Ezzel lehet még egy picit gyorsítani....
Amúgy úgy látom a portfolói forumozók döntő része hál istennek igencsak jártas e témában............
Törölt felhasználó2008. 02. 19. 07:00
APEP visszautal 100-130000 Ft-t az nem számít bele az idei befizetésedbe,csak azért írom mert erre nekem senki nem tudott választ adni.A számlán lévő papírt lehet forgatni ezerrel itt nincs nyereség adó , igaz veszteség leírás sem.
Törölt felhasználó2008. 02. 19. 00:46
Befizetései után 30 százalék, maximum 100 000 Ft adókedvezményt kaphat öszevont adóalapja adójából. (Ha már 2020. előtt eléri az Önre vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor 130 000 Ft az adókedvezmény maximuma.) Az adókedvezményt az állam az Ön nyugdíj-előtakarékossági nyiltkozata alapján Nyugdíj-Előtakarékossági Számlájára fogja átutalni, függetlenül az egyéb jövedelmeitől, illetve az adóévben igénybevett egyéb adó-visszaigénylésektől.
A könyvelőnek az utolsó mondatot üzenem "függetlenül" a kulcsszó.
A nyesz mibenléte és az előnyei tiszták és világosak előttem.
A könyvelő ismerős rémített el ma, ezzel az 3.900.000-es határral. Mondtam neki, hogy szerintem ez csak adókedvezményekre vonatkozik és a nyesz VISSZATÉRÍTÉS-re nem. De csak állította, hogy rosszul töltöttük ki a bevallást és nem kapok semmi, csak ellenőrzést.
Mondtam néki: Majd a portfolió fórumát ráuszítom a témára!
De valahogy nem sokan uszultok...
De az a lényeg, hogy a bevallás helyes és kapom a vissztérítést!
A nyesz visszatérítés független az éves jövedelmedtől.
Maximum a megfizetett szja-d mértékéd, maximum 100eFt-ig és a nyeszre betett pénzed 30%-áig veheted igénybe.
Ha 2020 előtt mész nyugdíjba akkor 130eFt a limit. (ez szülők, nagyszülők esetén fontos)
Én éppen azért kötöttem anyám nevére, mert ő tavaly ment nyugdíjba és nála a 130eFt-os limit mellett a pénzt is viszontlátjuk határos időn belül. Saját nevemen 30 év múlva sem jutnék hozzá a dohányhoz...
Mert én is pontosan így tudom. (a lakásépítési hitel kedvezményével kiegészítve)
A nyesz azonban, ilyen téren ismeretlen terület előttem.
Tehát: bármennyi lehet a jövedelmem, költségem, ezek alapján szépen megfizetem az adómat, amelyból az APEH a nyeszen lévő összeg (tárgy évben befizetett) 30%-át visszküldi.
3.400.000 és 3.900.000 Ft éves jövedelem között korlátozott mértékben lehet igénybe venni az adókedvezményt, 3.900.000 felett egyáltalán nem!De ez csak az életbiztosításra befizetett összegre vonatkozik! nem vonatkozik a Nyesz adókedvezményre.
Véleménye szerint: Az éves nyereségem (aminek része a tőzsdei árfolyam-nyereség is, de -még- kicsi része) meghalad egy értéket, ami felett nem lehet igénybe venni semmilyen adókedvezményt, illetve adóvisszatérítést.
Tehát sem a biztosítási, alapítványi támogatásos, stb. százezret, sem a nyesz-es százezret nem vehetem igénybe.
A könyvelő szerint bizonyos összegű eredmény felett nem lehet érvényesíteni a nyesz-hoz kapcsolódó 100.000 Ft-os adóvisszatérítést.
Igaz lehet ez?! Ha az, akkor nekem nagyon nagy csalódás a nyesz. Azért lett 300E rátéve és sok adó befizetve (majd), hogy a kedves APEH hozzájáruljon a nyugdíjamhoz.
Ma személyesen megkérdeztem EQ-nál az EQ számlák közti pénzátvezetést.
Azt mondták, csak személyesen lehet, de továbbra is ingyenes. Kipróbálni nem tudtam, mert nem volt kp a számlámon.
Akik ilyen szövegeket írnak, azoknak szokták javasolni, ha nem tetszik a fórum, elhúzol a .........
Itt senki nem kérdezte a primitív véleményedet. Ne válaszolj mert nem vagyok rá kíváncsi.
"Régen az átvezetés pénztári kifizetésként ment, azzal a különbséggel, hogy nem kértek jutalékot"
Neked most mi a gondod az eqval? Sületlenségeket irogatsz itt. Ez egy diszkont bróker, ha többet vonnak mint hitted megreklamálod, ha nem tetszik elhúzól a rákba, bármilyen nem diszkontosba, dupla ennyi díjért.
Utalási és pénzfelvételi jutalékuk is az egyik legjobb.
Átutalás más bankba 0,02%.
Pénztári kifizetés: 0,3%.
A különbség 15 szörös, nem mindegy.
Régen az átvezetés pénztári kifizetésként ment, azzal a különbséggel, hogy nem kértek jutalékot. Nem lepődnék meg, ha ez is megváltozott, kedvezőtlen irányba.
Ha részvényt akarok áttenni, miután eladom, gondolom ki kell várni a T+3 napot, és csak utána tehetem át. Még így is ez a leggyorsabb, annak aki be tud menni. Én elég ritkán kerülök az irodájuk közelébe. :-(
copa, ezt kell csinálni: bemész, normál Equitas számláról átteteted a Nyeszre, levonják az átutalás ktsg-t, ami ha jól emlékszem 0,03, mire hazaértem már rajta volt, de másnapra biztos, aztán kereskedhetsz vele...
Kösz kifi, én is így tudtam ezeket.
Ha már személyesen bementél, miért nem kérted, hogy vezessék át a pénzt (pénztári kifizetés-befizetés pénzmozgás nélül) a normál EQ számládról a nyesz számládra. Már ezt sem lehet?
Na jo latom teljes a homajj, ugyhogy leirom, mert en megcsinaltam.
Besetalsz az equitashoz szemelyesen,ott kered hogy a sima eq-os szamladrol utaljanak el penzt a banki folyoszamladra. Pl otp, mkb, erste.....mittomen ahol van. Aztan nyicc egy nyeszes szamlat. Kell hozza szemelyi, lakcimkartya stb, stb....es 5000 ft kp amit akkor rogton ra kell raknod.Ennek a nyeszes szamlanak a neve es szama igy fog kinezni, ha a sima szamlaszamod az equitasnal 123456 volt: 123456/NYESZ.
Ezutan bemesz a bankodba ahova utaltad a lovet: otp,mkb,erste...stb es megadod az equitas kozponti bankszamlaszamat...-...-..012 a vege es kered oket hogy ide utaljak a lovedat, de a megjegyzesbe beirod a neved es a szamlaszemod ami itt jelen esetben az 123456/nyesz. A nyesz veget le ne hagyd mert akkor ugyanoda rakjak mint ahol volt. Aztan 2 nap es mar kereskedhecc is vele 0,1% minimum 150 forintos dijakon. Eddig nem volt a 0,1% ez iden jan 1-e ota van. Nem kell rola adoznod semmilyen formaban. Sem arfolyamnyereseg ado sem kamatado, sot evi max 100-130e ft adojovairast is kapsz. Tehat ha befizecc 440e ft-ot akkor es 20 even belul mesz nyugdija 130e-et irnak jova ha 20 even tul van meg a nyugdijkorhatar akkor 100-at. Ezt akkor kapod meg ha van annyi szemelyi jovedelemadod. Es semmi mas kedvezmenyel nem kell osszevonni (eletbiztositas, sulinet ami mar nincs, lakashitel, ami mar megint nics, vitamin egeszsegpenztar).
Ennel jobban nem tudom elmagyarazni!!
Normál EQ számládról lekérted a pénzt egy idegen banknál vezetett számládra.
Viszont ezt úgy tudom, nem lehet pár kattintással megoldani, mert csak telefonon tudsz parancsot adni a normál EQ számládról pénz átutalására. Igaz?
Én a normál számláról lekértem a pénzt a bankszámlámra, aztán onnan meg elektronikusan elutaltam a nyesz-re.. párat kattintottam az egérrel azt máris normálról a nyeszen volt a pénz, nemtudom miért írjátok ezt a személyes befáradást, főleg hogy én szegedi vagyok biztos nem fogok ilyenért felmenni.
sacis
Tőled is azt kérem, mint a többiektől, egy kicsit több konkrétumot.
Tavaly ha személyesen kértem átvezetést két normál EQ számla között, nem volt jutaléka.
Azóta változott? Mekkora a jutalék? Mi tart órákig?
ha ráér napokig hogy uton legyen a zsé, akkor copa beírása egyértelmű,
de ha azonnal akarsz áttenni normálról nyeszre, akkor csak személyesen - az a nyugd személy, akinek a nevén van a számla
Eddig csak Ferenc86 hozzászólása nem volt világos, de mostmár matgabé sem.
Mondjuk azt sejtem, matgab mire gondol.
Ha lehetne egyértelműen ugyanezt. köszönöm.
Ha felmenővel nyittatsz számlát, akkor csak az veheti fel személyesen , akinek a nevén fut a dolog, meghatalmazással sem tudom felvenni helyette a pénzt.
Ez sem túl jó megoldás...
Megkérdeztem Equitast, azt mondták:
Ügyfélszám, felhasználónév marad ugyanaz, amikor már beléptem a peti-be azután tudok választani a két számla között.
De a sima számlámról a nyesz számlámra nem tudok pénzt áttenni peti-n vagy webbrókeren keresztül, csak ha személyesen beugrok vagy befáradok. Vagy a sima számlámról elutalom a pénzt egy másik bankban lévő bankszámlámra, majd onnan visszautalom a nyesz számlámra.
Úgy látom EQ-nál nem nagyon szeretik az egyszerű megoldásokat. :-)
Erstenel nem kell menni sehova, a NYESZ szerződésének megkötése után megjelenik egy új link ami az átutalást teszi lehetővé az értékpapír számláról a NYESZ alszámlára.
A befizetés utáni első tranzakció teljesen ingyenes, 150Ft sincs, de nem tudom mi minősül elsőnek, mert ha beteszek egy vételi ajánlatot, és csak 1db-ot dobnak rám, akkor lehet, hogy csak az 1db megvétele lesz brókerdíjmentes.
Kapsz alszámlát, de ha ráutalsz vagy rátranszferálsz, akkor külön megjegyzésben kell rá hivatkozni. a Petiben pedig bejelentkezésnél választhatsz a számláid között.
Vigyázat nyugdíjba menés előtt nem veheted fel adómentesen róla a dohányt, ezért nyugdíjasra vagy hamar nyugdíjba menő felmenőre érdemes kötni.
Tehát 2 hete még úgy volt, most meg már így van. Ez nem jó hír.
Főleg azért nem, mert a NYESZ számlára való befektetéssel nekem hosszú távú elkötelezettséget kell vállalnom, nem nagyon ugrálhatok. De ha a feltételek hipp-hopp megváltoznak, akkor nem tudok tervezni. Akkor csak annyit tehetek, hogy a lehető legrosszabb feltételekkel kalkulálok.
De mi a lehető legrosszabb? 100% brokidíj? Vagy van valami korlát?
az illetékmentesség úgy érhető el, hogy a rendelkezésre jogosult (aláírókartonon)visszaváltja a befektetéseket baj esetén, így a számlaegyenleg (pénz) valóban illetékmentességet élvez.
Szerintem az illetéktörvény szabályozza a betétek illetékmentességét...
Nekem ezt írták...
Törölt felhasználó2007. 10. 21. 19:16
Persze ne adja isten de ha mégis meghal az a családtag akinek a nevére kötöm. Mennyi az örökösödési illeték amit ilyenkor be kell fizetni?
Sziasztok! Köszi a szerkesztést! :)
És a tőzsdecápás linket is! Sajna nem tudok oda regisztrálni (nem küldi el a kódot), de az ott feltett egyik kérdésre ("hogyan számítandó a 3 év?") a válasz: pl. 2007. dec. 31-én megkötöd, 2009. dec. 31-én befizeted az első komolyabb összeget, és 2010. jan. 1-én felveheted adómentesen.
a tőzsdecápákon is foglalkoztunk a NYESZ-szel, szerintem ott is érdekes info-k vannak.
Az Unicreditnél 1% a díj, ha eladod az instumentumot (gyakorlatilag olyan, mintha kb. 0,5%-os lenne a tranzakciós díj, ha az árf nyereségtől elvonatkoztatsz...)
Akira:
Cég a munkavállalóinak megállapodás szerint, és diszkriminációtól mentesen fizethet az önkéntes nyugdjjpénztárba havi rendszeres jövedelem mellett, de ha jól tudom max. a minimálbér 50%-ig, és éves max.400000.-Ft-ig más egyéb adómentes kifizetésekkel összevontan !
Fizethet még támogatást is, de az már beleszámit az adóalapba, a fenti korlátok mellett.
A cég persze emiatt nem lehet veszteséges....stb.
Hogy mindez érvényes-e a Nyesz-re, azt nemtom.
sztem !
Az Equitas-nál rossz adat szerepel a táblázatban a belföldi részvény költségrovatban (0,25%, min. 150 Ft). Ugyanis minden kötés fix 150Ft.
Törölt felhasználó2007. 10. 19. 12:42
Elkezdtem összeállítani egy objektív összehasonlítást a (kamatadómentes) NYESZ számlákról.
Akinek van ilyen számlája vagy információja vagy ideje, sokat segítene, ha beírná / kijavítaná a brókercégéhez tartozó infókat. Vagy ha nincs kedve szerkesztgetni, akkor a fórumra, vagy ide a tapasztalatait. Nagyon köszönöm.
URL: link
dietline: nem,mert a tőzsdei ügyletből származó jövedelem elkülönülten adózik, a kedvezmény sajnos csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmeknél vehető igénybe. Már balhéztam érte, mert nekem csak "tőzsdés" jövedelmem van, de sajnos ez a jogszabál.
Nyesz-számla
Mit gondoltok, egy NYesz számla nyitásáva nem lehetne optimálisabban kivédeni a nyakunkon lévõ kamat/árfolyamdó hatást, mint mondjuk egy UL-lel, vagy sima befektetési alappal?
Mi ennek a hátránya?
Elõre is köszönöm...