Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hocus-opus 2019. 08. 20. 00:13
Előzmény: #6033  1378
#6040
Tisztelt 1378!
Szerintem egy bizonyos szintig(stratégiai tulajdonrészeket nem adnak-vesznek ad-hoc módra) és bizonyos ideig(2020. áprilisig, amikor meglesz egy teljes apportos év gy.j-e) lehet "vonatoznia" egy kb. 2 éve létrehozott, növekedésben lévő HOLDING-nak.
Ha 611 Ft alatt számolták volna el az apportokat, akkor még több rv keletkezett volna.
Az nem lehet, hogy a Kall az opuson belül olcsóbbann kapott hitelt(ami inkább befektetés) ill. az MFB csak a 17% tulajdon( MFB Invest) megszerzésével adta meg a hitelt?
zox69
zox69 2019. 08. 19. 08:21
Előzmény: #6038  lenovo
#6039
1000 simán
lenovo
lenovo 2019. 08. 19. 07:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#6038
záró tippeket kérek mára
barnalevi 2019. 08. 18. 20:14
Törölt hozzászólás
#6037
szkrik 2019. 08. 18. 14:40
Törölt hozzászólás
#6036
fudge
fudge 2019. 08. 18. 14:40
Előzmény: törölt hozzászólás
#6035
Szerintem a topicot nyugodtan at lehetne nevezni szOPUSz-ra.
Nekem egyertelmu, hogy azert toltak fel az arfolyamot, hogy jo magasan lehessen a rv erteket beszamitani a cegvasarlasoknal, es vegul a nyomott arfolyamon meg fel tudjak szipkazni joval kevesebbert oket.
barnalevi 2019. 08. 18. 12:26
Törölt hozzászólás
#6034
1378 2019. 08. 18. 12:04
Előzmény: #6028  HZo
#6033

Kedves HZo!
Értem én, hogy a jövőt kell kutatni csak itt nehéz. Általában ha az ember akár középtávra is befektet valahova úgy gondolja látja irányt (nem a részvény áráét, hanem hogy kb. mit akar a cég). Itt legelőször egyértelmű volt az irány. JG -ék 2017 nyarán és őszén egyértelműen kommunikálták két külön cég lesz a tőzsdén a konzum és az opus. Ezért pl. az opus tulajdonában lévő szállókat eladták a konzumnak, a konzum tulajdonában lévő KPria magyarország céget az opusnak és egymás között adogatták a cégeket portfolio tisztítás címszó alatt, mert a kettőt teljesen külön kívánták választani. Felszálltál egy vonatra ami Budapestről Miskolcra tartott és 2018 őszén amikor bejelentették, hogy a két céget összevonják akkor nem értettél semmit és a vonat befutott a Pécsi állomásra. Az opusnál egyértelműen kommunikálták még 2018 tavaszán is, hogy jelentős médiaérdekeltséget szeretnének létrehozni, neki is kezdtek vásárolni itt is elindult a vonat Kecskemétre, majd bő félévvel később (nem évek múlva!) ez a vonat befutott Sopronba, mivel eladták az egészet. Középtávú befektető lelkesen hallgatta, hogy két éven át mondták, kommunikálták, prezentálták, hogy az opus telekomos illetve IT irányba terjeszkedni szándékozik, felszálltál egy újabb vonatra ami Szolnokra indult és mostanra befutottál Szombathelyre, mert Beatrix nagyjából lenyilatkozta, hogy másként tekintenek már erre a dologra. És sorolhatnám még ezeket.
Mondod az apportokat. Szépek. Olvasd el a kommentjeimet a cégek beérkezése után. Extrém mértékben túlárazottan jöttek, így hiába volt a szépen hangzó 611-es részvény ár rengeteg új részvény keletkezett. A viresol értékét pl. ami még a próbagyártást sem kezdte meg tavaly nyáron -a külföldön meglévő 1-2 éves esetleges nyereséget beszámoló gyakorlat helyett- ha jól emlékszem 6 éves teljes nyereséggel számolták ki. Ezt a gyárat idén tavasszal adták még csak át!! Ne mondjuk azt, hogy az apportokkal és az árral rosszuk jártak!
Jönnek az apportok. Van egy már az apportálás előtt netto kb. 2 milliárdos nyereséget termelő cég aminek 50%-t közvetlenül az opus alá ígérték. Ez volt a Geosol. No ez nem került ide, betették helyette a Mátrába ahol el is tűnt ez nyereség, tökéletes volt az ottani veszteség megszüntetésére. Én egyébként a Mátrát nehéz helyzetben látom, sok beruházást igényel, tavaly csak úgy tudott nyereséget felmutatni, hogy alá tették a geosolt és eladtak egy napelemparkot. Nézzük mondjuk a Mészáros kft apportját. Pár hónappal ezelőttig mindenki azt hitte, hogy a Mészáros kft még az opusba való apportálása előtt magába olvasztotta a V-Híd zrt.-t. Erről cikkek is jelentek meg anno, hír is volt róla. Multkor amikor az ML cégeket nézegettem a cégnyilvántartásban vettem észre, hogy a v-híd beolvadását az apport előtt visszavonták, csak és kizárólag ML és neje tulajdonában maradt úgy, hogy egy kukk nem volt róla.  Igazad van abban, hogy az apportoknál csak több jött, mint amit vártunk? Nem tudom. A Kallt azt bezzeg megkaptuk 100%-ban. Nézz utána mennyi hiteltartozása van. Írtam is ezt akkor megkaptuk ezt a céget 100%-ban és érdekes módon ennek a cégnek van kiugróan magas hiteltartozása! Erre az alig 2 éve üzemelő új gyárra költ az opus megint egy rahedli pénzt jelentős banki hitellel, amiért cserébe a tulajdon 17%-ról már le is mondott. Vagyis már csak 87% van a cégben. Itt sem arra számoltunk, hogy a várható nyereség helyett új beruházásra megy a pénz valamint tulajdon csökkenés lesz.
Itt kedves HZo nem hogy középtávra vagy 1 évre nem tudsz tervezni, de abban sem lehetsz most már biztos mi lesz a jövőhéten!
A célok, tervek változhatnak, de itt többször is hátraarc történt. Aki ezek után a vezetés bármelyik nyilatkozatát hitelt érdemlőnek érzi, lelke rajta.
besz 2019. 08. 17. 19:48
Előzmény: #6011  betgyuri
#6032

néha kívülről olvasva:ne má bedobd a törölközöt Te is.
egy hosszabb távú befektetőt ezek nem érdekelhetik.
akik meg rövidtávú befektetésben gondolkodnak, azoknak  csemegék ezek.
nanus 2019. 08. 17. 16:01
Törölt hozzászólás
#6030
farkasfu
farkasfu 2019. 08. 17. 14:30
Előzmény: #6028  HZo
#6029
itt tartunk és ezt a ziccert ritkán szokták kihagyni...., de hamar kiderül!
https://invst.ly/bs6jp
HZo 2019. 08. 17. 14:19
Előzmény: #6027  1378
#6028

Értem, szóval kiszállsz belőle, ahogy a máshol elért nyereséged engedi. Szíved joga. Én meg szívemből kívánok minél több nyerőt máshol, hogy ezt a veszteséget kompenzáld minél hamarabb! Nem értettél meg azt hiszem, én tervekről beszéltem, nem ígéretekről, óriási különbség! Ha tervezel valamit, azzal még nem ígérsz semmit tudtommal. A tervek célok, amik megvalósulása után beszélhetünk eredményről. Azzal magadon és máson se segítesz, ha mindenáron cáfolni akarod azt, amit elterveztek a jövőre vonatkozóan. Hányszor hallottuk, hogy nem lesz apport és még sok más egyebet is, ami lett, még ha nem is úgy, ahogy tervezték eredetileg. A negyedéves jelentések is éppúgy lesznek, ahogy apportok is voltak. Erre korábban is szükség lett volna, bár akkor még nem volt meg a holdig gerince, még alakulóban volt, így lesz majd igazán értelme és haszna. A rosszhiszeműség sem építő jellegű dolog, értem én, hogy a csalódtál és most ez a következménye. Azt is mondták, már tavaly év végén, hogy a jövőben a nagyobb horderejű üzleteket célozzák meg, ugyanakkor nyilván kevesebb lesz ilyen(ek)ből és tovább is tarthatnak a tárgyalások, egyebek, amik ezt megvalósíthatják. Az én meglátásom szerint sehol nem vagyok ellentmondásban azzal, amit korábban leírtam. Annyit mindenképp elhiszek MB nyilatkozatából, hogy ezt tervezik, ez a cél (magyarul, hogy jót akarnak, az "építkezés", fejlődés a céljuk), azt hogy mi lesz belőle, a jövőben fogjuk meglátni (ezt hívják befektetői bizalomnak, aztán ha ráfizetek, akkor így járok, de ezt a kockázatot én vállalom). 
Egyébként jó két éve kapcsolódtam be ide komolyabban (addig én sem hittem a történetben), azóta figyelem és követem. Ez, hogy a Konzum-Opus egymást közt cserélgetett volna cégeket, nem rémlik, nem is néztem vissza annyira a legelejére, inkább a jövőt kell kutatni, illetve a jövőre érdemes készülni.
Egy tény, felépítettek egy óriási befektetési holdingot 2-3 év alatt, az szerintem természetes, hogy ez nem zökkenőmentes, de a célok, tervek is épp úgy változ(hat)nak, ahogy az életünkben a saját céljaink, terveink. Ettől még te sem akarsz rosszat magadnak, jó esetben másoknak se.
1378 2019. 08. 17. 13:01
Előzmény: #6025  HZo
#6027

Kedves HZo!
Este majd válaszolok neked hosszabban.
Két apróság. Többször leírtam már itt, hogy az opus részvényeimet adóoptimalizálásra használom, a más részvényeken jött nyereséget lenullázom a drágábban vett opus részvényeim eladásával és sajnos még van bőven belőle, mivel a konzum részvényeim a mindenki jól jár az egyesüléssel mondat óta szintén erősen minuszosak opus részvényként.
A második dolog. Megint jövőbeli igérgetésekről írsz. Olvassam el mit mondott Beatrix. Már nem érdekelnek az ígéretek! Én nem vagyok biztos benne a korábbi történések után, hogy jövőre tényleg lesz negyedévente jelentés. Mi alapján higgyem el? Lesz akvirálás. Tényleg ezt ígérik egy éve. Olvassam el a jövőbeni terveket? Idézem tőled:  "Amikor arról beszél egy vezető, mit terveznek, mit szeretnének, szerinted az ígéret?" Most meg hirtelen amit Beatrix mondott azt mindet elhiszed? Teljes ellentmondásban vagy itt magaddal. Én már nem hiszem el azt amit MB nyilatkozott. Az elmúlt két évnek ez a hozadéka!!
Nem tudom mikor kapcsolódtál be ebbe a történetbe, de két éve hónapokig az ment, hogy a konzum-opus pároson belül cserélgették a cégeket, szállodát adott el az opus a konzumnak stb. csak azért, mert a két cég profilját teljesen külön akarták választani. Azt utána meg összevonták őket. Nesze neked.
HZo 2019. 08. 17. 12:43
Előzmény: #6020  Sarpac
#6026
Igazad van kolléga, ha értenék hozzá, akkor nem járnék munkába, nem azzal keresném a kenyeremet, hanem a tőzsdéből élnék:)
HZo 2019. 08. 17. 12:41
Előzmény: #6021  1378
#6025

Nem célom vitatkozni veled, ez a véleményed és kész, tudom, nem lepett meg, hogy ezt írtad le. De azért reagálnék. Ha ilyen szemüvegen át nézed a céget, miért nem adtad el már régóta a papírjaidat (már ha még megvannak)? Amikor arról beszél egy vezető, mit terveznek, mit szeretnének, szerinted az ígéret? Nyilván fontos tudni a jövőbeni terveket, kell a jó kommunikáció a befektetők felé (sajnos ezen bőven van mit javítaniuk, mert ez így valóban kevés, de a jövő évtől már negyedéves gyorsjelentések lesznek, amik már önmagukban sokat javítanak majd az átláthatóságon is), kell a bevitt cégek jó teljesítménye is (ez kiderül hamarosan), kell egy jó piaci környezet (ami most fogjuk rá adva van, mert még mindig bika piac van az USA indexekben az állítólag gyülekező viharfelhők ellenére is).
A 400 támasz és fontos szint, mindannyian tudjuk. De én befektetőként nem egy árfolyamot tekintek lélektani határnak, hanem inkább a fundamentumokat. Azok pedig rendben vannak még jelen állapotban is, főleg ha hozzák is majd a számokat, meglátjuk. 
A forgalomra annyit reagálnék, hogy nézd meg a vezető részvényeink átlagos forgalmát. A tegnapi napon mutatott 5,5 milliárd Ft-os forgalom még a nemzetközi értelemben kicsi BÉT-en is alacsony forgalomnak számít. Főleg, hogy ebből olyan 1,8-1,9 milliárd a zárószakaszban keletkezett, amit ugye az alapkezelők csináltak. Tudom, ezek is hozzátartoznak a forgalomhoz, de ezek nélkül az egész BÉT csinált bő 4 milliárdos forgalmat. A Richter volt átlag feletti forgalommal köszönhetően az említett zárókötésnek, aminek az utóbbi időben szintén visszaesett a korábbi évekhez képest az átlagforgalma, nem beszélve az Mtelekomról, amiknek már régóta kicsi forgalma van, még a mi nyűglődő Opusunknak is nagyobb az átlagforgalma jelenleg.
Pár dolog még: hol beszéltek Konzum-Opus szétválasztásról? Sokféle területen voltak (és vannak is jelen), valahogy össze kellett rakni ezt a befektetési holdingot. A gazdasági környezet és a cég lehetőségei is folyamatosan változnak, mint például a mi életünk is változóban van. Amit terveznek és nem (pont) úgy van utána szerinted csak hazugság lehet az oka? Az IT vonal nem feltétlenül illik az Opus jelenlegi struktúrájába, így is elég sok területre koncentrál, bár kétségtelen, hogy egy T-systems vételhez itt lett volna pénz, bár olyan szerződésnek nem igazán tudnék örülni, amit JG bejelentett, mert nem tudom, mit vett igazából.
Nem is vettek új tőzsdei céget, a 4IG-ben komolyabb befolyást szereztek "mindössze". A fúzióra azért került sor, mert nemzetközi szinten is megfelelő méretűre akarták növelni a céget (1 milliárd euró feletti kapitalizáció), és a külföldi tőzsde a cél (még most is), ez is egy mankó, hogy a magasabb árfolyamban érdekeltek, mert jelenleg jóval ez alatti a kapitalizáció. A médiára (ami inkább vinni szokta a pénzt, mint hozni és a számok alapján vitte is..) szerintem itt nincs szükség és nem is illeszkedik jól bele ebbe a holdingba. A 4IG-ben van 9.95% közvetlen részesedésünk, az MKB bankban van közvetett 22,85% részesedésünk; CIG-ben van 24.85% közvetlen részesedésünk; CIG-EMABIT-ben 24.85% közvetett részesedésünk; Opus Global (volt Konzum) Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben 47% közvetlen részesedésünk. 
Nem mondta MB, hogy nem lesz osztalék, azt mondta, akkor fizetnek osztalékot, ha az nem befolyásolja a növekedési terveket...akvizíciókat is terveznek, amik jól beleillenek a cég struktúrájába, ha jól emlékszem ezt nyilatkozta, ez a hivatalos cél. Szóval a növekedés továbbra is terv, még akkor is, ha esetleg nem olyan gyors és drasztikus, mint volt eddig. A Road Show, amit említettél nem olyan célból történt, hogy konkrét üzleteket kössenek ott, egyfajta reklám volt a cégről, céljairól, nem is volt még nemzetközi mértékben megfelelő nagyságú (ezen az árfolyamon most sem az, de majd az lesz, ha eljön az ideje). A cégünk változott, a felépítése is (szerencsére sokat javult, megtöltötték bőséges tartalommal), a célok, feladatok is változnak időről időre, így ráfért az átszervezés a vezérkarra is. Én sem ejtettem könnyeket JG után. 
A Konzum Alapkezelő valóban értékesített részvényeket, más is, kellett is növelni a közkézhányadon az apportálásokkal ugyanis hatalmasat csökkent volna enélkül. Gondolom nem lett volna jó az sem, ha mondjuk 10-15%-ra csökken a közkéz. Az apportokat viszont valóban ígéretük szerint 611Ft-on hajtották végre, és ugyan késtek bőven az eredetileg tervezett időponttal (nem azért mert hazudtak, vagy átvertek volna), de sokkal több tartalom érkezett cserébe, nagyobb jövedelemtermelő képességünk lett, szerintem ez sem volt rossz így utólag. Megtehették volna, hogy 100 inkább 150 Ft-tal alacsonyabb áron apportálnak, ugyanis ott volt akkor a piaci ár, akkor beszélhetnél hazugságról, átverésről, lehúzásról stb, én így gondolom. Ilyen szempontból kifejezetten fair volt, amit csináltak, mert egy februári 611 Ft-os záróáron "csaptak a hasukra" és mondták, hogy ezen az áron lesz. Többszáz milliárdos értéket tettek bele ezen az áron, ML cégeit, amik jól hoznak, nézd meg az aktuális szerződésállományát, onnan elég profitnak a töredéke is.
Szerintem olvasd el újra figyelmesen MB nyilatkozatát a jövőbeni tervekre vonatkozóan (ne mindenáron mindenféle összeesküvés elméletekre koncentrálva), mert annak már te magad mondtál ellent. Persze, hogy szükség van arra, hogy gondolkozzunk, ellenőrizgessük a számokat, mi történik a céggel, amennyire módunkban áll, kell figyelni, ez kétségtelen, ezzel nincs semmi gond.
Egyébként meg mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, nincs gond azzal, ha más a véleményed vagy máshol fektetsz be, mindenki magánügye, egyéni döntése és felelőssége.
Csak nekem a sorok, a számok mást mondanak, mint neked. 
Egyébként meg csak egy egyszerű kérdés a végére. Szerinted melyik cégben nincs valami simli vagy melyiket nem fejik meg valamilyen úton módon? Az a hely is olyan, ahol én dolgozom, mégis szép nyereséggel működik. De maga az ország is ilyen, azt is fejik állandóan, akárki van hatalmon. A magyar sajnos nagyon jól ért ehhez, de világviszonylatban is túl sok ilyen van. Csak persze nem mindegy, milyen mértékben teszik. 
Bocsánat, hosszú lett, jó hétvégét mindenkinek!
joe13
joe13 2019. 08. 17. 11:57
#6024
Mindenki jól fog járni"
Mi van ha ez a kijelentés az USA tőzsdéin történik? 
Szerintem jogi felelősségre vonás, befektetők százai perelnék be ezeket a mocskokat. 
Ekinszu_Ocsa
Ekinszu_Ocsa 2019. 08. 17. 11:10
Előzmény: törölt hozzászólás
#6023
Amig mi várunk, Te add el, vagy ne vegyél bele.... probléma megoldva. :)
barnalevi 2019. 08. 17. 05:37
Törölt hozzászólás
#6022
1378 2019. 08. 17. 01:05
Előzmény: #6019  HZo
#6021

Kedves HZo!
Azt hiszem valamit félreérthettél. A 400 hogy támasz-e vagy sem, nem igazán érdekes. Ez az alsó lélektani határ sokunknál. Szép az uborkaszezonra való hivatkozás, de pont azon a napon amikor az első három legnagyobb forgalmú részvény 5,5milliárd körüli forgalommal zár, nevetséges.
Magyarázod miért van itt az árfolyam. Szerintem teljesen egyértelműen a folyamatos hazudozás miatt. Kezdve a konzum-opus szétválasztásától (mivel úgy lesz jó), a beígért IT vonalon át (ami a 4iG lett), a nem veszünk új tőzsdei cégen át, a hirtelen jött összevonáson keresztül, a média hirtelen eladásán keresztül, a még ősszel is elhangzott mondaton keresztül: meg lennék lepve ha a konzum-opus egyesülés idejére nem lenne az opusban telekomos cég vagy bank-on át a 2020-ra igért osztalékig, amiről Beatrix már nem beszélt. Felsorolhatatlan mennyiségű félreinformálás és ígérgetés után eljutottunk oda, hogy a jelenlegi portfólio marad és ezzel kell számolnunk. Ne is beszéljünk az elméletileg jól sikerült északi és közel-keleti részvény bemutató körútról. Befektető sehol, mert pontosan tudja, hogy épülő komoly tőzsdei cég nem fog 2 év alatt a 3. főnöknél tartani valamint az összes vezető nem fog össze-vissza beszélni.
Itt elszállt a bizalom a politikai beállítottságtól függetlenül, az alapkezelőknél magasan a legkevésbé kedvelt részvény az opus.
Emellett vegyük figyelembe, hogy teljesen egyértelmű, hogy a konzum alapkezelő az elmúlt 2 évben eleddig jelentős mennyiségű opus részvényt értékesített. Az ebből befolyt pénzből pedig a magántőkealapok nem ide vásároltak, hanem teljesen más ML cégekbe. Nemrég azt nyilatkozták a cégnek nincs befolyása az árfolyamra, miközben az opus global alapkezelő júliustól a korábban a konzum cégei által kezelt magántőkealapokon át egy rahedli opus részvényt kezel, ad-vesz. No ez már tényleg röhej.
Itt a bizalom eljátszásával mindent elrontottak. Hiába jön jó gyorsjelentés, szerintem ezt még akkor sem fogják venni, hiszen nem lehet tudni mi fog itt történni, egy komoly befektető egyszerűen nem tudná hogy mibe fekteti a pénzét.  Hogy értsd mire gondolok. Mit szólnál ha meggondolnák magukat és azt mondanák mégse jó így ez a holding egyben,  a Hunguest hotel láncot kivesszük belőle magyarán eladjuk, a befolyó pénzből pedig az opus épít egy új téglagyárat, ami meg majd 10 év után hoz hasznot. Beatrix nyilatkozatából kiderült, hogy a 4iG, a Cig és az appeninn részesedés likvid befektetés. Ezt sem tudtuk eddig, magyarán az ezekben lévő részesedést bármikor eladhatják.
A gond az, hogy ezt a káoszt amit csinálnak, viszont nem lehet eladni a tőzsdén, ezért van itt az árfolyam.
Hiteltelenné vált a teljes vezetés ezért nincs senki aki venné a papírt.

Topik gazda

betgyuri
betgyuri
2 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek