Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 12:22
#30780
Minő érdekesség : 2017.07.01 https://www.vg.hu/velemeny/interju/mozgalmasabb-idoszak-kovetkezik-2-1601633/
Szóval előre tudhatták.... idézek a cikkből : 
Célként tűzték ki a további növekedést. Hogyan tervezik ezt elérni?A társaságok látványos fejlődésen mennek keresztül. A Hunguest például a piacvezető magyar szállodalánc, amely rendelkezik külföldi szállodákkal is. Ebben a szegmensben cél a külföldi terjeszkedés. A Mátrai Erőmű esetében például szintén új beruházásokban gondolkodunk.A kapacitásbővítést célozzák?Ez sok mindentől függ. Nap­elem­parkjaink fejlesztése mellett lehetséges alternatíva egy gázüzemű blokk építése, ebben az esetben nem kapacitásbővítésről, hanem egy technológiaváltásról lenne szó. Emellett vannak olyan, a szén-dioxid hasznosítását lehetővé tevő megoldások, amelyek ha ipari méretekben is működőképesnek bizonyulnak, már kapacitásbővítésről beszélhetnénk, hiszen így a meglévő blokkok is fenntarthatóvá tehetők. További beruházásokat tervezünk az élelmiszeripari szegmensben is. A tiszapüspöki izocukorgyárnál szeretnénk egy kukoricaalapú keményítőt készítő egységet létrehozni. A búzát feldolgozó Viresolnál hamarosan befejeződik a második ütem, amely módosított keményítőt gyárt. A Kall Ingredients Európa egyik legmodernebb izocukorgyára, amely ezer kilométeres körön belül a kontinens legnagyobb kapacitású szereplője. A Wamslernél nagymértékű gyártási modernizációt hajtunk végre, hamarosan új gyártócsarnokot adunk át.
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 11:55
Előzmény: #30778  Törölt felhasználó
#30779
Cikkek között nincs találat. 
A Mátrai Erőmű eladásáról van tárgyalás, erről a béten az OPUS már bejelentést tett. 
A Mostani cikk viszont nem EUS beruházást jelent. Szóval a folyamat még nem zárult le. 
Törölt felhasználó 2019. 12. 20. 11:38
Előzmény: #30777  betgyuri
#30778
Az állam megveszi az erőművet 2020 tavaszáig.
INFO Rádió
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 10:29
Előzmény: #30776  betgyuri
#30777
komoly : idézem 
A fővárosi hulladékhasznosító mű és a Mátrai Erőmű RDF-kapacitása egyaránt nagyjából 400 ezer tonna, ezeken kívül van még néhány kisebb hulladékégető mű Magyarországon. 
Mindezek miatt azt az ötvenmilliárd forintot, amely jó néhány éve áll a Huha 2 finanszírozására a költségvetés számláján, a kisebb hulladékhasznosítók modernizálására, a kibocsátás csökkentését és az égetés hatékonyságának növelését szolgáló fejlesztésekre fordítanánk.
– A Mátrai Erőmű hulladékégető kapacitása is nőhet? A létesítmény jövője sokaknak a bezárást jelenti, noha elindult az átalakítása. Mit gondol ezekről a felvetésekről?
– Világszerte nehéz kérdés a széntüzelés kivezetése az áramtermelésből, ez Magyarországon egyedül a Mátrai Erőművet érinti. Szeretném leszögezni, hogy semmi nem indokolja a létesítmény bezárását, ez egyáltalán nem reális opció. Miután a magyarországi áramtermelés mintegy 15 százalékát nyújtja, ezt a hatalmas, 950 MW-os kapacitást helyettesíteni kellene valamivel, ha kivonnánk a rendszerből. Kétezer-egyszázan dolgoznak ott, az ő családtagjaikkal együtt tízezer ember megélhetése kerülne veszélybe a létesítmény bezárásával. Az ottani infrastruktúrát pedig kár lenne kihasználatlanul hagyni. A cél ezért a dolgozók és az infrastruktúra megtartása úgy, hogy közben a létesítmény korszerűsödik. A Mátrai Erőmű lignitet tüzel, ami a jelen technológiai szinten valóban nem használható fel környezetbarát módon. Az egyik megoldás az, hogy a lignittüzelést leállítjuk egészen addig, amíg a tüzelésből származó szén-dioxid begyűjtésére nem áll rendelkezésre magas hatásfokú, tiszta technológia. Ezzel márpedig érdemes számolni, hiszen Magyarország egyetlen igazán jelentős mennyiségben rendelkezésre álló, könnyen kitermelhető energiahordozója a lignit, amely tiszta szenes technológiák megvalósulása esetén hosszú távú ellátásbiztonságunk alapja lehet. A hazai lignitvagyon igenis előny, és stratégiai energiatartalékként kell kezelni. Másfelől az erőmű a hazai villamosenergia-rendszer szabályozása szempontjából is jelentős szerepet tölt be, ezért a jövőben megfontolandó új, rugalmas gázüzemű blokkok telepítése. A telephely egyébiránt pedig alkalmas a barnamezős beruházások kivitelezésére, már el is kezdődött a jelentős méretű napelempark segítségével a rekultiválás, és ezen az úton folytatódhat az iparterület átalakulása. Emellett pedig azt is megvizsgáljuk, hogyan növelhető a Mátrai Erőmű hulladékégető kapacitása
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 10:27
#30776
Egy kis olvasni való : Mátrai erőmű- Palkovics 
Tiszta Magyarországot szeretnénkMÁR VILÁGOS, HOGY NINCS SZÜKSÉG ÚJ, NAGY MÉRETŰ HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ MEGÉPÍTÉSÉRE
Megállítja a külföldi hulladék és szennyvíziszap Magyarországra áramlását a kormány, ennek érdekében változtat a jogszabályon – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban az innovációs tárca vezetője. 
Palkovics László egyúttal leszögezte: a kormány nem tolerálja a továbbiakban az illegális hulladéklerakást. Az erőművekben felhasználható háztartási hulladék jelentősége növekedhet, a Mátrai Erőműbe is több ilyen alapanyag juthat, de a létesítmény bezárása egyáltalán nem opció a tárcavezető szerint.
– Hogyan állítják meg a külföldről beáramló hulladékot, mi a jogszabály-változtatás háttere?– Magyarország a harmadik legnagyobb szennyvíziszap-importőr Németország és Franciaország után, ám itt nincs olyan technológia és kapacitás, ami ezt indokolná. 
A szennyvíziszap a megfelelő kezelés után felhasználható a mezőgazdaságban magas energia- és tápanyag­értékű termékként. 
Magyarországon viszont alapvetően rekultivációra használják, ami jellemzően azt jelenti, hogy egyszerűen betöltik egy bányagödörbe és otthagyják. 
Ez messze nem optimális felhasználás, és ha csak ez a cél, akkor nem éri meg behozni Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából. A kormány ezért döntött arról, hogy nem ad ki új engedélyt a behozatalra nyár óta.
– Mit volt még szükséges frissíteni a hulladékstratégiában?
– Évente Magyarországon mintegy hétmillió tonna ipari és egyéb gazdálkodói hulladék képződik, de ezeket az adott szektorok megfelelően kezelik. Emellett keletkezik évente 3,7 millió tonna kommunális hulladék, amelynek a felét valamilyen formában feldolgozzuk, akár komposztálással, akár anyagában újrahasznosítással. Ám egyelőre nincsenek meg a kapacitásaink a teljes újrahasznosítható hulladékmennyiség feldolgozásához, ezért ennek nagy részét tároljuk.A fennmaradó 1,8 millió tonna nagy része ugyan szelektált és jellemzően lerakókba kerül, de az uniós előírások szerint ez a mennyiség nem lehetne több az összes kommunális hulladék tíz százalékánál 2035-re, és ezzel egyet is értünk. 
Viszont a kommunális hulladékból előállított, úgynevezett RDF tüzelőanyagot hasznosítani tudjuk, hiszen a fűtőértéke magasabb is a ligniténél. 
Erőművek és cementgyárak is felhasználják, ám sok üzem a belföldi helyett inkább importszemetet tüzel. Ennek okaként elhangzott az a nehezen értelmezhető kijelentés több forrásból is, hogy a magyar RDF minősége nem olyan jó, mint a nyugat-európaié, de én emögött is a kapupénzt vélelmezem. 
A becslésünk szerint a megfelelő szelektálással évente egymillió tonnára csökkenhet az RDF mennyisége.– 
Megépülhet a régóta tervezett, a rákospalotai szemétégetőéhez hasonló méretű hulladékhasznosító mű?
– Ma már világos, hogy a Huha 2 beruházásnak nem kell megvalósulnia, hiszen a jelenlegi országos égetőkapacitás és a prognosztizált keletkező hulladék mennyisége nagyjából megegyezik. 
Ám nem mindegy, hogy hol állnak rendelkezésre ezek az erőművek. 
A távfűtés – mint az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési mód – minden valószínűség szerint igényelni fogja a kisebb hulladékégetők megjelenését. 
A fővárosi hulladékhasznosító mű és a Mátrai Erőmű RDF-kapacitása egyaránt nagyjából 400 ezer tonna, ezeken kívül van még néhány kisebb hulladékégető mű Magyarországon. 
Mindezek miatt azt az ötvenmilliárd forintot, amely jó néhány éve áll a Huha 2 finanszírozására a költségvetés számláján, a kisebb hulladékhasznosítók modernizálására, a kibocsátás csökkentését és az égetés hatékonyságának növelését szolgáló fejlesztésekre fordítanánk.
– A Mátrai Erőmű hulladékégető kapacitása is nőhet? A létesítmény jövője sokaknak a bezárást jelenti, noha elindult az átalakítása. Mit gondol ezekről a felvetésekről?
– Világszerte nehéz kérdés a széntüzelés kivezetése az áramtermelésből, ez Magyarországon egyedül a Mátrai Erőművet érinti. Szeretném leszögezni, hogy semmi nem indokolja a létesítmény bezárását, ez egyáltalán nem reális opció. Miután a magyarországi áramtermelés mintegy 15 százalékát nyújtja, ezt a hatalmas, 950 MW-os kapacitást helyettesíteni kellene valamivel, ha kivonnánk a rendszerből. Kétezer-egyszázan dolgoznak ott, az ő családtagjaikkal együtt tízezer ember megélhetése kerülne veszélybe a létesítmény bezárásával. Az ottani infrastruktúrát pedig kár lenne kihasználatlanul hagyni. A cél ezért a dolgozók és az infrastruktúra megtartása úgy, hogy közben a létesítmény korszerűsödik. A Mátrai Erőmű lignitet tüzel, ami a jelen technológiai szinten valóban nem használható fel környezetbarát módon. Az egyik megoldás az, hogy a lignittüzelést leállítjuk egészen addig, amíg a tüzelésből származó szén-dioxid begyűjtésére nem áll rendelkezésre magas hatásfokú, tiszta technológia. Ezzel márpedig érdemes számolni, hiszen Magyarország egyetlen igazán jelentős mennyiségben rendelkezésre álló, könnyen kitermelhető energiahordozója a lignit, amely tiszta szenes technológiák megvalósulása esetén hosszú távú ellátásbiztonságunk alapja lehet. A hazai lignitvagyon igenis előny, és stratégiai energiatartalékként kell kezelni. Másfelől az erőmű a hazai villamosenergia-rendszer szabályozása szempontjából is jelentős szerepet tölt be, ezért a jövőben megfontolandó új, rugalmas gázüzemű blokkok telepítése. A telephely egyébiránt pedig alkalmas a barnamezős beruházások kivitelezésére, már el is kezdődött a jelentős méretű napelempark segítségével a rekultiválás, és ezen az úton folytatódhat az iparterület átalakulása. Emellett pedig azt is megvizsgáljuk, hogyan növelhető a Mátrai Erőmű hulladékégető kapacitása.
– Mindez a Nemzeti energiastratégiába is bekerül?
– Az energiastratégiát a jövő év elején nyújtjuk be a kormánynak. A csomag egyik kiemelt területe az energiahatékony és megújuló távhőprogram, amelynek keretében zöldítjük és versenyképesebbé tesszük a távhőszektort. Ez magában foglalja az anyagukban nem hasznosítható hulladékok fokozottabb felhasználását a hőtermelésben.
– Mi lesz a többi, köztük az illegálisan lerakott hulladék sorsa?
– Meg kell találnunk a műanyaghulladékok megfelelő feldolgozási módját, ezzel párhuzamosan pedig meg kell állítanunk az illegális lerakást. Gyakorlatilag nincs Magyarországnak olyan szeglete, ahol ne lenne az árkokban, erdőszéleken hulladék. Ezt pedig nem tolerálnánk tovább. A magyar társadalom a kormánynak ezen a téren egyértelműen feladatot szab, ezért mi is feladatot szabunk mindenkinek, aki érintett: az önkormányzatoknak a saját területükön meg kell szüntetniük a hulladéklerakást, akár úgy is, hogy az ehhez szükséges forrás biztosításához megemelik a helyi adót. Büntetni kell tetten éréskor, de a bírságolás csak az egyik pillére a motivációnak. A másik összetevő a gyerekkori nevelés, pozitív motivációként pedig a betétdíjak bevezetését tudom említeni, én hajlanék erre minden csomagolóanyag kapcsán, és ez megkönnyítené a 2025-ös visszagyűjtési kötelezettség teljesítését is.– Egy speciális hulladék, a magas radioaktivitású, atomerőművi használt fűtőanyag kezelésére is indult Magyarországon egy projekt. Hol tart a szegedi lézerközpontban a transzmutáció kutatása?
– Már elkezdődtek a kísérletek Szegeden az ELI lézerközpontban, ahogyan az eszközök gyártása is. Napjainkra egyértelművé vált, hogy nem teljesíthetők a klímavédelmi célok a nukleá­ris energia hasznosítása nélkül. Ezért nem a szén-dioxid kibocsátása nélkül termelő atomerőművek leszerelésében kell gondolkodni, hanem abban, hogy a technológiával járó problémákat megoldjuk. Ezek egyike, hogy az atomerőmű elhasznált fűtőanyagának radioaktív sugárzási szintje a jelenleg bevett kezelést követően háromszázezer-ötszázezer év alatt esik vissza a természetes szintre. Ezt az időt az ezredrészére lehet csökkenteni a transzmutáció eljárásával, aminek az elmélete ugyan nem új, az áttörés mégis várat magára. Az elgondolás gyakorlatba ültetéséhez a szegedi ELI lézerközpont megfelelő környezetet biztosít. A francia, amerikai és japán egyetemek közreműködésével idén kezdődött munka legkésőbb 15 év múlva hozhat használható technológiával járó eredményt.– Ezáltal okafogyottá válhat a Boda térségébe tervezett mélységi radioaktív-hulladék tároló?
– Magyarország a nemzetközi és uniós szabályozással összhangban alakítja a nukleáris hulladék elhelyezésére vonatkozó politikáját. Boda kapcsán egyelőre nem is tervekről, hanem csak kutatómunkáról, lehetséges telephelyfelmérésről volt szó.– Mindenesetre a transzmutáció jelentős innovációs lépés lehet. A kutatás az egyik jele annak, hogy átalakult az innovációs környezet az elmúlt időszakban. Milyen tényezők indokolták a lépéseket?
– A mostani innovációs rendszer alapja a 2000-es évek elején alakult ki, azóta számos alkalommal változott, de eljött az ideje annak, hogy az alapoktól áttekintsük. Egyfelől nagyon büszkék vagyunk arra, hogy magas kutatás-fejlesztési potenciállal rendelkező cégek jönnek ide. Másrészt néhány egyetemünk az első három-négyszáz helyezett között van, az Állatorvos-tudományi Egyetem Európa negyedik legjobbja. Ám az EU innovációs rangsorában csak a huszonnegyedikek vagyunk, és ezt komolyan kell venni, ugyanis a vállalatok idetelepülését ez is befolyásolja. Szerencsére ezt az előnytelen helyezést most kompenzáljuk más vonzerővel, de változtatni kell. A magyar kutatás-fejlesztési infrastruktúra jelenleg nem kiegyensúlyozott, túl sok az alapkutatás és kisebb az alkalmazott kutatás aránya, de ez csak azért van így, mert ilyen rendszer maradt ránk. Az akadémiai kutatóhálózatunk kifejezetten alapkutatással foglalkozik, és tavaly egyetlen szabadalmat sem jegyzett be. Nem szabad megállni egy tudományos cikk publikálásánál, hanem az eredményt a gyakorlatban kell hasznosítani. Módosításra szorul az is, hogy a mindenkori magyar kormány 2003 óta nem adott elegendő forrást a kutatásokhoz, ezért mi megnöveltük az állami finanszírozás mértékét, 2020-ban már 25 százalékkal több jut erre a célra. Hiányzik továbbá az egyetemek, a kutatóintézetek és a vállalatok közti együttműködés, ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak feladatul szabtuk, hogy ne csak a pénz kiutalásával foglalkozzon, hanem szervezze meg az együttműködéseket. Ezt meg is tette, úgynevezett Területi innovációs platformok alakultak.– Az előttünk álló évben milyen kihívásokat kell megoldania az ITM-nek?
– Lényeges a high-tech gazdaság továbbvitele. A legutóbbi időszakban idevonzottuk a külföldi vállalatokat, megteremtettük a működési feltételeket, ami érinti a magyar kis- és középvállalatokat és egyetemeket is. Ezért a magyar iparban hetvenszázalékos a high-tech aránya, annyi, mint Németországban vagy Dániában, míg Lengyelországban húsz, Kínában például negyven, az USA-ban ötven százalék. Ennek sok pozitív eredményét látjuk most, ezért is produkál ötszázalékos növekedést a gazdaság. De ez nem lesz mindig így, Magyarország nem tudja függetleníteni magát attól, ha a nemzetközi gazdaság ténylegesen elkezd lelassulni. Ezért a kilenc hónappal ezelőtt megjelent gazdaságvédelmi akcióterv frissítése a jövő év elején már megjelenik. Fontos továbbá a magyar vállalatok támogatása a hatékonyságnövelésben: legyen lehetőségük tőkéhez jutni, technológiába fektetni, kutatás-fejlesztést indítani, külpiacokra menni. A harmadik nagy feladatkör pedig az energia- és klímapolitikát, a közlekedést és a hulladékkezelést foglalja magában. Fenntartható társadalmat építünk, de a fenntarthatóságnak nem hitbéli kérdésnek kell lennie, hanem konkrét feladatokra le kell bontani a cél eléréséért. Ez a három fő irányvonal, ami eddig is és jövőre is jellemzi a minisztérium munkáját.
forrás : https://magyarnemzet.hu/gazdasag/tiszta-magyarorszagot-szeretnenk-7605398/#
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:46
Előzmény: #30773  BUXopoly
#30775
Szia Buxopoly !  
Jó lesz :) Az árfolyamban is meg kell látszódnia. 
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:45
Előzmény: #30772  Gabeszo
#30774
A fundamentumot érintő hírek egyáltalán nincsenek hatással az árfolyamra. De az árfolyamba ezek a fundamentumok nem ki hanem kénytelenek lesznek be!  árazodni. Nincs mese. 
Év végéig pár nap van, csoda nem lesz. 
BUXopoly
BUXopoly 2019. 12. 20. 09:43
Előzmény: #30769  betgyuri
#30773
Köszi Gyuri!
Jó lesz ez. Most már kezd nagyon stabil lenni a 330-335 szint. Az elmúlt egy hónapban nehezen tudta átvinni, de most a héten végig tartja. Innét fogunk kilőni. Kérdés, hogy idén lesz-e még valami, vagy a január lesz a brutál!
Szép napok jönnek!
Gabeszo 2019. 12. 20. 09:34
Előzmény: #30766  betgyuri
#30772
Bravo 👏
Remélem hamarosan látszatja is lesz az árfolyamban.
Mert ez igy nagyon nem jó! 
atispaintball
atispaintball 2019. 12. 20. 09:33
Előzmény: #30770  betgyuri
#30771
Akkor fel!!!!!
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:32
Előzmény: #30768  Overthetop
#30770
Köszönöm, :) 
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:32
#30769
Mészáros Lőrinc cége Zalában és Vasban építhet hulladékfeldolgozókat 4 milliárd forintért
A Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építheti ki a komplex hulladékgazdálkodási rendszert Zala és Vas megye egyes térségeiben – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az észak-balatoni térség után Mészáros Lőrinc cége Zala és Vas megyében is megvetette a lábát, miután elnyerte a több milliárd forintos hulladékkezelés-fejlesztési megbízást. 
A cégnek a nettó 4 milliárd forintos beruházás során Keszthely, Hévíz, Lenti, Zalabér és Zalaegerszeg településeken hulladékfeldolgozó rendszereket kell kiépítenie a kötelező bontási és tereprendezési munkálatokkal együtt.
A tendert – nyílt pályázaton – a Mento Környezetkultúra Kft., a Strabag Építőipari Zrt., és a Swietelsky Magyarország Kft. elől vitte el Orbán Viktor barátjának vállalkozása.
Sorban jönnek a megbízások
Az újabb nyertes pályázattal Mészáros Lőrinc végleg megvetette a lábát a “szemétbizniszben”, amely igazi kincsesbányának tűnik.Októberben például kiderült, hogy a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Békés Drén Kft. kármenesítheti a tiszvasvári hulladéklerakót nettó 9 milliárd forintért.
Aztán (az Opus Global Nyrt.-n keresztül) a Mészáros érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. nyerte a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közbeszerzését, amelynek köszönhetően a cég 239 millió forintért húsz földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtő szigetet telepíthet 
Győrben.Nem sokkal később szintén a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó a paksi atomerőmű reaktoraiból származó kiégett fűtőelem kazetták (azaz radioaktív hulladékok) átmeneti tárolására szolgáló létesítmény bővítésére kiírt közbeszerzésen is 15,7 milliárd forint értékben.
Majd december elején jött az újabb hír: több észak-balatoni település hulladékgazdálkodásának modernizálását is Mészáros érdekeltsége végezheti nettó 2,75 milliárd forint értékben.A különböző hulladékkezeléssel és -gazdálkodással kapcsolatos projekteknek ezzel valószínűleg még közel sincs vége, sokkal inkább úgy tűnik, hogy a felcsúti milliárdos egy újabb közpénzes területen is megveti a lábát.
Nem mintha a Mészáros és Mészáros Kft.-nek ne lenne sok dolga mostanában: ők építhetik például (a becsült árnál 6 milliárd forinttal drágábban) az árvíztározót a Felső-Tiszán, de többek között érdekeltek egy 21 milliárd forintos keretösszegű gázhálózati munkában is.Arról, milyen jelentősen dráguló projektekben vesznek részt Mészáros Lőrinc cégei, itt írtunk bővebben:
A Mészáros és Mészáros Kft. éves forgalma 9 milliárdról 50 milliárdra nőtt 2016 óta, míg az adózott eredménye 1,7 milliárdról 5 milliárd forintra emelkedett.
A szintén említett Euro Generálnak sem megy rosszul: a 2017-es 1,8 milliárd forintos bevétele tavaly 8,7 milliárdra nőtt, és az adózott eredménye 135 millióról bő 410 millió forintra hízott.Katus Eszter
kemény számok :) 

Overthetop
Overthetop 2019. 12. 20. 09:30
Előzmény: #30765  betgyuri
#30767

betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:26
Előzmény: #30762  Overthetop
#30765
link ? kérlek :) 
Overthetop
Overthetop 2019. 12. 20. 09:25
#30764
2019.12.19. 
 Mészáros & Mészáros Kft. 
Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése - Zala és Vas megye 
 4024249111 Ft
Overthetop
Overthetop 2019. 12. 20. 09:23
Előzmény: #30762  Overthetop
#30763

Overthetop
Overthetop 2019. 12. 20. 09:20
#30762

Boldog karácsonyt:
2019.12.19.
Mészáros & Mészáros Kft.
Víziközművek átalakítása - MVM Paksi Atomerőmű
3189855066 Ft
betgyuri
betgyuri 2019. 12. 20. 09:02
Előzmény: #30760  betgyuri
#30761
OPUS336.4 1000 db09:00:28
OPUS339 2230 db09:00:28

Topik gazda

betgyuri
betgyuri
2 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek