Szerintem a Telekom árfolyama mostanra a helyére került. 600-as átlaggal vagyok bent (van bőven 400 alattról is), egy darabot sem adtak el. Eddig nekem árfolyamnövekedésről szólt, mostantól már osztalékpapír, ahol az oszti veri a magyar állampapírt. Ez van, 1300-nál elérte azt, amit reálisan lehetett.
Állampapír kamat adómentes, osztin van 15% adó, szóval inkább 2% a difi - de igen, itt lefelé lényegében emiatt védett az árfolyam, felfelé pedig van még némi tér. Épp ezért írtam, hogy miért és hova korrigáljon, ha nem drága. Ilyen 50-100-os kis elmozdulások lehetnek, de ez a papír nem lesz mondjuk 1100 már.
Idén meglesz az ezer milliárdos árbevétel? Közel vagyunk hozzá. Jövőre hány százalékkal fogják "indexálni" az árakat? A tojás ára megint nem néz ki jól. Az megindexálódott 50%-kal a karácsonyi szezonra.
a10éves feletti 2.5 % teljesen korrekt, ez a régi osztis időkben is igy volt. Illetve az árfolyam is nem véletlenül jutott idáig. Aztán jövőre lehet árazni a várhatóan majd tovább emelkedő osztit, ha netalán csökkenne az állampapir hozam az meg bónusz.
A 10 éves állampapír hozam kb. 6,5 %. A teljes részvényesi juttatásra (osztalék+srv) 117 Ft-ot saccolnak, ami a jelenlegi árfolyamra vetítve kb. 9 %, de magában az osztalék ennél kevesebb. A részvény jövőbeni árfolyamát ebbe nem érdemes belekeverni, mert azt nem lehet tudni. A tényleges különbség tehát legfeljebb 2,5 %.
valszeg ez évre meg kell elégedni ezzel az 1300 környéki árfolyammal (bár az mtelnél semmi nem biztos több mint egy éve), az viszont hozzá teszem a 2024-s év nyitó ára: 680 !! közel vagyunk a duplázáshoz ebben az évben !!
- Jó napot! -Igen, na ez a lényeg itt:-de a reálhozamban nem 3-4, hanem inkább 6-10% a különbség!// 2005-2006-ban kisebb volt a reálhozam különbség a mainál.-
A TA, a funda régi "harc" a tőzsdén, de nincs tuti eljárás, kereskedési stratégia, főleg egy egyéni tradernek, amivel aztán úgy vághat neki a tőzsdézésnek, hogy egy-két év múlva multimilliomos lesz. De egy nyáron megjelent cikkből: 15 éves időszakban 6627 tőzsdei előrejelzést néztek át a Wall Street-n (az előrejelzéseket ismert traderek, befektetői guruk, elemzők készitették). A találati arány 48 % volt átlagosan. Kétharmad megbizhatósága 50 % alatt volt. Az elemzők 6 %-nak volt a megbizhatósága 70-78% között (a legjobb volt a 78%).
Öööö.. 6%-os nominál állampapír hozam ami max. 2% (de inkább 0 körüli) reálhozam (az állampapírod névértéke ugye egy év múlva valószínűsíthetően legalább 4%-al kevesebbet fog érni!), ezzel szemben áll a 9-10%-os oszti hozam, ami ugyan várhatóan kissé csökken a jövőben, viszont a befektetett tőkéd reálértéke közelítőleg megmarad. //ettől még persze a telekom kockázatosabb mint az állampapír, de a reálhozamban nem 3-4, hanem inkább 6-10% a különbség!//
Lehet egy egész generáció, akit "kiraboltak". - Pl. aki 2006-ban 40-45 éves családapa volt és a MTelekomba fektette a pénzét, valószínűleg nem tartott ki idáig. Persze azt nem tudom, hogy ki járt jól, de valószínűleg nagyon sok tisztességes, felelősségteljesen gondolkozó ember a vesztese volt ennek a történetnek. Mindenesetre ez a cég fundamentálisan mindig kiváló volt. Hány közgazdasági jellegű diploma kellett ahhoz, hogy ezt a céget valaki 350-500 Ft-ra értékelje akár pl. 2022-ben? - Ezeket az elemzői várakozásokat a VICC kategóriába sorolom.
Mtelekom