Buffet kimaradt az egész dotcom lufiból, mert az emelkedésben sem vett dotcom céget, már akkor az volt a véleménye, hogy megalapozatlan az egész, mindenki hülyének nézte, aztán fillérekért összevásárolt a balhéban mindent. Rá talán lehet mondani jó szakember.
Tudod kb. olyan a szitu a számomra mintha összeütköznénk autóval, az én BMW-m totálkáros lenne, a te Opeled kicsit horpadna itt-ott. Előtte én elmagyaráztam neked nyugodtan menjünk gyorsan szabad a pálya. Utána pedig azt magyaráznám el neked milyen szar autód van, és még lehet keletkeztek rejtett hibái is, szóval jobb ha eladod most féláron mert 1-2 év múlva tuti lerobban teljesen.
Remélem erre te is azt mondanád amit most én a Morgannek. A jó .............anyátokat! :D
Pontosan, minden abba az irányba mutatott, hogy "öngyilkosságot" kövessenek el. Hasonlít az eset a tumoros sejtek működéséhez ahol a gátló mechanizmusok sérülnek. Itt a bankok közötti igen erős verseny (otp esetében nincs), a bankon belüli verseny (munkatársak ösztönzése) mind abba az iréányba mutatott, hogy túlvállalták magukat, hiába érkeztek a figyelmeztetések. A lakáspiac dinamikusan növekedett senki nem akart kimaradni a jóból, pedig nem kell ahoz nobel díj, hogy az ember tudja ezek a folyamatok nem tarthatnak örökké.
Otp egyébként kedvenc részvényem, de nem azért mert annyira kiváló, inkább azért mert jól lehet vele keresni.
Jó szakemberek, csak a szabályozás volt rossz?
Arra kényszerítette őket vki, hogy felelőtlenül, hatalmas kockázatot vállalva a fél világot és a saját cégüket is csődbe vigyék, és közben ezt még elemezzék is? :D
OTP szar bank, szar menedzsment, na igen, csak 50 szerezték a bank nyereségét 15 év alatt. Ők úgy látszik megszegték a szabályokat. :D
Az MS addig minősítgettett és hülyítette saját magát is , hogy irgalmatlanul nagyon bukott dollár milliárdokban. Na most ezek után ossza az észt. Saját magával kellene foglalkoznia. 3 nap múlva senki nem emlékezik már erre a hülyeségekre.
Ha csányinak be kell jelenteni, hogy vett vagy eladott, akkor a hitelminősítőknek meg az elemzőknek miért nem?
Érdekes dolgok jönnének ki...
Nyilván akinek nincs, de a jelenleginél olcsóbban akar venni, vagy short-ban van, az 2700-et mond a zotp-re, aki pedig csücsül a molban, az 22.500-at mond rá... :)
"A top pick-ek között szerepel a Richter csökkentett, de még mindig 38 770 forintos, az OTP az ötödik helyen 8500 forintos és a Mol 22 500 forintos célárral."
Éppen ezért mondtam, hogy nagyon sok tényezőn múlik mennyire lesz jó egy elemzés.
És igen igazad van az emberi tényező nagy súllyal nyom a latba, és ezzel már megint ott tartunk, hogy kinek mihez milyen érdeke fűződik.
Nyílván MS elemzői megőrzik a pártatlanságukat, ugyanakkor az összes információval is rendelkeznek, végezetül magyarország a figyelmük központjában van és egy heti megfeszített munka után adták ki ezt a minden részletre kitérő, csakis valós adatokon alapuló elemzést...
És igen tudom, hogy csak a rosszmájúság beszél belőlem, de ez van:)
akigell alegjobb meg a közvélemény két külön dolog...
"Az amerikai kongresszus vizsgálóbizottsága bizonyosságot szerzett afelől, hogy a hitelminősítő intézetek vezetői egy ideje tisztában voltak az azóta bedőlt jelzálogpiaci kötöttségű értékpapírok kockázatosságával, mégis kiváló minősítést adtak rájuk. A Fitch, a Moody's és a Standard & Poor's óriási profitokat zsebeltek be az egyre növekvő számú újracsomagolt, majd átcsomagolt instrumentumok minősítésével egészen addig, amíg nőttek a lakásárak az USA-ban. Ez elhallgatta őket a nyilvánosság előtt, miközben a most feltárt belső dokumentumokból kiderült, hogy házon belül tisztában voltak a valós helyzettel." link
Azt írják nem véletlenül olcsó,akkor mégis csak olcsó.
Azok a bankok akik segítséget kaptak többet érnek?
Hány bank van akinek annyi a lóvéja most,hogy még saját részvényt is tud vásárolni?Nem sok.
Ha normalizálódik a helyzet,akár a további terjeszkedés is bent van a pakliban.Jelentés után szerintem már módosítják is az elemzésüket,csak addig jól bevásárolnak.
Én erre csak, annyit reagálnék, hogy mindenki csak annyira tökéletes, vagy legjobb, amennyire a közvélemény annak tartja. (legalábbis a pénzügyi világban, ahol minden képlékeny és gyorsan változik)
Amúgy nagyon sok tényezőn múlik, hogy mennyire lesz jó egy elemzés, szóval én azért még nem borulnék térdre előttük...
Ez a pénzügyi pánik tavaly augusztus végén indult útnak az USA-ban, azóta ezek a nagyokos befektetési bankok irdatlan pénzeket írtak le veszteségként, amit igen vagy a kínaiak vagy olajmogulok finanszíroztak meg a kezdetekben, amit olyan papírokkal amiket később tulajdonjogra válthatnak majd pár év múlva. Most meg az állam tőgyét rángatták meg durván ezzel a 700 milliárd dollárkával, mindemellett a repo hiteleket a FED-től minden nap kapják már tavaly ősz óta. Nyílván a banközi hitelezésük teljesen meghalt, mert marhára senkinek nem volt zsé-je ennyi.
Köztudottan pénzből a legkönnyebb mégtöbb pénzt csinálni, de ezeknek a bef. bankoknak már annyi pénze volt a sok pénzes ügyféltől, hogy jó dolgukban már nem tudták mibe tenni a sok zsé-t. És amilyen szerencsétlenek jól el is b...ták a lé jórészét, most meg néznek ki a fejükből okosan és probálnak pénzhez jutni ahonnan csak lehet.
Majd jót röhögök, ha az egész gazdaságot magukkal rántják a mélybe...
Eztán majd a kínaiak lesznek a sztárok, amit az amcsik nem tudom hogyan fognak megemészteni a kis egójukkal.
Na majd kiderül, hogy ki meddig hajlandó nyomni a pénzt a lyukas zsákba és elég lesz-e az a pénz, hogy életben tartsa ezeket a jobb időket látott pénzügyi óriásokat.
Back to work:D
A hitelminősítők legalább elismerték a hazugságaikat, az elemzők pedig - még - nem.
Mindenki a maga lovát dícséri, ha longban van, emelkedést jósol, ha shortban van, vagy venni szeretne, akkor csökkenést. Ezzel befolyásolják a piacot.
...és még nem is beszéltünk a gazdasági sajtóról. Nem egy olyan - konzervatívnak látszó - sajtótulajdonost tudnék fölsorolni, aki kizárólag azért birtokol gazdasági médiumot, hogy a saját tőzsdei befektetéseinek értéknövekedését elősegítő cikkeket írogasson/jelenítsen meg... :(
Akgell,
hidd el, hogy MS emberei a piac legjobb elemzői. Bankjuk problémáinak oka nem a szakmai hozzáértés hiánya, hanem az "öngyilkosságra ösztöző" szabályozás.
Nálunk más a helyzet, van egy szar bank, szar menedzsmenttel és (eddig) jó eredménnyel. Miért islehetséges ez? Mert a magyar embert a szokásai vezérlik, nem igényli a versenyt a piacon, hagyja hogy a végtelenségig emeljék a számlák költségeit stb. Az otp csak a posztkommunista országokban versenyképes sehol másutt.
Annyira boldog vagyok, hogy ezek a remekbeszabott amerikai befeketetési bankok, mint Morgan Stanley, Merrill Lynch és társaik, ennyire jól tudják, hogy nálunk mire lehet számítnai.
Ezek az ugynevezett amerikai pénzügyi szakemberek, akik a saját bankjaikat egészen ügyesen eljuttatták a csőd szélére és most tartják a markukat az államnak, hogy túléljék a helyzetet ahova nagy előrelátásuk vezette őket... Ők mondják meg, hogy nálunk mire lehet számítani, hát köszönöm szépen inkább törödjenek a maguk gondjával van elég.
Bár amikor az amerikai tőzsdével foglalkoztam, akkor is az volt a szokás, hogy ha venni akarunk még valamiből csak későn kaptunk észbe, akkor minősítsük már le, vagy mondjuk valami rosszat róla és akkor majd jól bevásárolunk.
Morgan Stanley: Nem véletlenül olcsó az OTP!
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=105491