Topiknyitó: Portfolio 1970. 01. 01. 01:00

MOL tájékoztató a benzinárakról  

Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója és Csák János, a MOL elnöke által tartott sajtótájékoztatón a politikailag is érzékeny témává vált, elmúlt hetekben foganatosított benzináremelésekről elhangzott, hogy a MOL számtalanszor hangsúlyozta, hogy ez a piac egy klasszikus versenypiac és ennek megfelelően működik. Ennek ellenére számos tévhit kering a benzinárat befolyásoló tényezőket illetően.
A készletezéssel kapcsolatban a MOL elmondta, hogy alapvető félreértés van az ország stratégiai, 90 napos készleteit illetően, mely nem árbefolyásoló tényezőként jelentkezik. Ennek felhasználásáról nem a MOL dönt, hanem a KKTSZ. A MOL nem használhatja fel ezeket a készleteket az ármozgás tompítására, a MOL saját készletei napokra elegendőek csupán.
A MOL Rt. mindig ugyanazzal a dinamikával követi az üzemanyagváltozásoka t mindkét irányba, ugyanakkor a MOL számára érvényes világpiaci árak változását a dollár forinthoz visszonyított árfolyamának változása is befolyásolja.
A benzin inflációgerjesztő hatásáról elhangzott, hogy a kereskedelmi áruszállítás, tömegközlekedés gázolaj alapú. Az idei évben a gázolaj ára 4%-kal drágult. Szerencsésen elmondható, hogy a gázolaj árának emelkedése a világpiaci árának emelkedésétől elmarad.
Csák János arról a feltételezésről, hogy a MOL a benzinárakban próbálja kompenzálni a gázveszteségeit, abszolút rossz taktika lenne, hiszen saját magát hozná kedvezőtlenebb helyzetbe a kormánnyal folytatott gázárképlet módosításáról folyó tárgyalásokban.
Az ipari fogyasztók számára érvényes gázárak lakossági árakat meghaladó emelkedéséről elhangzott, hogy az Energiahivatal tesz előterjesztést a GM számára a gázárakra, így a MOL erre a kérdésre nem tud válaszolni.
A Gazdasági Versenyhivatal már több alkalommal megvizsgálta a MOL árképzésének rendszerét és minden alkalommal a szabályoknak megfelelőnek találta.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pFModi-1fsz-bsszakrvaanyjat2 2021. 01. 29. 06:59
Törölt hozzászólás
#5
Brumi0000 2005. 04. 07. 16:26
Előzmény: #3  eko
#4
Mert eddig az autóklub kezdeményezte a vizsgálatot. Most meg a kormány fogja...
A többit meg a fantáziátokra bízom.
Mottó: Abszurdisztánban minden megtörténhet.
eko 2005. 04. 07. 14:28
#3
A Gazdasági Versenyhivatal már több alkalommal megvizsgálta a MOL árképzésének rendszerét és minden alkalommal a szabályoknak megfelelőnek találta.
kikike 2000. 05. 29. 19:28
#2
Szerintem igaza van a molnak.Egy nyereségorientált vállalat nem termelhet veszteséget!Biztos,h ogy a benzinárak emelkedése mögött,a rendezetlen gázárak húzódnak.Persze ezt soha nem fogják elismerni.Mégis milyen furcsa,az árfolyam bírt emelkedni 10%körülit 3 nap alatt. Ez mindent elárul.

Topik gazda

kikike
4 1 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek