Topiknyitó: Portfolio 2019. 08. 24. 08:19

Mit csináljunk a lángoló brazil esõerdõkkel?  

Ugrás a cikkhez
Lángoló esõerdõk képeivel és a brazil elnök bizarrnak ható nyilatkozataival vannak tele az újságok címlapjai. Zömében értetlenség és felháborodás a reakció a brazilok látszólagos közönye miatt, és a megszólalók nemzetközi
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peterbond 2019. 08. 25. 10:14
Előzmény: #19  novotrade
#20
"A fenti meghatározás alapján az Unió erdői 182 millió hektáron (a világ erdőterületeinek 5%-án) terülnek el. Az erdők az uniós földterület összesen 43%-át borítják, és hat tagállam (Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Spanyolország és Svédország) mondhatja magáénak az uniós erdőterületek kétharmadát (3.2.10). Emellett az erdők jelentősége nemzeti szinten is jelentősen változik. Míg Finnország, Svédország és Szlovénia több mint 60%-át borítja erdő, ez az arány Hollandiában és az Egyesült Királyságban csupán a 11%-ot éri el. Ezenfelül – ellentétben a bolygó számos már területével, amelyeken az erdőirtás továbbra is súlyos probléma – az Unió erdővel borított területeinek mérete növekszik; 1990 és 2010 között mintegy 11 millió hektárral bővült, főként természetes terjeszkedésének és az erdősítési erőfeszítéseknek a hatására."

.
Es a magyar viszonylat:
.
"Jelenleg az ország területének 22%-át borítják erdők, míg 1920-ban ez az arány 11,8% volt. „A 2017-ben készített országos közvélemény-kutatás eredményei szerint az emberek nemcsak azt gondolják, hogy hosszú távon fogyatkoznak a magyarországi erdők, hanem nagy részük szerint az elmúlt 50 évben a felére csökkent az erdőterület. Pedig ez hatalmas, napi szinten észlelhető változás lenne a környezetben, aminek semmi alapja nincs” – mondja Szentpéteri Sándor erdőmérnök, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója"
novotrade 2019. 08. 25. 09:26
Előzmény: #18  goldi
#19
Amikor mi kivágtuk az erdőket, hogy legyen elég termőföldünk, amikor lecsapoltuk a mocsarakat, szabályoztuk a folyók medrét kiirtottuk az őshonos ragadozókat mert veszélyeztették a haszonállatainak akkor nem avatkoztunk be a természetbe?
Amikor az angolok elkezdték a szenet kibányászni és elégetni, hogy energiát nyerjenek nem avatkoztak be a természetbe?
Azt USA most indítja újra a szénkitermelést.
Amikor kitermeljük az olajat és elégetjük amikor Afrikában termelt vágott virágot veszünk amit repülővel szállítanak, amikor Kínában gyártatunk majd hajóval szállítjuk mert ott olcsóbb.....
stb...
Nekünk lehet?
A fejlődőknek már nem?
.
 keresztfára azt feszítsd akinek a pénz fontosabb mint a családja.
goldi
goldi 2019. 08. 25. 08:56
#18
Kié az amazonasi esőerdő? Brazíliáé, vagy az egész emberiségé?
A világ friss oxigénjének ötödét ezek az erdők adják. Az egész emberiség élete múlhat azon, hogy mi lesz a Föld tüdejével.
És akkor most jön egy fogós kérdés: meddig terjed a nemzeti szuverenitás globális kihívások esetén?
Joga van-e tönkre tenni magyar unokáim életét Bolsonaro brazil elnöknek a világ másik szegletében, mert neki éppen az az érdeke, hogy termőföldet adjon saját szavazóinak?
Beavatkoztunk a Balkánon, amikor bizonyítottnak láttuk a tömeges népirtást. Be szabad-e avatkozni Brazíliában, ha amit tesz vezetésük, az az egész emberiség jövőjét veszélyezteti? A kérdés önmagában is drámai. Az emberiséget veszélyeztető ökológiai katasztrófa felhatalmaz-e bennünket, hogy ne nézzük tétlenül a megveszekedett brazil elnök ámokfutását? Igen vagy nem?
És talán nem is tettem volna fel a kérdést, ha nem lenne egyértelmű, hogy az úgynevezett szuverenitás-pártiak, mint például a magyar kormányfő, egyre gyakrabban ilyen elképesztően veszélyes dilemmák elé fogják állítani a világot.
A nemzeti szuverenitás nem nemzeti önzés, nem bezárkózás, nem a világ közös gondjaitól való primitív elfordulás. A nemzeti szuverenitás nem a kormányzók korlátlan felhatalmazása, hogy a hatalom megtartása érdekében csapdába ejtsék Európa vagy a Föld jövőjét.
És igen, úgy látom, hogy Bolsonaro és Orbán egy tőről fakadó politikusok. Saját anyjukat és a mi gyerekeinket is eladnák szavazatokban számolt harminc ezüstért.
Az egyesült emberiség közös ügyeinek Júdásai ők.
Nem kellene keresztfán végezni miattuk.
Ford Fairlane 2019. 08. 24. 23:09
#17
Tolják ezt a Norvégia a megújuló energia mintaállama szöveget.1. Persze olyan domborzati viszonyok mellett lehet bőséggel megújuló energiát termelni. 2. Tengerparti ország elég hosszan elnyúlik a szél meg nem sokszor áll el. Azzal is lehet termelni.3. Némá hát még olajat is bányásznak amit hatalmas profittal adnak el a világ többi részének.Ez a 3-ik pont nem vet túl jó fényt egy megújuló energiát termelő és használó országra.
Ford Fairlane 2019. 08. 24. 23:00
Előzmény: #7  Gyuri60
#16
"ENSZ összefogással kellene elérni, hogy hatalmas Nemzeti Park legyen az Amazonas menti őserdő"
Ha klímaváltozás van, vagy globális felmelegedés, az a Földön minden embert érint, amerikait, kínait, európait, afrikait stb. Viszont azt sosem értettem, hogy a legnagyobb hatalmak a Földön mindig belepofáznak a másik dolgába, akár jót csinál, akár rosszat az a gyengébb állam. Ugyanakkor az erősebb államok ugyanúgy pusztítják a saját környezetüket ami nem csak rájuk van hatással, hanem az egész bolygóra.Tehát megköveteljük Braziliától, hogy ne egésse fel az erdőket, de mi magunk USA, Európa, Oroszország, Kína stb pusztítjuk a saját erdeinket, szemetelünk, olajat bányászunk amiből üzemanyagot és műanyagot állítunk elő, az utőbbi pedig tonnaszámra kerül a természetbe, fofyőkba, tengerekbe, óceánokba. Nem régi hír, minden vízben kimutatható a mikroműanyag. Hóban, esőben, északi sarkon, Grönladon stb.Pont megértem, hogy a brazilok tesznek rá magasról, mert a brazilokon kívül az egész emberiség tesz mindenre magasról. Csak a haszon, a bevétel, a %, a kamat, a nyereség a lényeg.Ebben a rendszerben élünk, addig élünk ebben amíg ki nem pusztítjuk magunk alól a Földet és azzal együtt az életet.
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi 2019. 08. 24. 20:53
Előzmény: #9  novotrade
#15
"...A  fehér ember letarolta Európa erdeit, ..."
 
Tudtad, hogy az állítólag "letarolt" német erdőségek az ország területének 33%-át fedik le? Franciaországban és Olaszországban ez 31%, míg Ausztriában 47% ! Egy sor további európai ország van még, ahol az edőborította területek aránya több mint 33%... sőt, még a valóban letarolt Görögországban is 31%...
 
;))
 
pitcairn2 2019. 08. 24. 19:31
Előzmény: #2  _Macika_
#14
a klíma-fasságból való kilépés kifejezetten dicséretes dolog volt Trump részéről:)
pitcairn2 2019. 08. 24. 19:30
Előzmény: #5  elemes
#13
ha tényleg szomorú dolog az, hogy az EU egy félfasiszta rendszer:)
pitcairn2 2019. 08. 24. 19:28
Előzmény: #9  novotrade
#12
és furcsa mód Európa van a legjobb karban az összes kontinens közül:)
gyönyörű kultúrtájak vannak errefelé:)
a fenének se hiányzik a medve és az európai oroszlán:)
pitcairn2 2019. 08. 24. 19:26
Előzmény: #7  Gyuri60
#11
ja, és éljen a Világállam!!:)
minden hatalmat az ENSZ-nek!!!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 08. 24. 18:46
#10
Apró érdekesség: tudtátok hogy az algák termelik a földi oxigén 70-80 százalékát?
novotrade 2019. 08. 24. 13:25
Előzmény: #7  Gyuri60
#9
A fehér ember majdnem kipusztította a fókákat.
Most az őslakosoknak is korlátozza a vadászatát.
A fehér ember majdnem kipusztította Afrika vadállatait.
Most az ott élő őslakosoknak is szabályozva van a megélhetési vadászat.
A  fehér ember letarolta Európa erdeit, beépített esetleg mezőgazdasági termelés alá vont minden hasznosítható területet.
Most pedig azt szeretné ha más védené a természetet és nem hasznosítaná a saját erőforrásait?
Shut-up 2019. 08. 24. 13:24
Előzmény: #5  elemes
#8
Persze, hogy befogadják őket, bagóért megveszik az ilyen orbánokat.
Gyuri60 2019. 08. 24. 12:22
#7
ENSZ összefogással kellene elérni, hogy hatalmas Nemzeti Park legyen az Amazonas menti őserdő, és az országok, melyeknek területét érinti, ha jól őrzik, támogatást kapnak. A pénzt erre egy klímavédelmi ENSZ nek befizetendő alapból fizetnék. Olcsóbb lenne persze simán megvesztegetni az érintett országok vezetőit, de erre nehéz legálisan pénzt összeszedni.
SeldonKuper 2019. 08. 24. 11:11
Előzmény: #5  elemes
#6
Ezek a multik nagyobbak már mint egy ország!
És nem befogadjuk őket, hanem ránk törnek! A törvényeikkel!
elemes
elemes 2019. 08. 24. 10:58
Előzmény: #4  SeldonKuper
#5
de igen, porbléma volt. és a félfasiszta rendszerek, mint orbán, putyin, bolsanaro előszeretettel fogadják be az erdőirtő multikat.
SeldonKuper 2019. 08. 24. 09:26
#4
Addig amíg a multinacionális vállalatok irtották a szójának az erdőket nem volt probléma. 
elemes
elemes 2019. 08. 24. 09:16
#3
igazából az a rossz érzésem van, hogy a felmelegedés révén egyre több lesz az erdőtűz ami ugye nagy CO2 puffereket enged ki a légkörbe s ezzel tovább fokozza a felmelegedést
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 24. 08:19
Előzmény: #1  portfolio
#2
trump is is kilépett a klíma egyezségből , akkor miért ne égetné fel amazóniát a brazil maki? mi se írtuk alá az eu-s klímacélokat , mert - trump se írta alá - indokolják egyesek ők a jó példák ¯\_(ツ)_/¯

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek