Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 12. 21. 08:28

Mibe fektet a magyar?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi befektetések formái közül legtöbben még mindig a kockázatot alig jelentő takarékbetétet és folyószámlát választják, a tendencia azonban a korábbi évekhez képest csökken, ahogyan szerte Európában. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a rendelkezik valamilyen pénzügyi befektetéssel; kevesebb mint Csehországban vagy Szlovéniában, de több mint Lengyelországban - derül ki a GfK Piackutató Intézet közleményéből.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=49225
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PF_modi1fasz_anyjatbsszameg9 2020. 11. 12. 02:27
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 12. 21. 13:13
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Van ezzel sokkal több baj is. Ilyeneket ír, hogy a lakosság akárhány százaléka tartja a "megtakarításait" bankbetétben. Na, most akkor az összeset, vagy egy részét. Szerintem olyan kevés van, aki csak bankbetétben. Vagy akkor a valaszadók azon a kérdőíven pedig vagy micsodán több választ is beixelhettek?
Tovább i dolog, hogy amíg egy banknak akár egyetlen ügyfele is van, addig könnyen lehet, hogy érdemesebb a betét felé húznia a befektetőt, ha az nem akar kockáztatni. Elvégre mégis csak az "alaptevékenység" a legjövedelmezőbb.
Az pedig, hogy nyugdíjalapban tart befektetést, az mit jelent? A magánt vagy az önkéntest. A magánt ugyanis nehéz befektetésként vagy megtakarításként értelmezni.
Csak annyi hozzáfűznivaló, hogy egyáltalán nem biztos, hogy akinek "kevés" van, az csak egyféle dologban tartja a pénzt. Pedig mintha hüvelykujj szabályként ezt akarná sugallni.
Ezt pedig a cikkből idéztem, ehhez szerintem feltétlenül külön elemzés kellett, "mert nem tudtam magamtól":
"A lakosság egyes csoportjai közül a választott befektetési formák megoszlásánál Magyarországon a legnagyobb eltérések iskolai végzettség szerint tapasztalhatók. A képzettebb rétegben sokkal inkább szokássá kezd válni a befektetés, mint a lakosság kevésbé iskolázott részében."
Törölt felhasználó 2004. 12. 21. 10:29
Előzmény: #1  portfolio
Talán igaz lehet, hogy akinek kevés megtakarítása van, az nem kockáztatja.
Tehát ha a lakosság nagy részének nincs, vagy csekély a megtakarítása, akkor érthető, hogy ők számosan csak bankbetétben fognak gondolkodni.
Szerint em csak így van értelme vizsgálódni, de a cikk nem szól arról, hogy vizsgálták-e a válaszadók egyéni megtakarításainak méretét vagy sem.

Topik gazda

inga
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek