koborvillam
1
1
1
2011. július 29. | 12:23
#1

Mi vitte az országot a szakadék szélére, avagy - Hol a pénz, urak?!...  

Üdvözlet mindenkinek!A következő néhány napban részletekben leközlök egy írást, amit a magát "Szabad Európának" nevező társaság állított össze. Az írás figyelemreméltó tárgyilagossággal követi a középkortól (nem időrendi sorrendben) napjainkig azt a vezérlő elvet, ami Magyarországot és a világot idáig juttatta. A mi kirablásunk különösen vérforraló, ki-ki döntse el, mit érdemel az a bűnös.....De lássuk az első részt.....Mi történik ma, Magyarországon:Egy ország fuldoklik egy érthetetlenül nagy adósság szorításában!

Beszéljenek a számok:

1945-ben, a németek után az oroszok (szovjetek) szállták meg Magyarországot.

1956-ban a magyar nép megkísérelte visszaszerezni a hatalmat a megszállóktól és a bábkormánytól.

1957 tavaszára, a "van másik" bábkormány megszilárdította rémuralmát.

1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra.

1973-1989 között kifizetett a bábkormány tizenegy milliárd dollár kamatot az egymilliárd dollár után.

1989-ben: csődhelyzet, mert összegyűlt húsz milliárd adósság!Tehát: kölcsön: 1 milliárd dollár!

Visszafizetve: 11 milliárd dollár!

Maradék adóság: 20 milliárd dollár!

Erre, mondta Antal József:

"Az adósságot vissza kell fizetni!"

"Ez becsületbeli ügy!"

Vajon kinek a "becsülete" múlott azon, hogy ezt a szélhámos pénzügyi műveletet elismerjék, amit a megszállók és hű kutyáik a magyar nép nyakába varrtak?

1989-2010 között felvettünk 50 millárd dollárt.

1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot.

2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral, plusz kamataival.Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc is fizette a kamatokat. Mindegyik hazudott erről a magyaroknak!Orbán most megpróbál valamit, de mivel nem őszinte a kommunikációja, kevés az esélye. Csak akkor vehetjük fel eséllyel a harcot a saját pénzkibocsátásért, ha nem azzal a porhintéssel foglalkozunk, hogy mennyi a jegybankelnök fizetése, hanem azzal, hogy minden magyar tudja, hogy miért nem nyomtathatunk forintot, miért kell kölcsönt felvenni kamatra.A rendszerváltás és az államadósság

Ki áll a magyar pártok mögött?2010-ben hazánk 2321 milliárd forint, azaz 11,6 milliárd dollárt fog fizetni csak kamatokra. Sok olvasónk szinte nem tudta felfogni ezt a számot. Hihetetlen volt számukra ez a tény. Pedig az adat igaz! Egyetlen egy cáfolat sem érkezett.Menjünk vissza egy kicsit a rendszerváltás idejére. 1990 elején a magyar államadósság mintegy 22 milliárd dollár. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ma 135 milliárd dollár. Szóval 1990-ben Soros György és Andrew Sarlós felajánlja Antall József leendő miniszterelnöknek, hogy megvásárolják Magyarország adósságállományát.Soros György

22 milliárd dollárt. Mit kértek cserébe? "Mindössze" a magyar nemzeti vagyon értékesebb darabjait. Itt gondoljon mindenki, amire akar. (A magyar energetikai szektort, az infrastruktúrát, a kommunikációs cégeket, a stratégiai cégeket, közlekedés, pénzügyi szektor, egészségbiztosítók, stb.)Antall nem vállalta. Elgondolkodott rajta, de nem vállalta. Mint mondta: "...ez kommunikálhatatlan, ezzel ő nem tud kiállni a magyar társadalom színe elé. Nem tudja elmondani, hogy a Nyugat (Soros és Sarlós!), amelytől a felszabadításunkat vártuk, azzal kezdi a felszabadításunkat, hogy az adósságunk fejében elveszi a nemzeti vagyonunkat."Antall József miniszterelnök

Antallal a nyugati pénzemberek, bankárok tudatosították, hogy mi az, amiről sem ő és a kormányzati rendszer egy tagja sem beszélhet sohasem. Ez pedig az államadósság kérdése volt!

Amennyiben erről beszéltek volna, azonnali hatállyal "forradalmat" robbantottak volna ki Sorosék (lásd: TAXI-s blokád, és a néppel elsöpörtették volna az Antall-kormányt.) Tilos volt beszélni a fizetési könnyítésről és az átütemezésről is.Tilos volt, és ma is tilos beszélni az adósságról!

Ez a doktrína még ma is érvényes. Az a politikai erő, mely erről beszél, halál fia. Ezért nem beszél erről a Fidesz sem. Tudni kell, hogy a nyugat a hiteleket a 70-es években arra használta, hogy a szocializmust gyengítse, és adósságcsapdába hajtsa a kommunista rendszert. Ezért joggal elvárható lett volna, hogy egy rendszerváltáskor ezek az adósságok, melyeknek eredeti célja a rendszer összeomlasztása lett volna, eltörlésre kerüljenek, de legalábbis ütemezési könnyítést kapjunk. De az elnyomó bankárok nem tudták megállni az újabb pénzszerzés lehetőségét, és Magyarországot azóta is pénzügyi sarc terepévé tették. Antall Józsefnek azt is megtiltották, hogy a nemzeti vagyon kifejezést használja. A statisztikai évkönyvben 1989-ben szerepelt utoljára a nemzeti vagyon kifejezés.Antall halálával és 4 év elteltével 1994-ben a nép visszaszavazta a volt kádereket. A Kádár rendszer biztonsága sokakat csábított, és Horn Gyula elsöprő fölénnyel alakíthatott kormányt. A SZABAD EURÓPA véleménye szerint az IMF és Sorosék a háttérből megzsarolták Hornt. Vagy privatizál és fizeti a kamatokat, vagy repül, és jön a választás és a Fidesz. Horn is féltette hatalmát és engedett. Surányi fizette a kamatokat, Bokros megszorított, és Suchmann Tamás privatizált. Mindent.Surányi, Bokros, és Suchmann alatt beindult a nemzeti vagyon kiárusítása.

Így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a 22 milliárd dollár adósságunk megháromszorozódott, pedig évente 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk, és ráadásul az a nemzeti vagyon, amit Antall nem adott oda Sorosnak és Sarlósnak, mégis idegen kézbe került.Miután Hornék elvégezték a piszkos munkát, a nyugati bankárvilág a Fideszt helyezte hatalomba, mert a mezőgazdaságra és a termőföldre is rá akarta tenni a kezét. Ennek érdekében megzsarolták Orbánt, hogy Torgyánnak adjon szabad kezet és pénzt a mezőgazdaságban. Ha nem veszi be a kormányba a Kisgazdákat, akkor a választást megnyerő és legtöbb mandátummal rendelkező MSZP-re sózták volna Torgyánt, és jött volna az MSZP-SZDSZ-FKGP kormány! Így Orbán engedett.Orbán és Torgyán alatt megkezdődött a mezőgazdaság szétverése.

A SZABAD EURÓPA újságnál nekünk meggyőződésünk, hogy ennek az volt a célja, hogy az addig még úgy-ahogy működő magyar mezőgazdaság a padlóra kerüljön, és fillérekért fel lehessen vásárolni. Ekkor születtek a zsebszerződések. Mikor Torgyánnal szétverették a mezőgazdaságot (emlékszünk, működésképtelen családi gazdaságokba döntötték a pénzt) megengedték Orbánnak, hogy eltávolítsa. Orbán megzsarolta Torgyánt - akárcsak Antall - az ügynökmúltjával, Torgyán le is mondott. Jött a 2 éves költségvetés és Szabadi futópórázon.A Fidesz is kihasította a saját sápját. Lásd: bábolnai gazdaságok privatizációja stb. De a nagy fölénnyel vezető Fidesz is pofára esett, mert nem lettek újraválasztva. Eddig Antall (Boross), Horn, és Orbán is kiszolgálta a nyugatot és Sorosékat, az IMF-t. De mindegyiket ejtették, és mindig az aktuális ellenzéket segítették helyettük. A 2002 évi választás eredménye fontos volt, mert az Orbán-Torgyán-féle mezőgazdasági ámokfutás után már meg lehetett engedni a csatlakozást az Európai Unióhoz, és ráengedni a halálos ágyán vergődő magyar mezőgazdaságra a nyugati árukat.

Medgyessynek adtak kölcsönt, hogy megcsinálhassa a 100 napos programot, és 2004-ben a csatlakozás eufóriájában nem vették észre az emberek, hogy vége lett a magyar mezőgazdaságnak és kereskedelemnek is.Medgyessy a kölcsönökből osztogatott.A kölcsönökből megemelt fizetéseket és nyugdíjakat pár év alatt kiszivattyúzták az országból a multinacionális kereskedelmi egységek segítségével, a PLÁZÁK-kal, és bevásárló központokkal. A pénz elfogyott, az adósság maradt, a nemzeti vagyon elveszett.A 100 napos programra adott kölcsönöket egyből visszaszivattyúzták magukhoz.Az 1990-ben 22 milliárd dolláros adósság időközben 135 milliárd dollárra nőtt, miközben évi 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk. Miután a baloldalt most engedik lejáratni (van is miért), újra a másik bábot, Orbánt hozzák vissza a hatalomba. De ne legyenek illúzióink, Orbánt ugyanúgy zsarolják (szintén van is mivel) és irányítják, mint Gyurcsányt. Míg Gyurcsány, Bokros, és Surányi, ugye, a Rockefellerék és Sorosék által irányított Bildenberg-csoport tagjai, addig ugye Orbán a szintén Rockefeller érdekeltségű Trilateral Commission nevű csoport tagja (bábja). Így már talán jobban érthető a Fidesz hintapolitikája is.És egy kis ráadás"Magyarországon a szocializmusban kilencvennyolc százalék körül volt az állami tulajdon aránya. Felgyülemlett egy hatalmas vagyon, amelyet, ha egy olyan típusú privatizációval értékesítettek volna, amely a bevételeket az államháztartásba vezeti be, az adósságokat ebből próbálja meg lefaragni, és senki nem lop el semmit, akkor ma Európa egyik leggazdagabb állama lehetnénk" - mondta Bencze Izabella. A jogász azt mondja, hazánkban a hivatalos kommunikáció szerint a reprivatizációt azért nem lehetett választani, mert annak költségeit a költségvetés és az állam teherbíró képessége nem viselte volna el.Trianon miatt nálunk tilos volt a reprivatizáció!Bogár László kijelentette, hogy a reprivatizáció, amelyet Csehországban megvalósítottak, számunkra tiltva(!) volt. "Trianon miatt volt globális parancs a reprivatizáció megtiltása. A környező országok könnyen reprivatizáltak abból a rabolt vagyonból, amelyet véres koncként Trianon után kaptak, s a magukénak tekintettek. Ezt a Nyugat, a globális hatalmi rendszer is elismeri. Mi lett volna, ha Magyarországon visszavezetjük a történelmi reprivatizációt? A Nyugatnak kényes kérdésben kellett volna állást foglalni: legitim döntésnek ismeri-e el a trianoni békeszerződést. Ezt a Nyugat el akarta kerülni" - mondta Bogár László.Top Secret! Szigorúan bizalmas anyagok!A lenti adatokat erősen őrzik a nyilvánosság elől. A mi célunk viszont az, hogy minél több ember tudja meg őket. Küldje tovább minden megbízható ismerősének! Ha egyetért velünk, segítse munkánkat, azzal, hogy terjeszti anyagainkat. Az elmúlt egy évben már 2 honlapunk "fagyott" le "véletlenül". E-mail-kommuniká-ciónkban a Szabad Európa szóösszetétel használata sokszor az e-mail-küldést megakasztja. Nem csoda, az adatok megdöbbentőek, és még megdöbbentőbb, hogy egyetlen magyar politikus sem beszél róla, még évértékelésben sem.Olvasson a sorok között!

Íme két hír, amit az emberek 99,9%-a el sem olvas, és nem is ért.1. hír

Az ország államháztartási és külső finanszírozási helyzete látványosan javult. ... A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás strukturális elsődleges egyenlege az idén (2010) a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, ...2. hír

Röntgen alatt Magyarország - elégedett Brüsszel az eredménnyel

.... Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében. (.....) Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne.Tényadat:

A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány, azaz a GDP 3,6 százaléka. A Független Szabad Európa kiszámolta. Akkor most nézzük meg, mit jelent ez MAGYARUL:1. A magyar államháztartás 2009 és 2010 között stagnál, azaz nem változik. (Most tekintsünk el a pár tizedszázalékos csökkenéstől, vagy esetleges emelkedéstől.)2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint!3. Idén 2010-ben 5,3% lesz az államháztartás elsődleges többlete. Azaz 5,3-szer 255 milliárd, vagyis 1352 milliárd forint. Ez az elsődleges egyenleg. Vagyis 2010-ben ennyi pluszt termel MAGYARORSZÁG: 1352 milliárd forintot.4. A 2. hír szerint mégis tartható lesz a 3,8%-os hiány!!! Ezek szerint 3,8-szer 255 milliárd, azaz 969 milliárd forint lesz a hiány.5. Kérdés: Hová tűnt az 1352 milliárd többlet, és miből keletkezett a 969 milliárdos hiány. Ez összesen 2321 milliárd forint, azaz 11,6 milliárd dollár. Hol ez a pénz?Kapaszkodjon meg! Ez a pénz a KAMAT, amit mi MAGYAROK, 2010-ben fizetünk! 2321 milliárd forint, 11,6 milliárd dollár.Hogy érzékeltessük mennyi pénz ez, néhány példa: 2321 milliárd forint az: az öt darab teljes és felépített 4-es METRO, vagy 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., és 21. havi nyugdíj, vagy a teljes jelenleg már meglévő magyar autópályák felépítésének költsége! vagy mintegy 50-szer annyi pénz, mint amennyit az eltörölt vagyonadóból várt a kormány,

vagy 150 darab Grippen vadászgép,

vagy 2321 darab Combino villamos

vagy 46420 darab Zuschlag és általa ellopott pénz

vagy minden magyarnak a csecsemőtől az aggastyánig 232.000 forint.

Ennyit fizetünk csak kamatra 2010-ben.Mit tehetünk? Először is el kell érni, hogy ez közbeszéd tárgya legyen hazánkban, mert azoknak a kezében van a hivatalos és pártmédia, akik a kamatokat szedik tőlünk. Így soha, sehol nem hangoznak el ezek a számok.Az a politikus, aki beszélne róla, holnaptól a süllyesztőben találná magát. Kik ezek a befektetők?Kik szedik a kamatokat?

David Rockefeller

Nicholas Rockefeller

Soros GyörgyKik tolják ki talicskával a pénzt az országból?

A hülyítés és porhintés: AZ, HOGY LOPNAK!

BKV, Zuschlag, Tocsik, Tribuszerné, autópálya-építés, BAUMAG, Kaya Ibrahim, Josip Tot, Hunvald, Orbán-papa bányái, Velence-tavi kaszinó telek, HAJDÚ-BÉT, stb. Mindenkinek a kedve és pártállása szerint. De, bármennyit is elloptak, ennek az ezerszeresét viszik ki az országból teljesen "legálisan" valakik!Figyelem! Kapaszkodjon meg! Elmondjuk, hol a pénz!

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, miről van szó, meg kell néznünk néhány mondatnak a jelentését, amiket nap, mint nap hallunk a híradókban, de nem tudjuk, valójában mit is jelent!1. A monetáris politika. Minden nap 20-szor halljuk. De mi is ez?

A monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során az állam a gazdaságban lévő pénzmennyiség mértékét befolyásolja. A legtöbb országban a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének meghatározása.Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénzmennyiség szűkítését restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktív politika átmenetileg visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet.Nos, felteszek egy olyan kérdést, amire 100 magyarból 100 ugyanazt válaszolja, mert gyerekkora óta belenevelték, és ha írni, olvasni nem is tanították meg, de arra nagyon ügyeltek, hogy ezt beleégessék belülről a homlokába. De vigyázat! Ez egy hazugság!1. Adat. A jegybank (a MAGYAR NEMZETI BANK) az ország tulajdonában van.

2. Adat. A jegybank kizárólagos joga, hogy pénz bocsásson ki.

Kérdés: Mi van, akkor, ha egy ország költségvetése hiányt mutat?

A logikus válasz: A jegybank bocsásson ki pénzt a hiány fedezésére.Most minden olvasó fejében az előre beprogramozott sziréna megszólal, és elkezd villogni a vészfény.

TILOS!!! NEM SZABAD!!! NEM LEHET PÉNZT KIBOCSÁTANI, MERT INFLÁCIÓ LESZ!

(Ne lepődjön, meg, ha Ön is erre gondolt, mert Ön is a rendszer része, és Önt is beprogramozták)

A programozás része továbbá az is, hogy eddig tudjon a dolgokról. Itt álljon le a gondolkodása, fagyjon le, mint a Windows a számítógépen. És lám, az emberek nem is gondolkodnak tovább. Az előre beprogramozás nem engedi.ITT ÉS MOST MI PROGRAMTÖRLÉST HAJTUNK VÉGRE!

3. Adat. Az elmúlt 80 évben mindig hiány volt a költségvetésben.

4. Adat. Mégis még mindig működünk.

Kérdés: Hogy' lehet ez? Nos, programozóink azt megtiltják nekünk, hogy pénzt bocsássunk ki, de azt már nem, hogy ők adjanak nekünk pénzt.Magyarul: a PLUSZ PÉNZ a hiány fedezésére mindenképpen bekerül a gazdaságba, mert az különben azonnal összeomlana.

Miért nincs sziréna és vészfény?

NEM LEHET! PÉNZT KIBOCSÁTANI TILOS, MERT INFLÁCIÓ LESZ!

Pedig ez ugyanannyi mennyiségű pénz, mint amennyit mi magunk is kinyomhatnánk, és valóban lesz is egy kis infláció 4-5%, - de akkor miért nem mi adjuk ki a saját pénzünket? Hiszen látszólag ugyanaz a folyamat.

Pénz rakása a gazdaságba a hiány fedezésére.DE CSAK LÁTSZÓLAG AZONOS A KÉT PÉNZ!

A mi általunk kibocsátott pénz okoz némi inflációt és ennyi!A ő általuk kibocsátott pénz okoz némi inflációt (ugyanannyit) és....

KAMATOT KELL RÁ FIZETNI!Ezért programoztak be minket arra, hogy ne tegyünk fel kérdéseket erről a témáról.És most kapaszkodjon meg, mert rosszul lesz!

5. Adat. Becsüljük meg, mennyit lopnak a mi politikusaink rátartással!Nézzük a 20 év "termését":

Tocsik 800 millió

Tribuszerné 2000 millió, azaz 2 milliárd

Zuschlag 50 millió

BKV 3000 millió, azaz 3 milliárd

Autopálya 100000 millió, 100 milliárd

Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40.000 millió, azaz 40 milliárd

Adjuk össze: 145.850 millió, azaz 145 milliárd. Kerekítsünk felfele, legyen 150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, szorozzuk be öttel. Az 750 milliárd forint. 20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel szoroztunk!!!!! Ez 4 milliárd dollár!

Ez persze iszonyú sok pénz, ha tud követni.DE MOST JÖN E LÉNYEG! TUDJA-E ÖN, HOGY 20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK

KI?

30.000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!!DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK?20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 millárd dollár kamatot.

AZ EREDMÉNY: MA 135 MILLIÁRD DOLLÁRRAL TARTOZUNK NEKIK!

De kik "ők"?Egy idézet a MAGYAR NEMZETI BANK-ról szóló törvényből:I. Fejezet

A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.

(2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől!Magyarul: mi magyarok választjuk a PARLAMENTET. A Parlament (országgyűlés) ellenőrzi a Kormányt, a Kormány NEM ellenőrzi a jegybankot. Következésképpen mi magyarok nem ellenőrizzük a jegybankot, és a pénzkibocsátást.A jegybankot, a MAGYAR NEMZETI BANK-ot az Európai Központi Bank ellenőrzi.És mit gondolnak: kik a tulajdonosai az Európai Központi Banknak?Hát a jegybankok, akikre a saját nemzetük semmilyen befolyást nem gyakorolhat. Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek.És őket kik rakják oda?

David Rockefeller

Nicholas Rockefeller

Soros György
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
2011. július 31. | 13:00
előzmény: #137  Törölt felhasználó
#140
Olvasd el a belinkelt cikket, amiben az áll, hogy virtuális chf hiteleket adtak ki a lakosság forintmegtakarításának a terhére, ezzel a másra felvett chf hitelek költségeit áthárították. Azaz ettől még semmiféle nettó hiány/többlet nem keletkezett, sőt épp zéró. (Nem én találtam ki, ott a cikk.)

Nem mellesleg azt sem én találtam ki, hogy valóban annyi chf hitelt adtak ki, amit kibocsátással, swappal is alig tudnak fedezni. (Ez sem én találtam ki.)

Innentől kezdve már csak lépés, hogy én is hiszek abban, hogy a bankok valójában valóban csődbe mentek... volna, ha nem számláznának túl. De természetes, hogy nem lehet hagyni, hogy csődbemenjenek.

Persze más elmélet is lehet arra vonatkozólag, hogy miért hagy mindent szó nélkül a kormány, kockáztatva a népszerűtlenséget, esetleges pereket, tüntetéseket, miegyéb.
1) Pl. kilóra megvette őket a bankszövetség.
2) Vagy épp ezzel akarja elérni, hogy veszítsen.
A legegyszerűbb elmélet az, hogy szarban vannak a bankok, mert mohók voltak és az ország nem engedheti meg, hogy tönkremenjen(ek).
Persze válogathatunk, meg írhatunk még.

Egyébként is, ha nem lenne susmus, akkor miért is ajánlgatták nekem a devizahitelt a megtakarításom kivétele helyett? (Mert úgy jobban járok kamatügyileg.)
Nos, ez az aktus számomra azt bizonyítja, hogy a cikkírónak lehet igaza és nem neked.
Persze, spekulánsozkodottam és kivettem a megtakarításomat, bukva a különbözetet, amit a bank ajánlgatott.

Hát, ha ez ostobaság, akkor ostobaság, de nem nagyobb, minthogy azzal nyersz, hogy chf hitelt veszel fel és a megtakarításodat bent hagyod... pedig ezt is bankszakemberek ajánljgatták/bizonygatták.
2011. július 31. | 12:58
#139
Szerintem rossz a címben feltett kérdés. Nem mi, hanem ki, kik. A válasz egyszerű: a bitang magyar uralkodó osztály, annak jobb és baloldala. Osztályharcot kezdd meg!
2011. július 31. | 12:41
előzmény: #136  onoffon
#138
Valami megoldás csak kellene,mert ez a carry trade magával rántja az egész országot ha tetszik ha nem.Lehet homokba dugni a fejet de attól még a probléma nem oldódik meg.Amint látjuk az idő húzása csak ront a helyzeten.Egyre kevesebb elkölthető jövedelem marad a fizetett hitelek miatt vagy a nem fizetett hitelek miatt, hiszen a bukás után is az adós adós maradt.Majd vonják a fizetéséből.Így aztán a belföldi kereslet közelít a zéróhoz.Aki ma még költött szolgáltatásokra az már a jövő hónapban nem fog, lévén hogy a bank elvitte az erre szánt pénzt árfolyam különbözet címén.A hitellel nem rendelkezők is ugyan abban a hajóban ülnek csak nem a gépházban vagy a turista osztályon de a víz előbb utóbb eléri őket is.
Törölt felhasználó
2011. július 31. | 12:10
előzmény: #119  tuksz
#137
Egyre jobb ez a topic.

Szeretem, amikor a világösszeesküvéselmélet hívők egymás világösszeesküvéselméleteinek mobdanak ellent.

Ilyenkor teszik nyilvánvalóvá, hogy agyament idiotizmus, amit írnak.

Tuksz:

"Szerintem meg éppen az a valószínűbb, hogy a forinthiteleket (kelet-európai valutában lévőhiteleket is) is devizában, lehetőleg frankkal finanszírozták."

Ebben az esetben a bankoknak elképesztő méretű frank kitettsége lenne. Ők ugye szerinted CHF-ben szerezték a forrásaikat, amiket Ft-ban adtak ki hitelként, a bankok tehát nettó CHF shortban lennének. Gondolom nem kell azt már megmagyarázni, hogy micsoda bukóban lennének már (rég bedőltek volna).

Elképesztő, hogy milyen ostobaságokat hordtok itt össze... És az a baj, hogy észre sem veszitek. És a mégnagyobb baj, hogy ilyen tudatlanul is meg vagytok győződve, hogy ti tudjátok a tutit. Szörnyű.
2011. július 31. | 11:58
előzmény: #135  mettor
#136
Sajnos ez kétségtelen
2011. július 31. | 11:00
előzmény: #130  onoffon
#135
A folyamatos érték vesztés az nem csak a devizahiteleseket érinti.A te vagyonodat és munkádat is bóvliba vágja.
2011. július 31. | 10:58
előzmény: #130  onoffon
#134
Hát akkor dőljünk hátra és várjuk a 300ft/chf-et.Azért amint írtam a brittek csak léptek valamit.
2011. július 31. | 10:55
előzmény: #129  josefernando
#133
Hát biztosan én vagyok a balga,de 120ft-os árfolyamra nem számítottam.Egyáltalán nem spekuláltam.Ezt a hitelt nyújtotta a bank punktum választási lehetőség nem volt.DE egy demokratikusnak mondott jogállamban hogy lehet egyenlőtlen,egyoldalú az EU-s joggal nem harmonizáló szerződést egyáltalán megkötni.
2011. július 31. | 10:54
előzmény: #126  josefernando
#132
"készített egy ilyen terméket és ezt tudta kihelyezni, mivel a Ft hitel a nagy többség számára megfizethetetlen volt"

Az, honnan veszi a hitelt, annak semmi köze ahhoz, hogy a lakosságnak mit szolgáltat.
Azaz, azért nincs értelme ilyen állításokat tenni, mert a bank vélhetően chf/eur hiteleket vett fel a forint ügyletek finanszírozásához is.
A bankok forint állományát nyilván a betétek adták. Bár szerintem a cikkel ellentétben semmi gond nincs azzal, hogy a bank a betéteket kiadta hitelbe, hisz valamibe be kell fektetni, hogy fizesse a kamatokat... és ettől jobb és biztosabb üzlet...

Ergo a bank szed valahonnan pénzt (teljesen mindegy honnan), kitalál egy terméket (ami a pénzszerzéstől független), amit ajánl.
És, hogy miért találták ki ezt a terméket?
Nos, az emberek inkább megtakarítottak és nem vették fel a hiteleket.
És ebben a termékben jobban el lehetett dugni az átveréseket. És még, ha kevesebbet is nyert rajta a bank (ma már ez sem biztos), akkor is a x-szer kevesebbnek is több a haszna, mint a 0-szor többnek.
Más kérdés, hogy az árfolyamkockázat visszaüt. Arról nem is beszélve, hogy ezek után még több ember fogja azt mondani, hogy hitelt soha többet!
Ez - imho - a birka levágása és nem nyírása eset.
2011. július 31. | 10:47
előzmény: #121  josefernando
#131
Valójában nem érdemes elolvasni. Sajnos nemcsak az a baj vele, hogy szubjektív.
S
zámomra érthetetlen, hogy egy közgazdász, hogy lehet ennyire felületes.
2011. július 31. | 10:40
előzmény: #127  mettor
#130
Hogy jó döntés volt vagy nem, azt nem az fogja eldönteni, hogy a svájci frank, vagy az euró erősödik-e a forinthoz képest és ez milyen veszteséget okoz a hiteleseknek.

Az árfolyamrögzítés nem egy mágikus fegyver. Azt jelenti, hogy a jegybank intervencióval köteles megvédeni a forintot egy bizonyos szintű gyengülés után, akár jelentős veszteségek árán is, amit az adófizetőknek kell állni.

Az árfolyamrögzítés ismét, csak egy pénztranszfer lenne az adófizetőktől a devizahitelesekhez. Szóval megint csak azt tudnánk megválasztani, hogy ki fizesse a számlát.
2011. július 31. | 10:39
előzmény: #128  mettor
#129
Igen, nyilvánvaló, h ez egy termék, de azt is látni kell, hogy mindkét oldal számára spekuláció volt, az más kérdés, hogy annak volt nagyobb az esélye, h a bank nyer rajta.
Nem véletlenül pakolták agyon költségekkel 180 felett és tették később elérhetetlenné.
De mint írtam, ez spekuláció is a két fél részéről és senki fejéhez nem tartottak pisztolyt,h vegye fel.
Hogy hibás e? Most persze igen, de ha 120 Ft lenne az árfolyam, akkor meg persze nem. Spekulatív termék, ami nem egyszereplős.
2011. július 31. | 10:29
előzmény: #126  josefernando
#128
... Ez egy profitorientált szervezet, készített egy ilyen terméket és ezt tudta kihelyezni, mivel a Ft hitel a nagy többség számára megfizethetetlen....
Ezek szerint egyetértesz Róna Péter közgazdásszal hogy ez egy termék.Ha ez egy termék akkor az ugye lehet rossz is.A rossz termékért pedig a felelősséget vállalni kell!
2011. július 31. | 10:24
#127
Megszűnik az árfolyamsáv! Szakértők szerint jó lépés.....A monetáris tanács a kormánnyal egyetértésben 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött - közölte az MNB hétfőn.Biztosan jó lépés volt?Most hol vannak a szakértők?!
2011. július 31. | 10:16
előzmény: #124  tuksz
#126
Egyetértek, és jogos a felháborodás a bankok irányába. DE! Ez egy profitorientált szervezet, készített egy ilyen terméket és ezt tudta kihelyezni, mivel a Ft hitel a nagy többség számára megfizethetetlen volt.
Range forward ügyletet sem arra kötnek, h majd az ügyfél jár jól.
Ha azt várjuk el, h 2% marzzsal dolgozzanak a bankok, akkor létre kell hozni egy állami intézetet, mint Venezuelában Chavez.
Megbeszéltük, h ők is hibásak, rajtuk is el kell verni a port, de ez nem mentesíti az ügyfelet a felelősség alól.

Ha végiggondoljuk az írást és valóban még nyoma sem volt itt CHF-nek, akkor mitől mástól várhatta a bank a marzsot, mint az árfolyamváltozástól?
2011. július 31. | 10:13
előzmény: #123  enigma8
#125
hát passz. a legegyszerűbb, ha lemented a könyvjelzőket egy file-be és uninstallálod a böngészőt, letöltesz pl. a letoltes.com-ról egy új verziót és feltelepíted
2011. július 31. | 10:03
előzmény: #121  josefernando
#124
"a magyarországi kereskedelmi bankokban, feltételezhető, hogy a bankok a lakosság saját megtakarításait hitelezték ki a lakosság számára"

Is és nem feltételezhető, hanem így van. Pont ezt mondtam én is.
Emlékezzünk a kis történetre, amikor is bementem a bankba kivenni a megtakarításomat és azt mondták, hogy hagyjam bent és vegyek inkább fel helyette hitelt!

"a hitel szempontjából közömbös, hogy az ügyfél a felvett hitel folyósítását, vagy visszafizetését milyen devizanemben kéri"

Ez speciel így is van. (A költség, az költség marad.) Magyar banki gyakorlatban azonban semmire is költséget tesznek, így a virtuális átváltogatásokra is. (Azaz a bank simán elkönyveli az oda-vissza váltást (aminek a végeredménye ugyanaz, csak keresett rajta). Aki nem hiszi járjon utána.)

"nem a hitel nyújtása, hanem a hitel elszámolása történik a folyósítástól eltérő devizanemben"

Ez persze nem befolyásolja azt, hogy a bank milyen pénznemben kapta a hitelt. Sőt az sem zárja ki, hogy a tényleges forint hitelt sem forintban kapta. (Természetesen a megtakarításokon túl. Mert amint írják 2008 után már nem lehetett szó arról, hogy a megtakarításokból finanszíroztak valamit.)
Amúgy meg, hogy a bank felvett másra hitelt és a lakossággal fizettette meg, az nézőpont kérdése. Mondhatjuk úgy is, hogy a lakosság betétjeiből finanszírozott mást és a lakosságnak vette fel a hitelt. Máris nem olyan "erkölcstelen". ;)
2011. július 31. | 09:49
előzmény: #115  koborvillam
#123
Koszi a segítséget. De ezen már én is túl vagyok. ez a T-kabelos "csúcsszerelő valami mást írt át nekem. Hiába irom be az általad is mondott verziot , továbbra is a nun.t-online.hu/start oldalt tolti-- de csak tölti, mert nem jön be semmi. Na és az egészben a szép , a T-kábel nem akarja újból felvenni hibára. Azt mondják indítsam exprolerben, mert abban meg bejön. Mi az anyját állított el nem tudom.
2011. július 31. | 09:34
előzmény: #121  josefernando
#122
Áá!
Ez bizotos csak egy buta, összeesküvéspárti, tudatlan jobbikos irománya!
Igaz, pénznyelő?
Féligazságokkal telehintve!
Aminek a másik felét megtudhatjuk, ha visszaolvassuk Pénznyelő örökérvényű bölcsességeit.
2011. július 31. | 09:27
#121
Érdemes elolvasni, kicsit szubjektív, de az alapgondolatot jól írja le, h miként fest a CHF hitelezés technikailag:

link

Topik gazda

koborvillam
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE