berlini
4
3
5
2012. július 28. | 16:45
#1

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
november 15. | 18:38
előzmény: #5260  sanka
#5261
Hát az csak egy hosszabb negatívabb nemzetközi hangulat esetén lehetséges.
Figyeljük,mert 10-ezer alatt zárt ma már,de még nem szinglifikáns a letörés. Ha letöri akkor 1000-1500 forint esés lehet benne.
Természetes a  short bővítés .
november 15. | 05:16
előzmény: #5255  gyula1971
#5260
Még az is kibaszott drága, ráférne vagy 30℅ mínusz!
november 15. | 04:58
előzmény: #5258  Kontraindikator
#5259
10e alá benéz?
november 15. | 00:02
előzmény: #5257  egy_kezdo
#5258
Bennfentesség? Itthon??? Ugyan már... tojik rá a felügyelet... nem is kell messzire menni... EGIS kivezetés előtt érdemes megnézni az OTP mozgását... majd gyorsan megszámolni, hogy mennyi pénz ment át pontosan EGIS-be... majd mit jelentettek be pár nap múlva.. majd megint... szóval, ha a vezetők játszhatnak így, akkor bárki megteheti...
City? Hogy megint ne menjünk messzire... megbízást kap... majd ő maga a shortnyitásai után bedobja a rossz híreket... leverik a piacot... majd szépen ők saját maguk veszik meg a groupama pakk nagy részét... hogy? Hát a shortzárásukkal... 
Szóval egy ilyenen, hogy kikerül egy jelentés, szerintem nem érdemes bosszankodni sajnos... vagyis rosszul mondom kéne!!! Csak ha jelented sem történik semmi... így megy ez... mindenki csal, mindenki próbál frissebb infókhoz jutni a világban... nézd csak meg a tőzsdei szerverre csatlakozó gépeket hova helyezik el? Ha jobb helyed van, gyorsabban kapsz infót, előbb tudsz lépni... aztán mégsem büntetik... pl...
november 14. | 23:11
előzmény: #5249  berlini
#5257

Sok mindent lehetett volna írni az elmúlt napokban, de lészen ez rövidítve is sok, jó pár dolog kimarad. 
Helyes az észrevétel, hogy a tőkepolitika a felfordulás (lefele trade) alapja. A probléma nem abban van, hogy a vezetőség növekedni akar és nem ígért biztosra egy rendkívüli osztalékot vagy kétszeres növelést, ellenben akvizíciókat és méretnövekedést tervez ami középtávon a rendkívülinél jóval nagyobb osztalékot jelent(het), hanem abban, hogy ezen szándékuk tíz nappal a jelentés előtt 1 azaz egy jól értesült market maker-hez kiszivárgott. Az osztalékmodell alapján és a gyors osztalékpénzre vágyók csalódására alapozva, ez a bennfentes információ, azonnali, erőből kivitelezett lefele trédet jelentett. 2017-ben felügyeleti oldalról egyszerűen megállapítható, hogy melyik back office-ből működtetik a tizennapos algoritmust, pl mi sejtjük, de nem vagyunk Felügyelet. Innentől már csak egy kérdést kellene feltenni az illető "üzletkötőnek": Akar maga vádalkut kötni vagy egyedül viszi el a balhét? Nos, amikor az első ilyen páros (szivárogtató és broki) munka nélkül maradna és a hűvösön évekig gondolkodhatna a megérte-e kérdésen, onnantól a magyar piac szabályozott piaccá változna és ilyesmi nem ismétlődne sűrűn, lenne értelme a gyorsjelentéseknek...
A call-on ezen (mármint a tőkepolitikán) kívül is voltak érdemi kijelentések, például a hitelállomány növekedése több bevételt fog hozni mint amit a kamatmarzs szűkülése elvisz.
Q4-ben a céltartalékolás növekedni fog (ezt vártuk), DE, hosszútávon alacsony marad a céltartalékolás szintje és további visszaírások is várhatók a profitsoron (ezt nem vártuk).
Egyértelműen akvirálni akarnak (és remélhetőleg fognak is). Osztalékot is növelik amikor az a legoptimálisabb értékteremtő lépés.
Arra jelenleg még semmi ok nincs, hogy az OTP különböző spekulatív-korrekciós árfolyamesései ne a megfontolt vételt jelentsék a nagybefektetőknek.
A technikusoknak pedig egyetlenegy észrevétel: az elmúlt 4 évben a legnagyobb esések idején, orosz-ukrán háború, devizahiteles leírás, Brexit stb, az árfolyam 2-3 napig szúrt-zárt az alsó Bollinger alá vagy rá, a jelenlegi esésben ez megvolt sőt már ennél több nap is. Ahhoz, hogy innen nyereséges tréddel lejjebb menjen a market maker, egynél több bennfentes infóra van szüksége, például a Groupama eladás mikorja és árszintje elegendő lenne erre, más aligha, viszont az ismét egy szomorú történet lenne, ha ezt valaki büntetlenül megtudhatja idő előtt...
Szerintünk két éves távlatban 15000(+-10%) körülire várható az árfolyam + osztalék. Ez a +40%,+65% gyönyörű növekedés egy valódi profitot és osztalékot termelő cégtől....
november 14. | 22:34
előzmény: #5255  gyula1971
#5256
a többi friss célár:
Concorde: 11.400ft,
Erstebank: 12.200ft
JPM és Morgen Stanley: 11.400 és 12.000ft
Igy csak óvatosan a shortokkal!
november 14. | 13:21
előzmény: #5254  gyula1971
#5255
11:51 | 9500 forintos célár érkezett az OTP-re
Csak óvatosan a vételekkel.
november 13. | 13:57
előzmény: #5251  mage
#5254
Válság előtti jóslat az OTP-2007-2010 es stratégiája,már 2016-ra 20-ezres árfolyamot várt. 2007-tavaszán készült ez a stratégia.
november 13. | 12:29
előzmény: #5252  herlas
#5253
Én is kíváncsi vagyok, elhangzott-e más magyarázat a tőkepolitika ügyében. Teljesen szubjektív alapon: mintha lett volna két elképzelés a hogyan továbbról, mihez kezdjenek a felesleges tőkével. Juttassanak-e vissza többet a részvényeseknek többlet osztalék, esetleg részvény visszavásárlás formájában? Ezt elvetették, helyette megemelték a CET1 szintet, ezzel eltüntetve a "felesleget".   Aki ebben bízott, az most csalódott lehet és talán elad, mert helyette a "növekedjünk tovább akvizíciókon keresztül" politikája győzött. Annyi változással, hogy a CET1 körül szélesebb a sáv, nagyobb a rugalmasság és árazásban ha nem megy másként, de azért megtérül, hát veszünk drágábban is. Ebben nagyobb a kockázat, mert minden esetleges: van-e kínálat, kikkel kell versenyezni, mi lesz a végső ár, mi lesz a tényleges megtérülés, mikorra nyerhetők ki a szinergiák stb.
Én is csalódott voltam elsőre, de ami talán mégis jól sülhet el: nyilván felmérték a potenciális kínálatot piacra kerülő bankokból és úgy ítélték meg, lehet még értelmes módon vásárolni. Reméljük, hogy jól döntöttek.
november 13. | 11:51
előzmény: #5250  wgaspar
#5252
Az OTP oldalán lévő prezentációs táblákból az derül ki, hogy 2016-os adatok alapján a privatizálandó Komercijalna Bank eszközállomány (1007 MdFt) szerint a szerb piacon a 2. legnagyobb szereplő. 
Ha a meglévő két otp-s bankkal (467Md) együtt nézzük, egy esetleges siker esetén a három összevonva már némileg megelőzné a jelenleg piacvezető Intese-t (1389Md), de lényegében egy kategóriában lennének a rangsor élén.
A szerb és a román piac nagysága közti jelentős különbség miatt a Komercijalna Bank méretét tekintve kicsivel még így is elmarad a román OTP és a görögöktől frissen megvett leánybank eszközeinek együttes összegétől, ami 1032Md Ft és ott egy 8. helyre elegendő.
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_Bank_Inv_Pres_2Q2017.pdf
november 12. | 16:46
előzmény: #5223  berlini
#5251
Lehet Csányi nem a válság előtti időkre gondolt, hanem az MKB-ra (mondjuk ezt az állam is bőven saját tőke alatt vette), szlovén állam által 2-3 éve privatizált bankra, tavalyi bolgár bankra amit a kbc vett meg. Ezek jutnak eszembe amikről lemaradt az utóbbi időben otp, talán, mert nem akartak saját tőke felett vásárolni. Sőt lehet ezzel az elszólásával Csányi a szerb bank megvételét készítette elő ami tegnap volt hír. Mondjuk nem tudom a mennyi a saját tőkéje a Komercijalna banknak, de a piaci kapitalizáció elég alacsony a nyereséghez képest.
november 10. | 23:13
előzmény: #5239  egy_kezdo
#5249
Tudsz valamit a Call-ról?
Mi hangzott el, volt valami plusz?
november 10. | 22:53
#5248
A Fitch minősitésben a pozitiv kilátásra módositás mindenképpen adhat egy stabilitást a jövő hét elején a BÉT-nek is.
Meglátjuk.
november 10. | 22:51
előzmény: #5246  gyula1971
#5247
Úgy látom már megint lemaradtál valamiről.
Lemaradtál a longról egy éven keresztül, majd a mindenkori csúcs elérése utáni kemény esésben rejlő shortos lehetőségről is az elmúlt 12 napban. Ilyenkor jönnek a vágyálmok arról, hogy most kellene még esni mert akkor végre beszállnál.
november 10. | 19:36
előzmény: #5244  philosopher
#5246
Igen, kezd érdekes lenni, 10-ezer alatt indul be majd az esés. Azért már lehetett ma is shortot nyitni,az első kontraktussal kezdve.
november 10. | 18:24
előzmény: #5239  egy_kezdo
#5245
Elhangzott valami érdekes a befektetőknek tartott videó konferencián? Vélemény a mai napról? Groupama esetleg még is kiszállhat és ezt már valaki tudja?
november 10. | 17:06
előzmény: #5243  berlini
#5244
Na és mi történt ma? Erre a gyorsjelentésre közel 5%-kal beverték? Azért nekem sem tűnt ennyire rossznak.
november 10. | 10:22
előzmény: #5242  herlas
#5243
kösz!
Akkor Romániában még szükség lenne egy akvizicióra.
Ezek ketten nem fognak nagyot dobni jövőre az eredményen.
november 10. | 09:45
előzmény: #5241  herlas
#5242
Az új szerb szerzemény 2017. féléves eredménye kb. 750M Ft volt,  a bázisidőszaké kb. 950M Ft. 

Topik gazda

berlini
4 3 5

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE