Topiknyitó: Portfolio 2016. 10. 13. 13:52

Melyik ország az, ahol 99%-ban megújuló forrásokból jön az áram?  

Ugrás a cikkhez
Világszerte egyre fontosabb szerepet töltenek be a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégek, nemcsak az energiatermelésben, hanem a foglalkoztatásban, sőt a tőzsdén is. 2015-ben történt meg először, hogy a fejlődő országok felülmúlták a fejlett...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=238641
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 08. 25. 12:40
Törölt hozzászólás
#9
elemes
elemes 2017. 08. 25. 11:07
Előzmény: törölt hozzászólás
#8
...és akkor belelógott a kezed a bilibe és felébredtél :)
Törölt felhasználó 2017. 08. 25. 10:59
Törölt hozzászólás
#7
Törölt felhasználó 2017. 08. 25. 09:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#6
Nekünk nincsenek nagy esésű folyóink, ezért rossz összevetés Albánia. Viszont ha az elektromos autózás elterjed, akkor minden energiára szükségünk lehet, simán elképzelhető, hogy bejön a Fidesz energiapolitikája, leszámítva azt, hogy pályaztatás nélkül baráti alapon az oroszok kapták a megbízást, plusz még ki tudja mennyi korrupció lesz körülötte...
Törölt felhasználó 2017. 08. 25. 08:35
Törölt hozzászólás
#5
Törölt felhasználó 2017. 08. 25. 08:21
Törölt hozzászólás
#4
szivacs
szivacs 2016. 10. 13. 15:01
Előzmény: #2  elemes
#3
"A napenergia rendben van, kifejezetten jó a napenergia-hasznosítási potenciál (1 kW kapacitású napelem évente 1000-1200 kWh villamosenergiát tud termelni, ami egészen kiváló adottságokat jelent), a beruházás támogatása (pl áfacsökkentésen keresztül) még oké, de a termelt energia magas áron történő átvételére kényszeríteni a helyi áramszolgáltatókat: zsákutca."
Déli tájolásnál pl. Bp.-en kb. 1100kWh/év/1kWp az átlagos hozam.
Mivel lehetőség van -nagyon helyesen- az éves szaldó elszámolásra, ezért a várható éves fogyasztásnak megfelelő teljesítményű kiserőműveket célszerű építeni. Amíg nem lesz minden tetőn, addig minimális hálózati terhelést generál a visszatáplálás, mivel a termelt pillanatnyilag fölös energia akár a trafókörzeten belül is felhasználásra kerül a többi fogyasztó által. Ezzel akár még csökkenti is a középfesz szinten a hálózati terhelést.
A támogatás legmegfelelőbb módja pedig a megújuló energia termelő berendezések és szolgáltatások (telepítés) áfájának minimálisra pl. 5% csökkentése lenne az egyedi pályáztatás helyett. Az ilyen normatív támogatás sokkal előnyösebb, időt, felesleges adminisztrációt és korrupciót takarít meg. Ráadásul az adóbevételeket is növelné, mivel nem érné már meg szlovák cégekkel csináltatni a házi naperőműveket.
elemes
elemes 2016. 10. 13. 14:37
Előzmény: #1  portfolio
#2
A geotermikus potenciált energiatermelésre használni csak nagyon rossz hatásfokkal lehet. Távfűtésre még csak-csaak -- de a költségek magasak (mélyfúrások, gyorsan vízkövesedő csővezetékek), és a sokkal nyereségesebb termál turizmust veszélyeztetik. Az atomerőmű hulladaékhőjének távfűtési hasznosításábana talán magasabb potenciál lenne.

Szélenergiában kínosan feszengve, de egyetértek azzal, amit kormány képvisel, annyit hozzátéve, hogy nem a kormánynak kéne megmondania a frankót, egyszerűen csak nem támogatni, és akkor egyszerűen nem éri meg építeni. Ráadásul az szélkerekek gyilkolják a nagy ragadozó madarakat, amerikai üzemeltetők szerint egy szélkerék évente 1-2 ilyen madarat pusztít el.

A napenergia rendben van, kifejezetten jó a napenergia-hasznosítási potenciál (1 kW kapacitású napelem évente 1000-1200 kWh villamosenergiát tud termelni, ami egészen kiváló adottságokat jelent), a beruházás támogatása (pl áfacsökkentésen keresztül) még oké, de a termelt energia magas áron történő átvételére kényszeríteni a helyi áramszolgáltatókat: zsákutca.

Szerintem.

A biomassza (energia-akác, energia-fűz stb) érdekes ötlet, az akácra olvastam egy elég alapos megtérülési számítást -- hát, uniós támogatással éppen-éppen-éppen gazdaságos. Az energia-függetlenségüket javítja. Másodlagos környezeti károkról nem láttam még számítást (intenzív műtrágyázást igényel).

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek