Kedden számos módosító javaslat érkezett a parlament előtt fekvő személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz. Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy a KDNP-s Spaller Endre azt indítványozza: a MÁV dolgozóinak hozzátartozói ne...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=164300
Nézd, nem akarok belemenni, mert szerintem amit megadtam, az alapján is leszűrhető a lényeg, de akkor pontosítok kicsit:
messze a leggyakoribb a fronton szolgált katonák körében (tartós stressz).
Az orvosok körében a leggyakoribb az intenzíves orvosok és baleseti sebészek körében, illetve még az onkológusok körében.
Az, hogy a vizsgálatban ők egy nagyobb, kórházi csoportba kerülnek, az a vizsgálat sajátja.
Hatalmas irodalma van az eü. dolgozók körében a témának, könyvtárosokról spec. egyet sem tudok - ne őket ragadd ki :)
De buszsofőrökről sem, tehát ennyiben semmit nem mondtál, azon kívül, hogy nem hiszed amit a tudomány a kérdésben állít.
Ha beütöd a gugliba, hogy burnout, az első 20 találat csak eü. dolgozó lesz, vagy szociális munkás, tanár.
Amennyiben ezt te a hivatásból kiábrándulásnak tekinted, annak is a rossz munkakörülmények, terhelés, megbecsülés hiánya első számú oka kell legyen, a buszsofőök mégsem szerepelnek sehol.
Ők eszerint elégedettek a munkájukkal és boldogan végzik - ez nehezen egyeztethető össze azzal, hogy milyen kemény terhelést kapnak...
De hagyjuk, sejtettem hogy ez egy teljesen felesleges vita, nem lehet meggyőzni még tényekkel sem a vita résztvevőit.
(Nem mellesleg - a vitás kérdés a terhelés volt, azzal arányban áll vajon a fizetésük - a nemzetközi adatok igen erősen egyeznek, holott a fizetés és egyéb körülmények is mások, tehát elég jól korrelálhatnak a terheléssel és a munka jellegével, mint állandó tényezők.
Nemzetközileg mindenhol igaz az, hogy a tanárok és eü. dolgozók jóval gyakrabban szenvednek e tünetegyüttesben, mint a sofőrök. Pedig még a fizetésük és megbecsültségük is jobb, ennek ellenére a munka olyan, hogy...'a hivatásból kiábrándulnak')
"A tendencia az, hogy megszűnik. Mint ahogy a mi korosztályunknak a nyugdíj is. :-("
Lehet hogy a járulékfizetés, de legalábbis a fizetési hajlandóság is megszűnik? ;)))
ez a kormany egy ujabb baromsaga. az ingyenjegy a mav-nak nem kerult semmibe, nem fogyasztott tobbet a mozdony, hogy meg par csaladtag is a vonaton volt. viszont ez egy motivacio volt, hogy miert erdemes a mavnal dolgozni. ettol plusz bevetel nem lesz, az emberek nem utaznak minden nap vonattal, raadasul ha elmegy valahova a csalad (akar mar 2 ember is) autoval sokkal olcsobb. tehat majd a csaladfo megy az ingyenjeggyel vonaton, a feleseg meg a gyerekek meg autoval, mert olcsobb :):)
inkabb arrol van szo, hogy valakinek fel kellett mutatni nehany pontot, hogy miket tettek a kiadasok csokkentesere. es inkabb ezt mutatja fel, mint hogy a haver cege olcsobban szallit be mostantol.
Teljesen egyetértek ezekkel a hozzászólásokkal.
Itt az ilyen közbenszerzéseket kell megszüntetni, nem a dolgozóktól elvenni azokat a (pl. a saját termékes/szolgáltatásos) fizetéspotló eszközöket, mellyel a cég - normális körülmények között - igyekszik költséghatékony lenni.
Első lépésként el kéne választani mi az állami és mi a magán. Az nem megy, hogy közpénzekből fizetjük azokat a vezetőket, meg vezetők, politikusok vállalkozásait, melyeknek joguk van lopni a "saját magánvállalkozásaiktól", mert demokrácia van.
Ez alapján viszont nem gondolom hogy ez a betegség bizonyítaná az orvosok, tanárok stresszesebb munkakörülményeit, akár egy BKV buszsofőrhöz képest.
Azt irja, az orvosok közül a leggyakoribb a háziorvosoknál. Ök nem ügyeleti rendszerben dolgoznak és a rendelési idejük is relatív alacsony. A leszakadt kezű gyerekek sem a hatáskörük. Valamint a betegekre sem a háziorvosnál való elhalálozás a jellemző. A könyvtárosokat meg végkép nem hiszem, hogy a stressz hozná ebbe az állapotba. Ez inább egy kóros fajtája lehet a hivatásból való kiábrándulásnak.
Most akkor mi van a nyugdíjasok utazási kedvezményével?
A nyugdíjasok eddig évente kaptak utazási utalványt, ami 50 %-os, illetve 90 %-os árkedvezményű jegyvásárlásra jogosít belföldi távolsági vasúti, illetve autóbusz járatokon (korlátozott számú utazási lehetőségről van szó).
Eddig a Magyar Posta február végén kézbesítette ezeket a nyugdíjas utazási utalványokat, idén azonban a környezetemben eddig senki sem kapta meg.
Véleményem szerint nehéz, talán felesleges a vita a szakmák fontosságáról és felelősségéről.
Mind fontos.
Ebben egyet is ért mindenki, az már a politika és a jelen társadalmi helyzet sajátja, hogy mindenki egymás torkának ugrik - és mondjuk nem kerül szóba az 500 milliárdos adóátrendezés a melósoktól (sofőr, tanár, orvos) a gazdagokhoz. Talán lenne "közös ellenség" is.
A stressz, felelősség kérdésében igyekszem olyan érvet bemutatni, amit talán mindenki el tud fogadni.
Létezik egy olyan betegség, amit úgy neveznek kiégés.
A fő kiváltói között első számú a tartós, nagy (munkahelyi) stressz. Ezenkívül felelősség, és fáradtság - rendszertelen, esetleg éjszakai munka stb...
A kiégés leggyakoribb az egészségügyi dolgozók körében, azon belül is az orvosok körében.
Előkelő gyakorisággal "büszkélkedhetnek" a tanárok is, a lista elején vannak.
És "lecsőkkenne".
Nem érzem magam aluliskolázottnak! Nem hiszem, hogy egy diploma által értékesebb ember lennék (vagy lennél)! Nézd meg sok vezetőnket. Micsoda diplomák meg Doktorok, ha meg kiderül hogyan szerezték eltünnek egy időre. Ha elmennék és elvégeznék egy művelődésszervezői főiskolát vagy 10 év alatt elvégezném a jogi egyetemet (mert lyenről is hallottam) attól válnák egyenrangú vitapartnereddé? Mert akkor keress egy "only diplomások" fórumot. Az internet már csak ilyen, minden réteg képviselteti magát. Ezt bárkinek is a szemére vetni, nem egy bölcs jellemre utal! Még a ly és j helytelen hasznáaltakor sem! Csak hogy akkor én is cseppentsek valamit az én véleményemről irányodban.
Amiket itt leírok, nem azért teszem, mert ez a tuti, hanem, mert így gondolom.
A tévedés mindig benne van a pakliban és ezt a diploma sem csökkenti. Elbizakodottá, pökhendivé viszont nagyon könnyen tehet!
"Ha nem lennének a lenyúlt pénzek, elég lenne a munka becsületes kompenzációjára"
Erről beszéltem lejjebb (olvass is baszki, ne csak írj). Pont az a baj, nemcsak a csődhalom BKV, MÁV esetében, hanem az egész országban, hogy minden területen és szinten ez megy.
A tucatnyi vezető sok tízmilliós, százmilliós lenyúlása összességében ugyanúgy milliárdos tétel, mint a több száz alsó szintű vezető néhány százezres-milliós ügyeskedése, vagy 5-10e fő néhány tízezer Ft-os túl kedvezményezése, túlfizetése.
Nem az a baj, hogy valaki aluliskolázott. Azzal sincs bajom, ha véleménye van. Azzal már igen, amikor valaki tudatlanul véleményez úgy, mintha ő lenne minden tudás birtokában. Erre szoktam mondani, hogy ez a kocsmai szint, ott is vannak, akik tudják a tutit.
Ha nem lennének a lenyúlt pénzek, elég lenne a munka becsületes kompenzációjára és nyereséges is tudna maradni a cég (vagy legalábbis nullszaldós). Olcsóbb lenne a közlekedés és mivel az embereknek lenne miből az olcsóbbat megvenni, még a bliccelés is lecsőkkenne (ne adj Isten, megszünne)!
Csak akkor a sok Tetű miből nyerészkedne?
A MALÉV csődje kapcsán érdemes volt figyelni, hogy az első két nap után már a nemzetgazdasági hatásairól beszéltek a médiában. Nevezetesen mekkora lesz a kiesése az idegenforgalomnak általa. Most a repülőtér problémái vannak terítéken. Bezárják az 1-es terminált és a fapadosok felkerülnek a 2-esre. nagyjából ezer ember megy az utcára. Ha nem teremtődik új munkahely (1millió?)ennyien jelentkeznek munkanélkülire, ennyien nem fizetnek adót a nem kereső idejükre.
Gondold ezt el fővárosi, országos szinten!
Van olyan kolegám aki Zuglóból jár a Csepelszigetre és van sok olyan aglomerációs környezetből ingázó dolgozó, akik vasútal jönnek Pestre és BKV-val utaznak a munkahelyükre. Gondolom vidéken se ritka a vonattal történő 40-60km-es munkábajárás.
lehet, hogy téged közvetlenül nem érint, de a közvetett hatásait előbb-utóbb megéreznéd. Legkésöbb akkor, amikor nem lenne kenyér a polcon, mert a beszállító nem jutott el a munkahelyére és nem szállította le a búzát. A pék nem juttt el a pékségbe és nem sütötte meg a kenyeret stb. stb. Aki teheti majd autóba pattan? Na akkor nézem majd meg a Fővárost!
Ebben a részben igazad van, de ezt is írtam lejjebb (mondom, hogy nem olvasol rendesen, bekapcsolódtál egy vitába és a hozzászólások felét se olvastad). Világos, hogy a pazarlás nem attól van, mert magasak a villamosvezetők fizujai, meg mert ingyen utaznak a rokonaik is. Azt mondom, hogy ez IS benne van. Meg amit már sokszor írtunk: lenyúlt pénzek, adminisztrációs területen hihetetlen túlfoglalkoztatottság, a jutalmak (ami egy ilyen csődhalomnál eleve nonszensz). Csak hát az aktuális hatalomnak nem érdeke a rendbetétel. Mert ezek a politikai elit kifizető helyei.
"Hallottál már olyanról, hogy sztrájkolnak a tesco pénztárosok?"
Nem, ilyenről nem halottam. Arról viszont igen, hogy ezeknél a multiknál (törvényellenesen) akadájozták meg a szakszervezetek kialakulását.
"Vagy olyanról, hogy a banki irodai dolgozók?"
Erről se. Bár szerintem, ha a BKV sofőrök annyit kapnának, mint a banki irodai dolgozók, nem is akarnának sztrájkolni.
Apropó!
Te itt lentebb felhoztad, hogy miért utaznának ingyen a BKV-sok. hisz az ELMŰ alkalmazottja sem kapja ingyen az áramot. Most akkor, hogy is van ez a banki alkalmazottak kamatmentes hitelével kapcsolatosan?
A 4-es-6-os csere tényleg nem akkora stressz, mint amit leírtál. Jelzem a rossz hír közlése sem akkora, mint ahogy leírtad. Én buszvezetőkről írtam nem kötötpályás járműről. Ez persze nem jelent nagyságrendi különbséget, de különbség.
Lehet hogy középtávon már jobban járnánk ha a Bkv becsodolne. Malév esetén is meg fognak oldódni a dolgok szép lassan állami milliárdok nélkül is. Bízom benne hogy majd a Bkv után a Mavra is sor kerül.
Megszűnik a MÁV-dolgozók családtagjainak ingyenjegye?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=164300