Topiknyitó: Portfolio 2015. 05. 11. 16:15

Még sosem akartak ennyien kivándorolni Magyarországról  

Ugrás a cikkhez
A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből. A felmérésből azt is megtudni, hogy a magyarok egyre többfelé mennének a világban, ugyanis a három közkedvelt...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=213901
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MKY 2015. 05. 11. 21:28
Előzmény: #14  kimpaa
Így szegi meg saját ígéretét a kormány

Lázár János a szokásos csütörtöki tájékoztatóján a vállalati szférának egyértelmű üzenetet jelentő intézkedést árult el a 2016-os költségvetésből: a jövőben minden évben fizetik a dohányipari cégek az egészségügyi hozzájárulást. Ezzel saját korábbi ígéreteit rúgja fel a kormány, korábban ugyanis egyszeri teherként vezette be az új különadót. Miközben Orbán Viktor ezzel egy időben a német vállalkozások előtt a kormány gazdaságpolitikájának kiszámíthatóságát hangsúlyozta. Érzésünk szerint van ebben a kormányzati magatartásban némi ellentmondás.

Az is hülye aki ide 1 EURO-t is befektet!
kimpaa
kimpaa 2015. 05. 11. 21:07
Előzmény: #13  MKY
Jah a rothadó rohattszemétlibsibolsi nyugaton...
Holott Azerbajdzsán vagy Oroszország egyetemeire kellene menni mint példakép. A som narancsos meg nem veszi észre hogy megvezetik őket a nyugat ócsárolásával.
MKY 2015. 05. 11. 20:56
Előzmény: #5  dexter
Aki teheti menjen is ki ebből az országból , mert Orbán ha tehetné ismét szöges drótkerítést tenne a határra és megkoronáztatná magát királynak. Ja persze a lánya svájcban tanul...
ujonc 2015. 05. 11. 20:41
Előzmény: #8  szivacs
Birka vagy fejőstehén?
ujonc 2015. 05. 11. 20:40
"én ősz óta kint voltam majdnem minden tüntetésen, de egyre kevesebben vagyunk, és nem értem,"

Mit nem értesz? Nem csak egyre többen szeretnének távozni, egyre többen távoznak is.
ts3 2015. 05. 11. 20:26
Előzmény: #1  Portfolio
Ezért is léptünk be az EU-ba, hogy ha jön egy kretén, hatalommániás "geci", akkor legalább aki megteheti az könnyebben találjon új hazát.
szivacs
szivacs 2015. 05. 11. 20:01
Előzmény: #3  szivacs
-3
Gyereket, hisz' ez maga a cikk betűről betűre!
Node ilyet!
szivacs
szivacs 2015. 05. 11. 19:59
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
pedig a birkának is van választása: link
Törölt felhasználó 2015. 05. 11. 19:23
Te kinn voltal minden tuntetesen. Nekem meg minket lanyom kint van.... Ausztriaban.
Törölt felhasználó 2015. 05. 11. 19:07
igen, ennyi birka van itt. Az átlagember ennyit fog fel a világból, vagy ennyit sem. Nemrég volt szerencsém újra busszal utazni, és látni/hallani az utazóközönséget, megismerni intelligenciájukat. Kiábrándító élmény volt.
dexter 2015. 05. 11. 18:56
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
részben igaza volt simicskának
de nem abban, hogy orbán egy geci, mert orbán egy rohadt geci

tönkretszi ezt az országot végleg
csak azt nem értem, hogy tényleg ennyi bírka van mo.-on, akik leszarják a saját életüket és hagyják, hogy a főgecivel az élen ez a néhány patkány tönkretegye az életüket? nem értem, miért nem lázadoznak az emberek? én ősz óta kint voltam majdnem minden tüntetésen, de egyre kevesebben vagyunk, és nem értem, pedig látszik, hogy orbán ha nem is ebből ért, de ettől be van fosva, mint egy 2 hetes csecsemő
Törölt felhasználó 2015. 05. 11. 18:04
Törölt hozzászólás
szivacs
szivacs 2015. 05. 11. 17:29
Előzmény: #1  Portfolio
"A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből. A felmérésből azt is megtudni, hogy a magyarok egyre többfelé mennének a világban, ugyanis a három közkedvelt irány - az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria - súlya számottevően csökkent a célországok között.

Sosem akartak ilyen sokan kivándorolni

Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt gyorsan nőtt 2005-ig, majd megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt valamelyest mérséklődött 2010-re - hívja fel a figyelmet a TÁRKI. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig újra valamelyest csökkent.

Tavaly óta ugyanakkor ismét jelentősen megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők és a kivándorolni szándékozók aránya.

Értelmezésünk szerint a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalási szándék abban különbözik a kivándorlástól, hogy azok nem örökre szólnak, és a munkavállalástól függetlenül itthon is maradna egy fenntartott háztartása a megkérdezettnek. Továbbá a lenti ábra alapján úgy értelmezzük, hogy a megkérdezettek több választ is megjelölhettek, azaz elképzelhető, hogy egyszerre fontolgatják a rövid- és a hosszú távú külföldi munkavállalást, illetve a végleges kiköltözést is.

Ha így értjük, akkor a halmozott adat alapján elmondhatjuk, hogy a tavalyi 14 százalékhoz képest ma már a lakosság 17 százaléka fontolgatja rövidebb vagy hosszabb időre elhagyni az országot. Ilyen sokan utoljára 2011-ben terveztek távozni.

Noha a rövid és hosszú távon külföldön munkát vállalni szándékozó száma is emelkedett tavalyhoz képest, a legszembetűnőbb és legnagyobb emelkedés a kivándorolni szándékozók számában történt.

Míg tavaly csupán 5 százalék válaszolt úgy, hogy végleg itt hagyná Magyarországot, 2015-ben már a lakosság 10 százaléka gondolja így. Ilyen magasan a felmérés kezdete óta még sohasem járt a távozni kívánok aránya hazánkban.

Egyre több célország jön szóba

A migrációs potenciál leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

Látható ugyanakkor az is, hogy a három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek - írja a TÁRKI. Feltűnő az is, hogy az Egyesült Királyság súlya - különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa - az osztrák-német duóhoz képest számottevően kisebb lett.

A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a roma származásúak."
Törölt felhasználó 2015. 05. 11. 16:51
Előzmény: #1  portfolio
Ha a kedves vezérünk azt mondja, hogy Azerbajdzsán a példakép, nos, nem is csodálkozom azon, hogy a mobilisabb és normálisabb emberek inkább elhúznak innen. :)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek