Topiknyitó: Portfolio 1970. 01. 01. 01:00

Matáv nyerte meg a Maktel pályázatot (2.)  

Külföldi pályára lépett a Matáv. A makedon telefontársaság 51%-os tulajdonrészére kiírt pályázatot a Matáv által vezetett konzorcium nyerte meg 362.5 m eurós ajánlatával, áll a Matáv közleményében. Az előzőekben említett összegen felül a Matáv 255.7 m eurós beruházási kötelezettséget vállalt. A pályázaton a Matáv mellet egyetlen társaság, a görög OTE indult még.
A vételárból a MATÁV-ra eső 317,3 millió eurós összeget a Deutsche Telekom által nyújtott kölcsönből fogják finanszírozni. A pénzügyi zárásra január 11-én kerül sor. A tranzakció lezárásának időpontjától kezdődően a MATÁV teljes körűen konszolidálja pénzügyi kimutatásaiban a Maktelt.
A győztes konzorcium tagjai a következők: a MATÁV 87,4%-os részesedéssel, továbbá a Southeast Europe Equity Fund (SEEF) 6,3%-os és az Interamerican Holding 6,3%-os részesedéssel. A SEEF újonnan létrehozott magánbefektetési alap, amelyet a Soros Private Funds Management kezel és részben az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) finanszíroz. Az OPIC az Egyesült Államok kormányzati szervezete, amely kölcsönök, garanciák és biztosítások nyújtásával támogatja a tengerentúli amerikai befektetéseket. Az athéni értéktőzsdén jegyzett Interamerican az egyik legjelentősebb biztosítási és pénzügyi szolgáltató cég, valamint - CosmoTelco nevű leányvállalatán keresztül - az egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltató Görögországban.
A tranzakció lezárását követően a MATÁV átveszi a Maktel irányítását a működés, a menedzsment és a szavazati jogok terén.
A Maktel az egyedüli vezetékes és mobil távközlési szolgáltató Macedóniában; 2000. október 30-án 500 ezer vezetékes vonallal és 86 ezer GSM előfizetővel rendelkezett. A Maktel bevétele 2000 első kilenc hónapjában 8.7 milliárd dinár (146.2 millió euró) volt, nyeresége pedig 2.9 milliárd dinár (48.7 millió euró).
****
Megközel ítő számítások alapján 10-12-es P/E-n (2000-es eredmény) juthatott a Matáv konzorciuma a Maktel többségi pakettjéhez, mindazonáltal ennek értékelése a növekedési potenciálra vonatkozó adatok és egyéb információk hiányában nem végezhető el.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 08. 10. 23:04
#6
A portfolio moderátora egy buzeráns gennyláda!!!
Lawrence 2000. 12. 27. 11:06
Előzmény: #4  Dome
#5
Kedves Döme!
Az állami tulajdonú Telekom Slovenije nem tudta megszerezni az állam támogatását az ügylethez, így végül visszavonta pályázatát. Végeredményben tehát két potenciális ajánlat feküdt a döntéshozók előtt.
Ez az, ami pontos és fontos!
Korábban egyébként a legnagyonn török mobilszolgáltató, a Turkcell, valamint a debitel, ill. a Swisscom is mutatott érdeklődést, de azért szerintem túlzás lenne azt állítani, hogy mondjuk hatan pályáztak.
Dome 2000. 12. 22. 19:31
Előzmény: #3  portfolio
#4
elvileg...
Egyébként én az alábbi írásotokra reagáltam:
"A pályázaton a Matáv mellet egyetlen társaság, a görög OTE indult még."
Azaz nem csak "egyetlen társaság" indult még a
Matáv mellett, hanem a szlovén is. Az hogy esetleg érvénytelennek nyilvánították a pályázatukat (bár erről én nem olvastam hivatalos információt) elképzelhető, de pályáztak. És ez fontos!
Üdv, Döme
Portfolio
Portfolio 2000. 12. 22. 07:30
Előzmény: #2  Dome
#3
a szlovén pályázatot elvileg érvénytelennek nyilvánították, így azzal felesleges számolni
Dome 2000. 12. 21. 23:52
#2
Az én információim szerint nem CSAK két pályázó volt, mint ahogy ebben a hírben szerepel hanem 3. Azaz a Matávon kívül nem csak a görög OTE, hanem a Szlovén telefontársaság is pályázott.
Üdv, Döme

Topik gazda

Dome
5 3 2

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek