Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:12

magánynyugdíjpénztár elszámolás  

megkaptárok már ez évi elszámolásotokat?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gbaker 2008. 11. 09. 09:41
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Nekem az Aegon-nál van, egy életbiztosítással kombinált kiegészító nyugdíjbiztosításom. (2/3 államkötvény, 1/3 magyar részvény alapú) 4 éve fizetem, kb. 500 ezer ft-ot fizettem be. Azt hittem rosszul látok, mikor olvastam az elszámolást. most 226 ezer ft-ot ér. Még az államkötvényen is sikerült nekik (4 év alatt) -2 %-ot elérni, a részvényekről nem is beszélve (-40%). Úgy gondolom ezt meg kell szüntetni (visszavásárlás).
Törölt felhasználó 2008. 11. 09. 00:12
Előzmény: #21  ujonc
ujonc,

Nem jól látod, opciokánál a pont. Csak 3 pillér van, minden önkéntes ide a 3-dikba tartozik, az önyp, a nyesz, a nybiztosítás, és minden más nycélú megtakarítás.

2007 január 1-től van kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer (csak a pályakezdőknek kötelező, a többieknek választani lehetett, de ha választottak, akkor a kötelező járulékok egy részét kötelező ide befizetni).
ujonc 2008. 11. 08. 22:54
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Szevasztok!
Négy pillér van.
-Állami
-Magán
-Önkéntes
-Nyugdíj Előtakarékossági Számla
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:23
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:18
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:16
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Köszönöm, a válaszod, és a segítséged.
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:14
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
egyébként, igaz nem tőlem kérdezted, de az önkéntes az kivehető, csak adó terheli, 10 év után a kamat vehető ki egyben adómentesen, de mindjárt, megkeresem
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:14
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Arra nem emlékszel véletlenül, mikortól lehetett belépni?
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:13
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
igen, de a pályakezdőknek már kötelező, az idősebbeknek volt lehetőség belépni, úgy emlékszem
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:13
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
bevezetésénél :))
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:12
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ha jól emlékszem, a bevetésénél, még csak választható volt, nem volz kötelező.
Ha valaki élni kívánt a lehetőséggel, belépett.
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:11
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
"Bár egyes források 4.,5.,6. stb. pilléreket is említenek, azonban ez a tagolás felesleges : minden további elem ugyanis már önkéntes jellegű megtakarítás, így egyazon pillérhez (a harmadikhoz) tartoznak.
Továbbá kérem jegyezzük meg, nincs olyan elnevezés, hogy önkéntes magánnyugdíjpénztár és kötelező nyugdíjpénztár, ezek a fogalmak helytelenek.

Azzal, hogy Ön magánnyugdíjpénztári tag lett
- a bérjövedelmei után kötelezően fizetendő 8,5%-os nyugdíjjárulékot megosztva, részben az állami nyugdíjrendszer (0,5%), részben a magánnyugdíjpénztára felé (8%) fizeti be
- ennek következtében Ön a magyar államtól csak egy csökkentett összegű nyudíjra lesz jogosult,ami azt jelenti,hogy Ön majdani állami nyugdíja 25%-kal kevesebb lesz, mintha nyugellátását tisztán az állami nyugdíjrendszerből kapná. Ezt a kieső részt a magánnyugdíjpénztárának kell kitermelnie. "

Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:09
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
tehát kötelező magánnyugdíjpénztár a helyes,

de a kiegészítő kifejezést is olvastam már, csak réggebben
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:08
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
mégis csak jó az elnevezés

" kötelező magánnyugdíjpénztár intézményéről
Mindenekelőtt javaslom, tisztázzuk a nyugdíjrendszer további elemeivel kapcsolatos fogalmakat.
Nap mint nap tapasztalom,hogy úgy a médiában,mint az emberek fejében jelentős fogalmi zavarok keletkeztek a különböző nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatban.

A magyar nyugdíjrendszernek napjainkban három pillére van:

1. PILLÉR : Állami (TB) nyugdíj
A fogalom egyértelmű,részletes elemzést olvashat róla ITT.

2. PILLÉR : Kötelező magánnyugdíjpénztár
1998-ban az állami nyugdíjrendszer kiegészítéseképpen létrehozott,kötelező járulékfizetésen alapuló rendszer. 2003 januárjától minden pályakezdő munkavállalónak kötelező a belépés egy általa választott magánnyugdíjpénztárba.

3. PILLÉR : Önkéntes megoldások

Önkéntes nyugdíjpénztár :
Az önkéntes nyugdíjpénztárba a tagok önként léphetnek be,így ez a forma már a pénztártagok tudatos öngondoskodása. A tagok innen származó későbbi járandósága már nem az állami nyugdíj pótlására,hanem annak kiegészítésre szolgál.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ):
A NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla) tulajdonképpen egy nagyon rugalmas államilag támogatott önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség,ahol számlatulajdonos szabadon dönthet a befizetések mértékéről és ütemezéséről (lásd később).

Vállalati nyugdíj
Ide tartozik minden olyan munkáltató által önként fizetett hozzájárulás, melyet a cégek munkavállalóiknak nyugdíjcélra juttatnak

Biztosítások (vegyes és unit linked), melyet nyugdíjcélú megtakarításként "
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 21:05
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Gedipa.
Nem teljesen tiszta nekem.

Amit a magánnyugdíj pénztárba fizettél, azt 10 év utánki tudod venni?
Jól értem?
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:47
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
az lesz az, kösz

csak a hat oldalas levélben még véletlenül sincs így leírva, és a fejlécben sem szerepel
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:46
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
a neve: kiegészitő nyugdíj pénztár
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:40
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
igen azt tudom, csak adót kell fizetni. A kamat felvétel ingyenes...

de ez a kötelezőm, fogalom zavarnak tűnhet, de ez a kötelező, csak a pénztár neve magánnyugdíjpénztár

de Te ezt jobban tudod, ha jól olvastam itt a fórumon, Te voltál bankár
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:35
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
amit én befizettem a kötelezőbe attól boldogok lehetnek

a magánt ki lehet venmni 10 év után
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:31
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
10.év?

szvsz amit kivettél az általad kötött volt, nem pedig az ún kötelező (korosztály függő persze), ide a munkáltató fizet kötelezően, és az esetleges nyugdíj része lehetne. Ezt - ha jól tudom - nem lehet kivenni 10 év után csak nyugdíjba lépéskor, de azért utána nézek
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:27
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
ilyet már nem kapok, mert tavaly nyáron kivettem a pénzt. lejárt a 10 év.

A nagyanyjuk pénzével manipulálják a tőzsde zárót, ne az enyémmel. :)
Törölt felhasználó 2008. 11. 08. 20:15
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
ma megkaptam kötelező magánnyugdípénztáram 2008.01.01-2008.08.31 időszaki elszámolását

hát kevésbbé katasztrofális
mint gondoltam, de így is rossz, 08. hóig a kötelező befizetéseket majdnem teljesen elveszítettem

úgyhogy szar, de sokkal rosszabbat vártam,

Topik gazda

opcioka
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek