még segítek neked a nyomozásban.: olyan kanadai céget keress, amelyik karitatív célból küld munkatársakat Magyarországra, és az a céljuk, hogy ne feküdjenek emberek a földön egy szál ruhában és egy nejlonzacskóval a kezükben, mint minden vagyonuk mielőtt a srác kanadából jött, volt egy új-zélandi diákom a cégtól, aki nem bírta elviselni a közömbösséget, ahogy a magyarok viselkedtek az utcára kiszorult emberekkel , és kérte, másik, jó idegrendszerrel bíró segítő embert küldjenek helyette nyomozz:)
ez igaz utolsó óradíjam 6000 forint/ 90 perc volt és tényleg hatékonyabban tudok a tőzsdén keresni de akkor is még hiányzik a tanítás utoljára tavaly augusztusban volt egy 3 hetes intenzív diákom kanadából el kell engednem a tanítást szép volt, jó volt
Szerintem jol teszed. Tudom, en is szeretem az ingatlant, de csak fuggok valakitol akkor idopontokkal. Itt akkor nezem a piacot, amikor akarom. Neked napi 30-50-100k tozsdei keresetet felesleges, idot fixen lekoto 2-3ezres ugyfelekre pazarolni el!
nincs értelme utolsó időben már csak olyan diákjaim voltak, akik a magyar nyelvet hobbi-szinten akarták tanulni, hiszen a mai fiatalok már beszélnek angolul itt is, és az egyetem, ahova az én diákom járt, az állatorvosi, ott anyanyelven hallgatta az órákat a privát része az volt, amiért magyarul akart még tanulni, hogy beleszeretett egy magyar srácba, aztán beleszeretett a magyar nyelvbe, azt mondta, életében nem tapasztalt még ilyen nyelvet, ami ennyire logikus lenne és ez igaz a mi nyelvünk nagyon logikus már csak a szív hiányzik belőle:)
Ez egy másik kulcs mozaik akkor, az eufória. Igen, gyűjtögetem a dolgokat. Persze hallottam ezekről. De más mikor aktívan használja (ezen keresztül szemléli) az ember a történéseket. Mint a nyelvtanulás (ha már Éva-topik). Nem elegendő passzívan tudni egy szót, aktívan is tudni kell használni. Tehát ha a kutyus nagyon előreszalad, akkor jöhet egy vájság. Visszakorrigál a póráz. De ezt az előreszaladást általában a nagy jólét, jó mutatók segítik elő, nem? Azaz jólét, túlzott optimizmus, eufórikus hatás, és aztán meg a NAGY pont-pont-pont (le se írom a szót)? Ha meg eredendően gyengélkedik a gazdaság akkor inkább korrekció van? Meg szeretném érteni kicsit jobban ezt a részt, mik is a mozgatók a háttérben.
és hát persze, pénzben sokkal többet hoz a tőzsde, mint tanítással, de akkor is fáj a szívem, 35 évig tanítottam , nehéz elengedni azt , amit nagyon szerettem
Nagyon köszönöm az itteni hozzászólásokat!! Nagyon értékesek. Gondolkodom, azt vagyok. Ha szabad a szót szaporítanom itt. Imádom az eszmecserét! MERT ez az szerintem. Tetszik ez a leveles vagy leveses tészta :)
Most nem vagom kirol van szo, de elni is kell, nem csak gyujtogetni! Az en csaladom mindig csak gyujtogetet, sajnos en is, de probalok elni is, nem ugy mint a felmenoim, meg a tesom. Senki nem vitte a sirba a vagyont, es nem is fogja! Csoro nep vagyunk, aki mindig a gyerekere sporol, neki legyen jobb. Nejem mondta, hova gyujtunk mar, par evtized es menni sem fogunk tudni. Elni is kell, ez fontos. En a szabadsagot valasztottam. 20eve nem dolgozom senkinek. En most is egesz nap arra megyek, amerre akarok. Akkor dolgozok, amikor akarok, es akkor tozsdezek, amikor akarok
Talán inkább az a jellemzője a válságnak, hogy a blue-k párhuzamosan esnek, nem is a gyorsaság a leglényegesebb. Most megnéztem az árfolyam alakulásokat, az OTP és a MOL is több, mint 1.5 év alatt ért le az aljára, viszont igencsak szinkronban mentek lefelé és persze nagyon sokat estek.
A tozsdei valsag mindig euforiaban jon, amikor boodog/boldogtalan vasarol mindent, es a jarokeretes bacsi is a reszvenyekrol erdeklodik. Nekem mindig az volt a tapasztalatom. Lasd arany, olaj,bitcoin, 2007es tetok. Amikor boldog/boldogtalan vasarolja a termeket es orjong, es csak dol a le az embereknek tudas nelkul, es mar az utcan is sugjak egymasnak, meg a villamoson. 1900as aranynal mar az ingstlanos kollegaim is aranyat kinaltak NEKEM, hogy venni kell!! Uristen! Mondom eladni!! Raadasul sogornomet is felvette vmi aranyat forgalmazo ceg! Mindez 2011korul. Evet most nem tudok telon, meg kene neznem charton, de mikor a valsagbol 1000rol 1900ra futott. Vicces volt, sogornom 3honapot dolgozott ott, finito is lett, egeszen 1200ig esett! 21000koruli bitcoinnal. Ugyfelemmel beszelgettem befektetesekrol, ingatlan ertekpapir stb..de mezei utcai lakas kereso volt, elo jott a bitcoinnal, hogy azt kene venni szarnyal, 20000felett van, milyen jol jar vele mki. Mondtam neki nem itt kene.. ez is az utca embere volt. Parabolikus emelkedest ne akarjunk mar megnenni!! 90fokon nem billen tul a szog! Stb.. folytathatnam, de telon es BKVn hosszu irni. Egyebkent a krach nem rendelesre jon!
okosabb lettem, ha ezt főszabályként elmondhatjuk. Válságban gyorsabban mennek végbe (aljra) az események. Ha jól értettem. OTP-s dolog is érdekes, főleg, hogy bubunak elolvastam a BÉT-es cikkét. Nagyon jó kis olvasmány (aki nem tette volna még az olvasott irodalmak közé, annak ajánlom, ha a Bét történetének nagy kiingásaira kíváncsi). Köszi mindkettőtöknek.
nehéz a kérdésed, mert menet közben nem könnyű eldönteni, korrekció vagy válság lesz talán a korreciótól az különbözteti meg a válságot, hogy válságban minden gyorsan kezd zuhanni én a 2008-as-ra úgy emlékszem, hogy otp indult meg a lejtőn, de nagyon 5000-ről 3600- ra először aztán 3600-ról 1950-ig aztán 1200 körül lett az alja, bár akkor már kukorékoltak 600-as otp-t ettől okosabb lettél? :)
Off-ot nem kedvelőknek mellőzendő:Éva olvastam a múltkori felvetésedet. Válság közeledik-e vagy sem. Érdekelne a korábbi hasonló időszakok alatt is tőzsdézők véleménye. Mennyire lehet előre tudni? Tudni lehet-e? Mikor alakul ki válság? Van-e a korrekciónak esetleg egy olyan pontja, ahonnan egy kevés eladás (pillangóhatás féle) is elindítja a tartós lejtmenetet. Lehet írni erre, hogy olvassam el az idevonatkozó szakirodalmat. De én csak amolyan "leveses" (mondhatni felszínes) érdeklődő vagyok. Persze ha van a témát jól illusztáló irodalom, attól sem riadok vissza. Ami jól megérteti a válságok bekövetkeztének valószínűségét. Az foglalkoztat (talán még egyszer), hogy mi az amitől korrekció, és mik azok a háttértényezők, amik egy esetleges válságot generálnak? Fel tudom-e ismerni (fel lehet-e előre ismerni). Mert akkor a pénztárca akár még gyarapodhat is a nehézkes időkben. Éva Te korábban voltál jelen ilyen időkben? Ha igen, akkor ott is lehet hasznosítani vagy jobb a távolmaradás? Ha ezen fejezeteken nem idetartozónak véled, akkor szólj, hogy másik topikot keressek laikus eszmefuttatásaimnak :)
ne zrikálj:) vannak ilyen napok, na:) a nyenyefin kívül csak ott1-et tudtam adni, i nyereség igen szerény, 12 ezer forint lett takarékjenőben csak 586-on álltam vételen, oda nem ment le futurban volt egy "csillanás" , amikor megvették a 10K 108-ast, de aztán semmi sem történt viszont ma annyira unalmas nap volt, hogy kitaláltam egy új ételreceptet és meg is csináltam:) nagyon finom :) persze lehet, valaki kitalálta már, én most a magam feje után mentem, úgy csináltam
Mar regen neztem meg a filmet, de nekem mas jott le. Regen nem volt vagyon igazan. Hitelre vettek a szerencsehuszarok a papirokat, megvezettek a tudatlan nepet, vakitas volt, es tulipanhagyma effektus, hogy szazszoroznak. Mai vilagban nem sok balek van, aki felteszi a csalad penzet szazszorozas remenyeben lombard hitel, meg stb. Mondjuk Phxmike es Mobious forumos guruk erre is kepesek voltak 2008ban itt a forumon 2000es OTPnel, de 1500nal veguk lett nekik is, bezart a karrieruk. Itt is azert van par elvakult ember, aki kiszorozza a papirjat szazzal, de lombard nincs rajta, meg talan nem olyan balek, hogy az egyetlen vagyonkajat feltegye erre
"csak 90 forinttól léptem be , de életem egyik legnagyobb keresete volt benne" Ezt nemigen ertem. Te konzum es opusban kerested a legtobbet, eddigi elmondasod szerint. En 62es bekerrel 108ig nem kerestem eletem legnagyobbjat, te 90tol hogy tudtad max 136os kidobassal nem ertem. Kozben konzumot 100tol 3500ig vegig kerested.. na mindegy
Biztos voltak, akik hirtelen felindulásból tették és félúton meggondolták magukat. Simán elképzelhetőnek tartom. 😁 Éva: tapasztalatom, hogy sokan full tőkével várják a válságot (likviditáshiányt). Szvsz most ez elmarad :)
bubu, az 1929-es válság azért lett borzasztó, mert előtte nem volt tapasztalat mármint olyan tapasztalat, hogy fel lehet állni a válságból azért volt olyan megrázó, hogy emberek ugráltak ki az ablakokon öngyilkos módon soha azóta nem volt olyan megrázó válság, mert a tapasztalat meglett, hogy túl lehet élni az ilyeneket az új nagy megrázó válság csak a klímaváltozás és következményei miatt lehet majd , de akkor az eltett aranytömbök sem fognak segíteni, csak az emberi lelemény , ami nem tőzsdén lesz féltem az unokáimat, mert ők fogják megtapasztalni
egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy bárkinek is lenne 40-50-60-70 -80 forintról hiszen 136-ig ment a papír de ha lenne is valakinek rettenet alacsonyról, miért érdeke, hogy még alacsonyabb árfolyam legyen? nem értem azt végképp nem értem, hogy a jegyzőknek miért érné meg, hogy 78-ig essen , ahol jegyeztek na, ez már nekem lehet, túl magas spekázás, én mindenesetre eldöntöttem, hogy veszem lefelé, ehhez tartom is magam az lehet, hogy forintonként már csak 3K-val fogom bírni lefelé és nem 7-8 K-val pedig nem vagyok szerelmes a papírba, csak egyszerűen tapasztalat: eszméletlen sokat kerestem benne ---igaz, csak 90 forinttól léptem be , de életem egyik legnagyobb keresete volt benne
Igen nem ugrik ki, de szerintem kiontik majd. Kinek erdeke eladni? Az osszes 40-50-60-70-80-90en bevasarolt tagnak. Ugy is 78ert kapnak nemsoka, ami nyomas alatt tartja a papirt. Akkor minek leengedni a forintonkent millas hasznokat
leves