Hétről-hétre vitát vált ki fórumozóink körében is az AGB Hungary televíziós nézettségre vonatkozó adatainak hitelessége, hihetősége. Az ország ötöde tényleg Győzikét figyelte, vagy egyszerűen rossz a rendszer?
Tény, hogy lehetne jobban, kifinomultabb és nyilván drágább módszerekkel mérni a nézettséget, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a cél a csatornák közötti összehasonlíthatóság megteremtése, ezáltal a hirdetők választásának megkönnyítése.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=55499
A közvéleménykutatók a múltkor azért lőttek mellé mert 50-50%-os fej-fejmelletti állásnál hibahatáron belül nyerhet egyik vagy másik is! Ez történt. A mindenki számára ismert +/- 2-3%-pontnyi hibával kell kezelni ezeket az adatokat (tudod, ha ennél kisebb a megfigyelt különbség, akkor az a szöveg, hogy nem szignifikáns). Azt jól megmondták, hogy fej-fej melleti a dolog. A többségük a korábbi adatok miatt a rossz oldalra tippelt. Azért 4-ből 1 a nyerőt is eltalálta...
Ez nem összeesküvés elmélet, amit leírtam...Mindenkine k van ismerőse (alacsonyabb -magasabb szinteken) a TV-knél...Ki afranc veszi a fáradtságot, hogy csak azért, hogy a TV-k nagyobbat tudjanak a reklámpénzekből kaszálni, azért nyomogatja folyamatosan a távirányítóit... Ha jól emlékszem már írtak egyszer erről és nem elég a nap elején egyszer bekapcsolni,hanem óránként, vagy félóránként nyomogatni kell, hogy igen, még mindig nézem... És ebből még egy reprezentatív és állandan cserélődő mintát is fentartani! Nemhiába jönnek ki sztem 82%-ban Győzikét néző adatsorok...Amúgy a közvéleménykutatók pontosan nagyokat szoktak mellélőni, lsd a legutolsó választás előtti tippek... Az exit poll eredményekkel meg ne keverjük mert az egy egyszeri kérdés nem folyamatos kötelezettséggel járó dolog, ami az ember a már leadott szavazata alapján névtelenül rögzítenek...
Ja és arról már nem is beszéltem, hogy a világ számos fejlettebb részén régóta működik ez... (egyébként nálunk is kb. 7-8 éve) Szóval, hidd el, a világban egy csomó folyamat lényegesen egyszerűbb, mint ahogy azt az összeesküvéselmélete k láttatják.
Matgab, nyomod a nézettségméréssel állandóan az okosságot, de gondolkodj a másik oldalról is. Szerinted ha a TV2-höz mondjuk bekopog Kovács Kálmán az általad írt szöveggel, akkor a TV ad majd neki egy szatyor pénzt, hogy a 840-ből egy Kovács Kálmán majd becsszóra az ő csatornájukat nyomogatja egész nap? És szerinted az AGB, aki felülvizsgálja időközönként a minta embereit, nem tűnik neki fel, ha valaki non-stop egyik csatornát néz és még csak véletlenül se kapcsol sose a másikra? Stb. stb. Egy sor olyan buktatója van a dolognak, hogy hidd el, nem kell mindig összeesküvéselmélete ket gyártani, stb., működik a dolog. Ugyanúgy, ahogy egy választási közvéleménykutatás is működik. Ott is kb. 1000 fő a minta, ott is lehetne manipulálni, mégis jó eredmények jönnek ki. Arról nem is beszélve, hogy a TV-knek az az érdekük, hogy legyen egy MINDENKI SZÁMÁRA ELFOGADHATÓ ADATSOR, hiszen ez alapján fizettetnek a hirdetőkkel. Ha tehát nagyon kockázatossan elkezdenek kinyomozni és lepénzelni 50 Kovácsot, meg 40 Szabót, ez a manipuláció előbb-utóbbi kiderülne, ezzel meg elhiteltelenedne a rendszer. És az elhiteltelenedés egyik nagy TV-nek sem érdeke. Ezért nem érdekük belepiszkálni a rendszerbe. Nem éri meg.
Hát igen 1Millió/fő/hónap és csak ott kell hagyni. Ezért lehet az RTL-nek 5-10%-a akkor is, ha adásszünet van. Ha belegondoltok 84 fővel fix 10%-os nézettséget lehet elérni a teljes lakoság körében. Ez a 84 M áll szemben a havi reklámbevétellel, ami ennek a 15 szerese. De a legjobb: Reprezentatív a minta, panelmódszer. Hiszen olyan egyformák vagyunk. És a sok munka kevés szabadidő, kevés TV elv vajon miért nem érvényesül sohsem? Mert akkor mit adnánk Győzikének enni, apja kamu alapítványa mellé?
Kis hazánkban vajon miért állnak szóba a közemberek bizonyos szolgáltatókkal?? Cs ak valami ellenjuttatás ellenében... Meg nehezen elképzelhető az, hogy mindenféle hülyeségeket csináltatnak az emberrel (és az meg is csinálná) csak brahiból (pl. a távírányító nyomogatása) Hát persze a titoktartás nagy úr! Ha engem felkérne valaki ilyenre, akkor az első utam a TV-hez vezetne és megkérdezném tőlük, hogy mennyit ér meg nekik, hogy a nézem gombot nyomogassa a családom egész nap? Persze lehet, hogy én vagyok a kivétel, de azért inkább közelítem megítélésemet ebben a témában inkább az átlagemberhez, főleg kicsiny országunkban... Magy aránszólva a TV-nek ez inkább marketingbefektetés, az AGB-nek és a néhány nézőnek bevételi forrás, a népre jutó (mint végső fogyasztók) marginális költség meg minimális...Hogy ez nekem miért nem jutott az AGB előtt eszembe?
Leleplezett nézettségmérés - Hogy lehetne jobban csinálni?
Ugrás a cikkhezTény, hogy lehetne jobban, kifinomultabb és nyilván drágább módszerekkel mérni a nézettséget, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a cél a csatornák közötti összehasonlíthatóság megteremtése, ezáltal a hirdetők választásának megkönnyítése.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=55499