Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tothjoco
tothjoco 2023. 01. 31. 16:38
Előzmény: #190436  J0hnnyEnglish

Egyetértek, nem tragédia!
Biztosan mondták itt már sokaknak hogy szerencséje volt (akár a befektetéseivel)!
Nekem tényleg az volt hogy rátaláltam az itteni fórumokra, sok döntést hoztam ezek alapján! ((Nem azonosulnék a cikkel, szembejött, gondoltam megosztom))!(Nem gyűjtöm a lefele nyilacskákat)
https://femina.hu/kapcsolat/szerencses-emberek-szokasai/?fbclid=IwAR0_CWIvW8NZRm4rfKFsmbCselhVFWrr4_Wr8J7BnzD0j3m6gaz_zRnXfUM
Benzedrine
Benzedrine 2023. 01. 31. 16:34
Előzmény: #190434  ehe
Egy kultúországnak nem kell 10+ % kamatot fizetni, ha kölcsönkér. Vehetsz német vagy osztrák államkötvényt is.
210-es 2023. 01. 31. 16:30
Előzmény: #190434  ehe

Nem kötelező a vétel.
F-J-06 2023. 01. 31. 14:21
Miért csinálják azt ingatlanosok, hogy a com-os hirdetési árat leviszik, majd egyből vissza is állítják a korábbi árra. Többször is jött az értesítő, hogy változott az ingatlan ára, eladó csökkentette, pár percre rá már jön is az újabb értesítés, ugyanarra, hogy most épp meg növelte. Gondolom ez figyelemfelkeltési technika lenne, vagy van valami egyéb oka? Előrébb kerül a listában a hirdetés a frissítés miatt? Általában új építésűeknél jön, most egy olyannál, amit már szerintem bőven több, mint egy éve mentettem. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 01. 31. 13:11
Előzmény: #190419  tothjoco
Kiegészíteném, hogy ezt nem érdemes tragédiának megélni. Kell a levegőhöz jutás sok tekintetben.
Ishar
Ishar 2023. 01. 31. 12:53
Előzmény: #190428  Benzedrine
Mindenki, aki utólag összevetette a MÁP+ hozamát és az EUR/HUF árfolyam változásával.